Με προδιαγραφές του ’60 η Ε.Ο. που διασχίζει τη Φιλιππιάδα – 14 θανατηφόρα τα τελευταία χρόνια

Κάτοικοι ζητούν τα αυτονόητα - Υπόμνημα στον Περιφερειάρχη
ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ-ΔΡΟΜΟΣ-1
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ3 Απριλίου, 2022 23:170
Κάτοικοι ζητούν τα αυτονόητα - Υπόμνημα στον Περιφερειάρχη

Εθνική Οδός από άλλες εποχές, με τριτοκοσμικές προδιαγραφές, στην οποία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες δυστυχήματα είναι η οδός Σόλωνος Γκίκα στη Φιλιππιάδα.

Πρόκειται για μια οδό μήκους 900 μέτρων, η οποία αποτελεί μέρος της Ε.Ο. Αντιρρίου Ιωαννίνων και η οποία κατασκευάστηκε το 1960. Από τότε παραμένει ως έχει, χωρίς καμία παρέμβαση.

Και μπορεί τότε που κατασκευάστηκε να αποτελούσε μια άριστη επιλογή, αφού αποσυμφόρησε, ως περιφερειακή οδός την οδό Μπιζανίου, σήμερα όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Όπως τονίζουν 211 κάτοικοι της Φιλιππιάδας σε υπόμνημά τους προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου «από περιφερειακή οδός μετατρέπεται σε  κεντρική οδό της πόλης αφού ένθεν και ένθεν της οδού έχει αναπτυχθεί πυκνή πολεοδομική δόμηση, πολλές και ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν πρόσοψη στην οδό, το 1ο Δημοτικό Σχολείο (δυναμικότητας 250 μαθητών),  το 1ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο , ο Παιδικός Σταθμός της Πόλης , το Δημοτικό Στάδιο, ο ενοριακός Ναός του Αγίου Βησσαρίωνος και το κοιμητήριο του Αγίου Αθανασίου,  εξυπηρετούνται από την οδό Σόλωνος Γκίκα».

Στο υπόμνημα επισημαίνεται μεταξύ άλλων και η μεγάλη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου της συγκεκριμένης οδού, αφού τα οχήματα από την παράκτια ζώνη και την Πρέβεζα, διέρχονται μέσα από τη Φιλιππιάδα για να εισέλθουν στη Ιόνια Οδό.

900 μέτρα δρόμου μεγάλης κυκλοφορίας, σε τριτοκοσμική κατάσταση, στην οποία δεν κατασκευάστηκαν ποτέ πεζοδρόμια, όπου σε πολλά σημεία της οποίας ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, οι πεζοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα για τη μετακίνησή τους.

900 μέτρα στα οποία τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζουν στο υπόμνημά τους οι κάτοικοι της Φιλιππιάδας, έχουν σημειωθεί 14 θανατηφόρα τροχαία με δεκάδες τραυματισμούς τα δύο από αυτά τους τελευταίους μήνες, που έχουν συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.

Ζητούν τα αυτονόητα

Στο υπόμνημά που κατέθεσαν στον Πειφερειάρχη οι κάτοικοι ζητούν τα αυτονόητα:

«Τη σύνταξη και την υλοποίηση μελέτης που θα περιλαμβάνει κατασκευή πεζοδρομίων και βασικές αισθητικές παρεμβάσεις στον κεντρικότερο δρόμο της Φιλιππιάδας, που είναι η οδός Σόλωνος Γκίκα».

Αναλυτικά το υπόμνημα που στάλθηκε στον Περιφερειάρχη Ηπείρου:

Υπόμνημα – Αίτημα  Δημοτών της πόλης της  Φιλιππιάδας

Για κατασκευή πεζοδρομίων και λοιπών αισθητικών παρεμβάσεων στην οδό Σόλωνος Γκίκα

Α. Ιστορικό:  

Η οδός Σόλωνος Γκίκα, που ορίζεται από τις διασταυρώσεις της Ε.Ο. Αντιρρίου- Ιωαννίνων  με την οδό Μπιζανίου,  μήκους    900 μέτρων    κατασκευάστηκε το 1960, αποτέλεσε και λειτούργησε ως τμήμα της Ε.Ο. Αντιρρίου- Ιωαννίνων.

Η περιοχή, που διέσχιζε η νέα αυτή χάραξη, την εποχή εκείνη ήταν αδόμητη  άρα ως επιλογή ήταν άριστη αφού η Φιλιππιάδα αποκτούσε περιφερειακή οδό και αποσυμφόριζε την οδό Μπιζανίου που ως τότε αποτελούσε τμήμα της Ε.Ο. Αντιρρίου- Ιωαννίνων.

Β. Σημερινή κατάσταση:

Στα 60 χρόνια που πέρασαν η οδός Σόλωνος Γκίκα αλλάζει ρόλο, από περιφερειακή οδός μετατρέπεται σε  κεντρική οδό της πόλης αφού ένθεν και ένθεν της οδού έχει αναπτυχθεί πυκνή πολεοδομική δόμηση, πολλές και ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν πρόσοψη στην οδό, το 1ο Δημοτικό Σχολείο (δυναμικότητας 250 μαθητών),  το 1ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο , ο Παιδικός Σταθμός της Πόλης , το Δημοτικό Στάδιο, ο ενοριακός Ναός του Αγίου Βησσαρίωνος και το κοιμητήριο του Αγίου Αθανασίου,  εξυπηρετούνται από την οδό Σόλωνος Γκίκα.

Το κυκλοφοριακό φορτίο της οδού έχει αυξηθεί σημαντικά ,γιατί οχήματα από την παράκτια ζώνη και την Πρέβεζα , διέρχονται μέσα από τη Φιλιππιάδα για να εισέλθουν στη Νέα (Ιόνια) Οδό.

Ο δρόμος όμως εξακολουθεί να λειτουργεί με προδιαγραφές του 1960. Πεζοδρόμια δεν έχουν κατασκευασθεί ποτέ. Η κατάσταση τριτοκοσμική. Βλάστηση, λακκούβες  που γεμίζουν νερά όταν βρέχει, αναγκάζουν τους πεζούς να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα για τη μετακίνησή τους.

Την τελευταία δεκαετία έχουν συμβεί δεκατέσσερα (14) θανατηφόρα ατυχήματα και δεκάδες βαρείς τραυματισμοί. Το τελευταίο τετράμηνο δύο σοβαρά ατυχήματα επί της Σόλωνος Γκίκα , το ένα θανατηφόρο και το άλλο με βαρύ τραυματισμό , συγκλόνισαν τη μικρή μας κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος που με επιτάσεως επανερχόμαστε σε παλαιότερο αίτημά μας.

Δεν μας απασχολεί ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ούτε και το οικονομικό κόστος.

Τι ζητάμε:

Ζητάμε το αυτονόητο. Τη σύνταξη και την υλοποίηση μελέτης που θα περιλαμβάνει κατασκευή πεζοδρομίων και βασικές αισθητικές παρεμβάσεις στον κεντρικότερο δρόμο της Φιλιππιάδας, που είναι η οδός Σόλωνος Γκίκα.

  • Αν θέλουμε ως Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση να ισχυριζόμαστε ότι μας ενδιαφέρει  πολίτες (ειδικά  μικρά παιδιά , ηλικιωμένοι) και οχήματα  να κυκλοφορούν με στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας.
  • Αν θέλουμε να ισχυριζόμαστε ότι σεβόμαστε τον πολίτη.
  • Πόσο κοστολογείται αλήθεια η ανθρώπινη ζωή;

 

Τελευταία ενημέρωση 3 Απριλίου 2022 23:19:06 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας