Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Βοτανικό Κήπο: Υπάρχουν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

Άνοιξε καθώς φαίνεται ο ασκός του Αιόλου
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ-ΚΗΠΟΣ-2-MAGICFOCUS-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room30 Απριλίου, 2020 18:150
Άνοιξε καθώς φαίνεται ο ασκός του Αιόλου
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Άνοιξε καθώς φαίνεται ο ασκός του Αιόλου με το θέμα του Βοτανικού Κήπου στην Πρέβεζα και ξεκίνησαν οι επίσημες αντιδράσεις τουλάχιστον από παρατάξεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωσή της επί του θέματος διερωτάται εάν το έργο που είναι σε εξέλιξη στο σημείο έχει «τη νομιμοποίηση του Δήμου χωρίς να έχει περάσει από τα θεσμικά όργανα του Δημοτικού και Τοπικού συμβουλίου και την Επιτροπή ποιότητας ζωης καθώς επίσης και εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Αναφέρεται στην παρουσία του Δημάρχου, του Προέδρου του δημοτικό συμβουλίου και άλλων δημοτικών συμβούλων στο χώρο και διερωτάται ένα το γεγονός αυτό «επιβεβαιώνει ότι όλα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη τους χωρίς όμως να έχει συζητηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα και πιθανόν υποθάλπει λόγους ψηφοθηρίας και ικανοποίησης προσωπικών συμφερόντων».

Υπογραμμίζει πως «Κάθε τέτοια πράξη η οποία παρακάμπτει τα θεσμικά όργανα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».

Στην ίδια ανακοίνωση η παράταξη καταθέτει προτάσεις επί του θέματος.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Το θέμα του Βοτανικού Κήπου απασχολεί τις τελευταίες μέρες την τοπική κοινωνία. Ο Βοτανικός Κήπος δημιουργήθηκε αρχές 10ετιας ΄90, επί δημαρχίας κ. Γιαννούλη. Τότε είχαν ξεκινήσει παρεμβάσεις στο χώρο ώστε να αποδοθεί στους δημότες της πόλης ως χώρος πρασίνου και αναψυχής με φυτώριο. Ο Βοτανικός Κήπος άνηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και πέρασε αργότερα στο Υπουργείο Οικονομικών. Παραχωρήθηκε στο Δήμο για χρήση πρασίνου και αναψυχής. Εκείνη την περίοδο, ο κήπος ήταν διαμορφωμένος με παρτέρια όπου το καθένα αντιπροσώπευε διαφορετική κατηγορία φυτών αρκετά από τα οποία ήταν και σπάνια. Σε κτίσμα που βρίσκεται στο χώρο υπήρχε υπολογιστής για υπόγειο σύστημα άρδευσης. Είχε συντηρηθεί και καθαριστεί στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ήταν υπό εγκατάλειψη.

Πρόσφατα ο χώρος καθαρίστηκε από συλλογικότητες «εθελοντικά». Πέραν του καθαρισμού, στο χώρο υπήρξαν και μηχανήματα όπου εκτελούσαν εργασίες διαμόρφωσης γηπέδων αμπαλί εντός του χώρου. Επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας μετά από αίτημα του Συλλόγου Φίλων Αμπαλί Πρέβεζας καθάρισε το προτείχισμα του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου και βρίσκεται περιμετρικά του Κήπου. Επιπλέον, έχει γίνει παραχώρηση του μικρού κτηρίου που υπάρχει εντός του χώρου για χρήση στο σύλλογο Αμπαλί.

Άρα διερωτούμαστε τόσο εμείς όσο και η τοπική κοινωνία, πρόκειται όντως για έργο που έχει τη νομιμοποίηση του Δήμου χωρίς να έχει περάσει από τα θεσμικά όργανα του Δημοτικού και Τοπικού συμβουλίου και την Επιτροπή ποιότητας ζωης; Υπάρχουν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου; Η παρουσία του Δημάρχου, του Προέδρου του δημοτικό συμβουλίου και άλλων δημοτικών συμβούλων στο χώρο επιβεβαιώνει ότι όλα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη τους χωρίς όμως να έχει συζητηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα και πιθανόν υποθάλπει λόγους ψηφοθηρίας και ικανοποίησης προσωπικών συμφερόντων.

Κάθε τέτοια πράξη η οποία παρακάμπτει τα θεσμικά όργανα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Ζητάμε δημόσιο διάλογο για το θέμα και διερεύνηση πιθανών εναλλακτικών των προτάσεων για το θέμα της χωροθέτησης των γηπέδων αμπαλί.

Ο Συλλόγου Φίλων Αμπαλί Πρέβεζας έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί το άθλημα του σε χώρο με τις απαραίτητες υποδομές. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό άθλημα το οποίο μεταφέρει μνήμες και παραδόσεις κάτι το οποίο υποστηρίζουμε και προωθούμε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει και διεκδικεί την αναβίωση του Βοτανικού Κήπου με:

·         την αναβάθμιση των υποδομών του χώρου, την αποκατάσταση του παλαιού ανεμόμυλου και τη συνεχή φροντίδα και επιμέλεια με τα μέσα του Δήμου.

·         τη δημιουργία φυτώριου και κήπων με διάφορα είδη φυτών με τη ειδικευμένη συμβουλή επαγγελματιών του κλάδου.

·         τη χρήση του χώρου για εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις και την προώθηση της βιωματικής και διαδραστικής εκπαίδευσης από εκπαιδευτικές δομές και σχολεία.

·         τη διενέργεια μαθημάτων, ημερίδων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα τη βοτανολογία και συναφών αντικειμένων.

·         την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του χώρου από τους δημότες.

Όσον αφορά το θέμα των χορηγιών που αναφέρθηκε ότι έγιναν στο πλαίσιο τον εργασιών ανάδειξης από το Σύλλογο «Αμπαλί», η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηματίες κάνουν “με ξένα κόλλυβα κηδεία” και σε καμία περίπτωση δε γίνεται από ανιδιοτέλεια . Τις χορηγίες τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια -ακόμα και σήμερα- λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξη από το κράτος.

Και ένα σχόλιο για τον εθελοντισμό… Δεν μπορεί να έγκειται η καθαριότητα μιας πόλης στην «εθελοντική» διάθεση των πολιτών. Ο Δήμος θα πρέπει να διασφαλίσει μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίες καθώς και τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της καθαριότητας. Ο εθελοντισμός είναι θεμιτός και επικροτείται όταν δεν αποβλέπει στην ιδία χρήση του χώρου και τη μετέπειτα εκμετάλλευση του, αλλά όταν γίνετε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον. Ο εθελοντισμός δεν μπορεί να καλύψει ή να υποκαταστήσει ή έστω και επιμέρους την απαιτούμενη κρατική μέριμνα.

 


Διαβάστε ακόμα:


 

 

Τελευταία ενημέρωση 30 Απριλίου 2020 18:19:55 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας