Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη μάχη της Μπογόρτσας

Ομόθυμη η καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου
PREVEZANEWS-F-493
News Room30 Αυγούστου, 2021 10:250
Ομόθυμη η καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου

Με συγκίνηση και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, στην Κοινότητα του Άσσου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων Μνημείου για την ιστορική μάχη της Μπογόρτσας, ενώ ομόθυμη ήταν η καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου από αγνώστους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης της εκδήλωσης, νύχτα.

Καλαντζής: «Απερίφραστη καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου»

Ο δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής άρχισε τον χαιρετισμό του καταδικάζοντας τη βεβήλωση του Μνημείο, λίγες ώρες πριν την τελετή των αποκαλυπτηρίων.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του ΜΝΗΜΕΙΟΥ για την ιστορική Μάχη της Μπογόρτσας η τελετή αποκαλυπτηρίων του οποίου πραγματοποιείται σήμερα κανονικά χάρη στην άμεση ενεργοποίηση του προέδρου και τωνκατοίκων της Κοινότητας του Άσσου και των όμορων χωριών τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. 

Η επίθεση με μπογιές στο ΜΝΗΜΕΙΟ, από αγνώστους την περασμένη νύχτα,  συνιστά πράξη  ασέβειας και ιστορικής άγνοιας. Ο Δήμος Ζηρού, θα συμβάλει στην πλήρη αποκατάστασή του και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι και θα παραμείνει ένας Δήμος που σέβεται την ελευθερία και την ιστορία.

Όσον αφορά τους – μέχρι στιγμής – αγνώστους, που προέβησαν στη συγκεκριμένη πράξη, τους τονίζουμε ότι όση μαύρη μπογιά και να ρίξουν δεν θα καταφέρουν ούτε τις προσπάθειες του Δήμου, της Κοινότητας του Άσσου, των συλλόγων, φορέων και κατοίκων της περιοχής για ανάδειξη της ιστορίας του τόπου ν’ αμαυρώσουν, αλλά ούτε τη μνήμη και τις θυσίες των ηρώων αγωνιστών, Σουλιωτών και Λακκιωτών να υποβαθμίσουν.  

Είμαστε βέβαιοι ότι η Αστυνομία, που ήδη έχει κινητοποιηθεί, θα βρει τους δράστες και θα οδηγηθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

«Ιερό χρέος η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας»

Στον χαιρετισμό του για την τελετή και τη σημασία της μάχης της Μπογόρτσας ο Δήμαρχος Ζηρού, ανέφερε: «Mε ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην κοινότητα του Άσσου για την τελετή των αποκαλυπτήριων Μνημείου εις τιμή και ανάμνηση της ηρωικής μάχης της Μπογόρτσας.

Η διαφύλαξη και η ανάδειξη με κάθε δυνατό τρόπο, της ιστορίας, και ιδιαίτερα της τοπικής, αποτελεί ιερό χρέος.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ως κοινωνία έχουμε ιστορική αλλά και ηθική υποχρέωση να θυμόμαστε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία όχι μόνο ως τιμή, αλλά και ως μνήμη και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας για την υπέρτατη θυσία τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ανέγερσης Μνημείου για τη Μάχη της Μπογόρτσας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις.

Αμέσως αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου να προχωρήσουμε άμεσα στην ανέγερσή του.

Θέσαμε ως στόχο μάλιστα, η τελετή των αποκαλυπτηρίων να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο που ήταν και η επέτειος των 200 χρόνων από την ιστορική μάχη. Οι συνθήκες και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της Πανδημίας δεν μας το επέτρεψαν.

Ωστόσο σήμερα, λίγους μήνες μετά, στεκόμαστε μπροστά από ένα λιτό, όπως θα άρμοζε άλλωστε στη ζωή και στις αξίες των υπερήφανων αγωνιστών της επανάστασης, αλλά όχι λιγότερο σπουδαίο, Μνημείο. Πάνω του αποτυπώνεται ο πεισματικός διπλός αγώνας των Σουλιωτών και Λακκιωτών.

