«Βιομηχανικά αιολικά πάρκα στη Λάκκα Σουλίου: Ενημέρωση για το τελικό στάδιο αδειοδότησης πριν την εγκατάσταση και λήψη αποφάσεων για την ανάληψη δράσεων»

unnamed
News Room24 Ιουνίου, 2023 18:460

Ο Περιβαλλοντικός- Πολιτιστικός Σύλλογος π. Δήμου Θεσπρωτικού και η Επιτροπή Αγώνα «Όχι ανεμογεννήτριες στη Λάκκα Σουλίου»σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα: «Βιομηχανικά αιολικά πάρκα στη Λάκκα Σουλίου: Ενημέρωση για το τελικό στάδιο αδειοδότησης πριν την εγκατάσταση και λήψη αποφάσεων για την ανάληψη δράσεων»
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023
ώρα: 7:15 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου – Λυκείου Θεσπρωτικού

Δημοσιεύτηκαν από 6.5.2023 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα 2 τεράστια βιομηχανικά Αιολικά που φιλοδοξούν να μετατρέψουν την Λάκκα Σουλίου (μικρή και μεγάλη) σε βιομηχανική ζώνη.
Παρότι εκκρεμούν οι προσφυγές κατά της Εταιρίας 2,5 ετών και αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Ζηρού και των κατοίκων ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων (Σεπτέμβριος 2023 εκδίκαση) και παρόλες τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ΖΗΡΟΥ, ΔΩΔΩΝΗΣ, ΣΟΥΛΙΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΗΣ, ΑΡΤΑΣ και τοπικών κοινοτήτων και φορέων.

Στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Ενέργειας οποιοσδήποτε μπορεί να δει όλα τα έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες και τις μελέτες καθώς και πού φιλοδοξούν να σκάβουν για 2 χρόνια κάθε μέρα και να περάσουν τα χιλιόμετρα καλωδίων και δρόμων μέσα από τα χωριά μας, μέσα από τη λίμνη Ζηρού, μέσα από τις πηγές του Αχέροντα, τους αρχαιολογικούς χώρους Βατιών, Σουλίου, πάνω σε βοσκοτόπια, χώρους κυνηγιού, πεδία μελισσοκομίας και άγριας ζωής, 3 Ζωνών Ειδικής Προστασίας, Αμβρακικού κ.ο.κ . Φυσικό, ανθρωπογενές και πολιτιστικό περιβάλλον απειλούνται πλέον με εξαφάνιση.

Οι μελέτες προβλέπουν να διανοιχτούν 50+ χιλιόμετρα δρόμοι 5-15 μέτρων και να σκαφτούν όλα τα Θεσπρωτικα ορη και Σουλίου από το Σούλι και την Ολύτσικα μέχρι την Άρτα με σκοπό τη διασύνδεση στο ΚΥΤ Αράχθου ώστε η “Εταιρεία” να μπορεί να πουλά το ρεύμα αλλού, διότι το ελληνικό δίκτυο έχει γεμίσει και απειλείται πλέον από αστάθεια. Η κάθε μία από τις 41 ανεμογεννήτριες (με δυνατότητα επέκτασης σε 98) είναι 200 μέτρων ύψους και χρειάζεται εκατοντάδες τόνους τσιμέντου και οπλισμένου σκυροδέματος που απειλεί επιπλέον τις πηγές και τα νερά των χωριών μας. Για τον ίδιο λόγο των υπογείων δικτύων του βουνού συντάσσεται και Γεωλογική μελέτη επικινδυνότητας με έκτακτα έξοδα των Δήμων, καθώς σημαντικός παραμένει και ο κίνδυνος κατολισθήσεων, κατακρημνίσεων και ασφάλειας των οικισμών, κατοίκων, επισκεπτών και όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή από τις εκρήξεις/επιχωματώσεις/βαρέα οχήματα.

Η ελεύθερη γη που δεν έχει δεσμευτεί σε όλη την Ελλάδα είναι ελάχιστη (όπως μπορείτε να δειτε στο www.geo.rae.gr) και λόγω αυτής της άναρχης τοποθέτησης, η χώρα μας καταδικάστηκε ξανά πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή των οικοτόπων που θα έπρεπε να συντηρούνται πάση θυσία για την προστασία της φύσης, της ζωής και την κλιματική σταθερότητα. Οι εξαιρέσεις που απολαμβάνουν από τη νομοθεσία και οι υπόλοιπες 16.000 βιομηχανικές ΑΠΕ που εχουν άδειες παραγωγού στη χώρα θεσπίστηκαν εφόσον συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πτώση της τιμης του ρεύματος εξ ου και η καταδικη από την ΕΕ.

Το υποσχόμενο αντισταθμιστικό όφελος για τον τόπο (περιοχές θυσίας στη διεθνή βιβλιογραφία) για δωρεάν ρεύμα είναι σοβαρή παραπλάνηση όπως μπορείτε να δείτε από τους λογαριασμούς σας, όπως και για θέσεις εργασίας που δεν θα ξεπερνούν τις 3 για τη συντήρηση. Αυτά τα γνωρίζουμε από την περίπτωση της Ν.Εύβοιας όπου η περιουσίες των ανθρώπων υποβαθμίστηκαν και ο κόσμος εγκαταλείπει μαζικά την περιοχή καθώς καθίσταται αβάσταχτη η ζωή πλέον στη βιομηχανική ζώνη που δημιουργήθηκε

Όπως και με την νίκη και την απόρριψη του βιομηχανικού φωτοβολταϊκού στην δημοτική ενότητα Κρανιάς και Θεσπρωτικού που πέτυχαν οι κάτοικοι και φορείς της Λάκκας ενωμένοι σαν μια γροθιά, έτσι και τώρα η σύμπραξη όλων είναι αναγκαία,

Μπορείτε να βοηθήσετε με την παρουσία σας στην ημερίδα για την ενημέρωσή σας, προς ενημέρωση τρίτων, όπως και να καταθέσετε τις αντιρρήσεις σας στο ΗΠΜ σε περίπτωση που έχετε και γη ή δραστηριότητες πλησίον ή πάνω στην ήδη δεσμευμένη από την εταιρεία γη.

Εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε την υπογραφή σας με Email, σε κάποιο από τους οικείους Συλλόγους (ή να μαζέψετε οι ίδιες/οι), στην Επιτροπή Αγώνα στο Θεσπρωτικό (oxi.aiolika.sti.lakka@gmail.com) ή να τις μεταφέρει κάποιος που θα τις συλλεξει για να τις παραδώσει στο δικηγόρο στην εκδήλωση στις 28.6. Η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία εαν κάποιος δεν θέλει να αποστείλει ονόματα με Email.

Η υπογραφή θα συμπεριληφθεί στις αντιρρήσεις που θα συνταχθούν και θα κατατεθούν από το δικηγόρο του δήμου Ζηρού και των κατοίκων κ.Τρύφωνα Κόλλια.

Επίσης, οι σύλλογοι των κοινοτήτων ήδη προβαίνουν σε αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου τους (και αποστολή στο δήμο τους ή στην Περιφέρεια- το ζήτημα είναι τυπικό) με βάση το σχετικό συννημενο πρότυπο, γιατί ακόμα και να μην καταθέσουν αντιρρήσεις ενώ μελετούν το θέμα, η απλή απόφαση συμμετοχής με ημερομηνία προ 6.7 τους νομιμοποιεί αργότερα για να προβούν σε νομικές ενέργειες που θα αποκλείονταν σε άλλη περίπτωση.

Στην εκδήλωση, επίσημα υποστηριζόμενη από το Δήμο Ζηρού,

θα παραστούν και θα μιλήσουν:

Τρύφωνας Κόλλιας, δικηγόρος Αθηνών και πληρεξούσιος του δήμου Ζηρού
ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων για την υπόθεσή μας
Αναστάσιος Μπαλτάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας
Ευάγγελος Νικολάου, Δρ γεωλόγος μηχανικός Προιστάμενος Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου ΕΑΓΜΕ

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Σας περιμένουμε όλες και όλους
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙΟΥ

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 24 Ιουνίου 2023 18:46:01 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας