Κ.Κορωναίος: Εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία από τη λειτουργία του Τμήματος του Πανεπιστημίου – Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας

Τα στοιχεία δημοσιευμένης εργασίας
News Room30 Οκτωβρίου, 2019 22:160
Τα στοιχεία δημοσιευμένης εργασίας

Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο εκ μέρους της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία”, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κοσμάς Κορωναίος, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει [ο Δήμαρχος] μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στις σχολές, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Κορωναίο «είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει μεσοπρόθεσμα, τον αριθμό των εισακτέων στο Τμήμα της πόλης μας και τη μείωση της αντίστοιχης δημόσιας χρηματοδότησης με συνέπεια την απαξίωση και την οριστική παύση λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής μας».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κορωναίος αναφέρεται σε σχετική μελέτη προ ετών σύμφωνα με την οποία η επίδραση στην τοπική οικονομία από τη λειτουργία του Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέρχεται σε 11 εκ. ευρώ, στοιχεία του 2004-2005.

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,  αγαπητοί συνάδελφοι,

όπως γνωρίζετε στην πόλη μας λειτουργεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ως πανεπιστημιακό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με το Ν.4559/3-8-2018. Το ανωτέρω Τμήμα διοργανώνει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Π.Μ.Σ. στη «Λογιστική-Χρηματοοικονομική και Διοικητική Επιστήμη», ενώ οι πτυχιούχοι κατέχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα Λογιστή-Φοροτέχνη κ΄ Χρηματοοικονομικού Συμβούλου,  παρουσιάζοντας σημαντική απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.

Η συμβολή της λειτουργίας του Τμήματος στην τοπική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη κρίνεται ως δεδομένη, ενώ συμβάλει έστω και μερικώς στην άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κατά τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, η Υπουργός Παιδείας, έθεσε ως στόχο τη θέσπιση εκ νέου της βάσης εισαγωγής στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται με κριτήρια τη δυσκολία των θεμάτων, τις προτιμήσεις  και τον αριθμό των εισακτέων, ενώ σίγουρα δεν δύναται να αποτελούν δείκτες αξιολόγησης της ακαδημαϊκής πληρότητας και ποιότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η θέσπιση της βάσης εισαγωγής είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει μεσοπρόθεσμα, λόγω συστήματος, τον αριθμό των εισακτέων στο Τμήμα της πόλης μας και τη μείωση της αντίστοιχης δημόσιας χρηματοδότησης με συνέπεια την απαξίωση και την οριστική παύση λειτουργίας με ότι αυτό  συνεπάγεται για την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει άμεσα ακόμη και πριν τη νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα προ αρνητικών εξελίξεων.

 

Επιπρόσθετα ο Κοσμάς Κορωναίος αναφέρει:

Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί μετεξέλιξη της συγχώνευσης (Σχέδιο Αθηνά)  των Τμημάτων Λογιστικής και Ασφαλιστικών και Ελεγκτικών Εργασιών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας  του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία ιδρύθηκαν  στην Πρέβεζα και λειτούργησαν το χειμερινό εξάμηνο του 1998 και του 1999 αντίστοιχα.

Πέραν της δεδομένης ακαδημαϊκής ποιότητας (κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, μεγάλα ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας, έκδοση επιστημονικού περιοδικού, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, διοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών) οφείλουμε να σημειώσουμε την προσφορά του Ιδρύματος στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, κάτι που πρέπει να μας απασχολεί άμεσα σαν Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξήχθη στην Πρέβεζα τις 26/27 Μαϊου 2006, σε δημοσιευμένη εργασία με βάση στοιχεία του 2004-2005

– Το ύψος της ετήσιας εισροής, ως  άμεση οικονομική επίδραση, που πραγματοποιήθηκε  από τα έξοδα των σπουδαστών στην Πρέβεζα ανήρχετο στο ποσό των 7.076.114 ευρώ.

– Η ετήσια δαπάνη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού που εργάζονταν στο Παράρτημα της Πρέβεζας κατά την ίδια περίοδο, προσδιορίστηκε στο ύψος των 984.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 684.000 ευρώ έμεναν στην περιοχή ως ετήσια εισροή.

– Οι δαπάνες  που πραγματοποιήθηκαν για την εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία , κατά την ίδια χρονική περίοδο, (εκτός μισθοδοσίας) ανήρχετο στο ποσό των 1.340.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό που εισέρευσε στην περιοχή εκτιμήθηκε σε 1.175.000 ευρώ.

– Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τον περιφερειακό πολλαπλασιαστή εισοδήματος του Ν. Πρέβεζας, η συνολική οικονομική επίδραση από τη λειτουργία του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος για το έτος 2004, στο εισόδημα της περιοχής εκτιμήθηκε σε 11.705.000 ευρώ.

Αν και τα στοιχεία αναφέρονται στο 2004, δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη έρευνα, έχουμε τη δυνατότητα να αναλογιστούμε τα οφέλη στην τοπική οικονομία, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συμβολή του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου, υπογραμμίζει ο κ. Κορωναίος και καταλήγει:

Συνειδητοποιείται αγαπητοί συνάδελφοι , ότι αποτελεί αναγκαιότητα η συνέχεια της λειτουργίας της Σχολής της πόλης μας εάν κοπτόμεθα για την ανάπτυξη της περιοχής.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:33:33 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας