Επενδύσεις σε βιομηχανικές περιοχές και στην Πρέβεζα

επενδυτικό σχέδιο ύψους 50,4 εκατ. ευρώ -που αποτελεί την πιο μεγάλη και ολοκληρωμένη επένδυση από το 1970
ΒΙΠΕ-ΠΡΕΒΕΖΑΣ
News Room10 Απριλίου, 2023 16:110
επενδυτικό σχέδιο ύψους 50,4 εκατ. ευρώ -που αποτελεί την πιο μεγάλη και ολοκληρωμένη επένδυση από το 1970

Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 50,4 εκατ. ευρώ -που αποτελεί την πιο μεγάλη και ολοκληρωμένη επένδυση από το 1970 -προτάσσει αυτή την περίοδο η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., η εξ αντικειμένου μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών πάρκων (δηλαδή οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών), σπεύδοντας να αξιοποιήσει τόσο τις νέες νομοθετικές πρόνοιες όσο και τη δυνατότητα υπαγωγής του αναπτυξιακού της σχεδίου στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ).

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημερωτικής εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θάνος Ψαθάς παρουσίασε τόσο τους στόχους επενδύσεων όσο και την υφιστάμενη δραστηριότητα της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Υπενθυμίζεται πως ως φορέας η εταιρεία μετρά παρουσία 60 χρόνων υπό κρατικό έλεγχο, ωστόσο, στη σημερινή της μορφή (μετά από διάφορες φάσεις ιδιωτικοποίησης και εξυγίανσης) ελέγχεται κατά πλειοψηφία 64% από τη Strix (νομική μορφή που ανήκει στο fund Blantyre, γνωστό από τη συμμετοχή του στο Ερρίκος Ντυνάν, Αttica Group κ.ά. μετά από σχετική συμφωνία με την Τρ. Πειραιώς). Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει ασφαλώς το Υπερταμείο με 35%, ενώ η Πειραιώς διατηρεί το 1%.

Η εταιρεία, που ελέγχει και διαχειρίζεται 27 πάρκα και περισσότερα από 50.000 στρέμματα ακινήτων για βιομηχανική χρήση, κατάφερε την τελευταία τριετία να καταστεί κερδοφόρος, μέσω εξορθολογισμού των εξόδων και ενεργότερης διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων της, και πλέον προετοιμάζεται για μια νέα φάση ανάπτυξης, έχοντας ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 62 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο εκτιμάται ότι αυτά τα κεφάλαια -με τραπεζική ή επενδυτική μόχλευση- μπορούν να φέρουν επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο, αυτά αποτελούν μελλοντικά σχέδια, καθώς στην παρούσα φάση προτάσσεται το πρώτο μεγάλο πακέτο των 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, μετά και την ψήφιση του νόμου 4982/2022 και τα σχετικά κίνητρα που δόθηκαν, άνοιξε ο δρόμος για μια σειρά πρωτοβουλιών σε έναν τομέα επενδύσεων που εξ αντικειμένου δεν προσελκύει δυναμικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς απαιτεί τουλάχιστον 20ετή κύκλο καταγραφής αποδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία, και βασισμένη σε σχετικές νομοθετικές πρόνοιες, έχει σχεδιάσει 14 προγράμματα αναβάθμισης επιχειρηματικών πάρκων που διαχειρίζεται, ζητώντας επιχορήγηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν και ο κ. Ψαθάς χαρακτήρισε χρονικά «ασφυκτικό» το πλαίσιο υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου (ολοκλήρωση έως το τέλος του 2025), ωστόσο διεκδικεί να καλυφθεί το 50% από τους πόρους του ΤΑΑ, ενώ η εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει το υπόλοιπο 50% εμπροσθοβαρώς με 25% ίδια κεφάλαια και 25% δανεισμό.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ουσιαστικά θα καλύψει το ύψος της επένδυσης, ωστόσο, μέρος της θα αποδοθεί μέσω κοινοχρήστων (προσαύξηση 20%) στις εγκαταστημένες επιχειρήσεις των ΒΙ.ΠΈ. αλλά σε βάθος απόσβεσης 20ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, αν και η εταιρεία θα προκαταβάλει κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των ΒΙΠΕ που ελέγχει, θα διαθέσει στο τέλος του επενδυτικού κύκλου 8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα καταβάλουν μέσω κοινοχρήστων τη συμμετοχή τους, για αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Όλα τα παραπάνω τελούν υπό την προϋπόθεση συγκατάθεσης των ιδιοκτητών δικαιώματος επιφανείας εντός των Πάρκων (σ.σ. των εγκαταστημένων επιχειρήσεων), της θετικής αξιολόγησης από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων και εντέλει από τις ευρωπαϊκές αρχές που αξιολογούν τα σχέδια υπαγωγής στο ΤΑΑ.

Τα έργα

Πιο συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί έργα στις ΒΙ.ΠΕ. σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Λαμία, Καρδίτσα, Πάτρα, Μελιγαλά και Ηράκλειο, που θα προάγουν τις υπάρχουσες γερασμένες υποδομές και θα συντελέσουν στην ψηφιακή ανάπτυξή τους συμβάλλοντας στη συνολική εξοικονόμηση των πόρων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Είναι σαφές ότι τα έργα αυτά θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στα ακίνητα, ενώ παράλληλα και στην καθημερινή λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, καθώς σε βάθος χρόνου θα ωφεληθούν στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους και σε ό,τι αφορά στα λειτουργικά τους κόστη, χάρη στην ενεργειακή εξοικονόμηση που συνεπάγονται οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις υποδομές.

Αναλυτικότερα, οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα βελτίωσης οδών σε 12 ΒΙ.ΠΕ. (7,9 εκατ. €), επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε 6 ΒΙ.ΠΕ. (7,2 εκατ. €), έργα ύδρευσης σε 13 ΒΙ.ΠΕ. (14,4 εκατ. €) και ψηφιακής ανάπτυξης σε 6 ΒΙ.ΠΕ. (3,7 εκατ. €). Επίσης, θα αναπτυχθούν υποδομές 1.000 στρεμμάτων στις ΒΙ.ΠΕ. της Λάρισας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

euro2day

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 10 Απριλίου 2023 16:11:54 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας