«Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία» – ‘Η ωραία Ελένη του Οφενμπαχ ‘ πάει 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις- με τη συμμετοχή μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας- παρουσιάζει τη δεύτερη και ιδιαίτερα φιλόδοξη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», 
αφισα
News Room17 Μαΐου, 2023 22:070

Κορνήλιος Σελαμσής

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Όπερα για εφήβους

Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης / Κυριακή Κουντούρη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις- με τη συμμετοχή μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας- παρουσιάζει τη δεύτερη και ιδιαίτερα φιλόδοξη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», 

 

 Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, αυτή τη φορά απευθύνεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας. 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΛΣ παρουσιάζει τη νέα ξεκαρδιστική όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Η συναρπαστική διαδρομή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 από τα σχολεία της Αττικής με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ταξιδεύει στις 17 & 18 Μαΐου  2023 στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας  με στόχο να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο τους εφήβους στον πολύπλευρο κόσμο της όπερας. 

Την Τετάρτη 17 Μαΐου τρεις ομάδες αποτελούμενες από 25 μαθητές η καθεμία στο αμφιθέατρο και στις αίθουσες πολυμέσων του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετέχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στο Αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου Πρέβεζας η της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας θα παρουσιάζουν το νέο έργο του αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή, το οποίο είναι βασισμένο στην πολυαγαπημένη οπερέτα του πατέρα της γαλλικής οπερέτας Ζακ Όφενμπαχ «Η Ωραία Ελένη», αποτελώντας ωστόσο μια καινούρια όπερα.

Όπως επισημαίνει ο συνθέτης, πρόκειται για «ένα κράμα δύο μουσικών εγχειρημάτων: αφενός της παλιάς και αγαπητής κωμικής οπερέτας του Όφενμπαχ και αφετέρου μιας καινούριας όπερας – ή ίσως ενός έργου μουσικού θεάτρου που έχει εγκλωβίσει μέσα του θραύσματα από το παρελθόν». Το λιμπρέτο –βασισμένο στα πρωτότυπα κείμενα των Ανρί Μεγιάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ– υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*, ενώ τη σκηνοθεσία ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός. Το σκηνικό, τα κοστούμια και το βίντεο-animation επιμελείται ο Πέτρος Τουλούδης, την κινησιολογία η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται ο Στάθης Σούλης και η Κυριακή Κουντούρη, ενώ στη διανομή και το μουσικό σύνολο συναντούμε πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων μονωδών και μουσικών. 

 

Το έργο βασίζεται στον ελληνικό μύθο, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων. Αυτό σημειώνει και ο σκηνοθέτης: «Προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τους προβληματισμούς των εφήβων της εποχής με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια».

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία

 

Κορνήλιος Σελαμσής :  Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Όπερα για εφήβους

 

Λιμπρέτο: Αλεξάνδρα Κ*

Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης / Κυριακή Κουντούρη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά, κοστούμια, βίντεο-animation: Πέτρος Τουλούδης

Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Γιούλη Στυλιανίδου

Μουσική προετοιμασία μονωδών: Χρήστος Σακελλαρίδης, Σπύρος Σουλαδάκης

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

Η πρώτη ημέρα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με την ολοκλήρωση των 3 εργαστηρίων μύησης των μαθητών διευκολυντών – στο χώρο του 4ου Γυμνασίου και ακολουθεί η παράσταση αύριο Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στο αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου Πρέβεζας , στις 10.00 η ώρα το πρωί για το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ανθρώπους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ιδιαίτερα στην ομάδα των συντελεστών (μουσικοί και τραγουδιστές ) που ταξίδεψαν στην Πρέβεζα – ανάμεσα τους ήταν και η Πρεβεζάνα , Σμαράγδα Ζήκα – και στο σχολείο μας , το ενέταξαν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘ Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία΄ , ως ένα από τα 200 και πλέον περίπου σχολεία που συμμετέχουν πανελλαδικά και έδωσαν στους μαθητές μας αυτήν τη μοναδική εμπειρία !

 

 

Τελευταία ενημέρωση 17 Μαΐου 2023 22:08:02 από vasilis kourkoulas

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας