Ένα μεγάλο έργο για την Πρέβεζα: Αναβαθμίζεται η κεντρική δεξαμενή ύδρευσης – 7χλμ νέος αγωγός

Αναλυτικά το έργο που αγγίζει το 1εκ. ευρώ
ΔΕΞΑΜΕΝΗ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΔΕΥΑΠ
News RoomNews Room17 Μαΐου, 2021 16:341

Αναλυτικά το έργο που αγγίζει το 1εκ. ευρώ

Ένα μεγάλο έργο για την Πρέβεζα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των υποδομών ύδρευσης, που εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η πράξη είναι συνολικού προϋπολογισμού  900.014,60 €  , πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.116.018,10 €

Το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ είναι 620.000,00 € και ο υπόλοιπος προϋπολογισμός  εφόσον απαιτηθεί θα καλυφθεί με ίδιους πόρους της  ΔΕΥΑΠ.

Η Πράξη αφορά στη εκπόνηση μελέτης που θα εκπονήσει ανάδοχος μελετητής που θα προκύψει μετά από διαγωνισμό.

Η πράξη θα αφορά στην εκπόνηση των μελετών για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των  βασικότερων υποδομών του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Πρέβεζας.

Πρόκειται για τη μοναδική Δεξαμενή ύδρευσης της πόλης της Πρέβεζας και για τον κεντρικό τροφοδοτικό  αγωγό του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης που εξυπηρετούν 21.937 άτομα μόνιμου πληθυσμού, την αντικατάσταση των 3 μικρότερων δεξαμενών οικισμών και τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης των οικισμών Μύτικα, Νικόπολη, Μιχαλίτσι και Φλάμπουρα.

Συνολικά θα ωφεληθεί πληθυσμός στα 22.853 άτομα ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑ Πρέβεζας:

Α. Δεξαμενή Σμυρτούλας

Η βασική δεξαμενή του Δήμου Πρέβεζας είναι η Δεξαμενή Σμυρτούλας, η οποία έχει χωρητικότητα 3000 m3 και χρησιμοποιείται για την υδροδότηση των οικισμών της Δημοτικής Κοινότητας Πρέβεζας (Πρέβεζα, Ψαθάκι, Νεοχώρι, Καλαμίτσι, Άγιος Θωμάς) και της τοπικής κοινότητας Μύτικα, δηλαδή συνολικού μόνιμου πληθυσμού περίπου 22.000 κατοίκων.

Η δεξαμενή Σμυρτούλας, έχει κατασκευασθεί σε υψόμετρο +53m (πυθμένας). Αποτελείται από δύο ισομεγέθεις κυκλικούς θαλάμους, χωρητικότητας 1.500m3 ο καθένας. Η δεξαμενή κατασκευάστηκε το 1978 από οπλισμένο σκυρόδεμα. Μεταξύ των δύο θαλάμων έχει κατασκευαστεί θάλαμος δικλείδων. Πρόκειται για διώροφη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Οι υφιστάμενοι φορείς παρουσιάζουν ενδείξεις φθοράς με τοπικές ρηγματώσεις και αποφλοιώσεις του σκυροδέματος, αποχρωματισμούς και ενανθράκωση σκυροδέματος και ενδείξεις διάβρωσης των ραβδών οπλισμού.

Στο πλαίσιο του στόχου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της δεξαμενής απαιτούνται οι εξής εργασίες: α) έλεγχος επάρκειας και εκτίμηση των απαιτούμενων ενισχύσεων των φορέων από οπλισμένο σκυρόδεμα, και β) ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (αντικαταστάσεις ηλεκτρικού πίνακα, διακοπτών, αισθητήρων, ηλεκτροβάνα, φλοτέρ, ηλεκτροφωτισμού κλπ).

Β.   Κεντρικός αγωγός εσωτερικού δικτύου ύδρευσης

Ο κεντρικός αγωγός διανομής του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (από την δεξαμενή Σμυρτούλας έως το Νεκροταφείο) είναι χαλύβδινος και διαβρωμένος και παρουσιάζει συχνές βλάβες και διαρροές.

Η διάμετρός του υφιστάμενου χαλύβδινου αγωγού είναι Φ550mm και το μήκος του που χρήζει αντικατάστασης είναι της τάξης των 7,1 km. Λόγω του ότι βρίσκεται στην περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου Νικοπόλεως είναι θεμιτό να προκύψει και νέα χάραξή του (συνεπώς θα απαιτηθεί και ανασχεδιασμός της σύνδεσής του με το υφιστάμενο δίκτυο).

Ο αγωγός θα μελετηθεί σε δύο στάδια: Προμελέτης και Οριστικής.

Γ.   Νέες δεξαμενές ύδρευσης για τους οικισμούς Φλάμπουρα, Μιχαλίτσι και Νικόπολη

Οι οικισμοί Φλάμπουρα, Μιχαλίτσι και Νικόπολη διαθέτουν έκαστος δική του δεξαμενή. Οι υφιστάμενοι φορείς και των τριών δεξαμενών παρουσιάζουν ενδείξεις φθοράς με τοπικές ρηγματώσεις και αποφλοιώσεις του σκυροδέματος, αποχρωματισμούς και ενανθράκωση σκυροδέματος και ενδείξεις διάβρωσης των ραβδών οπλισμού. Με την παρούσα μελέτη θα σχεδιασθούν 3 νέες δεξαμενές (έκαστη όγκου της τάξης των 100 μ3) σε χώρους παρακείμενους των υφισταμένων.

Οι νέες δεξαμενές θα μελετηθούν σε δύο στάδια: Προμελέτης και Οριστικής.

Δ. Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης για τους οικισμούς Μύτικα, Φλάμπουρα, Μιχαλίτσι και Νικόπολη

Τα εσωτερικά δίκτυα των οικισμών Μύτικα (πληθυσμού 1.142 κατοίκων και έκτασης 90,92 εκταρίων), Φλάμπουρα (πληθυσμού 197 κατοίκων και έκτασης 37,99 εκταρίων), Μιχαλίτσι (πληθυσμού 339 κατοίκων και έκτασης 27,98 εκταρίων) και Νικόπολη (πληθυσμού 309 κατοίκων και έκτασης 73,33 εκταρίων) είναι στο σύνολό τους παλαιωμένα και παρουσιάζουν συχνές βλάβες και διαρροές. Με την παρούσα μελέτη θα επανασχεδιασθούν στο σύνολό τους.

Τα νέα δίκτυα θα μελετηθούν απ’ ευθείας στο στάδιο της Οριστικής Μελέτης.

Η συνολική μελέτη θα περιλαμβάνει Τοπογραφική Μελέτη, Υδραυλική Μελέτη, Στατική Μελέτη, Η/Μ μελέτη, Γεωτεχνική Μελέτη και Έρευνα, Περιβαλλοντική Μελέτη, Τεύχη Δημοπράτησης και Τεύχη ΣΑΥ-ΦΑΥ.

Τα έργα που θα προταθούν είναι άμεσης προτεραιότητας, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία τους, τόσο για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδατος στους κατοίκους της περιοχής (προστασία δημοσίας υγείας), όσο και για την αντιμετώπιση του εν δυνάμει φαινομένου της λειψυδρίας μέσω υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών για την αποφυγή διαρροών (ορθολογική διαχείριση και διάθεση υδάτινων πόρων).

Οι ως άνω υποδομές ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ Πρέβεζας η οποία έχει δικαιοδοσία στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μόνο της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας (Δημοτική Κοινότητα Πρέβεζας και των τοπικών κοινοτήτων Μύτικα, Φλαμπούρων, Μιχαλιτσίου και Νικοπόλεως).

 

Τελευταία ενημέρωση 17 Μαΐου 2021 16:34:09 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr

Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Ένα σχόλιο

  • Avatar
    Γιωργος

    18 Μαΐου 2021 at 00:30

    Να τσεκαρουν και για τους κλεφτες που εχουν μπει στην διαδρομη του σημερινου αγωγου. κοινο μυστικο ποιοι εχουν βαλει,κοινο μυστικο ποιοι επαιρναν το φακελακι και γινοταν η δουλεια. Ο ΑΓΩΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group