Πρέβεζα: “Παιχνίδια” με τα σχολικά γεύματα – Όχι εγώ αλλά εσύ και γιατί δεν… αφού!!!

Τραγική ειρωνεία φαίνεται να αποτελεί η ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα
News Room27 Νοεμβρίου, 2019 17:480
Τραγική ειρωνεία φαίνεται να αποτελεί η ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα

Τα σχολικά γεύματα και το γεγονός πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2016, δεν έχουν ενταχθεί οι Δήμοι Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού, έφερε στην επικαιρότητα καθιστώντας το το μήλο της έριδος, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Πρέβεζας με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.

 

Παραθέτουμε σύντομα τα γεγονότα.

Ο κ. Μπάρκας ερωτά στην βουλή τους Υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, στις 15 Οκτωβρίου, εάν οι Δήμοι του Νομού Πρέβεζας υπέβαλαν αίτημα για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Ερωτά ακόμα εάν υπάρχει η πρόθεση να διευρυνθεί το πρόγραμμα στους Δήμους της Πρέβεζας.

Να σημειωθούν εδώ δυο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, ο νομός Πρέβεζας είναι ο μόνος από τους τέσσερις της Ηπείρου που δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα και δεύτερον, πληροί τα κριτήρια (οικονομικά, κοινωνικά) για την ένταξή του.

Η απάντηση του Υπουργείου στην ερώτηση του κ. Μπάρκα ήταν μεταξύ άλλων πως στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων αφορούσαν σε σχολικές μονάδες που συμμετείχαν κατά την πιλοτική φάση του προγράμματος. Συμπληρώνει επίσης πως κανένας Δήμος της Πρέβεζας δεν είχε καταθέσει σχετικό αίτημα ένταξης.

Σημειώνει όμως πως η επέκταση του προγράμματος σε επιπλέον σχολικές μονάδες, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, θα γίνει μόνο στους Δήμους που έχουν ενταχθεί και θα επεκταθεί σε σχολεία μόνο εάν υπάρχουν αδιάθετες μερίδες και ανήκουν στον ίδιο Δήμο (που έχει μπει στο πρόγραμμα) ή της Περιφερειακής Ενότητας, εφόσον έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Και η απάντηση του υπουργείου εργασίας προς τον κ. Μπάρκα κλείνει ως εξής «Τέλος, σας ενημερώνουμε πως η επέκταση του εν λόγω Προγράμματος αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, με σταδιακή κάθε φορά ένταξη νέων Δήμων της χώρας».

 

Ο Κώστας Μπάρκας στη συνέχεια με επιστολή του που δημοσιεύθηκε και στον τύπο, προς τους τρεις Δημάρχους του νομού Πρέβεζας «προτείνει την έγκαιρη ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να εφαρμοστεί και στο Νομό Πρέβεζας το Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων» και όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Βουλευτή προέκυψε ύστερα από την απάντηση της Υφυπουργού Εργασίας σε σχετική Ερώτησή του για τους λόγους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων στους Δήμους του Νομού Πρέβεζας».

Έως σήμερα κανείς από τους Δημάρχους Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού δεν έχει πάρει επίσημα θέση.

Όμως, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, έπειτα από σχετική ερώτηση Δημοτικού Συμβούλου πέταξε το μπαλάκι στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο κ. Γεωργάκος είπε πως θα έπρεπε να είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα ένταξης η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας λέγοντας πως δεν είναι υπεύθυνος ο Δήμος αλλά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία δεν έχει υποβάλλει αίτημα. Συνέχισε ο κ. Γεωργάκος λέγοντας πως «πιέζουμε την Πρωτοβάθμια προς αυτή την κατεύθυνση» και πως από την επομένη του Δ.Σ. στέλνει αίτημα στην Πρωτοβάθμια.

 

Ωστόσο ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του κάνει λόγο για ευθύνη του Δήμου, ο οποίος, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΟΠΕΚΑ, θα έπρεπε να καταθέσει αίτημα. 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έως σήμερα πάντως καμία σχολική μονάδα δεν είχε υποβάλλει αίτημα ένταξης.

 

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2016-17 και στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά, εντάχθηκαν δήμοι οι οποίοι επιλέχθηκαν χωρίς να έχει γίνει κανένα αίτημα από τους ίδιους. Το πρόγραμμα την επόμενη χρονιά επεκτάθηκε σε επιπλέον δήμους όπως και το 2018. Μέσα στους δήμους αυτούς δεν είχαν επιλεγεί οι Δήμοι της Πρέβεζας σε αντίθεση με Δήμους των Π.Ε. Θεσπρωτίας, Άρτας και Ιωαννίνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σχολεία της Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Άρτας είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα από το 2017 με απόφαση Γαβρόγλου ενώ οι επιπλέον εντάξεις κάθε επόμενη χρονιά αφορούσαν σε νέα σχολεία των ήδη ενταγμένων Δήμων με τελευταία επέκταση τον Αύγουστο του 2019.

 

Πάντως τραγική ειρωνεία φαίνεται να αποτελεί η ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα για το γεγονός πως δεν έχουν ενταχθεί σχολεία του νομού Πρέβεζας τη στιγμή που από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ενταχθεί η Πρέβεζα στο πιλοτικό πρόγραμμα, ούτε εντάχθηκε στις μετέπειτα επεκτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κ. Μπάρκας είχε αναλάβει υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας που υλοποιούσε το εν λόγω πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Μπάρκα προκειμένου να μας διαφωτίσει αναφορικά με το παραπάνω και να πάρει θέση, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να δώσει καμία απάντηση.

 

Το σίγουρο είναι πως τα σχολικά γεύματα στην Πρέβεζα φαίνεται πως έχουν γίνει μπαλάκι που ο ένας το πετάει στον άλλον, χωρίς, καθώς φαίνεται από τις εξελίξεις, κανείς να έχει γνώση του θέματος και των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί, ούτε καν ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός, μιας και επί των ημερών του στο υπουργείο δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα η Πρέβεζα.

 

Μια ουσιαστική πάντως απάντηση για το θέμα και όχι γενικότητες και μεταφορά ευθυνών τόσο από τον Δήμαρχο Πρέβεζας όσο και από τον βουλευτή, πιστεύουμε πως είναι επιβεβλημένη, έτσι ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Και τελικά όποιος έχει ευθύνη ας έχει το θάρρος και την πολιτική σοβαρότητα να την αναλάβει. Και αυτό αφορά κυρίως στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αλλά είμαστε σίγουροι πως ζητούμε και αναζητούμε βελόνα στ άχυρα!!!

 

Ωστόσο οι ερωτήσεις παραμένουν:

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος είναι πλήρως ενημερωμένος για την διαδικασία ένταξης και εάν ναι πως δικαιολογεί την μεταφορά ευθυνών στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Μπαΐλης είχε ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, γιατί εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν…

Ο πρώην υφυπουργός και μάλιστα Εργασίας κ. Μπάρκας, γιατί δεν είχε φροντίσει να ενταχθεί και η Πρέβεζα, μιας που πληρούσε τους όρους ένταξης, στα σχολικά γεύματα και ρωτά σήμερα τον υπουργό εάν προτίθεται να ενταχθεί αυτή την περίοδο;

 

 

 

PAMEPREVEZA NEWSROOM / Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:29:58 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας