4εκ. για σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού των ΤΟΕΒ στην Π.Ε. Πρέβεζας

Δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων για την ηλεκτροδότησή τους και την αναβάθμισή τους
ΣΤΡΑΤΟΣ-ΙΩΑΝΝΟΥ-MAGICFOCUS-3
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News RoomNews Room29 Μαρτίου, 2021 15:160

Δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων για την ηλεκτροδότησή τους και την αναβάθμισή τους

Στράτος Ιωάννου: «Δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την άρδευση των καλλιεργειών, την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και της ενέργειας για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών της Π.Ε. Πρέβεζας»

Ιδιαιτέρως σημαντικά έργα αναβάθμισης των ΤΟΕΒ θα πραγματοποιηθούν τα οποία  θα έχουν άμεση θετική επίδραση στον αγροτικό τομέα αλλά και στην διαχείριση των αρδευτικών υδάτων.

Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στο ΜΕΤΡΟ 4.3.1.του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης Νερού και Ενέργειας του ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή  και του ΤΟΕΒ Αχέροντα με  προϋπολογισμό  2.199.000  ευρώ και 1.743.327 αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, στον ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή θα κατασκευασθεί Φωτοβολταϊκό Πάρκο συνολικής ισχύος 1,488 ΜW του οποίου η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει μέρος της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ.

Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του ΤΟΕΒ θα δημιουργηθεί σύστημα «για τη μείωση της κατανάλωσης νερού άρδευσης με την χρήση ηλεκτρονικών υδροληψιών άρδευσης, κεντρικών παροχομέτρων & τηλεμετρικού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και ελέγχου των παροχών του αρδευτικού Δικτύου». Έτσι, ο οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα μέτρησης της κατανάλωσης, περιορισμού της σπατάλης,  οικονομικής εξυγίανσης και, εν γένει, πολύ καλύτερης διαχείρισης.

Στον ΤΟΕΒ Αχέροντα θα κατασκευασθεί επίσης Φωτοβολταϊκό Πάρκο συνολικής ισχύος 0,499 ΜW για την μερική κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης των 6 αντλιοστασίων του. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σημαντικό έργο αποκατάστασης και βελτίωσης της λειτουργίας των αντλιοστασίων, που θα περιλαμβάνει, τόσο οικοδομικές εργασίες που αφορούν στο δομικό τμήμα (κτίριο) των αντλιοστασίων, το οποίο έχει υποστεί φθορές από τον χρόνο, που έχουν προκληθεί κυρίως από την επικρατούσα υγρασία, όσο και στον υφιστάμενο Η/Μ εξοπλισμό λόγω παλαιότητας.

Οι εργασίες αποκατάστασης του Η/Μ εξοπλισμού, περιλαμβάνουν τα αντλητικά συγκροτήματα μαζί με τον συνοδευτικό εξοπλισμό ελέγχου – συνδεσμολογίας (δικλείδες, αντεπίστροφα, συστολές κλπ). Ειδικότερα για το αντλιοστάσιο Α/Σ 1 Γλυκής θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και στο ηλεκτρικό κομμάτι όπως οι ηλεκτρικοί πίνακες, πίνακες αυτοματισμού, καλωδιώσεις. Το αρδευτικό δίκτυο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί από το 1992.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τη ένταξη των μελετών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς έτσι  θα δοθεί οριστική λύση στο διαχρονικό πρόβλημα του εκσυγχρονισμού των ΤΟΕΒ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τις παρεμβάσεις αυτές αφενός βελτιώνεται ουσιαστικά η άρδευση των γεωργικών εκτάσεων, επιτυγχάνεται ορθολογική χρήση των υδάτων και αποφεύγεται η σπατάλη, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των ΤΟΕΒ. Αυτά τα έργα θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στον πρωτογενή τομέα, στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών αλλά και στο περιβάλλον. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών των ΤΟΕΒ».

Με την υλοποίηση των έργων αναβάθμισης των συστήματων άρδευσης, οι Τ.Ο.Ε.Β. θα προσφέρουν αποτελεσματικότερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες άρδευσης στις περιοχές ευθύνης των, επιτυγχάνοντας πολλαπλούς στόχους, όπως  σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, λόγω μείωσης της άσκοπης χρήσης του νερού, σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων, μείωση των φθορών των αντλητικών συγκροτημάτων και των δυσάρεστων επιπτώσεων αυτών, κατά την αιχμή των μέγιστων αναγκών των καλλιεργειών σε νερό, εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 30 Μαρτίου 2021 13:26:03 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group