Η «Στροφή στο Μέλλον» για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Πρέβεζας

Η ανακοίνωση – Το πρόγραμμα της παράταξης
ΣΤΡΟΦΗ-ΣΤΟ-ΜΕΛΛΟΝ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
News Room13 Αυγούστου, 2021 13:350
Η ανακοίνωση – Το πρόγραμμα της παράταξης

Καταθέτουμε τις παρατηρήσεις μας αναφορικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  του Δήμου Πρέβεζας για την περίοδο 2020-2024 διατηρώντας μια σειρά από επιφυλάξεις οι οποίες και αποτυπώνονται αναλυτικά κάτωθι.

Συγκεκριμένα:

1.         Είμαστε ήδη στα μέσα του 2021 και συζητάμε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Πρέβεζας 2020 – 2024. Άρα είμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος από την αρχή μιας και το πρόγραμμα κατατίθεται με μεγάλη καθυστέρηση. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο αυτό «Αποτελεί το τετραετές πρόγραμμα δράσης του ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων του Στις προτεραιότητες του προγράμματος αντανακλάται η βούληση και το όραμα της δημοτικής αρχής, καθώς και οι προτεραιότητες του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Το όραμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής αποτυπώνεται στη στρατηγική και αναλύεται σε τετραετές πρόγραμμα δράσης του ΟΤΑ και των νομικών προσώπων του και τέλος σε ετήσιο πρόγραμμα δράσης της κάθε υπηρεσίας του δήμου και των νομικών προσώπων του.» Όταν αυτό λοιπόν κατατίθεται στο μέσο της θητείας αποδεικνύει το έλλειμα οράματος που διέπει την Δημοτική Αρχή.

2.         Το παρόν σχέδιο έρχεται σε διαβούλευση την πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή και συγκεκριμένα από 1-13 Αυγούστου όπου όλοι ξέρουμε πως οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε άδειες και δεν μπορούμε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την ανάλυσή του. Είναι λες και η Δημοτική Αρχή να φοβάται τη διαβούλευση του προγράμματος.

3.         Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  του Δήμου Πρέβεζας για την περίοδο 2020-2024 αποτελείται από 151 ουσιαστικά σελίδες αλλά αφιερώνει μόνο 8 από αυτές στον καθορισμό των στόχων του για την αναφερόμενη τετραετία. Ουσιαστικά λοιπόν είναι μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και μόνο και δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πραγματικό Επιχειρησιακό σχέδιο. Από την άλλη ακόμη και οι δράσεις που περιγράφονται δεν εμπεριέχουν καμία εξειδίκευση αλλά χαρακτηρίζονται από γενικότητα, όπως από γενικότητα χαρακτηρίζονται και οι αναφορές στις χρηματοδοτικές δυνατότητες υλοποίησής τους. Αυτό μάλιστα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα του σχεδίου όπου αναφέρεται πως βασικός του στόχος είναι η εξειδίκευση και χαρακτηριστικά αναφέρει πως «Υλοποιείται μέσω του ετήσιου προγράμματος δράσης του ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων του Σκοπός της σύνταξης του ετήσιου προγράμματος δράσης είναι η εξειδίκευση του συνολικού τετραετούς επιχειρησιακού προγράμματος σε ετήσιο πρόγραμμα των υπηρεσιών. Ο ετήσιος προγραμματισμός στοχεύει στον επιμερισμό των δράσεων του τετραετούς προγράμματος στις υπηρεσίες, οι οποίες υλοποιούν τμήματα του επιχειρησιακού προγράμματος.»

4.         Επίσης όπως αναφέρεται το σχέδιο αυτό «Είναι οργανικό στοιχείο της καθημερινής λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου και μέρος του προγραμματικού του κύκλου. Η σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος είναι η αρχική φάση της διαδικασίας προγραμματισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της δράσης του Δήμου. Η διαδικασία αυτή αποτελεί το διαρκές αντικείμενο ενασχόλησης των αιρετών οργάνων, των προϊσταμένων και της αρμόδιας Υπηρεσίας Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του.» Όπως γνωρίζουμε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μόνο διαρκές αντικείμενο της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και των οργάνων δεν αποτελεί.

5.         Τέλος αναφέρει πως «Εκπονείται με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Κατά τη διαδικασία σύνταξής του συμμετέχουν με σαφώς καθορισμένο τρόπο:

■          Αιρετά όργανα (Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπές, Αντιδήμαρχοι, ΔΣ Νομικών Προσώπων, Συμβούλια Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων)

■          Υπηρεσιακά στελέχη (Προϊστάμενοι υπηρεσιών, Διευθυντές Νομικών Προσώπων, στελέχη της Υπηρεσίας Προγραμματισμού και Ανάπτυξης)

■          Τοπικοί φορείς και ομάδες δημοτών με σημαντικό βαθμό συμβολής στην τοπική ανάπτυξη ή/και στη λειτουργία του ΟΤΑ

■          Φορείς του διοικητικού συστήματος της χώρας»

Συμμετέχοντας ενεργά μέχρι σήμερα σε όλες τις Δημοτικές διαδικασίες δεν θυμόμαστε να έχουμε κληθεί ούτε εμείς αλλά και κάποια άλλη Δημοτική Παράταξη στην σύνταξή του.

Η παράταξή μας λοιπόν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Δημότες μας και χωρίς καμία διάθεση άσκησης μικροπολιτικής κριτικής, όπως άλλωστε πράττει πάντα μέχρι σήμερα, καταθέτει τις Προγραμματικές της θέσεις, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας ενός ρεαλιστικού και οραματικού Επιχειρησιακού σχεδίου, που με ολιστικό τρόπο θα οδηγήσει στην Αναγέννηση του Δήμου μας και θα τον καταστήσει πραγματικό «ΤΟΠΟ ΑΞΙΟΒΙΩΤΟ», «τόπο να ζείς», όπως συνηθίζαμε να λέμε στο παρελθόν, που νομίζω πως αποτελεί τον στόχο όλων μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το πρόγραμμα της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΣΤΡΟΦΗ_ΣΤΟ_ΜΕΛΛΟΝ

 

 

Τελευταία ενημέρωση 13 Αυγούστου 2021 13:35:43 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας