Στην «κόψη του ξυραφιού» η ύδρευση της Πρέβεζας – Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της υδροδότησης

Τεράστιο το πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες – Τι είπαν στο PREVEZANEWS ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ
ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ-ΣΜΥΡΤΟΥΛΑ-2
News RoomNews Room28 Ιανουαρίου, 2021 16:020

Τεράστιο το πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες – Τι είπαν στο PREVEZANEWS ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ύδρευση της Πρέβεζας έπειτα από το τεράστιο πρόβλημα που προκλήθηκε στην Νικόπολη με την κατολίσθηση, αφήνοντας στην κυριολεξία στον αέρα τόσο τον αγωγό που φέρνει νερό από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου στην δεξαμενή, όσο και τον αγωγό που μεταφέρει το νερό σε όλη την πόλη και τους γύρω συνοικισμούς.

Λίγα μέτρα από την δεξαμενή ύδρευσης που βρίσκεται στην Τ.Κ. Νικόπολη προκλήθηκε μεγάλη κατολίσθηση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ο ερπυσμός του εδάφους βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που δεν επιτρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ουσίας πέρα από πρόχειρες κατασκευές.

Από εχθές, Τετάρτη, το μεσημέρι σε όλη την πόλη η πίεση του νερού είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Και αυτό διότι έγιναν κάποιες παρεμβάσεις από την ΔΕΥΑ με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι κεντρικοί αγωγοί που βρίσκονταν στον αέρα και κινδύνευαν να σπάσουν, αλλά και για να μην μείνει η πόλη εντελώς χωρίς νερό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ, Φώτη Ζέρβα, από το απόγευμα θα αρχίσει να αυξάνεται σιγά σιγά η πίεση του νερού σε καλύτερα επίπεδα από αυτά των τελευταίων ωρών.

Ωστόσο φαίνεται όμως πως θα αργήσει πολύ να επανέλθει η σωστή ροή για το επόμενο διάστημα. Κάτι που ίσως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις, αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Η πλήρης αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς, με τους όποιους τρόπους και λύσεις που θα πέσουν στο τραπέζι, θα εξαρτηθεί τόσο από τις μελέτες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, για την στατικότητα του εδάφους στην περιοχή, όσο και από τις οικονομοτεχνικές μελέτες αποκατάστασης εκ νέου της υδροδότησης, στα αρχικά επίπεδα.

Αυτό προϋποθέτει μεγάλο χρονικό διάστημα, με την Πρέβεζα να βρίσκεται μπροστά σε ένα ζήτημα, αυτό της υδροδότησης της πόλης, που μπορεί να φτάσει και έως την καλοκαιρινή περίοδο, που η ζήτηση του νερού αυξάνεται αυξάνεται σε μεγάλα επίπεδα.

Έτσι, Δήμος, ΔΕΥΑΠ αλλά και Περιφέρεια θα κληθούν να κερδίσουν ένα στοίχημα με αντίπαλο τον χρόνο αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για μελέτες, εγκρίσεις, οικονομικές μελέτες, πόρους χρηματοδότησης κ.λπ..

Στην παρούσα χρονική στιγμή, έγιναν παρεμβάσεις έτσι ώστε, από την μια να μην προκληθεί ζημιά στους αγωγούς που βρίσκονται στον αέρα και από την άλλη να μην μείνει η πόλη χωρίς νερό.

Ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις και αναλύονται όλα τα δεδομένα, με την συμβολή ειδικών στον τομέα της γεωλογίας, προκειμένου να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και έργα για την στήριξη των αγωγών, έτσι ώστε να τεθούν πάλι σε χρήση.

Άμεση κινητοποίηση του Δήμου – Μπροστά σε σοβαρό πρόβλημα η ύδρευση της πόλης

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση του Δήμου Πρέβεζας ο οποίος κατέθεσε αίτημα προκειμένου να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάτι που έγινε σήμερα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Αυτό κάνει τα πράγματα κάπως πιο εύκολα για τις μετέπειτα ενέργειες αποκατάστασης του προβλήματος της ύδρευσης.

Μιλώντας στο PREVEZANEWS ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος τόνισε ότι το φαινόμενο της κατολίσθησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Λόγω της επικινδυνότητας των αγωγών κόπηκε το νερό προς και από την δεξαμενή. Ο Δήμος μας σήμερα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα, να προχωρήσουμε, σε συνεργασία με γεωλόγους, σε μελέτη αποκατάστασης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάκος.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας στο PREVEZANEWS, «πρέπει να γίνει άμεσα μελέτη προκειμένου να γίνουν ενέργειες για την εξασφάλιση κονδυλίων και την αποκατάσταση του έργου».

Συμπλήρωσε επίσης πως το απόγευμα θα καλυτερεύσει η κατάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά «τώρα είναι χειμώνας» και όπως είπε «θα πρέπει όμως άμεσα να παρθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει».

Σε ερώτηση για την περίοδο του καλοκαιριού, και το γεγονός πως πρόκειται για ένα έργο αποκατάστασης που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε δυο τρεις μήνες, είπε:

«Αναζητούμε τρόπο στήριξης των αγωγών, με κάποια μεταλλικά ίσως στοιχεία ή πλαίσια, να μην είναι στον αέρα. Οι αγωγοί είναι το θέμα. Θα πρέπει να κρατηθούν για να μην σπάσουν από το βάρος και την πίεση».

Ίσως χρειαστεί και ένας χρόνο για την αποκατάσταση – Εκτός και εάν γίνει μετατόπιση αγωγών

Για το θέμα το PREVEZANEWS επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, Φώτη Ζέρβα.

Ο κ. Ζέρβας είπε αρχικά πως από τις 5-6 το απόγευμα σήμερα θα έχει ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση αναφορικά με την πίεση στο νερό.

Τόνισε και αυτός το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που προκλήθηκε από την κατολίσθηση που άφησε εκτεθειμένους τους αγωγούς.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα φάση, το κάναμε, για να μην μείνει η πόλη χωρίς νερό, έστω και με μικρή πίεση» είπε ο κ. Ζέρβας, υπογραμμίζοντας πως οι ενέργειες που γίνονται στην παρούσα χρονική στιγμή θα είναι αποτελεσματικές για δύο τρεις μήνες.

Φωτό: MAGICFOCUS ©

«Όταν θα αυξηθούν οι καταναλώσεις θα υπάρχει πρόβλημα» τόνισε και επανέλαβε πως οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι «μια προσωρινή λύση».

Ερωτηθείς για την αποκατάσταση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ είπε: «Είναι ένα μεγάλο έργο. Δεν μπορείς να παρέμβεις τώρα γιατί το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όταν σταματήσουν λίγο οι βροχές, να γίνουν κάποιες εργασίες αντιστήριξης των αγωγών».

Τόνισε πως το έργο μπορεί να πάρει και ένα χρόνο και όπως είπε χαρακτηριστικά «Η ύδρευση της πόλης θα είναι στην κόψη του ξυραφιού για όλο αυτό το διάστημα έως την αποκατάσταση».

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν πρόκειται για απλό έργο και πρόσθεσε πως η πόλη λειτουργούσε εχθές με φυσική ροή, αφού οι αγωγοί δίπλα από την δεξαμενή άδειασαν για να μην προκληθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Προσπαθούμε να λειτουργήσει η ύδρευση στον καλύτερο βαθμό» συνέχισε ο κ. Ζέρβας τονίζοντας πως «Προβλήματα από εδώ και πέρα θα υπάρχουν» ενώ υπογράμμισε πως καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς νερό (στα ψηλότερα σημεία της πόλης ή σε ορόφους), έστω με χαμηλή πίεση.

«Το χρονικό διάστημα για την πλήρη αποκατάσταση θα είναι μεγάλο. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και υπομονή. Για να έρθουμε στην αρχική κατάσταση μπορεί να μας πάρει και ένα χρόνο» είπε και έκανε λόγο για πιθανή μετατόπιση των αγωγών, σε σημείο που να έχει σταθερότητα γιατί όλη περιοχή έχει θέμα. Θα πρέπει να γίνουν στατικές μελέτες. Είναι μεγάλες οι διαδικασίες» κατέληξε ο κ. Ζέρβας τονίζοντας «Έχουμε ευθύνη απέναντι στους δημότες και ειδικά αυτή την περίοδο…».

 

Τελευταία ενημέρωση 28 Ιανουαρίου 2021 16:06:50 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group