Στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Π. Ηπείρου για το 2020 τα Διοικητήρια Πρέβεζας και Άρτας

Και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα
ΚΑΣΤΡΟ-ΑΓΙΟΥ-ΑΝΔΡΕΑ
News Room4 Μαρτίου, 2020 19:580

Και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα

Τρία σημαντικά έργα εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση.

Πρόκειται για την κατασκευή νέων Διοικητηρίων στις Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας (Μονάδα Προηγμένης Τεχνολογίας) στα Ιωάννινα.

 

Συγκεκριμένα για το  Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας (Μονάδα Προηγμένης Τεχνολογίας) που  προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στα Ιωάννινα η Περιφέρεια θα διαθέσει το ποσό των 2.000.000 ευρώ. ‘Όπως ανάφερε ο Περιφερειάρχης πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περί τις 600 νέες θέσεις εργασίας πτυχιούχων πληροφορικής κυρίως, πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε μετά από προσωπικές επαφές που είχε με εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και για την οποία στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και είχε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τα δύο διοικητήρια διατίθενται από 1,5 εκ. ευρώ και θα ανεγερθούν στην μεν Πρέβεζα στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα για το οποίο ήδη έχει εκπονηθεί η μελέτη και για τη δε Άρτα στο πρώην στρατόπεδο «Παπακώστα» για το οποίο οι διαδικασίες παραχώρησης από το ΤΕΘΑ στην Περιφέρεια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

 

Το Διοικητήριο Π.Ε. Άρτας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με άλλη – κατά πλειοψηφία – απόφασή του,  ενέκρινε  και  τη διαδικασία μίσθωσης του τμήματος του Στρατοπέδου Παπακώστα.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη,  στην Περιφέρεια θα διατεθεί με προοπτική μίσθωσης 50 χρόνων και επταετή περίοδο χάριτος,  έκταση επιφάνειας  12.319,66 τ.μ. εντός  της οποίας  υπάρχει διατηρητέο κτίσμα 300 τ.μ.. Το ετήσιο μίσθωμα, όπως προέκυψε από την έκθεση μισθωτικής αξίας του ακινήτου που έγινε από ανεξάρτητη  εκτιμήτρια εταιρεία υπολογίζεται σε 56.000 ευρώ για το πρώτο έτος.

Με την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου,   θα επιτευχθεί σημαντική οικονομία καθώς θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας που σήμερα είναι διάσπαρτες και στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.

Από τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας και περιφερειακούς συμβούλους έγινε εκτενή αναφορά στο ιστορικό ανεύρεσης κατάλληλου χώρου για την κατασκευή Διοικητηρίου και στις δυσκολίες που υπήρξαν στην πολύχρονη προσπάθεια, μέχρι να υπάρξει αίσια κατάληξη. Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο Περιφερειάρχης για την κατασκευή των διοικητηρίων θα εξεταστεί η λύση των ΣΔΙΤ.

 

Για  τις οδικές συνδέσεις  Ιόνια- Κακαβιά και Ιόνια- Γέφυρα Καλογήρου

Το ζήτημα των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων  συζήτηθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020.

Ο Περιφερειάρχης για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε πως οι διευρωπαϊκοί άξονες ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει τα έργα μόνο μέσω προγραμματικών συμβάσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της οδικής σύνδεσης Ιόνιας Οδού με γέφυρα Καλογήρου, υπενθυμίζοντας πως το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν τις εκλογές είχε λάβει απόφαση για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών για το έργο, έχοντας εξασφαλισμένη πίστωση 30 εκ. ευρώ. Ο σχεδιασμός όμως αυτός ανατράπηκε από το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μετεκλογικά ενημέρωσε- με έγγραφο που είχε συνταχθεί παραμονή των βουλευτικών εκλογών- ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις δεν υπήρχε ολοκληρωμένη η γεωτεχνική μελέτη.

Για το τμήμα Ιόνια Οδό- Κακαβιά, ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών παρουσία δημάρχων και βουλευτών, αλλά και τη νέα συνάντηση που έγινε πρόσφατα στο Υπουργείο, κατά την οποία έγινε σαφές ότι με τους νέους περιοριστικούς όρους που έχει θέσει από το 2015 η Ε.Ε., δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί τετράιχνος οδικός άξονας, κάτι που είχε αποκρυβεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Για να κατασκευαστεί ο οδικός άξονας με τετράιχνη διατομή, ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε τον Υπουργό Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή: «Μας είπε πως αν δεν το κάνετε εσείς το έργο δεν θα γίνει ποτέ»

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός δεσμεύτηκε να διαθέσει από το τομεακό του Υπουργείο του της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 το ποσό των εκατό εκατομμυρίων ευρώ, με την προοπτική να διαθέσει και άλλα 50 εκ. ευρώ η Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως πρόκειται για  το πιο δύσκολο έργο που πρέπει να υλοποιήσει η Περιφέρεια και  όταν έλθει η ώρα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε άλλο σημείο τόνισε  ότι όσοι υποστηρίζουν πως αυτός  στάθηκε εμπόδιο στην επέκταση της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά, ήταν απόντες τότε από την Ήπειρο και δεν γνωρίζουν ότι ακριβώς έγινε το αντίθετο. Απαντώντας στις  «ενστάσεις» περιφερειακών συμβούλων για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ώστε να προωθηθεί το έργο, ανάφερε πως αυτά μπορούν να βρεθούν από την ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και την αύξηση του ορίου του προγράμματος της Ηπείρου από άλλα προγράμματα που δεν θα έχουν τις απαραίτητες απορροφήσεις.

«Με λιπόψυχους και μικρόψυχους δεν μπορεί να γίνει τίποτε και είναι  ευτύχημα που  η παράταξή μας συγκέντρωσε το  57% και έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς υπό άλλες συνθήκες κάθε συνεννόηση θα ήταν πολύ δύσκολη», κατέληξε.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 4 Μαρτίου 2020 19:58:47 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group