Επίκαιρη Ερώτηση Κ. Μπάρκα στη Βουλή για τους ΤΟΕΒ

Η ανακοίνωση
BARKAS-VOULI
News Room31 Ιανουαρίου, 2022 11:490
Η ανακοίνωση

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ώστε να απαντήσει η κυβέρνηση αν έχει πραγματικά τη θέληση να αντιμετωπίσει τα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ και οι αγρότες της χώρας, με κυρίαρχο τα χρέη που συσσωρεύονται από την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μπάρκα, η αγροτική παραγωγή έχει τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης από την ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. Το κόστος άρδευσης έχει εκτιναχθεί, λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος και τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται για παραγωγή οπωροκηπευτικών και σιτηρών σε τουλάχιστον εξήντα (60) ευρώ το στρέμμα. Παράλληλα, τα ημίμετρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Παρά τις διαβεβαιώσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για την επέκταση της απαλλαγής του 80% της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής» και για τους ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, οι οποίοι αποτελούν σημαντικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μη επέκταση της απαλλαγής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής διπλασιάζει τα τιμολόγια ρεύματος. Να σημειωθεί επίσης, ότι το μέτρο αναστολής των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) δεν περιλαμβάνει την παρελθούσα περίοδο άρδευσης, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο για τους μήνες Νοέμβριο-Μάρτιο, όπου οι αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος είναι χαμηλότερες. Άρα δεν μειώνει τις υψηλές χρεώσεις. Ουσιαστικά, η αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ απλά μεταθέτει την επιβάρυνση την Άνοιξη και άρα δεν ελαφρύνει τους αγρότες, ενώ η επίπτωση στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ και των αγροτών που είναι συνδεδεμένοι στη μέση τάση είναι ελάχιστη, καθώς περιορίζεται στο 5-10% του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν.

Η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ο κ. Μπάρκας καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει, πρώτον, γιατί δεν εντάσσονται οι ΤΟΕΒ στην απαλλαγή του 80% από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Δεύτερον, αν προτίθεται να εξετάσει το ύψος του ΦΠΑ που αποδίδουν οι ΤΟΕΒ. Τρίτον, αν κρίνει ως επαρκή τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί ως προς την αντιμετώπιση των δυσθεώρητων αυξήσεων του συνόλου των συντελεστών του κόστους της αγροτικής παραγωγής.

Δ.Τ.

 

Τελευταία ενημέρωση 31 Ιανουαρίου 2022 11:49:16 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας