Επιστολή Αναγνώστη: «Ένα καθολικό “άει σιχτίρ” στον τρόπο που συμπεριφέρεστε στα παιδιά του κόσμου»

Αφορά στο σχολείο στο Κανάλι

News RoomNews RoomNews Room6 Σεπτεμβρίου 20200
Αφορά στο σχολείο στο Κανάλι

Ό,τι άσχημο, βάρβαρο και παράλογο υπάρχει μέσα σε αυτή την επιστολή είναι έργο των ανθρώπων που παίρνουν τις αποφάσεις και δημιουργούν τις συνθήκες για σχολεία κλουβιά

14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με πλήρη λειτουργία. Να θυμηθούμε πως τον περασμένο Ιούνη με τα κρούσματα στο ελάχιστο τα σχολεία επαναλειτούργησαν με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τάξη και τώρα θα επιτρέπεται να λειτουργήσουν τάξεις με 20 και 25 παιδιά και εκτεταμένη χρήση μάσκας προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία, ή ασφάλεια και η εκπαιδευτική διαδικασία.

Ταυτόχρονα το επαναλαμβανόμενο μήνυμα της “Ατομική ευθύνης” ρίχνει το βάρος σε γονείς, μαθητές και Δασκάλους ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σίγουρα η μάσκα είναι ένα απαραίτητο “εργαλείο” για την προφύλαξη όλων σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο ακόμα υπάρχουν τοποθετήσεις ειδικών επιστημόνων που τονίζουν πως η χρήση της μάσκας από μόνη της δεν αρκεί και επιμένουν ώστε να βρεθούν λύσεις να μικρύνει ο αριθμός παιδιών ανά τάξη.

Όταν λέμε τάξη εννοείται μια σχολική αίθουσα, ένας χώρος με υποδομή εκπαίδευσης, ένα ασφαλές περιβάλλον που πληρεί τις προϋποθέσεις για τις σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες. Τι κάνουμε λοιπόν όταν δεν υπάρχουν τάξεις αλλά κοντέινερ με το 1/3 του όγκου μιας σχολικής αίθουσας;

Στο 6θεσιο Δημοτικό σχολείο Καναλίου οι μαθητές και οι Δάσκαλοι θα κληθούν άλλη μια χρονιά και εν μέσω πανδημίας να στριμωχτούν σαν τα τούβλα. Χωρίς πολλά-πολλά. Σε κοντέινερ. Ένα πρόβλημα που απασχόλησε και συνεχίζει, γονείς, παιδιά και Δασκάλους απ’ όταν έκαναν την εμφάνισή τους πολλά χρόνια πρίν τα κοντέινερ.

Ενα αίτημα δίκαιο και αυτονόητο που στηρίχτηκε από τον σύλλογο γονέων και όλο το διδακτικό προσωπικό του σχολείου.

Πέρασαν χρόνια. Φύγανε παιδιά, ήρθανε καινούρια .Αλλαξε ο Διευθυντής. Ηρθαν νέοι Δάσκαλοι.

Τα κοντέινερ εκεί. Σαν κάτι φυσιολογικό. Ωσπου φθάσαμε στο 2018.

Τον Μάρτιο λοιπόν του 2018 ανεπίσημα ανακοινώθηκε στους γονείς μαθητών του Δημοτικού σχολείου Καναλίου πως ένα δίκαιο και διαχρονικό αίτημα τους που αφορούσε την αναβάθμιση του 6θέσιου Δημοτικού σχολείου είναι πλέον γεγονός.

Η αναβάθμιση αφορά κυρίως την αντικατάσταση των σημερινών απαράδεκτων κοντέινερ που χρησιμοποιούνται ως σχολικές αίθουσες με την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και σχολικών αιθουσών όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και φυσικό περιβάλλον δημόσιας εκπαίδευσης.

Με την λήξη της σχολικής χρονιάς του έτους 2018 και πριν τις Εθνικές εκλογές, στην καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια θεατρική παράσταση της έκτης Δημοτικού στον προαύλιο χώρο του σχολείου, λίγο πριν το τέλος της παράστασης, εμφανίστηκαν διάφοροι τοπικοί φορείς, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι αρμόδιων Διευθυντών όπου έδωσαν τον λόγο τους πως θα κτίσουν ένα σχολείο στο Κανάλι σύντομα και, πως εγκρίθηκαν τα κονδύλια, κι όλοι είπαν μπράβο και χειροκρότησαν, χωρίς κανείς να ξέρει ποιος στην πραγματικότητα έμπαινε σε δοκιμασία, ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός, οι φιλότιμοι δάσκαλοι, η εύλογη ανησυχία των γονιών ή, τέλος, η υγεία των παιδιών.

Πέρασε ο καιρός και ενώ οι μόνες εργασίες γίνονταν την Άνοιξη από τα χελιδόνια και, η ανησυχία όλων των ενδιαφερομένων άρχισε να ξαναφουντώνει από την εμπλοκή με τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, έσκασε η πρώτη είδηση από αυτές τις αναλγητικές του τύπου Περιμένουμε μόνο την υπογραφή της τάδε υπαλλήλου.

Αφού ξεπεράστηκαν κάποιες απορίες σχετικά με την δύναμη που μπορεί να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος να καθυστερεί ένα τόσο σημαντικό έργο και αφού βρέθηκε στυλό και η υπογραφή “έπεσε” ακολούθησαν πανηγυρικές ανακοινώσεις στα ΜΜΕ για κονδύλια που εγκρίθηκαν με τις ανάλογες φωτογραφίες και χαμόγελα. Αυτά.

Και όλα τούτα για μια υπόσχεση που δεν υπήρχε λόγος να ‘ναι τόσο μεγάλη .Με μία πιο προσγειωμένη ή και καθόλου υπόσχεση θα φτιαχνόταν με τον ίδιο τρόπο ένα ίδιο βήμα πιο δεικδικητικό και ουσιαστικό μόνο που δεν θα είχε προηγηθεί περήφανο χειροκρότημα στις εξαγγελίες των αρμόδιων αρχών και φορέων.

Με κάτι τέτοιες παρόμοιες περηφάνιες επιτρέπεται η εξάπλωση αυτής της γενικής κοροϊδίας, στις εθνικές διαστάσεις της ή και στις προσωπικές της εκδοχές, όπως σ’ αυτή την περίπτωση όπου στις ιστορικές αναφορές και στα κυβερνητικά έργα βεβαιώνεται πως Η ανέγερση αυτού ή εκείνου του σχολείου οφείλεται σ αυτόν ή εκείνον τον Υπουργό, για όραμα που είχε να αναβαθμίσει την Παιδεία, κι εδώ έχουμε 100 παιδιά με τις οικογένειές τους, που κανένα παιδί και κανένας γονέας δεν φταίει, αλλά που το τάμα αυτοί το πληρώνουν.

Και είναι αυτοί, μαζί και οι Δάσκαλοι, που βασανίζονται και που πραγματικά ενδιαφέρονται γι αυτό το σχολείο, γι αυτά τα παιδιά και τα επόμενα που θα έρθουν, αν μπορεί να μου επιτραπεί αυτή η αναχρονιστική έκφραση.

Από το καλοκαίρι της πρώτης είδησης πως Το σχολείο θα γίνει, έχουν αποφοιτήσει 3 τάξεις, περίπου 60 παιδιά και έχουν έρθει αλλά τόσα, και συγχωρήστε την ανακρίβεια στον συνολικό αριθμό των μαθητών αλλά δεν είναι τα μαθηματικά για τα οποία γίνεται λόγος. Ήταν πολλοί,ε ίναι λίγοι δεν ξέρουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως ότι διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε κοντέινερ και σχολική αίθουσα άλλη τόση υπάρχει ανάμεσα σε 18 και 24 μαθητές κι αν οι αρμόδιοι δεν το έπιασαν με την πρώτη, δεν αξίζει να τους εξηγήσουμε και δεύτερη.

Το σχολείο είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Αργά η γρήγορα. Με μπλέ, ροζ ή πράσινο φόντο, κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί. Θα υπάρξουν οι κατάλληλες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, επισημότητες, φωτογραφίες και όλη η μεγαλοπρέπεια που συνοδεύει αυτά τα έργα.

Αυτό που δεν θα γίνει είναι να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα αν η συνείδηση όσων φέρουν το βάρος της ολοκλήρωσης του έργου ταυτίζεται με το κοινό και δημόσιο καλό ή αν εν τέλει αυτή η συνείδηση είναι σε αρμονία με το πολιτικό τους καθήκον. Όποια θέση και αν κατέχουν.

Κλείνοντας να πούμε πως στα παιδιά υπάρχει εμπιστοσύνη. Ανταποκρίνονται υπέροχα ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Τα έχουμε δεί να χαμογελάνε παστωμένα σε κονσέρβες με air condition. Τα έχουμε δει με μάσκα σε σούπερ μάρκετ και άλλους κλειστούς χώρους. Κράτησαν απόσταση από παππούδες και γιαγιάδες την περίοδο του εγκλεισμού και στερήθηκαν συνειδητά την απουσία τους για μήνες. Τηρούν τους κανόνες υγιεινής με συνέπεια. Για το μπόι τους έδειξαν υψηλό επίπεδο Ατομικής ευθύνης. Και θα το ξανακάνουν στο σχολείο.

Στους Δασκάλους να ευχηθούμε καλή δύναμη και υπομονή να συσκέπτονται σ ένα γραφείο 5 τετραγωνικών, μέχρι την δικαίωση του αιτήματος για συνθήκες αντάξιες του λειτουργήματος, των αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας.

Ενα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι αν όσοι με την φυσική ή δια αντιπροσώπου παρουσία τους στην σχολική εκδήλωση του 18 και μετά ή οποιοσδήποτε άλλος αρμόδιος που προστέθηκε μετά και φέρει ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου αντάμωσε με την Ατομική ευθύνη που οι συνθήκες της εποχής επιβάλλουν.

Το πρόβλημα γνωστό. Παιδιά σε κοντέινερ. Γραφείο διδακτικού προσωπικού,5 τετραγωνικά. Το κονδύλι εγκεκριμένο. Η πανδημία σε έξαρση.

Υ.Γ. Δεν πρόκειται για μια αντίπαλη ιδεολογία αλλά για ένα ωραίο, καθολικό “άει σιχτίρ” στον τρόπο που συμπεριφέρεστε στα παιδιά του κόσμου.  Ό,τι άσχημο, βάρβαρο και παράλογο υπάρχει μέσα σε αυτή την επιστολή είναι έργο των ανθρώπων που παίρνουν τις αποφάσεις και δημιουργούν τις συνθήκες για σχολεία κλουβιά.

 

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group