Στρ. Ιωάννου: «Κύριε Σωτηρόπουλε και κύριε Αλμπάνη τι ενέργειες έχετε κάνει…;»

«Ανοιχτή Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Πρόεδρο του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής»
ΣΤΡΑΤΟΣ-ΙΩΑΝΝΟΥ-2
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room18 Μαΐου, 2022 14:260
«Ανοιχτή Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Πρόεδρο του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής»

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλμπάνη Τριαντάφυλλο και τον Πρόεδρο του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σωτηρόπουλο Ιωάννη, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου:

“Η πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Παιδείας ορίζει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε 200.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση το Τμήμα παραμένει στην Πρέβεζα, κάτι που είναι σύμφωνο με αυτό που ζητούσαμε όλοι, φορείς και πολίτες.

Η συνέχιση εισαγωγής φοιτητών και η συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος στην έδρα του νομού είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Πρέβεζας αλλά και των γειτνιαζόντων νομών. Το τμήμα είναι το μοναδικό στο αντικείμενό του στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδος και των Ιονίων νήσων σύμφωνα με τον Ακαδημαϊκό Χάρτη και οι απόφοιτοί του στελεχώνουν εδώ και είκοσι δύο έτη, περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις (στοιχεία ΓΕΜΗ 2022).

Επανειλημμένα προσπαθήσαμε ως Περιφέρεια, με ομόφωνες αποφάσεις, έχοντας πάντα συμμάχους τους φορείς και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, να σας πείσουμε, για το άκαιρο, ατεκμηρίωτο και βλαπτικό για την εύρυθμή εκπαιδευτική λειτουργία του τμήματος αίτημα, μέρους των καθηγητών, για μεταφορά της έδρας του στα Ιωάννινα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατά πλειοψηφία πρόταση των καθηγητών δεν συνδέεται, όπως έχει γραφτεί και υποστηριχθεί δημόσια, με ιδιοτελείς σκοπούς και την μη μόνιμη διαμονή και εγκατάστασή τους στην έδρα του τμήματος.

Σημειώνεται ότι υπήρξαν περί τα 40 Περιφερειακά Τμήματα Πανεπιστημίων με 10 εισακτέους κατηγορίας Γενικών Λυκείων, και όχι 40 που είχε το Τμήμα Λογιστικής, και σε κανένα άλλο δεν τέθηκε αντίστοιχο θέμα από τους διδάσκοντες. Αντ’ αυτού, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το διδακτικό προσωπικό των τμημάτων εντατικοποίησε τις προσπάθειές του για να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του και τη ζήτηση του τμήματος.

Τα επιχειρήματα που σας εκθέσαμε, πριν την υιοθέτηση και από εσάς της πρότασης των καθηγητών για μεταφορά της έδρας, θα έπρεπε να μελετηθούν σε βάθος και από τα δικά σας συλλογικά όργανα, και όχι να υιοθετηθούν με συνοπτικές διαδικασίες και μεροληπτικές και μη πλήρεις επιστημονικά εισηγήσεις «βλ. Έκθεση μη Βιωσιμότητάς».

Η προσέγγιση της χωροταξικής «υποδοχής» και κάλυψης των αναγκών διδασκαλίας και έρευνας των φοιτητών, που προτείνονται στην εν λόγω μελέτη για τη μεταφορά του Τμήματος στα Ιωάννινα, αντιμετωπίζουν με προχειρότητα ένα τόσο σοβαρό εκπαιδευτικό ζήτημα. Σε καμία περίπτωση ο σχεδιασμός μεταφοράς του Τμήματος δεν καλύπτει, βραχυπρόθεσμα αλλά ούτε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τις εκπαιδευτικές ανάγκες του τμήματος και σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την αλληλεπίδραση και την διεπιστημονικότητα μεταξύ των 2 τμημάτων της Σχολής.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων άστοχων προτάσεων, την κατάτμηση της διδασκαλίας και των φοιτητών του ίδιου του τμήματος σε (5) πέντε διαφορετικές τοποθεσίες (εντός και εκτός της πανεπιστημιούπολής και του πρώην ΤΕΙ) και σε αποστάσεις μεγαλύτερες συνολικά των 5 χιλ..

Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, με το οποίο επιδιώκονται όπως υποστηρίζεται μέσω της μετακίνησης «άμεσες συνέργειες», φιλοξενείται από ιδρύσεως του στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και χρησιμοποιεί, λόγω ελλείψεων υποδομών, αίθουσες σε άλλες τοποθεσίες/εγκαταστάσεις. Πάγια θέση μας είναι το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών να μεταφερθεί στην Πρέβεζα για την επίτευξη άμεσων συνεργειών και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Στην ουσία με την απόφασή σας ζητήσατε να εγκαταλειφθούν οι σύγχρονες, επαρκείς να στεγάσουν δυο, ίσως και τρία οικονομικά τμήματα, υποδομές του Τμήματος, στην Πρέβεζα, αξίας τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ, και να μεταφερθεί το τμήμα στα Ιωάννινα, όπου καταγράφεται επίσημα η έλλειψη καταλλήλων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού (βλ. έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης 2019). Προτείνετε να χρηματοδοτηθεί από δημόσιο χρήμα (ή και δανεισμό) ένα νέο κτίριο, τουλάχιστον ισόποσου κόστους κατασκευής, το οποίο με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές και κατασκευαστικές συνθήκες προσδιορίζεται να ολοκληρωθεί σε βάθος εικοσαετίας.

Επισημαίνεται ότι το υφιστάμενο συγκρότημα στην Πρέβεζα, σε περίπτωση που η χρήση του δεν είναι σύμφωνη με τον σκοπό της δωρεάς (ΑΕΙ), περιέρχεται αυτοδίκαια στον Δήμο Πρέβεζας.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από την θέση των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων καθώς και των ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ του τμήματος και του πανεπιστημίου, οι οποίοι με σχετικές αποφάσεις τους απορρίπτουν τεκμηριωμένα και ομόφωνα την πρόταση μετακίνησης του Τμήματος.

Έχετε διατυπώσει δημόσια τη θέση ότι το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό του πανεπιστήμιου, μαζί με ένα ακόμα τμήμα Διοίκησης.

Επειδή όπως προανέφερα το θέμα της παραμονής και της ενίσχυσης της πανεπιστημιούπολης της Πρέβεζας είναι πολύ σημαντικό για την πολιτιστική και πνευματική ζωή καθώς και την ισόρροπη ανάπτυξή της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, θα ήθελα να θέσω δημόσια στον Πρόεδρο του τμήματος και σε εσάς ορισμένα ερωτήματα, στα οποία παρακαλείσθε να απαντήσετε:

– Σας ερωτώ κύριε Σωτηρόπουλε και κύριε Αλμπάνη, ενόψει της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού εισαγωγής στα ΑΕΙ, τι σχεδιασμό και τι ενέργειες έχετε κάνει μέχρι σήμερα για την προβολή των πλεονεκτημάτων του τμήματος και την ενίσχυση της ζήτησης του; Τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον;

– Κύριε Σωτηρόπουλε & κύριε Αλμπάνη έχετε στείλει ενημερωτικό υλικό σε συμβούλους σπουδών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενημερώσουν με τη σειρά τους στους μαθητές για τις προοπτικές του τμήματος;

– Κύριε Σωτηρόπουλε & κύριε Αλμπάνη τι ενέργειες έχετε κάνει για τη ολοκλήρωση της στέγης και των προβλεπόμενων διαδικασιών για την μεταφορά και λειτουργία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος του εστιατορίου εντός του κεντρικού συγκροτήματος; Τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε;

– Κύριε Σωτηρόπουλε & κύριε Αλμπάνη τι ενέργειες έχετε κάνει, ώστε να διαμένουν στην Πρέβεζα οι διδάσκοντες καθηγητές, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος; Για ποιό λόγο δεν τηρούνταν ο νόμος όλα αυτά τα χρόνια, προοικονομώντας αυτήν την δυσμενή εξέλιξη για το τμήμα;

– Κύριε Σωτηρόπουλε & κύριε Αλμπάνη, αφού δεν ανανεώθηκε από το πανεπιστήμιο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επιδότησης της φοιτητικής στέγης στην Πρέβεζα (2021), τί ενέργειες θα κάνετε ώστε να βρεθούν λύσεις για τη φοιτητική στέγη, βραχυπρόθεσμα με μίσθωση δωματίων για την στέγαση οικονομικά αδύναμων φοιτητών (στην μορφή που γίνεται και στα Γιάννενα) και μακροπρόσθεσμα με κατασκευή εστίας όπως προβλέπεται και στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;

Κλείνοντας, μετά και την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να παραμείνει το τμήμα στην Πρέβεζα, σας καλώ να σεβαστείτε την επιθυμία ολόκληρης της κοινωνία της Πρέβεζας και να λειτουργήσετε υπέρ του τμήματος.

Πρέπει να προβείτε σε ενέργειες και να κάνετε όλα αυτά που αναφέραμε, αλλά και ακόμη περισσότερα προκειμένου να μην κατηγορηθείτε για απραξία όσον αφορά την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του Τμήματος, η οποία θα αποφέρει μοιραία τη μείωση του ενδιαφέροντος για το Τμήμα. Το αυτοδιοίκητο στην ανώτατη εκπαίδευση, που επικαλείστε συχνά, είναι σεβαστό αλλά πρέπει να λειτουργεί υπέρ των φοιτητών, της γνώσης και της κοινωνίας που το χρηματοδοτεί με το υστέρημα της.

Δεν θα πρέπει δε σε καμία περίπτωση να αποτελεί πρόσχημα για τη μη συμμέτοχή της αυτοδιοίκησης σε συζητήσεις των οργάνων του τμήματος για ενημέρωση και ανταλλαγή επιχειρημάτων σε τόσο σημαντικά για την κοινωνία ζητήματα (σας ζητήθηκε επανειλημμένα χωρίς αποτέλεσμα).

Τέλος, παρακαλώ όπως ενημερώσετε τόσο εμάς ως Περιφέρεια, όσο και όλους τους φορείς πως μπορούμε να βοηθήσουμε, σε όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, ώστε να επιτύχουμε τον κοινό μας, ελπίζω, στόχο που δεν είναι άλλος από το να έχουμε στο Τμήμα τον προβλεπόμενο αριθμό εισακτέων.”

 

 

Τελευταία ενημέρωση 18 Μαΐου 2022 14:34:40 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας