17 χρόνια για έναν… φάκελο – Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό για την ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO

Υπογράφουν 16 τοπικοί σύλλογοι
ΝΙΚΟΠΟΛΗ-ΕΙΣΟΔΟΣ-ΤΟΙΧΟΣ
News Room26 Ιουνίου, 2020 19:141

Υπογράφουν 16 τοπικοί σύλλογοι

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 17 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει απ όταν υποβλήθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Πρέβεζας αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση παρατηρείται καθυστέρηση από τον Υπουργείο Πολιτισμού στη σύνταξη του φακέλου.

Για το λόγο αυτό εστάλη υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο υπογράφουν 16 σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Πρέβεζα, με το οποίο ζητούν την συνδρομή αλλά και την παρέμβαση του, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί ο φάκελος υποψηφιότητας.

Μέσω του υπομνήματος, καλούνται επίσης τοπικοί και εθνικοί φορείς να σταθούν κοινωνοί στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας και να κινήσουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη.

Στην ανακοίνωση του ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας αναφέρει:

Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, ως ενεργός φορέας της κοινωνίας των πολιτών της Πρέβεζας και έχοντας ως κύριο στόχο την ανάδειξη της αρχαίας Νικόπολης, παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει για πολλοστή φορά το σοβαρό για τον πολιτισμό και την τοπική ανάπτυξη θέμα, της ένταξης της αρχαίας Νικόπολης στην UNESCO.

Μετά από συνεργασία τοπικών συλλόγων της περιοχής, αποφασίστηκε η σύνταξη και υποβολή υπομνήματος, προς τοπικούς και εθνικούς φορείς της πολιτείας σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού στη σύνταξη του φακέλου για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στην UNESCO.

Μέσω του υπομνήματος, καλούμε τους τοπικούς και εθνικούς φορείς να σταθούν κοινωνοί στην προσπάθειά μας και να κινήσουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη του σπουδαίου ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου στην UNESCO.

Η ένταξη της Νικόπολης έχει να προσφέρει μόνον οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας αλλά και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποια από τα οφέλη που θα αποκτήσει η περιοχή μετά την ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO:

·        Η ένταξη ενός αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο της UNESCO τον καθιστά ευρύτερα  γνωστό παγκοσμίως

·        Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

·        Αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της Πρέβεζας ως τουριστικού προορισμού σε σχέση με άλλους προορισμούς

·        Αύξηση της ροής επισκεπτών

·        Οικονομική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

·        Νέες θέσεις εργασίας και τέλος

·        Θα επιφέρει μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την συνδρομή, συμβολή και παρέμβαση όλων των θεσμικών φορέων ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί ‘Ο Φάκελος Υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO’.

Οι Σύλλογοι που προσυπογράφουν το υπόμνημα είναι οι κάτωθι:

1.     Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας
2.     Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΡΩΓΟΣ
3.     Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Πρέβεζας
4.     Πολιτιστικός Σύλλογος Συνοικισμού Παντοκράτορα «Ο Παντοκράτορας»
5.     Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Οικολογικός Σύλλογος «Το Καλαμίτσι»
6.     Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Νομού Πρέβεζας
7.     Ομάδα Συνεργασίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Πρέβεζας
8.     Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα»
9.     Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας
10.   ΕΛΜΕ Πρέβεζας
11.  Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας
12.  Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Πρέβεζας
13.  Νέα Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας
14.  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας
15.  Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας
16.  Ιστορικός Σύλλογος Πρέβεζας

 

Το υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:

Κύριε  Πρωθυπουργέ.

Έχουμε την Τιμή Να Σας Εκθέσουμε τα επόμενα :

Με την παρούσα επιστολή – υπόμνημά μας επιθυμούμε να  σας ενημερώσουμε για την προσπάθεια που εμείς καταβάλλουμε αδιάκοπα από το έτος 2003 για την ανάδειξη – ένταξη  του «Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης» στον «Κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» και να ζητήσουμε ταυτοχρόνως την Βοήθεια και την συμπαράστασή σας στο όλο εγχείρημα.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της Ελλάδας.

Η Νικόπολη ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο το 31 Π.Χ., λίγα χιλιόμετρα από την σημερινή πόλη της Πρέβεζας, σε μια στενή λωρίδα εύφορης γης που χωρίζει το Ιόνιο Πέλαγος από τον Αμβρακικό Κόλπο – μια πόλη «Θρίαμβος» που θα Δόξαζε Αιώνια την Νίκη του Οκταβιανού, έναντι του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, στην Ναυμαχία            του Ακτίου.

Με την ίδρυση της «Πόλης της Νίκης» ξεκινά μια περίοδος που στο Ανατολικό, μετέπειτα Βυζαντινό Τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,  ειδικά στον Ελλαδικό Χώρο, θα διαρκέσει πολλούς αιώνες.

Ο Οκταβιανός για να δώσει ζωή στο φιλόδοξο σχέδιό του μετέφερε στη νέα πόλη πληθυσμούς από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις της  ευρύτερης περιοχής.

Η Νικόπολη υπήρξε Διοικητική Πρωτεύουσα της Ηπείρου, άκμασε και διατηρήθηκε στην επικαιρότητα για 7 αιώνες, στον Ελλαδικό Χώρο.

Η Νικόπολη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  και πρέπει να αναδειχθεί – ενταχθεί στον σχετικό Κατάλογο της UNESCO και να τύχει της δέουσας προσοχής και ανάδειξης.

Το έτος 2002 ο «’Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας» σε συνεργασία με την «Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO» ξεκινούν την προσπάθεια για την υποψηφιότητα, το 2003 υποβάλλεται το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού και προχωράει η διαδικασία [ένταξη στον ενδεικτικό κατάλογο.

Από τότε έως και σήμερα οι εργασίες έχουν προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς και με μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμα, μετά την πάροδο τόσων ετών, στο σημείο μηδέν.

Η τελευταία μεγάλη καθυστέρηση παρατηρήθηκε στην συγκρότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Νέας Ομάδας Εργασίας,    λόγω συνταξιοδότησης της παλαιάς.

Η Γενική Γραμματέας υπέγραψε την απόφαση για την συγκρότηση της νέας ομάδας εργασίας στις 26-05-2017, πλην όμως έκτοτε δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά και δεν υπήρξε δυστυχώς καμία πρόοδος.

Ως τοπική κοινωνία φορείς, σωματεία, αυτού του τόπου ενδιαφερόμαστε έντονα για την ένταξη της Νικόπολης καθόσον θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και για όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Κίνητρό μας είναι η Ανιδιοτελής Αγάπη για τον Τόπο μας.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη και ένταξη της «Νικόπολης στα Προστατευόμενα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Επειδή είμαστε απολύτως βέβαιοι για τις «Πολιτιστικές ευαισθησίες σας».

Επειδή σας θέλουμε Κοινωνό και Αρωγό της προαναφερόμενης προσπάθειάς μας.

Επειδή σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας.

ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΛΟΓΟΥΣ  ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ – ΖΗΤΟΥΜΕ

-Την Συνδρομή, Συμβολή και Παρέμβαση Σας, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί  «Ο Φάκελος Υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης, στον Κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων, από την UNESCO, Μνημείων».-

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιουνίου 2020 19:17:35 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Ένα σχόλιο

 • Τακης2

  27 Ιουνίου 2020 at 10:25

  Οι υπεύθυνοι της καθυστερης έχουν ονοματεπώνυμο και έχουν διατηρήσει τη μιζέρια και την υποβάθμιση της πόλης για δικό τους όφελος…μέχρι και νεκρούς έχουμε θρηνήσει από αυτό το μπαχαλο σε αυτό τον δρόμο.
  Ολοι τους ξερουν αλλά όλοι κοιμούνται ήρεμοι όπως και οι υπεύθυνοι.
  Βλέπετε στις μικρές κοινώνιες τα στόματα είναι κλειστά ακόμα και για τους θανάτους στα τροχαία

  Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group