Μια υπέροχη Ιστορική ημερίδα στην Πρέβεζα

Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
ΗΜΕΡΙΔΑ-ΠΑΝΑΓΙΑ-1821-1
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News RoomNews Room13 Σεπτεμβρίου, 2021 12:480

Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Εισαγωγή

Επειδή φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η Μητρόπολις Νικοπόλεως και Πρεβέζης και  ο Μητροπολίτης Κος Χρυσόστομος οργάνωσαν μια εξαιρετική ημερίδα για να τιμήσουν το γεγονός.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κος Νίκος Γεωργάκος, πολλοί φιλίστορες όπως οι κύριοι Νίκος Καράμπελας, Λάζαρος Συνέσιος, Γιώργος Μουστάκης, πολλοί ιερείς, πολλοί εκπρόσωποι φορέων, και πολλοί πολίτες με ενδιαφέρον για την αληθινή Ιστορία και φυσικά πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Οι ομιλητές

Τρεις εξαιρετικοί ομιλητές, με πολλά πτυχία, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, διατριβές κλπ  ανέπτυξαν τα επιμέρους θέματα, με σαφήνεια, ενάργεια, καθαρότητα και εντυπωσίασαν το κοινό. Ήταν:

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Δρ. Νομικής, Θεολόγος, από τη Λευκάδα, που ανέπτυξε το θέμα «Επαναστατικά Κινήματα ΠΡΙΝ το μεγάλο 1821».

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

-Ο πολυγραφότατος Δημήτριος Γ. Μεταλληνός, Δρ. Ιστορίας, διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κερκυραίων, από την Κέρκυρα, που ανέπτυξε το θέμα: «Ματωμένα ράσα. Η Εκκλησία και η Εθνεγερσία του 1821».

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

-Ο Σπυρίδων Σκλαβενίτης, Δρ. Ιστορίας, Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Πρέβεζας, που ανέπτυξε το θέμα: «Η Πρέβεζα και η Ελληνική Επανάσταση».

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Εισαγωγικώς ο Μητροπολίτης Κος Χρυσόστομος ανέγνωσε ένα θερμό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, η οποία «ευλόγησε» την ημερίδα της Μητρόπολης, ενώ έκλεισε την ημερίδα ο ίδιος με έναν πολύ ουσιαστικό λόγο δικό του, πλήρη από συμβολισμούς, παραινέσεις και νέα οράματα για το μέλλον.

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Λίγα λόγια για τις ομιλίες

Αισιοδοξώ ότι οι ομιλίες έχουν καταγραφεί και κάποια στιγμή θα δημοσιευθούν {π.χ. στα Πρεβεζάνικα Χρονικά ή σε ειδικό τεύχος} γιατί ήταν μεστές, γεμάτες χρήσιμες πληροφορίες, τεκμηριωμένες και γι αυτό κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος.

Θα σας δώσω πολύ συνοπτικά κάποια στοιχεία από τις υπέροχες ομιλίες.

–Στη Γαλλική Επανάσταση πολέμησαν Γάλλοι φτωχοί εναντίον Γάλλων πλουσίων. Δηλ. ήταν «αστική» επανάσταση.

–Στην Επανάσταση του 1821 πολέμησαν Έλληνες Χριστιανοί εναντίον Τούρκων ισλαμιστών. Άρα ήταν Εθνική και Θρησκευτική Επανάσταση.

–Η Φιλική Εταιρεία και οι αγωνιστές μάχονταν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, και αυτό ΔΕΝ πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

–Στο Χριστιανισμό η λέξη «Εκκλησία» περιλαμβάνει ΚΑΙ τον κλήρο – ρασοφόρους {ιερείς, καλόγηρους, καλόγριες} αλλά ΚΑΙ τους λαϊκούς – μη ρασοφόρους {ψάλτες, νεωκόρους, αναγνώστες, απλό λαό..}. Άρα όλοι οι Χριστιανοί, όλη η Εκκλησία, πολέμησε και πέτυχε την Απελευθέρωση.

–Κάποιοι θεωρούν ότι η Εκκλησία του Χριστού που περιλαμβάνει τους πάντες, είναι συνέχεια της Εκκλησίας του Δήμου της αρχαίας Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Αθηναίοι.

–Σύμφωνα με την ετυμολογία η λέξη «βασιλεύς – βασιλέας» προέρχεται από τη βάση + λαός. Δηλ. αυτός που βασίζεται στο Λαό.

–Η τολμηρή απόφαση των Ελλήνων το 1821 ήταν ότι δοκίμασαν να «φύγουν» από την καταπίεση μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, και να δημιουργήσουν ένα πολύ μικρό, Χριστιανικό κράτος. {Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια}. Και το κατάφεραν !!!

–Σε όλη την Οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχαν περίπου 200 Χριστιανοί Μητροπολίτες.

–Στην περιοχή που ορίζουμε σήμερα σαν Ελλάδα, υπήρχαν 73 Επίσκοποι ή Μητροπολίτες. Και ήταν ΟΛΟΙ με την Επανάσταση. Πολλοί είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία, πολλοί πολέμησαν, πολλοί μαρτύρησαν…

–Οι Ιστορικοί ξέρουν ότι περίπου 6.000 κληρικοί ή ρασοφόροι πέθαναν στον αγώνα για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. ΔΕΝ είναι μόνο ο Πατριάρχης Χρυσόστομος που απαγχονίστηκε, ούτε ο Αθανάσιος Διάκος στην Αλαμάνα, ούτε ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι… Ήταν πολλές χιλιάδες…

Επίλογος

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να μεταφέρουμε ΟΛΗ την ημερίδα στους αναγνώστες μας.

Οι παριστάμενοι αισθάνθηκαν ότι αναβαπτίστηκαν σε κάποιες ιστορικές αλήθειες, ενώ έμαθαν και πολλά νέα πράγματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να συγχαρούμε θερμά:

-Τους τρεις ομιλητές για τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους

-Το Μητροπολίτη για τις καίριες παρεμβάσεις τους, ιδίως τον μεστό επίλογο – κλείσιμο της ημερίδας,

-Τη Μητρόπολη και τους αφανείς ήρωες που οργάνωσαν αυτή την υπέροχη ιστορική ημερίδα…

Υπάρχουν κράτη με Ιστορία λίγων αιώνων που οι κάτοικοί τους είναι περήφανοι για την πατρίδα τους.

Εμείς οι Έλληνες με την ίδια συνεχή γλώσσα, ιστορία και κατοικία στον ίδιο τόπο για χιλιετίες οφείλουμε να γνωρίζουμε την αληθινή Ιστορία μας, και κυρίως να είμαστε περήφανοι για αυτήν.

Ας θυμηθούμε ότι «Η γνώση είναι δύναμη», ότι «άνθρωπος χωρίς γνώση, είναι σώμα χωρίς ψυχή» και ότι «κάλλιο γνώση χωρίς γρόσι, παρά γρόσι χωρίς γνώση»…

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς.

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 13 Σεπτεμβρίου 2021 12:48:07 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group