Οι ΔΕ Λούρου και Φιλιππιάδας στον τρίτο κύκλο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων

Οι ΔΕ της Ηπείρου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα
ΛΟΥΡΟΣ-ΔΡΟΜΟΣ
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room5 Μαΐου, 2022 13:100
Οι ΔΕ της Ηπείρου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα

Ξεκινά ο τρίτος κύκλος -από τους συνολικά τέσσερις- του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ.

Αυτό έκανε γνωστό μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ύστερα από απόφαση που υπέγραψε προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης 76 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και τριών μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ).

«Αγγίζουμε πλέον το 95% του συνολικού στόχου μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος και θα ολοκληρωθεί με την έναρξη και του τελευταίου Δ’ κύκλου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταγαράς.

«Ποτέ στο παρελθόν, από σύστασης του ελληνικού κράτους, δεν έχει προϋπάρξει σε τέτοιο σύντομο χρονικό διάστημα, σε τέτοια μεγάλη έκταση και με τέτοια χρηματοδότηση αντίστοιχος πολεοδομικός σχεδιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «εργαζόμαστε συστηματικά, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με όλον τον τεχνικό κόσμο και την αυτοδιοίκηση για να φέρουμε εις πέρας αυτόν τον πολύ υψηλό εθνικό στόχο».

Επίσης, κάλεσε το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να συμμετάσχει και να επιδείξει υψηλό επαγγελματισμό. «Δεν περισσεύει κανένας. Αυτό το μεγάλο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο κ. Ταγαράς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σκοπός του Προγράμματος είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας -όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει είτε είναι παρωχημένος- με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και τη βιοποικιλότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Στις 76 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων περιλαμβάνονται:

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (ΔΕ ΛΟΥΡΟΥ) ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ZΗΡΟΥ(ΔΕ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΟΣ)

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ (ΔΕ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, ΠΑΜΒΩΤΙΔΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΝΗΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (ΔΕ ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΗΣ, ΦΟΥΡΚΑΣ, ΔΙΣΤΡΑΤΟΥ, ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΩΝ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ)

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ (ΔΕ ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ, ΒΑΘΥΠΕΔΟΥ, ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ, ΣΥΡΡΑΚΟΥ, ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ, ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ)

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΔΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ)

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ (ΔΕ ΑΡΤΑΙΩΝ, ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ, ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΦΙΛΟΘΕΗΣ)

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ (ΔΕ ΠΕΤΑ)

ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ (ΔΕ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ)

Το Πρόγραμμα εκπόνησης μελετών ΤΠΣ καταρτίζεται με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους δήμους στο ΥΠΕΝ -κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει το υπουργείο- καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί.

Αντίστοιχα, το Πρόγραμμα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνεται από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ με γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων καθώς και τη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 5 Μαΐου 2022 13:10:29 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας