Η Πρέβεζα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας»
ΓΙΑΝΝΑ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΡΕΒΕΖΑ-12
News RoomNews Room7 Οκτωβρίου, 2020 20:390

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας»

Την Πρέβεζα, έναν ιστορικό τόπο που στέκει σε ένα μοναδικό στρατηγικά σημείο, πέρασμα από το Ιόνιο στον Αμβρακικό και από την Ακαρνανία στην Ήπειρο, μια πόλη που ετοιμάζεται να τιμήσει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση έχοντας το βλέμμα της «καρφωμένο» στο μέλλον, επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελείτο από την Πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και το Μέλος της Ολομέλειας, Καθηγητή Νίκο Κανελλόπουλο.

«Το 2021, στα εθνικά μας γενέθλια, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί το ταξίδι που κάναμε μέχρι τώρα. Ένα ταξίδι δύσκολο κάποιες φορές. Ένα ταξίδι, όμως, μοναδικό και συναρπαστικό. Θα ξανασκεφτούμε όσα σπουδαία καταφέραμε. Θα μάθουμε από τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Και έχοντας καλύτερη επίγνωση του εαυτού μας, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Το 2021 ως πέρασμα από το παρελθόν στο μέλλον

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε στην πόλη ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πρέβεζα σημαίνει πέρασμα. Και αυτό καλούμαστε να πράξουμε για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν και ένα πέρασμα από το παρόν στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της επετείου της επόμενης χρονιάς, η οποία είναι δεδομένη».

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συνάντησε επίσης με τον Αντιδήμαρχο Πάργας Βασίλη Γκίζα και τον Αντιδήμαρχο Ζηρού Χρήστο Δήμο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ηπείρου Στρατού Ιωάννου, ενώ συζήτησε με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος Πρέβεζας και ο Δήμος Πάργας για την επέτειο των 200 χρόνων.

Σημειώνεται ότι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι δύο Δήμοι επιδιώκουν να τιμήσουν τον τόπο και την ιστορία του, όπως η πρόταση για το Αρχείο των Αγωνιστών του 1821 και το επιστημονικό συνέδριο για το τρίγωνο Σούλι-Πάργα-Φανάρι. Αλλά και προτάσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως η πρόταση για σήμανση και την ανάδειξη ιστορικών μονοπατιών, για δημιουργία εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας που θα βοηθά τους επισκέπτες της Πάργας να μάθουν την ιστορία της περιοχής αλλά και για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των υποδομών του Ιερού βράχου του Ζαλόγγου και την προβολή της ιστορίας του.

«Σήμερα, εδώ στην Πρέβεζα, είδαμε μια πόλη με σφυγμό. Με έντονη την παρουσία της νεολαίας. Συναντήσαμε ανθρώπους που τιμούν το παρελθόν τους και έχουν την ίδια στιγμή μια αγωνία, μια φροντίδα να αφήσουν μια παρακαταθήκη στο μέλλον. Οι προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος Πρέβεζας και ο Δήμος Πάργας στην Επιτροπή για την επέτειο των 200 χρόνων στοχεύουν ακριβώς σε αυτό. Να αναδείξουν την παράδοση και τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Αλλά και να συμβάλουν στην εξέλιξη, την ανάπτυξη και την ευημερία του» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Στην δική του τοποθέτηση, το Μέλος της Ολομέλειας Νίκος Κανελλόπουλος επέμεινε στα μεγάλα οφέλη που θα προσφέρει στον τόπο η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, με επίκεντρο την ιστορία αλλά και τις θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες. Υπογράμμισε δε ότι η συνέργεια και με άλλους δήμους μπορεί να αποδώσει σημαντικά έσοδα για τον τόπο.

Επίσκεψη στον επιβλητικό βράχο του Ζαλόγγου και την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου

Ιδιαίτερη στιγμή της περιοδείας ήταν η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στη σκιά του ιστορικού βράχου του Ζαλόγγου, παρουσία του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου και του Δημάρχου Πρέβεζας. Η σημαντική αυτή Μονή έχει μεγάλη ιστορία, καθώς εδώ μόνασε και εκοιμήθη ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

«Στον τόπο αυτό αντηχεί ακόμη ο θρύλος των Σουλιώτισσων και του απαράμιλλου ηρωισμού τους που τόσο έντονα επηρέασε την Ελληνική Επανάσταση. Που γαλούχησε τη λαϊκή συνείδηση και διαμόρφωσε το εθνικό αφήγημα των Ελλήνων στα προεπαναστατικά χρόνια, θεριεύοντας το πάθος για ελευθερία. Που συγκίνησε τους φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο και έκανε τον αγώνα των εξεγερμένων, που θα ξεκινούσε λίγα χρόνια μετά, συμπαθή στην Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Εξέφρασε δε, εκ μέρους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», σεβασμό και θαυμασμό για τις αντοχή και την πίστη των εκπροσώπων της Εκκλησίας που στάθηκαν και στέκονται κοντά στους απλούς ανθρώπους. Στις δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ενωμένοι προοδεύουν και επεσήμανε ιδιαίτερα το στοιχείο της ανθεκτικότητας που χαρακτηρίζει έναν λαό που πέρασε πολλά στην ιστορία του.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στη Μονή από την Ηγουμένη Αικατερίνη, με την οποία συζήτησε για τη σπουδαία ιστορία του ναού. Η Πρόεδρος της Επιτροπής συνεχάρη την Ηγουμένη και τις μοναχές για το πάθος με το οποίο φροντίζουν το ιστορικό αυτό μοναστήρι. Στο «αρχονταρίκι» του ναού, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε εκτενή συζήτηση με τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Πρέβεζας και τις μοναχές του μοναστηριού, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, για τις επετειακές δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο «τουρισμός εμπειριών», καθώς στην περιοχή, εκτός από τον Ζάλογγο, βρίσκονται σημαντικά αρχαία μνημεία όπως η Νικόπολη και η Κασσώπη. Επισημάνθηκε επίσης η σημασία της ανάπτυξης συνεργειών και με άλλους δήμους προς αυτό τον σκοπό.

Τέλος, ο Μητροπολίτης και η Ηγουμένη δώρισαν στην Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της Επιτροπής εικόνα που φιλοτέχνησαν οι ίδιες οι μοναχές, βιβλία, τοπικά προϊόντα καθώς και σελιδοδείκτες από λουλούδια και χόρτα που βρίσκονται στη Μονή.

Σημειώνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην Πρέβεζα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το περίφημο Σεϊτάν Παζάρ (Διαβολοπάζαρο) καθώς και την πλατεία Ανδρούτσου, όπου βρίσκεται το άγαλμα του ήρωα της Επανάστασης Οδυσσέα Ανδρούτσου.

 

 

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ 2021

 

Τελευταία ενημέρωση 7 Οκτωβρίου 2020 20:39:11 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr

Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group