Γιάννης Μπούρης: «Οι τράπεζες σπρώχνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο – Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να παρέμβει»

Επιστολή Προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας προς τον Πρωθυπουργό

News RoomNews RoomNews Room10 Νοεμβρίου 20200
Επιστολή Προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας προς τον Πρωθυπουργό

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Γιάννης Μπούρης.

Ο κ. Μπούρης αναφερόμενος στον «κίνδυνο για την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» κάνει λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση» από την πλευρά των τραπεζών, που όπως αναφέρει «η πόρτα και για τους  νέους επαγγελματίες που προσπαθούν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα την ώρα που η Ελληνική οικονομία πασχίζει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην πραγματικότητα» μένει κλειστή.

«Οι τράπεζες σπρώχνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να παρέμβει» τονίζει ο κ. Μπούρης καταθέτοντας προτάσεις για την αναγκαία στήριξη των επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα.

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας προς τον Πρωθυπουργό:

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, 

Η χώρα μας κατόπιν των νέων ραγδαίων εξελίξεων από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 βιώνει μια μεγάλη δοκιμασία και μέριμνά μας όλων επιβάλλεται να είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας καθώς και η Επιμελητηριακή κοινότητα παρακολουθεί εναγωνίως τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης υγειονομικής κρίσης η οποία δυσχεραίνει την κατάσταση στην οικονομία και δοκιμάζει τις αντοχές χιλιάδων επιχειρήσεων καταθέτοντας προτάσεις προκειμένου η κατάσταση που θα βρεθούν την επόμενη ημέρα να είναι διαχειρίσιμη.

Με συναίσθηση ευθύνης και στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου ως αμφίδρομου συμβουλευτικού οργάνου μεταξύ των επιχειρήσεων και της Κυβέρνησης οφείλουμε να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο για την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατόπιν αφενός της νέας αναστολής δραστηριότητας των περισσοτέρων εξ΄ αυτών και αφετέρου λόγω της μεγάλης μείωσης του τζίρου σε όσες ακόμη λειτουργούν.          

Η μείωση του τζίρου κατά 31 δις το πρώτο οχτάμηνο του έτους όπως καταγράφεται σε όλες τις επίσημες εκθέσεις πλήττει κυρίως τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους μικρούς και στους ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς ανταγωνιστές με κίνδυνο την δημιουργία μιας αγοράς δύο ταχυτήτων. 

Η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν θέσει ως απαραίτητο μέτρο για την στήριξη των επιχειρήσεων την αύξηση ρευστότητας αυτών προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτών.

Διαπιστώσαμε ότι παρόλο που η Κυβέρνηση προχώρησε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις με κύρια εργαλεία της προσπάθειας αυτής τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ καθώς και τους προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας  το τραπεζικό σύστημα δεν φάνηκε στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα πολλές μικρές υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις τελικά να αποκλειστούν. Ερμητικά κλειστή από τις τράπεζες μένει η πόρτα και για τους  νέους επαγγελματίες που προσπαθούν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα την ώρα που η Ελληνική οικονομία πασχίζει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη , οι τράπεζες σπρώχνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να παρέμβει.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την ενδυνάμωση των προγραμμάτων της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που υλοποιούνται από τις Περιφέρειες και την ενίσχυση με επιπλέον χρηματοδότηση από τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους με στόχευση τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις προκειμένου την ένταξης περισσοτέρων εξ΄ αυτών.

Ακόμη την αναγκαία στήριξη του πρωτογενή τομέα με πληρέστερη απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς απόρους ΤΕΒΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του εμπορίου σε συνθήκες άπνοιας ενισχύοντας τις τιμές του παραγωγού και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες σε τοπικό επίπεδο και ιδρύματα. Δεδομένου της δημιουργίας απορρόφητου υπολοίπου (2014-2019) πλέον των 200 εκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύεται ότι η φιλοσοφία εκτέλεσης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλαχτεί. Οι τοπικοί διαγωνισμοί για ιδρύματα και φορείς όπως νοσοκομεία και στρατός θα μπορούσαν να περάσουν στην τράπεζα τροφίμων αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό την ντόπια παραγωγή και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες τιμές στους παραγωγούς.

Επιπλέον θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση λήψη απόφασης η οποία θα αποκλείει την πώληση άλλων προϊόντων πέρα των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για όσο διάστημα διαρκεί ο αποκλεισμός του λιανικού εμπορίου με κρατική εντολή από υπεραγορές τροφίμων και σούπερ μάρκετ λόγου του αθέμιτου ανταγωνισμού που επέρχεται από αυτό.          

Προτείνουμε την τροποποίηση του προγράμματος επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας έτσι ώστε να συμπεριλάβει εκτός των νέων και την χρηματοδότηση διατήρησης υφιστάμενων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν.     

Στηρίζουμε την προσπάθειά σας καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και έχουμε την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα για την προστασία των επιχειρήσεων και των πολιτών προκειμένου της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής.     

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο με την ευχή το τέλος της κρίσης αυτής να μας βρει όρθιους και δυνατούς.

 

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group