Ο αγώνας για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας που ήταν συνυφασμένος και με τον αγώνα για την επιβίωσή τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. 

Τιμούμε τους ήρωες Σουλιώτες και Λακκιώτες που πολέμησαν με περίσσιο θάρρος στις 18 και 19 Απριλίου 1821 σε αυτή την περιοχή και εξεδίωξαν τους Τούρκους από τον τόπο.

Η νίκη τους αναπτέρωσε το ηθικό των ήδη επαναστατημένων Ελλήνων στην Πελοπόννησο, ενώ ταυτόχρονα ανάγκασε τον Σουλτάνο, σε συνδυασμό και με τις σχέσεις του με τον Αλή Πσά που είχαν διαταραχτεί, να αποστείλει στρατεύματα στην Ήπειρο, κάνοντας πιο εύκολο το έργο των Ελλήνων πολεμιστών στο Μοριά. 

Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής, μαζί με τους Σουλιώτες και Λακκιώτες, τιμούμε κι όλους εκείνους που υπηρέτησαν πανανθρώπινες αξίες.

Με την ανέγερση του Μνημείου πέρα από τις αρμόζουσες τιμές στους ήρωες, θέλουμε να μεταφέρουμε και να παραδώσουμε στις νέες γενιές, στις γενιές που έρχονται, άσβεστη τη μνήμη των αγώνων και της θυσίας των προγόνων μας για την πατρίδα και την Ελευθερία.

Ο Δήμος Ζηρού με τα δεκάδες ιστορικά αλλά και πολλά αρχαιολογικά σημεία, είναι εδώ για ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει κάθε πρόταση για την ανάδειξη του τόπου μας. 

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια του συνδημότη μας  Λάμπρου Δήμα για την ευγενική δωρεά του χώρου για την ανέγερση του Μνημείου, τους τοπικούς Συλλόγους, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού για την συνδρομή τους, τον πρόεδρο της Κοινότητας του Άσσου τον Κώστα Κατσάνο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του Μνημείου και την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης. Αθάνατοι οι ήρωες αγωνιστές του 1821!».

Χαιρετισμοί

Στη σημασία ανάδειξης της ιστορίας του τόπου στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα. Επίσης συνεχάρη τον Δήμο Ζηρού και όλους όσοι συνέδραμαν στην ανέγερση του Μνημείου και την επιτυχία της χθεσινής εκδήλωσης.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κώστας Μπάρκας, αφού καταδίκασε την βεβήλωση του Μνημείου και τόνισε την σημασία του, καθώς συρρικνώνει τον ηρωισμό Σουλιτών και Λακκιωτών με τους αγώνες για την ελευθερία και την υπεράσπιση υψηλών ιδανικών.

Κατσάνος: «Ημέρα ορόσημο»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Άσσου Κώστας Κατσάνος από την πλευρά του –μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για την Κοινότητα του Άσσου αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ημέρα ορόσημο. Το μνημείο θα είναι σημείο αναφοράς για το χωριό μας αλλά και για ολόκληρη τη Λάκκα». Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ζηρού που αγκάλιασε την ιδέα για την ανέγερση του Μνημείου.

Για τη σημασία της μάχης της Μπογόρτσας αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού Νίκος Νικολάου.

Χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλαν -μεταξύ άλλων- και ο Δήμαρχος Ελευσίνας, της πόλης που είναι νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Αργύρης Οικονόμου.

Στο ιστορικό της μάχης αναφέρθηκε ο Ασσιώτης, συγγραφέας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης» Παύλος Χρήστου με τη συγκίνηση από την αφήγηση των ηρωικών γεγονότων της εποχής, να είναι διάχυτη.

Ειδικής αναφοράς αξίζουν δύο παιδιά από τον Άσσο, την Καραγιώτου Ανδριάνα και τον Κάλιοση Γεώργιο, τα οποία φέροντας παραδοσιακές φορεσιές έστεκαν στο χώρο του Μνημείου καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, και παρέδωσαν τα στεφάνια προς κατάθεση στους επισήμους.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 30 Αυγούστου 2021 10:25:31 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας