«Αίτημα για αξιοποίηση αδιάθετων πιστώσεων» από Συλλόγους Γονέων σχολείων της Πρέβεζας

"Θα σας παρακαλούσαμε να είστε ο πρώτος Δήμαρχος στη χώρα που θα αρνιόνταν να εκτελέσει μια ΠΝΠ που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα"

News RoomNews RoomNews Room27 Απριλίου 20200
"Θα σας παρακαλούσαμε να είστε ο πρώτος Δήμαρχος στη χώρα που θα αρνιόνταν να εκτελέσει μια ΠΝΠ που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα"

Αίτημα για αξιοποίηση αδιάθετων πιστώσεων, απέστειλαν οκτώ σύλλογοι γινέων και κηδεμόνων σχολείων της Πρέβεζας, προς τον Δήμαρχος Νίκο Γεωργάκο.

Πρόκειται για τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των, Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού, Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα, 7ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, 8ου Δημοτικού Σχολείου, 1ου   Γυμνασίου, 2ου  Γυμνασίου, 3ου Γυμνασίου, Μουσικού Σχολείου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Δήμαρχε

Στις 15 Απριλίου 2020 ,με έγγραφό της με «Θέμα: Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού από τις σχολικές επιτροπές», η σχολική επιτροπή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πρέβεζας ,ενημερώνει τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων για εφαρμογή της ΠΝΠ, ΦΕΚ 84Β_13-04-2020.

«…Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό που να επιτρέπει την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, εντός του πλαισίου υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID-19, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους….»

Όπως είναι γνωστό οι σχολικές μονάδες επιχορηγούνται από τους  Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους  που διατίθενται από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους σε 3 δόσεις κάθε έτος ,με ποσά που όπως πολλάκις έχει καταγγελθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν επαρκούν για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. Τα ποσά αυτά με τα κριτήρια που ορίζει η κείμενη νομοθεσία (υπ΄ αριθμ. οικ. 1940/2.02.2018 (Β΄ 310) υπουργική απόφαση) ,χωρίς όμως ποτέ να λαμβάνεται υπόψη η κτιριακή κατάσταση ,ο αριθμός των εκπαιδευτικών κι η ιδιαιτερότητα λειτουργίας των μονάδων π.χ ΕΠΑΛ ,Μουσικό Σχολείο, διανέμονται από τις Σχολικές Επιτροπές στα σχολεία. Σχολικές Επιτροπές που στη σύστασή τους θα έπρεπε να περιλαμβάνουν εκπρόσωπο των συλλόγων  γονέων.

Με την παραπάνω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ,με την οποία κάθετα διαφωνούμε ,αναδύεται μια σειρά προβληματισμών:

1.      η προμήθεια    ψηφιακού εξοπλισμού των Σχολείων   θα πραγματοποιηθεί  με μετακύληση του κόστους στα ίδια τα σχολεία .Μια ΠΝΠ που στηρίζεται στη στρεβλότητα ότι οι σχολικές μονάδες τελούσαν σε αναστολή ,ενώ είναι γνωστό ότι οι Σχολικές Μονάδες ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα λειτουργούσαν κανονικά μέσω των Διευθυντών ,Υποδιευθυντών ,καθηγητών πληροφορικής κι υπευθύνων για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Μπορεί το κόστος λειτουργίας τους να μην ήταν αυτό που θα αντιστοιχούσε στην πλήρη λειτουργία τους ,που ποτέ όμως δεν καλυπτόταν ολοκληρωτικά, αλλά υπήρχε.

2.         Ένα δεύτερο δεδομένο που δεν υπολογίζει η ΠΝΠ ,είναι ότι οι σχολικές μονάδες δεν δέχονται μαθητές εδώ κι ενάμιση μήνα. Γνωρίζει κανείς με ακρίβεια πόσο θα είναι αυτό το διάστημα, για να παρακρατήσει τα χρήματα που αντιστοιχούν σ’ αυτή την περίοδο επιχορήγησης; Κι αν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν τον επόμενο μήνα ,με ποια χρήματα θα συμβεί αυτό ,αφού τα αποθεματικά θα έχουν καταναλωθεί;

3.      Έχοντας ως  δεδομένο τα στοιχεία που αναφέρουν ότι το 25 ως 35 % του μαθητικού πληθυσμού ,δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ,η αγορά 3-5 τάμπλετ ,γιατί τόσα αντιστοιχούν στο αδιάθετο ποσό για κάθε σχολείο ,ποιο μέρος του προβλήματος λύνει;

4.       Με ποια κριτήρια οι διευθυντές θα  δανείσουν τις μονάδες  και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες τους στο δανεισμό;

5.      Όσοι μαθητές δεν έχουν σύνδεση διαδικτύου ,πώς θα βοηθηθούν ; Γιατί υπάρχει η αναφορά αυτή στο έγγραφο των Σχολικών Επιτροπών ,.. από το οποίο προκύπτει το απολύτως αναγκαίο πλήθος των φορητών συσκευών (laptops, notebooks, netbooks ή tablets) ή/και συνδέσεων διαδικτύου, οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη….αλλά δεν αναφέρεται ο τρόπος εφαρμογής.

Κύριε Γεωργάκο ,γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που αφορούν τους μαθητές και την εκπαίδευση θα σας παρακαλούσαμε να είστε ο πρώτος Δήμαρχος στη χώρα που θα αρνιόνταν να εκτελέσει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ,αφού υφαρπάζει τους λιγοστούς πόρους των σχολείων ,μη λύνοντας κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Πόρους με τους οποίους τα σχολεία θα είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν σ’ αυτή την ευνοϊκή συγκυρία πετρέλαιο (250 ευρώ λιγότερο το κόστος στον τόνο),  γραφική ύλη,  εποπτικό υλικό   και κυρίως θα προμηθευόταν υγειονομικό υλικό που τόσο απαραίτητο και κοστοβόρο θα είναι σε περίπτωση επαναλειτουργίας των σχολείων. Τα τρία ως πέντε τάμπλετ θα μπορούσε να τα προμηθεύσει η αντίστοιχη σχολική επιτροπή με έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο μέσω για παράδειγμα του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

Με τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε το δίκαιο αίτημά μας περιμένουμε τις ενέργειές σας.

 

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group