Ο Θρησκευτικός Τουρισμός και η Πρέβεζα – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ο Σωστός προσκυνηματικός αλλά και αγοραστικός τουρισμός είναι πολλαπλή τόνωση της τοπικής οικονομίας
News Room16 Νοεμβρίου, 2019 15:150
Ο Σωστός προσκυνηματικός αλλά και αγοραστικός τουρισμός είναι πολλαπλή τόνωση της τοπικής οικονομίας

Εισαγωγή

Α) Πριν λίγες μέρες έγινε στην Ήπειρο ένα ενδιαφέρον γεγονός. Έγινε στην Άρτα το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού τουρισμού.

Ο στόχος είναι πολύ θετικός, αφού ο «καλοκαιρινός τουρισμός» στην Ήπειρο είναι μόνο για 2-3 μήνες, ενώ οι Χριστιανοί  Έλληνες και τα θρησκευτικά μνημεία «μένουν εδώ» επί 12 μήνες το χρόνο.

Β) Το συνέδριο φυσικά φιλοξενήθηκε και στην Πρέβεζα από τον Μητροπολίτη Κο Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Κο Γεωργάκο, ενώ ο ιερείς της Πρέβεζας ενημέρωσαν τους συνέδρους για τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας.

Γ) Επί μια δεκαετία έγραφα σε καθημερινή εφημερίδα της Πρέβεζας ένα άρθρο – χρονογράφημα. Τα κείμενα αυτά ξεπέρασαν τα 2.222. Στις 26 και 27/6/2017, δηλ. πριν 2 χρόνια, είχα γράψει δυο σχετικά κείμενα από τα οποία σήμερα θα σας μεταφέρω κάποιες παραγράφους.

 

Ο Παύλος στη Νικόπολη

«…Τον Ιούλιο του 2014 ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Κος Χρυσόστομος, μου έκανε την τιμή να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη στην οποία μεταξύ των άλλων πολύ σημαντικών, είχε πει και δυο πράγματα που μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση.

Α) Ο τόπος της Πρέβεζας έχει πολλά προσόντα που μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχουν αξιοποιηθεί υπέρ των πολιτών, και

Β) Η περιοχή στη Νέα Σαμψούντα, από όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος (το «Λιθάρι») είναι σκέτο χωράφι.

Επιπλέον, τότε,  στην Καθημερινή της 14/8/2014, διάβασα κάτι σχετικό με την «Πορεία του Αποστόλου Παύλου». Σας το μεταφέρω αυτούσιο.

«Στους σταθμούς του ταξιδιού του Απόστολου Παύλου, τους οποίους ακολουθούν και σήμερα πλήθη προσκυνητών, περιλαμβάνονται εκτός από τα Ιεροσόλυμα και τα παράλια της Μικράς Ασίας, η Σαμοθράκη, η Καβάλα και οι Φίλιπποι, η Αμφίπολη και η Απολλωνία, η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Αθήνα, η Πρέβεζα και η Κόρινθος. (Καθημερινή, 14 Αυγούστου 2014)»

 

Επιτόπια επίσκεψη

Αφού ενημερώθηκα για τα ιστορικά γεγονότα, πήγα το σημείο, για να έχω δική μου αντίληψη. 

Βρήκα δίπλα στους δυο μικρούς ναούς, δυο φορτηγά με γύφτους (ας τους πούμε Ρομά), να έχουν γεμίσει την περιοχή με πλαστικά μπουκάλια και απορρίμματα, να κάνουν τις ανάγκες παντού, να βεβηλώνουν ένα χώρο από τον οποίο πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος.

Αδέρφια, θα σας το πω ήρεμα. ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ και κάνουμε τους πονηρούς. Έχουμε δίπλα μας μια «χρυσοπηγή». Έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα μοναδικό σημείο, με εκπληκτική επισκεψιμότητα όλο το χρόνο, έχουμε την άνεση να έρχονται στην πόρτα μας αμέτρητοι επισκέπτες, άρα και καταναλωτές και αγοραστές των προϊόντων μας και εμείς έχουμε παραχωρήσει το χώρο στους Ρομά!!!

Δεν έχουμε μια περίφραξη, δεν έχουμε ενημερωτικές πινακίδες, δεν έχουμε κάνει τίποτε.

 

Τα θρησκευτικά κείμενα

Στην επιστολή προς Τίτο ο Απόστολος Παύλος αναφέρει τα εξής: «Όταν πέμψω Αρτεμάν προς σε ή Τυχικόν, σπούδασον ελθείν προς με εις Νικόπολιν. Εκεί γαρ κέκρηκα παραχειμάσαι».

