Η Δημοτική Αρχή, ακούει, βλέπει, σιωπά – Έλλειψη σχεδιασμού και επικράτηση ωχαδερφισμού ή απλά αδυναμίας;

Είναι θέμα νοοτροπίας. Θέμα τάξης. Θέμα σχεδιασμού. Θέμα προγραμματισμού. Θέμα νομιμότητας
PREVEZANEWS-B57
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ30 Απριλίου, 2020 10:400

Είναι θέμα νοοτροπίας. Θέμα τάξης. Θέμα σχεδιασμού. Θέμα προγραμματισμού. Θέμα νομιμότητας

 

Το θέμα μιας πολύ σοβαρής λανθασμένης νοοτροπίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Πρέβεζα έρχεται να αναδείξει το ζήτημα με τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τον Βοτανικό Κήπο.

Και αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη πολλών στοιχείων. Με την Δημοτική Αρχή να υιοθετεί πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος και μάλιστα να τις πηγαίνει ένα ακόμα βήμα μπροστά και να τις εξελίσσει.

Μιας νοοτροπίας που δεν αρμόζει σε καμία Δημοτική Αρχή εάν θέλει να χρεωθεί υπευθυνότητα και διαφάνεια.

Και ο λόγος σίγουρα δεν γίνεται για μια νοοτροπία που εμφανίστηκε ξαφνικά.

Κυοφορείται στην αγκάλη όλων των αποκτησάντων την εξουσία. Και πόσο μάλλον των «παρθένων» αυτής.

Και δεν θα μπορούσε κανείς να κακοχαρακτηρίσει την όποια παρόμοια νοοτροπία ορισμένων, εάν πρακτικές δεν ευλογούνταν με το θυμιατήρι της δημοτικής αρχής. Ή έστω κάτω από την μύτη της. Ή ακόμα, πίσω από την πλάτη της.

Και έρχονται εκ των υστέρων μπροστάρηδες της αρχής να καλύψουν τις όποιες παρορμητικές πρωτοβουλίες θερμόαιμων στελεχών της. Καλώς ή κακώς, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος.

Δεν θα αναφερθώ στην παρούσα χρονική στιγμή, στο εάν έπρεπε ή όχι να πάρει την πρωτοβουλία ο σύλλογος και να δράσει στον χώρο του βοτανικού.

Αυθαίρετα; Θα το κρίνει ο κόσμος! Και σίγουρα δεν θα κριθεί σε καμία περίπτωση η πρωτοβουλία. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να επιβραβεύονται.

Όμως με ποιον τρόπο αυτές θα πρέπει να γίνονται και με ποιες διαδικασίες;

Αυτό ας το κρίνουν άλλοι. Και καλό θα ήταν να βγουν μπροστά και επίσημα να πάρουν θέσεις, όλες οι παρατάξεις και εκπρόσωποί τους. Όχι μέσα από την διαδικασία της συζήτησης του Δ.Σ. εκ των υστέρων, αλλά μέσα από ανακοινώσεις επίσημες.

Εκτός και εάν φοβούνται το όποιο πολιτικό κόστος, και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι όλα τ άλλα εκτός από τα «σπασμένα αυγά», εκτός δηλαδή από το γεγονός εάν θα δυσαρεστήσουν με την θέση τους μεγάλη ή μικρή μερίδα των ψηφοφόρων τους. Ή εκτός και αν δεν θέλουν να αποκαλύψουν στην πράξη την αποδοχή ή όχι του αυτονόητου. Ότι δηλαδή όλα πρέπει να περνούν μέσα από θεσμικές και διάφανες διαδικασίες.

Θεσμικές! Διάφανες! Λέξεις που από την στιγμή που ο εκλεγμένος, ο όποιος εκλεγμένος, αναλάβει την εξουσία, θα πρέπει να αποτελούν γι αυτόν σημαία στην πορεία του.

Η περιουσία και τα δικαιώματα χρήσης του κάθε δήμου, θα πρέπει να ακολουθούν μια διάφανη και τυπική έστω διαδικασία. Αυτό δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα και τον στόχο. Υπομονή χρειάζεται και σχεδιασμός.

Ένας σχεδιασμός που φαίνεται πως απουσιάζει.

Εκτός και εάν ορισμένοι, οδηγούνται σε τέτοιες πρακτικές διότι πολύ απλά δεν τους δίνεται άλλη επιλογή. Ίσως γιατί, σκοντάφτουν πάνω σε συμφέροντα, πολιτικά ή άλλου είδους και αρπάζουν από τα μαλλιά οποιαδήποτε ευκαιρία τους δίνεται προκειμένου να πείσουν ότι η δυναμική τους εξακολουθεί και είναι ισχυρή, εντός της «οικογένειας».

Αλλά και πάλι, η άλλη σκέψη, του να θέσουν προ τετελεσμένων καταστάσεις που θα οδηγήσουν εκ των υστέρων στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και ενώ εδώ και τόσες μέρες δεν «ανοίγει ρουθούνι» αρκούσε ένα δημοσίευμα για να ενεργοποιήσει τους «μηχανισμούς». Και τρέχανε και δεν φτάνανε. Και τρέχουνε και δεν φτάνουνε.

Και επιστρατεύτηκαν «κεφάλια» για να δείξουν με την φυσική τους παρουσία την στήριξη και την εκ των υστέρων συμμετοχή τους.

«Εξ άλλου μια οικογένεια είμαστε» και πρέπει να στηρίζει ο ένας τον άλλον, θέλοντας και μη…!!!

Απ όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, ένα είναι το συμπέρασμα.

Πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει σχεδιασμό. Δεν φαίνεται να θέλει να στενοχωρήσει στελέχη της, άσχετα με το εάν έπραξαν, τυπικά ή όχι δεν έχει σημασία, κατά τον δέοντα τρόπο. Κατά την νόμιμη και σωστή ακολουθία των διαδικασιών.

Η νοοτροπία λοιπόν του, κάνω κάτι τώρα [γιατί έτσι απλά θεωρώ πως πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ] και εκ των υστέρων προωθώ τις όποιες αιτήσεις ενδιαφέροντος και προτάσεις, για αποφάσεις από τις αρμόδιες επιτροπές, τα θεσμικά όργανα και στη τελική από αυτό που… να δεις πως το λένε… α! Δημοτικό Συμβούλιο, φαίνεται πως εξακολουθεί και εφαρμόζεται.

Και φορτώνονται εκ των υστέρων κωδικοί. Και μπαλώνονται εκ των υστέρων «τρύπες». Και γεμίζουν τα συρτάρια με αγωγές…

Και μιας και μιλάμε για τον περιβόητο κήπο. Επίσημα μπορεί κάποιος να πάρει θέση και να γνωστοποιήσει τις όποιες διαδικασίες. Μπορεί ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, πρόεδρος τη αρμόδιας επιτροπής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου;

Ή εδώ υπάρχει το ασυμβίβαστο;

Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν θα πρέπει να επιλεγεί υπό ποίαν θέση και ποια ιδιότητα θα πρέπει να διατηρηθεί.

Και το ερώτημα είναι πολύ απλό και συγκεκριμένο:

Μετά από τόσα χρόνια, γιατί επιλέχθηκε η φετινή χρονιά, ο φετινός Απρίλης και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού, για την όποια δράση με μπροστάρη τον αντιπρόεδρο και αυτό δεν έγινε πριν από ένα χρόνο έστω; Μήπως επειδή τώρα οι ενέργειες με τις «ευλογίες» και υπό την σκέπη της Δημοτικής Αρχής θα είχαν αποτέλεσμα καλύτερο; Μήπως τώρα δεν θα αντιδρούσε κανείς και φυσικά θα υπήρχε η δυνατότητα «ως δια μαγείας» να περάσουν εκ των υστέρων αποφάσεις για κάτι που ήδη έχει γίνει; Μήπως τώρα εμφανίστηκαν οι φίλοι χορηγοί που πέρυσι δεν υπήρχαν;

Μπορεί να είναι και αυτές απόψεις… σεβαστές ή όχι, δεν έχει σημασία.

Και εάν δεν περάσουν στο μέλλον οι όποιες αποφάσεις (φυσικά αδύνατο) τι θα γίνονταν; Θα γκρεμίζονταν οι κατασκευές; Θα επιστρέφονταν οι όποιες δωρεές;

Πως είναι τόσο σίγουρος ο αντιπρόεδρος του συλλόγου πως οι αποφάσεις θα εγκριθούν;

Αλλά, σίγουρα δεν εξετάζουμε αυτό. Αυτό θα το εξετάσουν οι εκλεγμένοι από τον λαό αντιπρόσωποι στο Δημοτικό Συμβούλιο, την άποψη των οποίων αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον.

Εξετάζουμε το «πρώτα ενεργώ» και «μετά παίρνω» την έγκριση, την άδεια, τη σύμφωνη γνώμη.

Και δεν είναι θέμα, ούτε οικονομικής, ούτε πολιτικής φύσεως.

Είναι θέμα νοοτροπίας. Θέμα τάξης. Θέμα σχεδιασμού. Θέμα προγραμματισμού. Θέμα νομιμότητας.

Ποιο αφεντικό στην επιχείρησή του δεν θα ήθελε να είναι όλα εναρμονισμένα με την τάξη, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την νομιμότητα;

Ποιο θα είναι το παράδειγμα που θα δίνει στα στελέχη του;

Τις απαντήσεις θα τις δώσετε εσείς…

Ο προβληματισμός δικός σας…

Και οι δημόσιοι «τσαμπουκάδες» καλό θα ήταν να αποφεύγονται γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να επιδείξει χαρακτήρα και σοβαρότητα.

Εάν έχει…

 

Αφιερωμένο: “Για να σ έχω όπα όπα, βλέπε άκουγε και σώπα…”

 

 

 

Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 20 Απριλίου 2021 21:47:45 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group