Π. Λελοβίτης: «Ζητάμε έμπρακτη διαβεβαίωση ότι δεν θα κινδυνεύσει κανείς» – Τα ζητήματα με το άνοιγμα το σχολείων

"Ανάγκη να προστατέψουμε τους καθηγητές και κυρίως τους μαθητές μας" - Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας
ΛΕΛΟΒΙΤΗΣ-ΕΛΜΕ-MAGICFOCUS-1
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room6 Μαΐου, 2020 15:360

"Ανάγκη να προστατέψουμε τους καθηγητές και κυρίως τους μαθητές μας" - Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Σημαντικά ερωτήματα που «ακουμπάν στην ανάγκη να προστατέψουμε τα μέλη μας τους καθηγητές και κυρίως τους μαθητές μας», που από Δευτέρα θα είναι στα σχολεία, τέθηκαν σήμερα από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, Παναγιώτης Λελοβίτη, κατά τη διάρκεια της σημερινής, συμβολικής κινητοποίησης στην Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.

Όπως είπε ο κ. Λελοβίτης «Νιώθουμε ανησυχία, αμηχανία και φόβο απέναντι σε αυτές τις συνθήκες» και υπογράμμισε πως από μεριάς του υπουργείου αλλά και από τους ειδικούς δεν έχουν υπάρξει «πιστικές απαντήσεις».

«Πρέπει να είμαστε λογικοί σε αυτά τα ζητήματα και να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στην μεγάλη πλειοψηφία» είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και έκανε λόγο για  «παιχνίδια» και για «πιθανές πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που επηρεάζουν επιλογές που μπορούν – δυνητικά- να θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την υγεία πρώτα απ όλα των μαθητών, την δική μας και των οικογενειών μας».

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε «μεγαλοπαράγοντες» και όπως είπε συγκεκριμένα «θεωρούνται ότι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, βρήκανε μια ευκαιρία να επιτεθούν, λέγοντας πράγματα αναντίστοιχα με την πραγματικότητα. Μιλήσανε για μειωμένη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης των καθηγητών και για τεμπελιά», τονίζοντας πως «η αλήθεια απέχει παρασάγγες από αυτές τις εκτιμήσεις».

Πρόσθεσε πως η σημερινή «κινητοποίηση κατά βάση είναι συμβολική. Και έχει ως στόχο να αναδείξει, πρώτα απ όλα, το τεράστιο ζήτημα των υγειονομικών προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν τα σχολεία για να υποδεχθούν μαθητές και καθηγητές».

 

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Έκανε αναφορά στην τηλεεκπαίδευση λέγοντας πως «δούλεψε, όσο δούλεψε, κυρίως με τις φιλότιμες προσπάθειες των καθηγητών και των δασκάλων οι οποίοι υπερέβησαν πολλά εμπόδια, που είχαν να κάνουν με δομές, υποδομές, δίκτυα, με αδυναμία παιδιών να έχουν ίντερνετ κ.λπ. και προσπάθησαν με περίσσευμα ψυχής να στηρίξουν όλη αυτή τη διαδικασία για να είναι κοντά στα παιδιά. Και το κάνανε, μπαίνοντας στην τηλεεκπαιδευση νυχτερινές ώρες, που το σύστημα ήταν λιγότερο φορτωμένο και πριν ακόμα ενεργοποιηθούν οι πλατφόρμες από το υπουργείο, οι καθηγητές χρησιμοποιώντας άλλες πλατφόρμες, προσπάθησαν να είναι κοντά στους μαθητές τους».

Τόνισε πως «Απέναντι στην τεμπελιά και την κοινωνική ευθύνη, αντιτάσσουμε την πραγματικότητα η οποία λέει ότι, τουλάχιστον οι καθηγητές έχουν πολύ υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και συναισθάνονται πάρα πολύ καλά το κομμάτι που αφορά στο λειτούργημά τους».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα σχετικά με τις υγειονομικές προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν τα σχολεία.

Όπως είπε «Θεωρήσαμε ότι για να έρθουν οι μαθητές και οι καθηγητές στα σχολεία πρέπει να υπάρχει ένας προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος. Από το ΕΟΔΥ και το υπουργείο απαντήθηκε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αντιπροτάθηκε έστω μια θερμομέτρηση και απαντήθηκε πως αυτή δεν είναι ασφαλής ένδειξη της νόσου».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρήσης μάσκας, που όπως είπε «υπάρχει μια παλινωδία ανάμεσα στην υποχρεωτικότητα της χρήσης σε χώρους συνάθροισης και στην προεραιτικότητα ή στην αυστηρή σύσταση» κάνοντας αναφορά στον πρώτο καιρό του Lockdown που «θεωρήθηκε πηγή και εστία μετάδοσης του ιού και έγινε επίσημα παρότρυνση να αφήσουμε την μάσκα μόνο για τους υγειονομικούς» ενώ «τις τελευταίες μέρες έχουμε μια ανασκευή στις θέσεις, όπου τελικά μάσκα πρέπει να φοράμε όλοι σε κάθε κοινωνική εκδήλωση και δράση. Από επικίνδυνη η μάσκα μέσα σε 15 μέρες έγινε ένα σημαντικό μέσο προστασίας».

Αναφέρθηκε επίσης στην μετακίνησης των μαθητών από τα χωριά τους με τα λεωφορεία και όπως είπε «εδώ έχουμε διάφορα τραγελαφικά. Όταν συγχρονίζονται με άλλο πληθυσμό πρέπει να έχουν μάσκα ενώ όταν είναι σε σχολικό, που μπορεί να έχει και 40-50 παιδιά τότε δεν είναι υποχρεωτική».

Και πρόσθεσε πως «Η ιστορία με την μάσκα είναι πολύ απλά.. Όπου το κόστος βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη, η μάσκα θεωρείται υποχρεωτική. Όπου εγείρονται ζητήματα δωρεάν παροχής μασκών, εκεί η μάσκα γίνεται προαιρετική ή απλά έχουμε μια αυστηρή σύσταση για χρήση».

Ένα μεγάλο ζήτημα, όπως είπε ο κ. Λελοβίτης, είναι η ηλικία των εκπαιδευτικών. «Ο μέσος όρος είναι πάνω από 50 έτη. Καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για μια ηλικιακή ομάδα που τυπικά ανήκει σε αυτό που λέμε ευπαθής ομάδα» και πρόσθεσε πως «πιθανότατα και κάποιοι καθηγητές έχουν και στην οικογένειά τους ανθρώπους, είτε μεγάλης ηλικίας είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αναπληρωτών είπε ότι για να ανοίξουν τα σχολεία πρέπει να μετακινηθούν μεγάλο μέρος αναπληρωτών που φτάνει στις 50.000 και έκανε λόγο για «προχειρότητα που προσέγγισε το θέμα το υπουργείο» αφού όπως είπε, «μόλις εχθές και μετά από επισήμανση δική μας προέκυψε μια ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία αίρονται από περιορισμοί από νομό σε νομό, για να μπορέσουν να μετακινηθούν οι εκπαιδευτικοί».

Πρόσθεσε επίσης πως στα νησιά διαμένανε στα ξενοδοχεία τα οποία τώρα είναι κλειστά και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που «ζητήθηκε να μπούνε σε καραντίνα, ως εν δυνάμη φορείς του ιού, για 14 μέρες» και αναρωτήθηκε «η μετακίνηση αυτού του μεγάλου αριθμού πολιτών δεν συνιστά κίνδυνο διασποράς της νόσου;»

 

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Αναφορικά με την αναλογία του μαθητή με τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας είπε ότι «σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και την Κυβέρνηση, στα καταστήματα χοντρικά αντιστοιχεί ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά. Σύμφωνα με το τους τύπους τους υπουργείου, αντιστοιχούν πολύ περισσότεροι μαθητές ανάλογα τα τετραγωνικά»

Όπως είπε, στις τάξεις θα έπρεπε να είναι έξι το πολύ εφτά μαθητές ενώ η κατεύθυνση του υπουργείου είναι μέχρι 15 παιδιά στις αίθουσες.

«Οι τάξεις εδώ στην Πρέβεζα είναι μεταξύ 30 και 40 τετραγωνικών. Δηλαδή καθ υπέρβαση μπορούν να φιλοξενήσουν έξι με εφτά μαθητές, σύμφωνα με τους τύπους του υπουργείου» είπε ο Παναγιώτης Λελοβίτης.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός εάν υπάρχει πρόβλεψη για τις  συναθροίσεων μαθητών, μέσα στα σχολεία, τουαλέτες και νιπτήρες, δεδομένου ότι σε ένα διάλειμμα πρέπει να πάνε όλοι, καθώς και στον καθαρισμό και την απολύμανση των σχολείων.

«Είναι επιβεβλημένο να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, ο αριθμός των οποίων θα επαρκεί ανάλογα με το σχολείο και το σύνολο των μαθητών» είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας.

 

Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Τέλος, έκανε λόγο για «ανασκευές του ΕΟΔΥ» λέγοντας πως «πριν από 20 μέρες, μαθαίναμε ότι οι μαθητές είναι υγειονομική βόμβα, σήμερα μαθαίνουμε ότι οι μαθητές δεν διασπείρουν τον ιό και δεν κινδυνεύει κανείς από αυτούς. Μας μίλησαν για νέα επιστημονικά δεδομένα που υπερασπίζονται αυτή την επιλογή. Ότι οι μαθητές δεν κολλάνε εύκολα άλλους» και πρόσθεσε ότι «άλλες χώρε που αποφασίζουν να μην ανοίξουν τα σχολεία και κάποιες που αποφασίζουν να ανοίξουν και τα ξαναέκλεισαν επειδή αυξήθηκαν τα κρούσματα, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα καινούργια επιστημονικά υγειονομικά στοιχεία;»

Κλείνοντας, είπε ότι θα ζητήσει η ΕΛΜΕ από τους συλλόγους των καθηγητών να συνεδριάσουν και να εκτιμήσει ο κάθε σύλλογος τις δυνατότητες του σχολείου για το εάν πληροί δηλαδή τις υγειονομικές προϋποθέσεις ασφάλειας που έχουν τεθεί σε διαφορετική περίπτωση «θα πρέπει να κινητοποιηθούμε, και μέσω του προϊσταμένου αλλά και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να προχωρήσουμε σε μια σειρά ενεργειών με στόχο να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας και τη βεβαιότητα της υγείας».

Κλείνοντας ο κ. Λελοβίτης τόνισε: «Ζητάμε έμπρακτη διαβεβαίωση ότι δεν θα κινδυνεύσει κανείς και στο τέλος να πάρει κάποιος την ευθύνη, υπηρεσιακή, πολιτιακή, πολιτική και κυρίως ηθική, απέναντι σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Να μας διαβεβαιώσει ότι όλα τα ερωτήματα και τα ζητήματα δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα…».

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 6 Μαΐου 2020 15:36:35 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group