Αντιδρά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας – Τι αποφάσισε σε συνεδρίασή του το Δ.Σ.

Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των δικηγόρων που προτείνει
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ-ΠΡΕΒΕΖΑ-MAGICFOCUS
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room3 Απριλίου, 2020 13:140
Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των δικηγόρων που προτείνει
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Εκτάκτως συνεδρίασε χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά από διαλογική συζήτηση έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις:

Α. Το Δ.Σ υιοθετεί και συντάσσεται με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που συνεδρίασε την 31.3.2020.

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ. Πρέβεζας  αναγνωρίζει και κατανοεί την αντικειμενική δυσκολία αντιμετώπισης των έκτακτων περιστάσεων που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού – (COVID-19) και παράλληλα την προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής (πανδημίας), μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά σύνθετες και πιεστικές, σ ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικής δραστηριότητας. Είναι κατανοητό ότι οι παραπάνω δυσμενείς συνθήκες, ασφαλώς, επιτάσσουν άμεσες αποφάσεις ευρείας κλίμακας, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο – μερικής ή ολικής – αστοχίας αυτών. Αντίστοιχα, όμως, οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας οφείλουν να αντιλαμβάνονται πλήρως την δραστικότατη επιρροή των μέτρων που έχουν ληφθεί στη ζωή των πολιτών και παρεπόμενα, να λειτουργούν με σχετική επάρκεια και αμεσότητα υπέρ αυτών, με προτεραιότητα για όσους έχουν πληγεί καθοριστικά, λόγω  των (εύλογων, με όρους προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας) διοικητικών επιλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της εξαίρεσης των δικηγόρων από την χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 800 € για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο (παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι αναγκαστικά δεν εργάζονται από 13/3/2020 μέχρι σήμερα) και αντ’ αυτού,  υπόσχεται τη χορήγηση εκπαιδευτικού επιδόματος 600 € μέσω προγράμματος τηλε-κατάρτισης (voucher) για τον μήνα Απρίλιο, το οποίο βεβαίως δεν μπορεί να εκληφθεί ως επίδομα οικονομικής ενίσχυσης τους και θέτει μόνον ως ενδεχόμενη την υπαγωγή των δικηγόρων στο καθεστώς της οικονομικής ενίσχυσης για τον μήνα Μάιο.

Το πρόβλημα των δικηγόρων αυτή την περίοδο, δεν είναι η περαιτέρω εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να συντηρήσουν τα γραφεία τους, να ζήσουν τις οικογένειές τους και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι δικηγόροι αυτή την κρίσιμη ώρα έχουν ανάγκη οικονομικής και όχι εκπαιδευτικής ενίσχυσης. Μάλιστα, η κατάρτιση της πλειοψηφίας των συναδέλφων δικηγόρων, είναι πολύ ανώτερη απ’ ότι οι σημερινές δομές του συστήματος της Ελληνικής Δικαιοσύνης μπορούν να υποστηρίξουν.

Οι σχετικές ανακοινώσεις της Πολιτείας, που αντιμετωπίζουν οριζόντια (και συνεπώς ισοπεδωτικά) τους επιστημονικούς φορείς και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Χώρας, παρά τις ευδιάκριτες διαφορές στην λειτουργία αυτών, κατά την τρέχουσα περίοδο, εμφανίζονται να αγνοούν την αμεσότητα και πιεστικότητα των προβλημάτων των δικηγόρων (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, μη δυνάμενη να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της), εν τέλει δε, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και θίγουν το κύρος και το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, παράλληλα δε ότι τα προβλήματα αυτά αποτελούν (στην τρέχουσα συγκυρία) άμεση συνέπεια της διοικητικής επιλογής της Πολιτείας για την οριζόντια, ουσιαστικά, αναστολή κάθε δραστηριότητας, που σχετίζεται και επηρεάζει άμεσα την επαγγελματική δραστηριότητα των δικηγόρων, με αυτόθροο αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό αυτής.

Γ. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε ότι στο πλαίσιο διεκδίκησης από την Πολιτεία, θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής (τουλάχιστον) μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των δικηγόρων :

1. Τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους  800 ευρώ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

2. Την άρση της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των δικηγόρων από τη μείωση του μισθώματος για την επαγγελματική τους στέγη.

3. Την καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που συγκροτήθηκε και αποτελείται από εισφορές που καταβάλλουν αποκλειστικά οι δικηγόροι από το 2011.

4. Την άμεση καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τους δικηγόρους και ιδίως: α) τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια και β) τις οφειλές από παροχές σε είδος και σε χρήμα του ΕΦΚΑ παρελθόντων ετών.

5. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

6. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.

7. Την ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

8. Την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα ποσό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλόμενων από τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

9. Την ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο και των συναδέλφων ασκούμενων δικηγόρων.

10. Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 3 Απριλίου 2020 13:14:16 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας