Οι λογιστές δεν είναι ρομποτάκια – Καμία μέριμνα, πιέζουν οι ημερομηνίες – Προχωρούν σε αποχή

Κινητοποίηση με αποχή απ όλες τις ηλεκτρονικές εργασίες
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΧΕΡΙ
Φωτό: FREEPIK
News Room17 Ιουνίου, 2020 10:560

Κινητοποίηση με αποχή απ όλες τις ηλεκτρονικές εργασίες

Το 24ωρο δεν έχει δυστυχώς 48 ώρες και εάν ακόμα είχε, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με τον κορονοϊό, οι λογιστές και πάλι δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέρθουν προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις φορολογούμενων.

Το Lockdown που επιβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα έφερε στην πλειοψηφία τον κλάδο μπροστά σε σοβαρά προβλήματα.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τους χρόνους και τις προθεσμίες.

Την ίδια ώρα προστέθηκαν επιπλέον θέματα που έπρεπε να διεκπεραιώσουν και που προέκυψαν από απαιτήσεις που προέρχονταν κυρίως από τα μέτρα ελάφρυνσης λόγω του κορονοϊού.

Οι λογιστές και σε αυτή την περίπτωση κλήθηκαν πολλές φορές να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα» αφού καλούνταν να ερμηνεύσουν τις περισσότερες φορές ασαφείς οδηγίες και να προβούν σε, ευτυχώς, ηλεκτρονικές υποβολές αιτήσεων.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν τις περισσότερες φορές.

Όλα λοιπόν ήρθαν πολύ πίσω, τουλάχιστον δύο μήνες, αφού, πολλοί από τους επαγγελματίες του κλάδου αναγκάστηκαν να κλείνονται στα γραφεία τους χωρίς την φυσική παρουσία φορολογουμένων, κάτι που επιβάλλεται στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι συγκεντρωτικές δηλώσεις επαγγελματιών που πρέπει να προηγούνται αυτών των φορολογικών με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λήγουν τέλος του Ιουνίου.

Επίσης, με την ίδια απόφαση προβλέφθηκε ότι για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, θεωρείται εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση που υποβλήθηκε μέχρι 31/07/2020.

Η παράταση της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων έως τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες του κλάδου σε αδιέξοδο.

Και είναι σχεδόν βέβαιο, πως τα «κουκιά» δεν φτάνουν, όσο και εάν κάποιος προσπαθήσει.

Γιατί είπαμε, το 24ωρο δεν έχει 48 ώρες και ο λόγος δεν γίνεται για ρομποτάκια αλλά για ανθρώπους.

Που κάθε χρόνο τέτοια εποχή τρέχουν να προλάβουν τις ημερομηνίες και εκλιπαρούν για παρατάσεις.

Όχι με τις παρούσες συνθήκες που νέκρωσαν τη χώρα για δύο μήνες.

Η κεντρική εξουσία σαφώς και πρέπει να μεριμνήσει προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η αλυσίδα της οικονομίας, σημαντικό μέρος της οποίας είναι και ο κλάδος των Λογιστών και Φοροτεχνικών.

 

Εχθές η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσπρωτίας προχώρησε σε Γενική Συνέλευση.

Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου και για ένα 24ωρο, δεν θα σταλεί καμία εργασία στο taxis, Εργάνη, ΟΑΕΔ κ.α. υπηρεσίες, υιοθετώντας την ομόφωνη απόφαση της ΠΟΦΕΕ για αποχή.

Επίσης δεν θα υπάρχει καμία συναλλαγή με το κοινό είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης.

Είναι η τελευταία ίσως προσπάθεια οι επαγγελματίες του κλάδου να πιέσουν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

 

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.:

Διαμαρτυρία και αποχή των Λογιστών – Φοροτεχνικών την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις:

Με πολυάριθμα έγγραφα η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης κατέγραψε τα προβλήματα τόσο για τις εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων, όσο και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες, στις κατά περίπτωση πλατφόρμες που κλήθηκε ο κλάδος να εφαρμόσει, υλοποιώντας με υπευθυνότητα όλα τα μέτρα.

Κυρίως όμως η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., υπέβαλε εμπεριστατωμένες προτάσεις για την διόρθωση και θεραπεία όλων αυτών, ώστε η πορεία της υλοποίησης, να γίνει με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Δείχνοντας υπευθυνότητα και συνδικαλιστική ευθύνη για την έκτακτη αυτή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, και ενώ ζητούσαμε απεγνωσμένα να έχουμε στοιχειωδώς έστω και μία απάντηση σε κάποιο από όλα τα παραπάνω έγγραφα, τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων) αλλά και η ΑΑΔΕ, αγνόησαν παντελώς όλα τα έγγραφα μας και άφησαν τον κλάδο όχι μόνο απροστάτευτο από πρόνοια υγειονομικών μέτρων, αλλά κυρίως τον “άφησαν να χτυπιέται καθημερινά” και να αναζητεί και να “λύνει γρίφους και παγίδες”, μαντεύοντας ποια είναι η βούληση του Νομοθέτη και της Διοίκησης (κοινώς “τι θέλει να πει ο ποιητής”).

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.

Επιπλέον, επιδεινώνεται η θέση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα.

Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει “τον κόμπο στο χτένι” και τον κλάδο σε δικαιολογημένη νόμιμη αντίδραση σε μία εποχή μάλιστα όπου το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου υπολειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω της πανδημίας, γεγονός το οποίο συνεχίζει να δυσκολεύει τις καθημερινές εργασίες του κλάδου ακόμη και σήμερα.

Επειδή κατά συνέπεια με όλα τα παραπάνω εξαντλήσαμε όλα τα νόμιμα μέσα, και με πλήρη κατανόηση της δύσκολης θέσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα και της ευθύνης που έχουν για να συμβάλλουν όλοι οι θεσμικοί φορείς,

Επειδή φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση διαλόγου και θεσμικής επικοινωνίας,

Επειδή τα όρια αντοχής δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην υπεράσπιση της αξιοπιστίας αφενός και της επαγγελματικής μας επιβίωσης αφετέρου,

Καταγγέλλουμε την πρακτική αυτή και δηλώνουμε ότι:

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έλαβε ομόφωνα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των Ενώσεων μας και καλεί τον κλάδο σε:

ΑΠΟΧΗ από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 (όλο το 24ωρο) ως εκδήλωση ψηφιακής – ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των Λογιστών – Φοροτεχνικών

Παράλληλα καλούμε και ζητάμε να στηρίξουν και να ενισχύσουν την απόφαση μας που αποτελεί καθολικό αίτημα του κλάδου, οι θεσμικοί φορείς: η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και όλα τα Επιμελητήρια της Χώρας.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Ιουνίου σε κοινή συνεδρίαση την ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας και των οργάνων αυτής, για να καθοριστεί η περαιτέρω δράση και οι αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Κλάδου.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 17 Ιουνίου 2020 10:56:02 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group