Σε ελεύθερη μετάφραση το σημείο αυτό λέει.

«Όταν σου στείλω τον Αρτεμά ή τον Τυχικό, βιάσου να έρθεις κοντά μου στη Νικόπολη. Γιατί εκεί αποφάσισα να περάσω το χειμώνα».

Επομένως έχουμε αποδείξεις ότι ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την περιοχή μας, δίδαξε, δημιούργησε χριστιανούς και αργότερα χριστιανικές εκκλησίες, όπως οι Βασιλικές του Αλκίσωνος, του Δομέτιου και άλλες.

Ας θυμίσουμε ότι ολόκληρη η Μητρόπολη Νικοπόλεως θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο.

Πως αξιοποιούμε εμείς αυτό το σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό στοιχείο;

Ποιά ταμπέλα, πινακίδα, σήμανση έχετε δει που να σας λέει ότι από εδώ πέρασε ο Απόστολος Παύλος; Καμία !!!

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

 

Ιστορία

Ας πάμε πολλά χρόνια πίσω. Ο Απόστολος Παύλος κάνει τις «περιοδείες του». Διασχίζει την Μακεδονία και περνάει από την Καβάλα, τους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη κλπ.

Σε όλα τα μέρη, διδάσκει το Χριστιανισμό, κατηχεί όποιους θέλουν να τον ακούσουν και τους βαπτίζει στη νέα θρησκεία.

Στους Φιλίππους αφού κάνει τη διδασκαλία του, μια γυναίκα αποφασίζει να βαπτιστεί Χριστιανή. Είναι η υφασματοπώλης και έμπορος Λυδία, που γίνεται η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή.

Επειδή η Λυδία πρόσφερε σημαντικό χριστιανικό έργο, χαρακτηρίστηκε «Ισαπόστολος», τιμάται στις 20 Μαΐου, και χτίστηκε Ιερός Ναός προς τιμήν της. 

Στους Φιλίππους δημιουργήθηκε και η πρώτη χριστιανική εκκλησία επί Ευρωπαϊκού εδάφους, με αποτέλεσμα ο Παύλος να επισκεφτεί την περιοχή συνολικά 4 φορές στη διάρκεια των περιοδειών του.

Σήμερα σε περιοχή του ποταμού Ζυγάκτη, όπου έγινε η βάπτιση της Λυδίας, βλέπουμε σημαντικά έργα, τα οποία έχουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Εκτός από το υπαίθριο Βαπτιστήριο υπάρχουν Ναοί, Συνεδριακό Κέντρο, Βιβλιοθήκες, Κέντρο Ιστορικών Μελετών, κλπ.

Όλα αυτά προσελκύουν αμέτρητους επισκέπτες, όχι μόνο Ορθοδόξους, αλλά και Ρωμαιοκαθολικούς και Προτεστάντες από όλο τον κόσμο. 

 

Θρησκευτικός τουρισμός

Το έχουμε ξαναπεί ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι σημαντική πηγή εισοδημάτων για τους ντόπιους.

Ξέρετε τι γίνεται στην Τήνο; Όλο το νησί  ζει από την Παναγία!

Όχι μόνο τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όχι μόνο οι τουριστικοί πράκτορες, τα καράβια, τα λιμάνια, αλλά και τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι παραγωγοί μελιού και κρασιού, οι κατασκευαστές ξύλινων αναμνηστικών, εικόνων, ζαχαρωτών, κλπ.

Υπάρχουν αμέτρητα καταστήματα γύρω από την Εκκλησία της Παναγίας και όλο το χρόνο ζουν από τον θρησκευτικό τουρισμό.

Και όχι μόνο στην Τήνο.

Στην Πάρο, στα Μετέωρα, στο Άγιο Όρος, στην Παναγία Σουμελά, σε αμέτρητους ναούς και μοναστήρια όπου οι επισκέπτες εκτός από το προσκύνημα και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πρέπει να φάνε, να ποιούνε, να αγοράσουν αναμνηστικά και δώρα κλπ.

Ο Σωστός προσκυνηματικός αλλά και αγοραστικός τουρισμός είναι πολλαπλή τόνωση της τοπικής οικονομίας.

 

Περί του πρακτέου

Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα.

1) Κάποιοι να πλαισιώσουμε εθελοντικά το Μητροπολίτη μας και να του προσφέρουμε όποια βοήθεια θέλει για το σκοπό αυτό.

2) Κάποιοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ναοδόμοι, αφού δούνε τι υπάρχει στις άλλες περιοχές από όπου πέρασε ο Παύλος, να καθίσουν και να σχεδιάσουν κάτι ακόμη καλύτερο.

3) Να μαντρώσουμε την περιοχή που ανήκει στην Εκκλησία, να  δημιουργήσουμε κάποια κελιά για να μένουν μοναχοί ή μοναχές, να έχουμε χώρους για να μπορούν οι επισκέπτες να καθίσουν και να πιούν ένα αναψυκτικό, να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και τα πούλμαν, να κάνουμε ασφαλή είσοδο – έξοδο των αυτοκινήτων στο χώρο του προσκυνήματος, να βάλουμε πολλές ενημερωτικές πινακίδες στο δρόμο.

Οι πινακίδες θα λένε ότι από το σημείο αυτό πέρασε ο Παύλος!

Όλα αυτά να τα αναρτήσουμε  στο διαδίκτυο για να τα δουν όλοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

4) Γύρω από την Εκκλησία να κάνουμε «πρατήρια» πώλησης αμέτρητων προϊόντων, όπως και στην Τήνο. Αυτό το «Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου» θα δώσει δουλειές σε αμέτρητους ντόπιους, όπως γίνεται σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους.

5) Το τελευταίο που μένει είναι να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για να ξεκινήσει το έργο. Γιατί αν ξεκινήσει, στη συνέχεια με τα έσοδα που θα έχει, θα μπορεί χρηματοδοτεί την δική του επέκταση.

Οι Μωαμεθανοί σε όλο τον κόσμο χτίζουν πολυτελή τζαμιά.

Εμείς δεν θα βρούμε χρηματοδότες να χτίσουμε ένα προσκύνημα για τον σπουδαιότερο από τους μαθητές του Χριστού;

Και μάλιστα το μοναδικό που θα υπάρχει στην Ήπειρο!

6) Πάντως αυτά τα χρόνια το πολύ  χρήμα το διαχειρίζεται μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ηπείρου. Άρα μπορεί να βοηθήσει…

Το παραπάνω κείμενο θα τα καταλάβουν λίγοι. Είναι εκείνοι που έχουν πάει στην Τήνο και έχουν δει με τα μάτια τους τι σημαίνει θρησκευτικός τουρισμός. Όσοι κάθονται στις καφετέριες και κάνουν στείρα κριτική, δεν θα το καταλάβουν. Δεν πειράζει…

 

Επίλογος

Επειδή ο Απόστολος Παύλος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα για το Χριστιανισμό, ας θυμίσουμε ότι γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας, γύρω στο 10 μ. Χ. και πέθανε στη Ρώμη από 66-68 μ. Χ.

Το αρχικό του όνομα ήταν Σαούλ ή Σαύλος, αλλά τότε ήταν συνήθεια οι Ιουδαίοι να έχουν το δικό τους όνομα αλλά και ένα ομόηχα Ελληνικό ή Ρωμαϊκό.

Στην αρχή ήταν διώκτης των Χριστιανών, αλλά αργότερα με τις περιοδείες του, τη διδασκαλία του, τις Επιστολές του, έγινε ο υποστηρικτής της παγκόσμιας διδασκαλίας του Χριστιανισμού.

Θεωρείται Ισαπόστολος, έχει γράψει περίπου τα μισά από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, αποκαλείται «Απόστολος των Εθνών», αφού μετέφερε τη διδασκαλία του Ιησού σε όλο τον κόσμο…»

 

Υστερόγραφο

Αυτά έγραφα το 2017. Τα επαναλαμβάνω και τώρα.

Σκόπιμα ΔΕΝ έγραψα σήμερα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τότε το Πολυτεχνείο μας ένωσε στον αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας, γιατί

τότε θέλαμε «ψωμί – παιδεία – δημοκρατία».

Σήμερα το Πολυτεχνείο μας χωρίζει, γιατί μπήκε στο πεδίο της μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Ας ευχηθούμε να τελειώσουν ειρηνικά όλες οι τελετές, πορείες, εκδηλώσεις, συναυλίες, χωρίς ζημιές και χωρίς «παρατράγουδα» και μετά θα κάνουμε μια προσπάθεια αποτίμησης του ίδιου του ιστορικού γεγονότος και όσων το εορτασμών ακολούθησαν.

 

Κυτίνος Ευάγγελος

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:31:57 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας