Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Σημαντικά θέματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.
Ο κ. Παραδιάς βρέθηκε στην Πρέβεζα το περασμένο Σάββατο πλαισιωμένος από το Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, τον πρόεδρο των ιδιοκτητών Ακινήτων Πρέβεζας Ευάγγελο Κατσίμπρα.
Μεταξύ άλλων ξεχώρισαν τα θέματα στα οποία έκανε αναφορά και ήταν για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων αλλά και την δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών σε ιδιοκτησίες που νομιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι στις τέλος της χρονιάς λήγει η προθεσμία δήλωσης για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, ενώ χαρακτήρισε ως λυτρωτική τη λύση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο ζήτημα των λανθασμένα δηλωμένων εμβαδών στους δήμους.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων απαλλάσσει τις παραπάνω περιπτώσεις από πρόστιμα και αναδρομικά δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει, χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι οι δήμοι έχουν όφελος να επικοινωνήσουν την επίμαχη ρύθμιση και ζήτησε από το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Γεωργάκο να ενημερώσει τους δημότες του, πρόταση που έγινε αποδεκτή.
Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει σχετικά:
Η χώρα μας, παρότι ανήκει σε εκείνες που κατά κανόνα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν τούτοις δυστυχώς εξακολουθεί να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στις καταδίκες για παραβιάσεις του δικαιώματος της ιδιοκτησίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου (ECHR).
Σήμερα το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι εκείνο το οποίο δέχεται τις περισσότερες παραβιάσεις στην Ελλάδα, κυρίως μέσω της επιλεκτικής και υπερβολικής φορολόγησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία θίγει τον «πυρήνα» της και αποτελεί προσβολή της ως «ανθρώπινου δικαιώματος», που προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Εξάλλου, όπως έχει διαπιστωθεί και από τη γνωστή έκθεση του «Συνήγορου του Πολίτη», οι παραβιάσεις του Δικαιώματος της Ιδιοκτησίας στη χώρα μας «είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο και οι ΟΤΑ δεσμεύουν ιδιοκτησίες, χωρίς να αποζημιώνουν, ακόμη και επί δεκαετίες, με σχέδια πόλεων που χρονίζουν, προστασία αρχαιοτήτων, προστασία περιβάλλοντος και εκτέλεση δημόσιων έργων, οι οποίες συνεπάγονται απαλλοτρίωση, στέρηση ή ουσιώδεις περιορισμούς στην ιδιοκτησία τους χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης ή χωρίς έγκαιρη καταβολή αποζημίωσης.».
Σήμερα οι παραβιάσεις αυτές συνεχίζονται αμείωτα στη χώρα μας με την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας με διπλό ΕΝΦΙΑ χωρίς όριο στο συμπληρωματικό φόρο και χωρίς καμιά συσχέτιση με το πραγματικό εισόδημα των πολιτών, με την επιβολή άδικου φόρου 22% σε όσους δεν πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τη μορφή της δήμευσης εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων που διεκδικεί μαζικά το Δημόσιο μέσω του «τεκμηρίου κυριότητάς» του στη διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών και Εθνικού Κτηματολογίου, της ανεξέλεγκτης και επ΄άπειρο δέσμευσης χιλιάδων ακινήτων από τους ΟΤΑ σε όλη τη χώρα για δήθεν εκτέλεση έργων, από τις δασικές, αρχαιολογικές και άλλες υπηρεσίες του Κράτους συχνά χωρίς λόγο και πάντοτε χωρίς έλεος, χωρίς κανένα σεβασμό στο σημαντικό ανθρώπινο αυτό δικαίωμα…
Τελευταία ενημέρωση 12 Φεβρουαρίου 2020 18:38:31 από News Room