
Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για την υλοποίηση του έργου «Πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης για το Δήμο Πρέβεζας», στην τελευταία συνεδρίαση.
Η εκτέλεση του έργου θα γίνει έπειτα από δημόσιο ηλεκτρονικό ανοιχτό διαγωνισμό.
Ο προϋπολογισμός είναι στα 202.120 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, ο Δήμος Πρέβεζας στοχεύει στην δημιουργία και εγκατάσταση εξατομικευμένης πλατφόρμας λογισμικού έξυπνης πόλης σε υπολογιστικό νέφος, για τη λήψη, συλλογή, επεξεργασία και υπολογιστική ανάλυση των δεδομένων των πιλοτικών εφαρμογών και άλλων διαθέσιμων δεδομένων ανοικτών προτύπων με στόχο την ενημέρωση του πολίτη και των αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων.
Στην υλοποίηση πιλοτικών δράσεων και εφαρμογών έξυπνης πόλης περιλαμβάνονται:
• Κέντρο διαχείρισης και παρακολούθησης της Αστικής Κινητικότητας και των βασικών δεικτών του ΣΒΑΚ, με συλλογή δεδομένων στο πεδίο, αυτόματη επεξεργασία και ανάλυση για τη λήψη αποφάσεων
• Σύστημα διαχείρισης του στόλου αποκομιδής απορριμμάτων με αυτόματη ζύγιση των ποσοτήτων αποκομιδής στο πεδίο
• Σύστημα απομακρυσμένης καταγραφής και διαχείρισης ενέργειας στο δίκτυο δημοτικού φωτισμού
Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις αφορούν:
1. Κέντρο Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Πρέβεζας.
Το προτεινόμενο Κέντρο Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Πρέβεζας συμβάλλει στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη θέτοντας στο κέντρο του σχεδιασμού και της διαχείρισης των μεταφορών τον μετακινούμενο, τόσο τον μόνιμο κάτοικο όσο και τον τουρίστα, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και τους ευρύτερους στόχους του υπό υλοποίηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) το οποίο ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Μάιο του 2019.
Αντικείμενα του Κέντρου Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Αστικής Κινητικότητας αποτελούν η συλλογή όλων των απαραίτητων κυκλοφοριακών δεδομένων ώστε να εξυπηρετούνται οι μετακινούμενοι (μέσω της παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ενημέρωσης/συμμετοχής) αλλά και οι φορείς λήψης αποφάσεων έχοντας στην διάθεσή τους μια πλούσια βάση κυκλοφοριακών δεδομένων προς αξιοποίηση αλλά και την άμεση επαφή με τους μετακινούμενους για την κάλυψη πραγματικών αναγκών.
Το προτεινόμενο λογισμικό θα έχει τρια υποσυστήματα: 1) Υποσύστημα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων βιώσιμης κινητικότητας και παρακολούθησης δεικτών ΣΒΑΚ, 2) Υποσύστημα συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και 3) Υποσύστημα ενημέρωσης και διάδρασης με τους πολίτες στα πλαίσια του ΣΒΑΚ
Εν συντομία, το προτεινόμενο Κέντρο προβλέπεται να:
• Δημιουργήσει και Λειτουργήσει Υποσύστημα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο θα υποστηρίζει τόσο την επιτήρηση των κυκλοφοριακών συνθηκών όσο και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Δήμου ενώ συγχρόνως θα παρακολουθεί την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
• Καταγράφει μέσω εφαρμογής κινητού τα πρότυπα των μετακινήσεων και τις βασικές ανάγκες των μετακινούμενων ώστε να υποστηρίζει την πρόταση επεμβάσεων όπως αστικές διαδρομές που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν με Λεωφορειακές Γραμμές ή άλλα μέσα ήπιας μετακίνησης (bike-share system, car-share system etc.) και να διερευνά την υλοποίηση σχετικών υποδομών, πολιτικών και δράσεων.
• Δημιουργήσει ένα «έξυπνο και τεχνολογικά αειφόρο εργαλείο» επικοινωνίας με τους πολίτες που θα συμβάλει στη διαμόρφωση κουλτούρας ευαισθητοποιημένων μετακινούμενων και ενεργών πολιτών.
2. Σύστημα Διαχείρισης στόλου οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων
Η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να αποθηκεύει όλα τα δεδομένα στην πλατφόρμα έξυπνης πόλης και θα πραγματοποιεί σχετική ανάλυση που αφορά στη δραστηριότητα του στόλου των οχημάτων στα οποία έχουν εγκατασταθεί φορητές συσκευές παρακολούθησης.
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η παροχή ανοικτών δεδομένων, δηλαδή δεδομένα που είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου από τους πολίτες (σε στατιστική αναπαράσταση).
Η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων του Δήμου Πρέβεζας αποτελεί στόχο προς την κατεύθυνση της αειφορίας, καθώς μέσω της έξυπνης διαχείρισης μπορούν να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την ρύπανση του περιβάλλοντος, τις κλιματικές αλλαγές και την δημόσια υγεία.
3. Σύστημα Διαχείριση ενέργειας που αφορά σε Δημοτικό Φωτισμό
Η προτεινόμενη πλατφόρμα θα αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιες υποδομές και κτίρια. Θα πρέπει να ενσωματώνει μια ολιστική προσέγγιση για την διαχείριση των ενεργειακών δεδομένων και των επιπρόσθετων πληροφοριών που θα συλλέγονται.
Η πιλοτική εφαρμογή θα πρέπει να υποστηρίζει την πλήρης παραμετροποίηση της πλατφόρμας στη βασική πλατφόρμα έξυπνης πόλης (π.χ. χρήστες και ρόλοι αυτών, διαχείριση αισθητήρων μέτρησης ενέργειας στο κεντρικό πίνακα και σε επιλεγμένα σημεία των δημόσιων υποδομών) καθώς και την υποστήριξη εξελιγμένων τεχνικών ανάλυσης των ενεργειακών δεδομένων (κανονικοποίηση ακατέργαστων δεδομένων ενέργειας, τεχνικές αποσυνάθροισης ενέργειας, αλγόριθμοι πρόβλεψης κατανάλωσης ενέργειας), καθιστώντας την ένα ολοκληρωμένο πακέτο για την διαχείριση ενέργειας σε υποδομές δημοτικού φωτισμού επεκτάσιμου και σε κτιριακές εγκαταστάσεις.
ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά
Τελευταία ενημέρωση 10 Αυγούστου 2020 14:50:12 από News Room