Στ. Ιωάννου για νέο Νοσοκομείο: Κάποιοι θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους – Υπάρχει έτοιμη μελέτη από το 2014

"Έχω κουραστεί από ανθρώπους που θέλουν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους - Παραπληροφόρηση των πολιτών της Πρέβεζας" - Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία
ΣΤΡΑΤΟΣ-ΙΩΑΝΝΟΥ-MAGICFOCUS-1
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News RoomNews Room23 Δεκεμβρίου, 2020 21:220

"Έχω κουραστεί από ανθρώπους που θέλουν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους - Παραπληροφόρηση των πολιτών της Πρέβεζας" - Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Συνέντευξη στο PREVEZANEWS παραχώρησε δύο μέρες μετά την ανακοίνωση που αφορά στα χρήματα που θα διαθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αναβάθμιση στις κτιριακές εγκαταστάσεις, του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Τουρισμού, Στράτος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να δοθούν τα 570.000 ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στο παρασκήνιο και σε όσους στάθηκαν μέχρι σήμερα εμπόδιο να κατασκευαστεί το νέο Νοσοκομείο.

Έκανε λόγο για την έτοιμη και ώριμη μελέτη κατασκευής του Νοσοκομείου που υπήρχε από το 2014, και για όσους επιμένουν μέχρι σήμερα πως δεν υπάρχει μελέτη και στηρίζουν την άποψη για μια νέα μελέτη, κάτι τέτοιο θα φέρει χρόνια πίσω την ενδεχόμενη νέα κατασκευή, με απώλεια κονδυλίων που θα τρέξουν την επόμενη χρονιά.

Καταλόγισε ευθύνες, από την μια σε όσους τα τελευταία χρόνια είχαν κολλήσει τις διαδικασίες “με την ανεπάρκειά τους” και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, επειδή σκέφτονταν μόνο το κόμμα, και από την άλλη στις δημοτικές αρχές που ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία «τακτοποίησης» του γηπέδου στον Μύτικα, προκειμένου να «μπει» το νέο Νοσοκομείο.

Αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας στην Πρέβεζα, στην σύνδεση με την Ιονία, αλλά και στην είσοδο της πόλης.

Στην στήριξη της Περιφέρειας προς τις επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό για το 2021 κάνοντας λόγο για ανταγωνιστικό περιβάλλον την χρονιά που έρχεται.

Συνέστησε μεγάλη προσοχή το επόμενο διάστημα αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊο και όπως είπε, το γεγονός πως έχουμε μηδενικά κρούσματα δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κιόλας.

Τέλος αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με δύο άτομα που έρθουν από τις 4 Ιανουαρίου και θα ασχοληθούν με τις ιχνηλατήσεις.

570.000 ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου – Υπάρχουν και αλλά κονδύλια – “Ποτέ δεν θα αφήσουμε τον στόχο μας που είναι ένα νέο νοσοκομείο”

«Τα χρήματα που ήρθαν στην Περιφέρεια για τον κορονοϊό αποφασίστηκε να πάνε όλα, και τα 570.000 ευρώ, για το νοσοκομείο της Πρέβεζας, προκειμένου να αναβαθμιστεί» είπε ο κ. Ιωάννου υπογραμμίζοντας πως «ποτέ βέβαια δεν θα αφήσουμε τον στόχο μας που είναι ένα νέο νοσοκομείο».

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή τόνισε ότι ο Περιφερειάρχης «αφουγκράζεται και βλέπει τι ακριβώς συμβαίνει» και γι αυτό θα δοθούν τα χρήματα αυτά για το νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Πρόσθεσε πως το Νοσοκομείο της Πρέβεζας θα λάβει επίσης το μερίδιο που του αναλογεί τόσο από το ποσό των 12εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, όσο και από το 1,7εκ. ευρώ από το Interreg, για covid, επιπλέον των 570χιλ. ευρώ.

«Δεν θα σταματήσουμε εκεί» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης σημειώνοντας πως εάν χρειαστεί «θα δώσουμε και άλλα χρήματα για να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο».

Αναφορικά με το νέο Νοσοκομείο ο κ. Ιωάννου είπε πως αναμένεται η απόφαση για σύσκεψη, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «για να συντονίσουμε τις ενέργειες για τη συνέχεια».

Για μια ακόμη φορά εξέφρασε τη θέση του αναφορικά με το νέο Νοσοκομείο και όπως είπε «οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού».

Κάποιοι θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους που εδώ και 6 χρόνια δεν έγινε τίποτε – Έχω κουραστεί από ανθρώπους που θέλουν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους

«Ακούγονται κάποιες κουβέντες για νέες μελέτες. Πρέπει να γνωρίζει ο λαός της Πρέβεζας ότι νέα μελέτη σημαίνει, προκήρυξη, να γίνει έλεγχος, να το αναλάβει κάποιος μελετητής. Κάτι που σημαίνει ότι για να παραδοθεί η νέα μελέτη δεν πρόκειται να γίνει πριν από 7-8 χρόνια.

Όποιος το λέει αυτό θέλει να κρύψει ότι υπάρχει μια μελέτη και για να μην φορτωθούν τις καθυστερήσεις από το 2015 έως το 2020».

Ζητήθηκε από τον κ. Ιωάννου να γίνει πιο συγκεκριμένος και απάντησε:

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

«Το 2014 μετά από ένα μεγάλο αγώνα δρόμου πετύχαμε τη συναίνεση όλων διαχρονικά των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου υγείας, από το 2011 μέχρι το 2014. Όλοι συναινούσαν και αυτή η συναίνεση μας άνοιξε τον δρόμο να πάμε στην ΚΤΥΠ (πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ) και μας έδωσαν την μελέτη του νοσοκομείου Ζακύνθου έτοιμη. Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το 2012. Το 2014 η μελέτη ήταν έτοιμη και ώριμη διαχρονικά. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα» τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Και συμπλήρωσε πως και ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τα Γιάννενα, αλλά και ο τότε υπουργός Υγείας κ. Βορίδης, είπαν πως θα χρηματοδοτηθεί ένα νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα.

Βέβαια, όπως είπε ακόμα ο κ. Ιωάννου, αυτή η μελέτη σήμερα, μετά από έξι χρόνια, πιθανόν να χρειάζεται μια επικαιροποίηση.

«Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει για να προλάβουμε και το ταμείο ανάκαμψης που ξεκινά του χρόνου» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε σε όσους υιοθετούν την άποψη να προκηρυχθεί μια καινούργια μελέτη επειδή υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει, για να αποποιηθούν των ευθυνών τους που εδώ και 6 χρόνια δεν έγινε τίποτε.

«Αν πάμε να προκηρύξουμε μια καινούργια μελέτη, που λένε κάποιοι, για να πουν ότι τάχα δεν υπάρχει μελέτη και άρα δεν φταίνε αυτοί που 5-6 χρόνια δεν έγινε τίποτε. Είτε λέγονται δημοτική αρχή ή κυβέρνηση ή η προηγούμενη, ή αυτοί που στηρίζουν την προηγούμενη κυβέρνηση ή την προηγούμενη δημοτική αρχή».

«Μελέτη υπάρχει» επανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια ορισμένων και όσων σκέφτονται το κόμμα και μόνο το κόμμα.

«Έχω κουραστεί από ανθρώπους που θέλουν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους. Δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πρεβεζάνοι; Σκέφτονται το κόμμα και μόνο το κόμμα;» είπε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε πως «Είναι εκ του πονηρού αυτή η ιστορία… κάτι που πρέπει να καταλάβει ο λαός της Πρέβεζας» ότι μελέτη υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια.

Τότε, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, είχε μιλήσει με τον κ. Ξανθό και τον κ. Πολάκη και όπως του είχαν πει δεν υπήρχαν χρήματα.

«Άλλο δεν έχουμε χρήματα και άλλο δεν υπάρχει μελέτη» τόνισε για πολλοστή φορά ο κ. Ιωάννου και πρόσθεσε πως «το δεν έχω λεφτά είναι μια λογική η οποία έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που βάζεις».

Μέχρι σήμερα, από το 2015 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τον Δήμο Πρέβεζας για το οικόπεδο στον Μύτικα προκειμένου να μπει το νέο Νοσοκομείο

Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο, στον Μύτικα, για να κατασκευαστεί το νέο Νοσοκομείο.

Όπως είπε κανείς δεν εξέτασε τι είναι αυτό το οικόπεδο, όταν με αποφάσεις του Δ.Σ. παραχωρούσαν τα 50 αυτά στρέμματα. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν πολεοδομημένα και ως εκ τούτου χρειάζονταν να γίνουν κάποιες αλλαγές.

«Κανείς δεν έκατσε να εξετάσει τι ήταν αυτό το οικόπεδο που χαρίζανε. Βγήκαν μερικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δίνουμε το οικόπεδο για να γίνει το νοσοκομείο. Τα 50 στρέμματα ήταν πολεοδομημένα από τον τότε κοινοτάρχη του Μύτικα».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, από το 2014 είχε στείλει στην τότε δημοτική αρχή για να τροποποιήσει το σχέδιο στο συγκεκριμένο οικόπεδο προκειμένου να «μπει» το Νοσοκομείο, επειδή ήταν χωρισμένο σε οικοπεδάκια.

Έπρεπε δηλαδή να γίνει ένα μεγάλο οικόπεδο και φυσικά οι κοινόχρηστοι χώροι που υπήρχαν πριν να είναι ίδιοι με αυτούς που θα προκύψουν μετά. Επίσης έπρεπε να μεταφερθεί ένας αποστραγγιστικός αύλακας που περνούσε στη μέση και να πάει στην άκρη.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε από αυτά, στο οικόπεδο που είναι του Δήμου και όχι της Περιφέρειας, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Παραπληροφόρηση των πολιτών της Πρέβεζας αναφορικά με την μέθοδο ΣΔΙΤ – Προς το παρόν δεν είναι η πρώτη επιλογή

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που ορισμένοι φέρνουν αναφερόμενοι στην κατασκευή του Νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ ο Στράτος Ιωάννου είπε:

«Σαφώς ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνει με χρήματα του δημοσίου. Δεν έχω αγκυλώσεις. Εάν κάποια στιγμή εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, δεν μπορούμε να βρούμε χρήματα από πουθενά και μπορούμε να το κάνουμε θα το κάνουμε με την μέθοδο του ΣΔΙΤ».

Τόνισε πως όσον αφορά στο ΣΔΙΤ αυτό έχει να κάνει με την ενοικίαση του κτηρίου και τα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης της υγείας δεν έχουν βάση.

«Η μέθοδος ΣΔΙΤ θα αφορούσε μόνο στο κτιριακό κομμάτι και έχει να κάνει με ένα ενοίκιο που θα πληρώνεται» είπε ο κ. Ιωάννου κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση των πολιτών της Πρέβεζας.

Ο λαός της Πρέβεζας παραπλανήθηκε από κάποιους που λέγανε πως θα ιδιωτικοποιηθεί η υγεία είπε ακόμα ο κ. Ιωάννου φέρνοντας σαν παράδειγμα τα κτήρια που νοικιάζει η Π.Ε. στην πόλη για να στεγάσει τις υπηρεσίες της. «Έχει ιδιωτικοποιηθεί η Περιφέρεια;» είπε συγκεκριμένα.

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Ο επενδυτής «θα φτιάξει ένα κτήριο το οποίο θα νοικιάσει μετά το κράτος γιατί δεν έχει τα 40-50εκ. να το κατασκευάσει. Αυτό σημαίνει ΣΔΙΤ για το νοσοκομείο. Που έβγαιναν κάποιοι και ούρλιαζαν και ήταν εναντίον» είπε ο κ. Ιωάννου υπογραμμίζοντας πως «είναι οι ίδιοι που τώρα λένε να πάμε για μελέτες. Σα να μην θέλουν να γίνει νοσοκομείο».

Τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να βρεθεί κρατική χρηματοδότηση, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και όπως είπε «Δεν είμαι εναντίον του ΣΔΙΤ. Σαφώς και δεν το έχω σαν πρώτη επιλογή γιατί θεωρώ πως είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος επενδυτής. Αλλά δεν μπορώ να μειώσω την πίεση προς την κυβέρνηση να μας δώσει χρήματα για ένα νέο νοσοκομείο. Και με τον κ. Κικίλια που μίλησα είπε πως θα κάνει ότι μπορεί. Να βρεθούν κονδύλια και θα μας απαντήσει. Ξεκινάμε πρώτα ζητώντας από το κράτος. Υπάρχουν κονδύλια. Το ΣΔΙΤ είναι η έσχατη λύση αλλά μπορεί να προκύψει και αυτή. Δεν είναι αυτή που κυνηγάμε όμως τώρα».

Έκανε αναφορά σε προ μηνών δημόσια συζήτηση που έγινε στη Θεοφάνειο για το Νοσοκομείο που προσπαθούσαν όλοι να αποδείξουν ότι το ΣΔΙΤ δεν «περπάτησε».

«Ο κ. Μπάρκας εξάντλησε όλη την ομιλία του να αποδείξει ότι κανένα νοσοκομείο δεν έγινε με ΣΔΙΤ εκείνη την περίοδο» είπε ο κ. Ιωάννου και συνέχισε «Μα δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Όταν παραπλανήσανε τον λαό της Πρέβεζας για το ΣΔΙΤ, ποιο ήταν το ζητούμενο… λέγανε ότι θα ιδιωτικοποιηθεί η υγεία. Ήταν ένα τεράστιο ψέμα που λέγανε στον λαό. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης να ξέρει τι σημαίνει ΣΔΙΤ. Του το εξήγησαν λάθος».

Και στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι «Είναι εκ του πονηρού όποιος λέει για καινούργια μελέτη» και πρόσθεσε «Εάν ξαναπάμε τώρα στην ΚΤΥΠ και μας πούνε ότι η μελέτη δεν κάνει πλέον τότε να κάτσουμε να το συζητήσουμε. Αλλά μέχρι το 2014-15 που συζητούσαμε μας έλεγαν ότι κάνει».

Διοικούσαν το μαγαζάκι τους με τον τρόπο θέλανε

Στη συνέχεια συνεχάρη τον νυν Διοικητή του Νοσοκομείου ο οποίος, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, ενημερώνει συνεχεία και είναι σε επαφή με την Περιφέρεια, κάτι που δεν έπρατταν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Όπως είπε «Έρχονταν εάν θέλανε να ζητήσουν κάτι. Διοικούσαν το μαγαζάκι τους με τον τρόπο θέλανε. Δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους. Το θεωρούσαν δικό τους μαγαζί. Και όταν πήγαινες να τους πεις μια κουβέντα σου λέγανε…, οπ εσύ στα δικά σου. Αυτά πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος».

Τα έργα να εκτελεστούν από την Περιφέρεια – Ότι έκπτωση δοθεί θα μπει και πάλι στο Νοσοκομείο

Για την διάθεσή των χρημάτων των 570χιλ. ευρώ πρόσθεσε πως ο κ. Καχριμάνης θα ζητήσει να γίνει προγραμματική με την 6η ΥΠΕ και να εκτελεστούν τα έργα από την Περιφέρεια και με τις δικές της υπηρεσίες. Τότε θα δοθούν τα χρήματα.

Για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Νοσοκομείο είπε πως «υπάρχει καταγραφή των προβλημάτων που πρέπει να τακτοποιηθούν. Και κάτι σημαντικό. Ό,τι έκπτωση δοθεί, δεν θα πάει χαμένη αλλά τα χρήματα αυτά θα ξαναμπούν στο νοσοκομείο».

Με μια εκτίμηση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τουαλέτες και εκσυγχρονισμός περίπου 42 θαλάμων, το κόστος είναι γύρω στα 200.000, κάτι που σημαίνει πως θα αλλάξουν πολύ περισσότερα πράγματα, είπε ακόμα ο κ. Ιωάννου τονίζοντας πως το υπάρχον Νοσοκομείο πρέπει να αναβαθμιστεί κτιριακά γιατί και το νέο να ξεκινήσει θέλει να ολοκληρωθεί κάποια χρόνια.

Υπογράμμισε επίσης πως τόσο οι νοσηλευτές όσο και το ιατρικό προσωπικό «κάνουνε τεράστιες προσπάθειες, δίνουν πραγματικά μάχη καθημερινά, θέλω να τους συγχαρώ αλλά χρειάζεται να έρθουν και άλλοι. Να στελεχωθεί».

Ο κ. Ιωάννου εκτίμησε, αν και είναι πολύ νωρίς, πως με την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου, το υπάρχον πολύ πιθανό να γίνει ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας. «Μακάρι να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο και θα βρεθεί η λύση» πρόσθεσε.

Για την σύνδεση Πρέβεζας με την Ιονία Οδό – «Βαριά έως τον Μάρτιο θα έχει παραδοθεί η μελέτη από τον κόμβο Καμπής, Γέφυρα Καλογήρου, Ζέφυρο»

Στην ενημέρωση που έκανε ο Στράτος Ιωάννου στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή τα όσα ελέχθησαν σχετικά με κάποιες μελέτες που δεν έχουν γίνει στον κάμπο Φιλιππιάδας, είπε ότι «έπρεπε να γίνουν μια σειρά από διαδικαστικά πράγματα τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τα προχωρούσε. Είχαν τελματώσει. Από τη στιγμή που δεν εγκρίνονταν οι μελετητές δεν  προχωρούσαν».

Τόνισε επίσης πως «Βαριά έως τον Μάρτιο θα έχει παραδοθεί η μελέτη από τον κόμβο Καμπής, Γέφυρα Καλογήρου, Ζέφυρο» και πρόσθεσε πως «Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πιέσουμε όσο μπορούμε το υπουργείο μήπως και αυτό το έργο ενταχθεί στο ταμείο ανάπτυξης».

Για την είσοδο της πόλης της Πρέβεζας: Πήγαμε ένα χρόνο πίσω με τον κορονοϊό

Για την είσοδο της πόλης της Πρέβεζας και την Νικόπολη ο κ. Ιωάννου είπε πως ο κορονοϊός χτύπησε για τα καλά και αυτό το έργο.

Έκανε λόγο για αναβολές στις δικαστικές προσφυγές για τις απαλλοτριώσεις, λόγω κορονοϊού, απεργιών, lockdown και τώρα το δικαστήριο πήγε για 21 Ιανουαρίου.

«Παρ όλ αυτά ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει από το υπουργείο να μπορεί να προχωρήσει το έργο» είπε ο Στράτος Ιωάννου προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να σταματά ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή μας, που φτάνει τα 18.5εκ. ευρώ, ένα αναπτυξιακό έργο που θα δώσει μια άλλη μορφή στην είσοδο της πόλης. Που περιλαμβάνει την απομάκρυνση του εθνικού οδικού δικτύου μέσα από το αρχαιολογικό πάρκο της Νικόπολης, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ουνέσκο, γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Και να αλλάξει η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο για να μπορεί να μην απαιτείται αυτό να γίνει εκ των προτέρων. Να μπορούμε δηλαδή εμείς να δημοπρατήσουμε. Πήγαμε ένα χρόνο πίσω με τον κορονοϊό» κατέληξε.

Κόμβοι παραλιακής – Άκτιο – Αποχετευτικό παραλιακής ζώνης

Για τους κόμβους στην παραλιακή, Καψιώχας κ.λπ. είπε ότι προχωράνε κανονικά, όπως και άλλοι κόμβοι, στον Ζέφυρο, Βράχο κ.λπ..

«Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει γνωστό το ότι εξασφαλίσαμε επιτέλους μια σύνδεση του νομού μας με την Ιονία Οδό, από τον κόμβο Αμβρακίας στο Άκτιο. Τέλος του 2021 θα τελειώσει η παράκαμψη της Αμφιλοχίας και το ’22 – ’23 θα έχει τελειώσει όλο το κομμάτι» είπε ο κ. Ιωάννου εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα χρονοδιαγράμματα γιατί  όπως είπε «η εταιρία που πήρε το έργο είναι μια πάρα πολύ δυνατή εταιρία, δεν έχει προβλήματα και σίγουρα θα το φέρει εις πέρας στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί».

«Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι ότι παρ όλα τα προβλήματα που δημιουργεί, κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή έργο 45εκ ευρώ που είναι η αποχέτευση στο παραλιακό μέτωπο με αποχετευτικό και βιολογικό καθαρισμό»

Στηρίζουμε αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις

Τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, προς τους επιχειρηματίες τόνισε επίσης ο Στράτος Ιωάννου.

«Σαν Περιφέρεια δεν σταματήσαμε να κοιτάμε μόνο τους αγρότες τους κτηνοτρόφους, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα υποδομής τα αλιευτικά καταφύγια (π.χ. του Μύτικα που θα δημοπρατηθεί…) αλλά και τις επιχειρήσεις. Από 30 εκ που ξεκινήσαμε πήγαμε στα 45. Η Αττική έχει 250εκ και έχει 3εκ κόσμο. Εμείς βάλαμε 45εκ, δηλαδή το 1/5 ενώ σαν πληθυσμό είμαστε το 1/10. Και βάλαμε από 2000 έως 15000. Αυτοί που μπορούν να πάρουν τις 50 χιλάδες έχουν πρόσβαση και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενώ οι μικρότεροι δεν έχουν. Γι αυτό το πήγαμε έως 15000 για να μπουν όσο περισσότεροι γίνεται, περισσότερες επιχειρήσεις. Στηρίζουμε τους πάντες απ όλες τις πλευρές. Αγρότες κτηνοτρόφους επιχειρηματίες. Και είναι δωρεάν χρήματα, δεν επιστρέφονται. Για να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι. Βάλαμε πολύ μεγάλο ποσό για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις».

Για τον Τουρισμό: Είμαστε πρώτοι σε αυτό που λέγεται εξυπηρέτηση επισκεπτών και φιλικότητα και αυτό το εισπράττουμε και το κεφαλαιοποιούμε χρόνο με το χρόνο

Ερωτηθείς για το πλάνο αναφορικά με τον τουρισμό για το 2021 είπε:

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

« Η Περιφέρεια δεν έχει σταματήσει. Συνεχίζει την προβολή της Ηπείρου. Και τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι πάμε εξαιρετικά. Τα νούμερα δείχνουν την τεράστια αύξηση η οποία δεν συμβαδίζει με την αύξηση που είχε η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν εισπράττουμε αυτό που εισπράττει η Ελλάδα, αλλά πήγαμε σε υπέρ διπλάσιες αυξήσεις από αυτές που έχουν ανακοινωθεί για την χώρα γενικά. Και αυτό γιατί έγινε μια σοβαρή δουλειά με μεγάλη συνεργασία με τους επιχειρηματίες του κλάδου. Έχει γίνει άριστη δουλειά και έχουμε καταφέρει να κάνουμε γνωστή την Ήπειρο σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό πρέπει να συγχαρώ τους επιχειρηματίες γιατί εκτός από την εξαίρετη δουλειά που κάνουν για να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους αλλά και με την δουλειά που γίνεται στα καταλύματα τους αλλά και στις επιχειρήσεις, Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία. Είναι και τα εστιατόρια, οι καφετέριες, το βενζινάδικο, το περίπτερο, οι μεταφορές… Και όλοι στην Ήπειρο στέκονται παραπάνω από το ύψος τους, είμαστε πρώτοι σε αυτό που λέγεται εξυπηρέτηση επισκεπτών και φιλικότητα και αυτό το εισπράττουμε και το κεφαλαιοποιούμε χρόνο με το χρόνο. Αυτό που πέρυσι ήρθαν όλοι και αισθάνθηκαν ασφάλεια και γράψανε ότι τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, ότι σέβονται τον συμπολίτη τους και προσέχουν κ.λπ. τα έχουμε κεφαλαιοποιημένα για του χρόνου.

»Εμείς κάνουμε μια σειρά από εκδηλώσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απ ότι δείχνουν τα μηνύματα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη από φέτος χρόνια. Το πόσο καλύτερη, είναι νωρίς να το πούμε ακόμα. Ίσως τους επόμενους δύο μήνες. Κάτι που θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες γενικής φύσεως», είπε ο κ. Ιωάννου, όπως το εμβόλιο.

Σε επίπεδο ευρωπαϊκό θα πρέπει να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και το χαμένο εισόδημα για το 2020

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες λόγω πανδημίας είπε:

«Σε επίπεδο ευρωπαϊκό θα πρέπει να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και το χαμένο εισόδημα για το 2020. Γιατί το να μεταφέρεις τις υποχρεώσεις στο 2021 είναι μια προσωρινή λύση.  Το 2021 θα κληθούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις και του 2020. Τα 524 ευρώ που παίρνει ο εργαζόμενος μπορεί να είναι κάτι, αλλά δεν είναι ίσο με το μισθό που έπαιρνε όταν εργάζονταν. Υπάρχει ένα χαμένο εισόδημα, που δημιουργεί προβλήματα και υποχρεώσεις που θα βρει μπροστά του. Άρα σε επίπεδο ευρωπαϊκό θα πρέπει να δούνε τα κράτη πως θα καλύψουν το χαμένο εισόδημα και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις».

«Πιστεύω πως σε ένα βαθμό θα γίνει αυτό» εκτίμησε ο κ. Ιωάννου.

Έρχεται ανταγωνιστικό περιβάλλον

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου τις προηγούμενες μέρες συμμετείχε σε τρεις τηλεδιασκέψεις.

Μια με το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού όπου εκεί ήταν και η γ.γ. κ Λοίζου, η κ. Γκερέκου, ο κ. Θεοχάρη, και όπως είπαν τέλος Φεβρουαρίου και μετά θα ξεκινήσουν οι προωθητικές ενέργειες του ΕΟΤ δυνατά.

Μετά τα εμβόλια θα έχει δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα και οι πολίτες θα είναι δεκτικοί στις διαφημίσεις, εκτίμησε.

Θα υπάρχει «Ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του χρόνου, γιατί Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, ήταν κλεισμένες, δεν δουλέψανε καθόλου και μόνο εμείς είμασταν ανοιχτοί, οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτές οι χώρες θα επανέλθουν και θα προσπαθήσουν να βγάλουν τα σπασμένα που ήταν μηδενικά. Μπορεί να αρχίσουν με μεγάλες προσφορές, οπότε χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή πως θα κινηθούμε και που θα στοχεύσουμε για του χρόνου. Όλ αυτά τα κοιτάμε σαν Περιφέρεια για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την περιοχή μας».

Επίσης όπως είπε, στη σύσκεψη με το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος, ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα και όλες οι απόψεις συνέκλιναν στο γεγονός η Ήπειρος να πάει μπροστά.

Για τον κορονοϊό: Είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεφύγει – Θέλει μεγάλη προσοχή αυτές τις μέρες – Επειδή είναι μηδενικά τα κρούσματα που ανακοινώνονται δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κιόλας

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα τόσο στην Πρέβεζα, όσο και στην Ήπειρο γενικότερα πάμε καλά όσον αφορά στα κρούσματα τόνισε:

«Αυτό είναι να το λέμε μόνο σε επίπεδο διαπίστωσης με βάση του τι βγαίνει, αλλά όχι σε επίπεδο εφησυχασμού. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Έτσι έγινε και με την Θεσσαλονίκη, Αρχές Οκτωβρίου είχε λίγα κρούσματα μια πόλη ενός εκατομμυρίου plus και μέσα σε λίγες μέρες έγινε αυτό που έγινε.

»Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις μέρες που θα έρθει κόσμος από άλλες περιοχές.

»Εγώ θα πω το εξής και θέλω στείλω ένα μήνυμα. Να καθίσει ο καθένας με το στενό οικογενειακό του περιβάλλον και αν μην καλέσουν άλλους στα σπίτια τους. Όσο και να τους είναι δύσκολο. Είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεφύγει. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Να μην σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε κρούσματα και να κυκλοφορούμε. Γιατί εχθές στην Πρέβεζα είδα πολύ αυξημένη την κίνηση. Επειδή είναι μηδενικά τα κρούσματα που ανακοινώνονται δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κιόλας. Μπορεί να υπάρχουν ασυπτωματικοί, άνθρωποι που το περνάνε ελαφριά και δεν χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο, οπότε και δε θα καταγραφούν. Εμείς πρέπει να προσέχουμε. Επειδή γίναμε πράσινοι και γίνεται “γλέντι” σε κάποια μέσα δεν είναι επιτυχία αυτό. Επιτυχία είναι όταν θα κάνουμε ταμείο στο τέλος. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, αν δείτε θα καταλάβετε τι έγινε μέσα σε 15 μέρες που δεν είχαν εντατικές να βάλουνε τους ανθρώπους».

Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία – Έρχονται δύο νέα άτομα στην Πρέβεζα για τις ιχνηλατήσεις

Όπως είπε ο Στράτος Ιωάννου, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον κ. Χαρδαλιά, ανακοινώθηκε ότι θα έρθουν δύο άτομα από την Πολιτική Προστασία στην Πρέβεζα, θα εγκατασταθούν στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας και θα κάνουν τις ιχνηλατήσεις.

Πρόσθεσε ακόμα πως τα άτομα αυτά, πρόκειται για δύο γυναίκες, θα παραμείνουν στην Πρέβεζα και στη συνέχεια για να στηρίξουν την Πολιτική Προστασία.

«Θα γίνει ένα πολύ πιο σοβαρό τμήμα Πολιτικής Προστασίας σε κάθε νομό και στον δικό μας, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις, σεισμούς, πλημμύρες, πανδημίες κ.λπ.. Υπάρχουν άτομα στην Π.Ε. Πρέβεζας που κάνουν ιχνηλατήσεις σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Εμείς υπερβάλλοντας εαυτόν, επειδή ξέρουμε πρόσωπα και καταστάσεις, κάνουμε ιχνηλατήσεις. Εξετάζουμε ένα ένα τα άτομα που πρέπει να μένουν σε καραντίνα. Κάνουμε και τέτοιους ελέγχους. Γι αυτό και υπάρχουν και κάποια πράγματα που είμαστε χαμηλά γιατί γίνεται πολύ καλή και σοβαρή δουλειά. Παρ όλα αυτά θα ενισχυθούμε και με τα δύο νέα άτομα που θα έρθουν από Αθήνα από τα 192 που προσλήφθηκαν σε όλη την χώρα, με πτυχία, γνώσεις και έχουν περάσει ορισμένα τέστ. Θα έρθουν δύο κυρίες και θα έρθουν 4 Ιανουαρίου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήρε το έργο όλων όσων συμμετείχαν τους προηγούμενους μήνες και κατά το πρώτο Lockdown και μετά και το καλοκαίρι, στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Έγινε πολύ σοβαρή δουλειά που δεν φαίνεται και που μας οδήγησε σε ένα επίπεδο καλό» είπε συγκεκριμένα.

Να υπάρχει σεβασμός στα μέτρα – Εάν γίνεται συνέχεια Lockdown πως θα σωθούν οι επιχειρήσεις;

«Η ουσία είναι να υπάρχει σεβασμός στα μέτρα και να μην βγαίνουν έξω» υπογράμμισε κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου.

Ερωτηθείς πως θα περάσει τις γιορτές είπε:

«Θα κάνω γιορτές μόνο με την οικογένειά μου. Την στενή στενή οικογένεια. Δεν θα καλέσω κανέναν άλλον. Γιατί δεν χάλασε ο κόσμος για μια χρονιά. Προκειμένου να σώσουμε τον παππού μας την γιαγιά μας το κοινωνικό σύνολο. Προκειμένου να σώσουμε τις επιχειρήσεις δεν πειράζει μια φορά να κάνουμε μόνοι μας ρεβεγιόν και γιορτές με την οικογένειά μας. Ίσως είναι και καλύτερα.  Να «γνωριστούμε» και καλύτερα και να πούμε μια κουβέντα παραπάνω. Όλοι έχουν ξεχάσει… εάν γίνεται συνέχεια Lockdown πως θα σωθούν οι επιχειρήσεις».

Και πρόσθεσε «Όσοι αντιδρούν και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα αυτό που κάνουν είναι να καταστρέφουν τις επιχειρήσεις τις δικές τους των γονιών τους των φίλων τους, όλου του κόσμου. Εκτός του γεγονότος πως θανατώνουν κόσμο. Δυστυχώς υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν το καταλαβαίνουν όπως έχω συναντήσει και επιχειρηματίες που εφαρμόζουν μέτρα που δεν το πιστεύεις».

 

 

Τη συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου στο PREVEZANEWS και στον Γιώργο Ευσταθίου

 

Τελευταία ενημέρωση 23 Δεκεμβρίου 2020 21:22:19 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group