Εξαδάκτυλος για Νοσοκομείο Πρέβεζας: «Υπάρχει οφειλή από το παρελθόν»

«Είμαι πρόθυμος να συμβάλλω έτσι ώστε η πολιτεία να ξαναδεί το θέμα με ρεαλισμό»
ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ-1
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News RoomNews Room6 Ιουνίου, 2021 14:020

«Είμαι πρόθυμος να συμβάλλω έτσι ώστε η πολιτεία να ξαναδεί το θέμα με ρεαλισμό»

Στην Πρέβεζα βρέθηκε εχθές ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έπειτα από πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και να στηρίξει την προσπάθειά για ανέγερση νέου νοσοκομείου στο νομό.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μμε εξήρε το έργο του Ι.Σ. Πρέβεζας, «ενός από τους πλέον δυναμικούς συλλόγους με ιδιαίτερη δράση και συμμετοχή σε όλα τα τεκταινόμενα του ΠΙΣ και δια του πρόεδρου του Θωμά Δήμα, με τον οποίο έχουμε μια πολύ καλή και διαρκή συνεργασία αλλά και δια του γ.γ. Δημήτρη Σουμαλεύρη ο οποίος στο προηγούμενο διάστημα προήδρευε και της επιτροπής δεοντολογίας του ΠΙΣ» όπως είπε.

Ανεμβολίαστο το 1/3 άνω των 60 που γι αυτούς έγιναν οι θυσίες του συνόλου της κοινωνίας

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε πως, το τελευταίο διάστημα γίνεται η συζήτηση για εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων που δεν κινδυνεύουν, τη στιγμή που οι άνω των 60, που είναι και αυτοί που κινδυνεύουν και για τους οποίους έγιναν οι θυσίες του συνόλου της κοινωνίας εδώ και 15 μήνες και είχαν την δυνατότητα να εμβολιαστούν από τον Ιανουάριο, στο 1/3 τους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Από τις περιοχές που ταλαιπωρήθηκε λιγότερο η Πρέβεζα

Αναφερόμενος στην περιοχή είπε ότι παρά το γεγονός πως τους τελευταίους 15 μήνες έχει ταλαιπωρηθεί από την πανδημία λιγότερο από άλλες περιοχές, αυτό δεν έχει γίνει τυχαία.

«Οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχει μια ιδιαίτερα ενεργή δημοτική αρχή η οποία έχει και μια καταπληκτική συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο» είπε συγκεκριμένα.

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Νοσοκομείο: Ο όγκος εργασίας ανάλογος με αυτόν μεγάλων νοσοκομείων

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Νοσοκομείου το οποίο και επισκέφθηκε, τόνισε πως «είναι δυσανάλογο της δυναμικής της πόλης και των ανθρώπων» η κατάσταση που επικρατεί.

Τόνισε πως, όσον αφορά στις υποδομές «χρειάζονται ανανέωση ή να υπάρξουν καινούργιες», και δεν αρκεί μόνο μια απλή συντήρηση.

Είπε επίσης πως η παραγωγικότητα του νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλη και ο αριθμός των ανθρώπων που εξυπηρετούνται στην χειρουργική, στην παθολογία, στην καρδιολογία είναι ανάλογος του όγκου εργασίας που έχουν μεγάλα νοσοκομεία των κέντρων, της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Συμπλήρωσε ακόμα πως υπάρχει και η προσφορά που εποχιακώς χρειάζεται η Πρέβεζα, μια πόλη με τουριστική ανάπτυξη και προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο επισημάνθηκε ότι «θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και μάλιστα με προσωπικό που μπορεί να κάνει την εκπαίδευσή του. Προσωπικό που υπήρχε στο παρελθόν και το οποίο δεν έχει ανανεωθεί, όπως ειδικευόμενοι στο χειρουργικό, όπου ο όγκος ετησίως είναι πολύ μεγάλος και είναι κρίμα για αυτούς που δεν έρχονται εδώ να μην έχουν αυτή την εμπειρία, η οποία υπάρχει ως γνώση και δεν χρησιμοποιείται, εάν δεν υπάρχει κάποιος να την προσλαμβάνει» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζοντας βεβαίως τη μεγάλη χρησιμότητα έναντι των ασθενών.

«Το προσωπικό θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να επανέλθει. Η υλικοτεχνική υποδομή θα πρέπει να βελτιωθεί και που είναι δυσανάλογη των αποτελεσμάτων και οι υποδομές να βελτιωθούν ή να φτιαχτούν νέες» είπε ακόμα, αναφερόμενος στην έκταση που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο για την ανέγερση νέου νοσοκομείου.

«Είμαι πρόθυμος να συμβάλλω ώστε η πολιτεία να ξαναδεί το θέμα αυτό με ρεαλισμό»

«Είμαι πρόθυμος να ενώσω την φωνή μου μαζί με την φωνή των συναδέλφων και των δημοτικών αρχόντων και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της περιοχής, έτσι ώστε να η πολιτεία να ξαναδεί το θέμα αυτό με ρεαλισμό» τόνιζε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.

Και συνέχισε «Με αυτές τις σκέψεις είμαι πρόθυμος, έχοντας δει την δυσαναλογία μεταξύ ποιότητας παροχής ιατρικών υπηρεσιών από πλευράς του έμψυχου προσωπικού και της υποδομής που υπάρχει να συμβάλλω όσο μπορώ».

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως δεν είναι απαγορευτικό να κατασκευαστεί νέο νοσοκομείο τη στιγμή που υπάρχει στην Λευκάδα, σε μικρή δηλαδή απόσταση και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δήλωση του πρωθυπουργού «όχι σε νοσοκομεία σε απόσταση μεταξύ τους 30χλμ», απάντησε με αριθμούς.

900 χειρουργεία το χρόνο στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

«Στο νοσοκομείο Πρέβεζας γίνονται 900 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως. 600 γενικής χειρουργικής και 300 ορθοπεδικής και άλλων ειδικοτήτων. Αυτός ο αριθμός για τα δεδομένα και τον πληθυσμό της πόλης είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεν μπορώ να φανταστώ πως αυτό το έργο θα μπορέσει να μετακινηθεί κάπου αλλού. Και αυτός είναι ο λόγος που επισημαίνω ότι παρά το γεγονός πως στα 15 χιλιόμετρα υπάρχει ένα νοσοκομείο, εντούτοις αξίζει κάποιος να το δει. Τα νοσοκομεία δεν είναι τα κτίρια αλλά οι άνθρωποι. Και εκεί που υπάρχει δυναμισμός και εκεί που υπάρχει και ζήτηση. Στο νοσοκομείο δεν πηγαίνουν για το κτίριο αλλά για τον καλό γιατρό και για τις υψηλές νοσηλευτικές φροντίδες».

Υπάρχει οφειλή από το παρελθόν

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε ακόμα πως εντόπισε μια μεγάλη αδικία.

Όπως είπε, στο νοσοκομείο της Πρέβεζας που κατασκευάστηκε με τις τότε προδιαγραφές στο πέρασμα του χρόνου δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης, για να κρατηθεί σε ένα επίπεδο.

«Άρα υπάρχει μια οφειλή προς υποστηρικτικές δράσεις του παρελθόντος» τόνισε συγκεκριμένα.

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Οι χαμηλές αμοιβές των γιατρών αιτία μη κάλυψης θέσεων που προκηρύσσονται

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για την απροθυμία των γιατρών να καλύψουν τις θέσεις που προκηρύσσονται, είπε ότι είναι ένα γενικό φαινόμενο και ο λόγος είναι οι αμοιβές.

«Στην Ελλάδα οι αμοιβές των γιατρών είναι απαράδεκτα χαμηλές. Οι Έλληνες γιατροί αμείβονται με 2,5 φορές με λιγότερα χρήματα απ ότι οι Κύπριοι, το 1/3 των χρημάτων που παίρνουν οι Ρουμάνοι, και 1/4 των χρημάτων που παίρνουν οι Μαλτέζοι. Και σας ανέφερα αυτές τις χώρες για να μην πει κανείς ότι εμείς δεν είμαστε Γαλλία, Γερμανία και κλπ. Είμαστε σαν την Κύπρο, είμαστε πάνω από την Μάλτα και την Ρουμανία» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πρόσθεσε επίσης πως «το γεγονός πως δεν υπάρχουν θέσεις ειδικευομένων στον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου είναι έλλειψη πρόβλεψης» σημειώνοντας πως ο αριθμός των χειρουργείων που γίνονται σε ετήσια βάση θα ήταν κάτι που θα αποτελούσε σημαντικό στοιχεία επιλογής για ειδικευόμενους γιατρούς, επαναλαμβάνοντας βέβαια πως οι υποδομές δεν είναι ελκυστικές.

Τόνισε όμως πως «από το νοσοκομείο σας θα φύγει κανείς παρατηρώντας πως κτιριακά βρίσκεται πολύ πίσω, αλλά δεν νομίζω πως θα φύγει κανείς παραπονεμένος για τις υπηρεσίες».

Υπομονή και θα πετάξουμε τις μάσκες

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μη χρήση μάσκας από πολλούς, είπε ότι αυτός που έχει αντισώματα στη νόσο είτε επειδή νόσησε είτε επειδή εμβολιάστηκε ο ίδιος, προστατεύεται και όλες οι μέχρι στιγμή μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει και τους γύρω του.

«Άρα υπάρχει μια τεράστια δυσκολία στο πως θα ανιχνεύσεις σε καθημερινή βάση αυτούς που φορούν ή δεν φορούν μάσκα».

Και κατέληξε «θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να εμβολιαστούν πολλοί για να πετάξουμε τις μάσκες».

 

 

Τελευταία ενημέρωση 6 Ιουνίου 2021 14:02:27 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr

Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group