Σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια: Να κλείσει το Υπουργείο Υποδομών τις οικονομικές υποχρεώσεις από το 2007

Καχριμάνης: «Αυτή θα είναι η απαρχή για να ασχοληθεί η Περιφέρεια με την υλοποίηση του έργου»
ΕΓΚΑΙΝΙΑ-ΚΕΝΤΡΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ-ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ-11
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room12 Ιανουαρίου, 2023 15:520
Καχριμάνης: «Αυτή θα είναι η απαρχή για να ασχοληθεί η Περιφέρεια με την υλοποίηση του έργου»

Σε ζητήματα που έθεσε σε επισκέψεις του στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών χθες Τετάρτη αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Οι δύο οδικοί άξονες Ιωάννινα- Κακαβιά και Ιόνια οδός- Πρέβεζα ήταν το αντικείμενο συναντήσεων που είχε ο Περιφερειάρχης στο Υπουργείο Υποδομών.

Ειδικότερα για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και συγκεκριμένα από τη γέφυρα Καμπής μέχρι και την παράκαμψη Νικοπόλεως, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να κλείσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν από τον μελετητή που έχει αναλάβει το έργο από το 2007 και στη συνέχεια να παραλάβει το φάκελο του η Περιφέρεια Ηπείρου.

«Αυτή θα είναι η απαρχή για να ασχοληθεί η Περιφέρεια με την υλοποίηση του έργου», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Όπως είπε  σήμερα ο Περιφερειάρχης,  αυτή την εποχή,- όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν σταλεί-  πρέπει να τελειώνει η διαδικασία για  να βγει η δημοπρασία του δρόμου από Ιωάννινα μέχρι Κακαβιά.

Το τμήμα μέχρι το Καλπάκι θα δημοπρατηθεί απευθείας, καθώς έγιναν οι απαλλοτριώσεις και έχουν καταγραφεί τα κτηματολόγια, ενώ το υπόλοιπο θα περιληφθεί στη δημοπράτηση ως προαίρεση γιατί δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Τα χρήματα- όπως διευκρίνισε- θα μπουν για το σύνολο του έργου.   Με ενημέρωσαν – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- ότι από το Υπουργείο περιμένουν απαντήσεις από τη Δασική Υπηρεσία και από την αρμόδια Υπηρεσία  Πολιτικής Γης της Περιφέρειας για τις δημόσιες εκτάσεις. Η απάντηση της Υπηρεσίας της Περιφέρειας είναι έτοιμη και υπογράφηκε σήμερα.

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος  στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά, τόνισε την   αναγκαιότητα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας που πλήττεται κυρίως εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2016 και 2017.

«Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι, αν δεν συμπληρωθεί το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ με όλα αυτά που πρέπει – και νομίζω ο Υπουργός το έχει καταλάβει, αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές-, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και η κατάσταση θα είναι μόνιμα φθίνουσα. Όλα τα προϊόντα μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα, είτε γάλα, είτε κρέας, είτε μέλι, είτε λάδι, είτε κρασί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να περνάνε στην «πιάτσα» και να πωλούνται ως ελληνικά. Αυτό είναι πλήρης  απαξίωση που για πολλά χρόνια γινόταν στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, και ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Αν δεν αλλάξουν, ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Εκεί έχουμε φτάσει πλέον, γιατί και οι τιμές πρώτων υλών ανεβαίνουν. Και δεν υπάρχει από το προσωπικό των Υπουργείων, η θέληση να βοηθήσουνε διαχρονικά τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μάχη για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγή των προϊόντων».

Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε με τον Υπουργό, ήταν η εκπόνηση των χαρτών βοσκής. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ο Υπουργός ετοιμάζει την κατάθεση διάταξης με την οποία εντάσσονται και τα επιπλέον 9,5 εκ. στρέμματα που προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κι έτσι η κάθε περιοχή θα είναι αυτάρκης.

«Αυτό αλλάζει άρδην τα πράγματα γιατί δυστυχώς επί χρόνια μας έλεγαν ότι θα κάνουν χάρτες βοσκής, αλλά δεν έθεταν θέμα για τις εκτάσεις που είχαν αφαιρεθεί το 2010 (τα 9,5 εκ. στρέμματα). Αυτή είναι μια δυνατή αλλαγή, γιατί θα κατοχυρωθούν κατά ένα τρόπο, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι», κατέληξε.

Σε εκκρεμότητα λόγω δασικών υπηρεσιών ολοκληρωμένοι αναδασμοί

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν με τη μη εφαρμογή του Νόμου 4685 του 2020 από την πλευρά των Δασικών Υπηρεσιών που παρατείνει τις εκκρεμότητες με αναδασμούς που έχει ήδη ολοκληρώσει η Περιφέρεια.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης με το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 τα Δασαρχεία δεν έχουν πλέον καμία αρμοδιότητα για αναδασμούς, για κληροτεμάχια που είχαν δοθεί σε ακτήμονες, σε  παλιούς αμπελώνες (όπως της Ζίτσας) , καθώς και για  κτήματα που είχαν πωληθεί με άδεια Υπουργού ή του Κρατικού Νομάρχη.

«Δυστυχώς ενώ εκδόθηκε και απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή των δασολόγων του Δημοσίου, με την οποία κρίθηκε σωστός ο Νόμος, αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ κι αυτό δημιουργεί καταστάσεις. Δεν γίνεται να εκδίδονται εγκύκλιοι από τους ίδιους ανθρώπους που προσέφυγαν στα Δικαστήρια και να είναι σε βάρος των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κάτι στην περιοχή. Εμείς έχουμε τόσους αναδασμούς έτοιμους, κανένας όμως δεν έχει τελειώσει από πλευράς των Δασικών Υπηρεσιών. Είναι  ντροπή αυτό που γίνεται, δεν μπορεί να έχουμε ξανά κόσμο στην ύπαιθρο- διαβάζουμε ότι έμειναν πλέον μόνο παππούδες στα χωριά- όταν δεν μπορεί να κάνει χίλιες δύο δουλειές σε έναν ευλογημένο τόπο. Αυτό είναι πλήρης απαξίωση, αλλά και απαξίωση των νόμων που ψήφισε το Ελληνικό Κράτος και επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, το ΣτΕ».

Για τις παρεμβάσεις στο Λούρο

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις επισκέφθηκε την περιοχή του ποταμού Λούρου και εντόπισε πως στα σημεία που είχαν γίνει εργασίες δεν υπήρχε πρόβλημα μετά την βροχόπτωση, όμως στα άλλα σημεία δεν υπήρχε νερό. Ο Περιφερειάρχης  σημείωσε ότι προκλήθηκε θέμα για ενέργειες Έκτακτης Ανάγκης και συνέχισε:

«Θεωρώ ότι απαξιώνουν τους ανθρώπους που δουλεύουν  στις υπηρεσίες, απαξιώνουν τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιές στην περιουσία τους».

Υπενθύμισε  τα  προβλήματα κατά  την περσινή χρονιά όταν έκλεισε για δυο – τρεις φορές το εθνικό δίκτυο  επειδή  είχε πλημμυρίσει το ποτάμι. «Όταν κάποιος πάει να κάνει μια έρευνα, είτε αυτό λέγεται ΟΦΥΠΕΚΑ, είτε επιθεωρητές του Δημοσίου, πρέπει να την κάνουνε  με σκέψη, ωριμότητα και όχι με επιδερμικά», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια  αναφέρθηκε και σε αλληλογραφία ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τις εργασίες αποκατάστασης του δρόμου σύνδεσης Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας με τον κόμβο Πεδινής,

Κατά την αποκατάσταση του δρόμου – ανέφερε χαρακτηριστικά – τοποθετήθηκαν σωλήνες δύο μέτρων, όπως προβλεπόταν λόγω φορτίου από την υδραυλική μελέτη. «Αυτό εστάλη στον ΟΦΥΠΕΚΑ για να γνωματεύσει, αν και όταν πρόκειται για τάφρους πρώην ΤΟΕΒ δεν είναι αρμοδιότητα ΟΦΥΠΕΚΑ ή του υπουργείου. Μας έδωσαν πλήρη άδεια γι’ αυτό και σε λίγο καιρό μας έστειλαν νέο έγγραφο που αναιρούσε την άδεια που είχαν δώσει. Τους στείλαμε απάντηση και μετά μας ενημέρωσαν ότι ισχύει η άδεια που μας είχαν δώσει αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουν επιπόλαια, δεν δουλεύουν με σκέψη. Δυστυχώς δημιουργούν καταστάσεις χωρίς καταστάσεις».

Δ.Τ.

 

Τελευταία ενημέρωση 12 Ιανουαρίου 2023 15:52:26 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας