Μια μοναδική συνάντηση δυο πόλεων της Πρέβεζας και της Τρίπολης, οι οποίες στο πέρασμα του χρόνου έγραψαν η κάθε μια την δική της ιστορία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.
Μεγάλος απών και ταυτόχρονα με έναν «μαγικό» τρόπο παρόν, ήταν ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης ο οποίος 90 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό του στην Πρέβεζα «επέστρεψε» στην Τρίπολη, την πόλη όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του ποιητικά όνειρα.
Η αδελφοποίηση των Δήμων Τρίπολης και Πρέβεζας που υπογράφηκε μεταξύ των Δημάρχων Δημήτρη Παυλή και Χρήστου Μπαΐλη χαρακτηρίστηκε ως μια ιστορική στιγμή για τα πολιτιστικά -και όχι μόνο- δρώμενα των δύο πόλεων.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης παρουσία των Δημάρχων των δύο πόλεων Δημήτρη Παυλή και Χρήστου Μπαΐλη, της εντεταλμένης συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας Ελευθερίας Αγγέλη και σύσσωμων των φορέων και των αρχών της περιοχής.
Ο κ. Παυλής εξέφρασε την μεγάλη χαρά του για την ευόδωση των προσπαθειών αδελφοποίησης των δύο πόλεων η οποία ως ιδέα εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες, ενώ ο κ. Μπαΐλης μίλησε για μια κορυφαία στιγμή η οποία δρομολογεί την συνεργασία Τρίπολης και Πρέβεζας σε πολλά επίπεδα.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας των δύο πόλεων συμμετείχε μουσικό σχήμα από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας με την υψίφωνο Μαριάννα Τζαφέρι και τις καθηγήτριες πιάνου Δήμητρα Αποστολίδη και Κωσταντίνα Ντούσια οι οποίες παρουσίασαν μεταξύ άλλων δύο μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη από τον αείμνηστο Πρεβεζάνο συνθέτη Σπύρο Δήμα.
Επίσης η Χορωδία Τρίπολης (υπό την μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Γαργαλιώνη) ερμήνευσε πέντε μουσικά κομμάτια που φέρουν την «υπογραφή» του Κώστα Καρυωτάκη και του επίσης πρόωρα χαμένου συνθέτη Δημήτρη Λάγιου τα οποία μελοποιήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια για την Χορωδία χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν ηχογραφηθεί.
Το βράδυ του Σαββάτου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης η Θεατρική Ομάδα της πόλης παρουσίασε μια δραματοποιημένη καταγραφή της ταραγμένης ζωής του ποιητή στην οποία τα ιστορικά στοιχεία «συνάντησαν» την σύντομη πλην όμως ανεξίτηλη παρουσία του Κώστα Καρυωτάκη στον χρόνο καταλήγοντας σε μια πρωτότυπη «διαμαρτυρία» για τα όσα μέχρι σήμερα οι δύο πόλεις και οι τοπικές τους κοινωνίες έκαναν ή δεν έκαναν προκειμένου να τιμήσουν έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ποιητές.
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Τρίπολη εξάλλου η αντιπροσωπεία της Πρέβεζας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης -και σήμερα φιλοξενείται η Πρυτανεία- και να ενημερωθεί από τον Πρύτανη Αθανάσιο Κατσή όχι μόνο για τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται στον ιστορικό αυτό χώρο αλλά και για λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του ανθρώπου, του δημοσίου υπαλλήλου αλλά κυρίως του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.
Τελευταία ενημέρωση 5 Νοεμβρίου 2018 14:00:34 από News Room
Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.
Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.
Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.
Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.