Καταπέλτης ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πρέβεζας, για την καθυστέρηση ένταξης της Νικόπολης

Σημαντικά ερωτήματα από τον Ευάγγελο Κατσίμπρα, που χρήζουν απαντήσεις
ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ-1
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room6 Φεβρουαρίου, 2020 14:210
Σημαντικά ερωτήματα από τον Ευάγγελο Κατσίμπρα, που χρήζουν απαντήσεις

Φωτογραφίες: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στην “Οικία Αθανασιάδη” στην Πρέβεζα εκδήλωση του Ομίλου UNESCO Πρέβεζας και κοπή της πίτας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θωμάς Δήμας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας Θαν. Κεραμιδόγλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» Κ. Λογοθέτης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Πρέβεζας Ν. Τζίμας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ματσίρας, εκπρόσωποι Φορέων κ.ά..

Χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα, οι Βουλευτές του Νομού Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας.

 

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πρέβεζας, Ευάγγελος Κατσίμπρας, ήταν πραγματικός καταπέλτης θέτοντας σημαντικά ερωτήματα που προκαλούνται από την καθυστέρηση της ένταξης της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO. Μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και 17 χρόνια!!!, ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Έκανε λόγο για «πιθανές δυνάμεις» που «απεργάζονται την μη ένταξη της Νικόπολης στην UNESCΟ» ενώ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο “σωματείο με έδρα την Αθήνα να αναλαμβάνει μελέτες για την αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας και να προσπαθεί να γίνει συνδιαχειριστής των Ευρωπαϊκών κονδυλίων δηλαδή των δικών μας χρημάτων”. 

Μεταξύ άλλων επίσης εξέφρασε και τον προβληματισμό του που η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας η οποία «κόβει» όπως είπε, τα περισσότερα δελτία τύπου του Ομίλου.

 

Πιο αναλυτικά, στον λόγο του ο κ. Κατσίμπρας, υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι και γιατί επιβάλλεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως είπε «Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη «Σύμβαση της  UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Ήδη τα Ελληνικά Μνημεία που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO είναι δεκαοκτώ με τελευταίο τους Φιλίπους το 2017».

Με τους Φιλίπους, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου, «ξεκινήσαμε μαζί το 2003, οι Φίλιποι τελείωσαν και εμείς είμαστε ακόμα στην αρχή», υπογραμμίζοντας πως η Νικόπολη πληρεί με τα παραπάνω τους όρους ένταξης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σημείωσε επίσης που η πρόταση είχε υποβληθεί το 2002 από τον Όμιλο σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και «έχει περάσει από συμπληγάδες και συνεχίζεται η οδύσσειά της» είπε συγκεκριμένα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση που «μέχρι στιγμής έχει επιδείξει αδράνεια».

Δημοτική Ραδιοφωνία

Ο κ. Κατσίμπρας εξέφρασε επίσης τον έντονο προβληματισμό του προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοτική Ραδιοφωνία «κόβοντας τα περισσότερα δελτία τύπου του Ομίλου ενός Ομίλου με κρατική οντότητα (Υπουργείο εξωτερικών) λες και τα μέλη του Ομίλου δεν είναι φορολογούμενοι πολίτες» όπως είπε.

 

 

“Ο φάκελος της Νικόπολης έπρεπε κανονικά να συνταχθεί από τον Δήμο”

Συνεχίζοντας είπε πως «ο φάκελος της Νικόπολης έπρεπε κανονικά να συνταχθεί από την Δήμο όπως έγινε στην Κέρκυρα και στους Φιλίππους. Εκεί ανέλαβαν οι Δήμοι τα διεκπεραίωσαν ταχύτατα και τελείωσαν γρήγορα. Το έτος 2013 μετά από μία περίπου δεκαετία από όταν ο Όμιλος υπέβαλε την πρόταση, το Υπουργείο Πολιτισμού βλέποντας πως υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης των φορέων σε τοπικό επίπεδο αποφάσισε να συντάξει το ίδιο το φάκελο υποψηφιότητας. Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ομίλου και της Εθνικής Επιτροπής προς το Υπουργείο για να διατηρηθεί η υποψηφιότητα γιατί κάθε δέκα χρόνια κρίνεται και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κατορθώσαμε να παραμείνουμε».

Συνέχισε λέγοντας «Το 2013 συγκροτείται με απόφαση που υπογράφηκε από την τότε Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και σημερινή Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, η ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς φορείς. Εντός του έτους έγιναν τέσσερις συνεδριάσεις  στις οποίες συμμετείχε και ο όμιλος στη συνέχεια σταματούν οι εργασίες λόγω συνταξιοδότησης τριών μελών της ομάδας. Από το 2013 φτάνουμε στο 2017 για να συγκροτηθεί η νέα ομάδα εργασίας μετά από πολλές επισκέψεις και παρεμβάσεις του Ομίλου προς το Υπουργείο. Από 26 Μαΐου 2017 που συγκροτήθηκε η νέα ομάδα εργασίας έως και σήμερα δεν έχει συνεδριάσει ποτέ».

“Μυστική επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού στην Πρέβεζα”

Ο Ευάγγελος Κατσίμπρας αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Πρέβεζας, τον Ιανουάριο.

«Υπήρξε η αντίδραση του Ομίλου για την μυστικότητα με την οποία πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη αλλά και για το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου όπου αναφερόταν μόνο στην υποψηφιότητα του Ζαγορίου και καμία αναφορά για την Νικόπολη, ενώ είχε γίνει δέσμευση της κυρίας Υπουργού για την Νικόπολη και την άμεση έναρξη των εργασιών για την σύνταξη του φακέλου. Στη συνέχεια αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στο γραφείο της Υπουργού πολιτισμού, όπου απέστειλε απευθείας δελτίο τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. ανακοινώνοντας την ανωτέρω δέσμευση της για την Νικόπολη».

Όπως είπε «Θεμιτό είναι οι φορείς των Ιωαννίνων να εργάζονται για την ανάδειξη των δικών τους πολιτιστικών μνημείων, το αθέμιτο είναι όταν αυτό γίνεται εις βάρος των άλλων Νομών της Ηπείρου».

«Πιθανές δυνάμεις» μπορεί να «απεργάζονται την μη ένταξη της Νικόπολης στην UNESCΟ»

Έκανε επίσης λόγο για «πιθανές δυνάμεις» που μπορεί να «απεργάζονται την μη ένταξη της Νικόπολης στην UNESCΟ» ωστόσο, όπως είπε, «στο Υπουργείο Πολιτισμού μας έχουν τονίσει επαννηλειμένως ότι όλα αυτά τα χρόνια μόνο ο όμιλος ενδιαφέρεται για την ένταξη της Νικόπολης ενώ από τις άλλες υποψηφιότητες ανά την Ελλάδα διεκδικούν σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς».

“Προσφυγές στο ΣτΕ για την νέα είσοδο της πόλης”

Ο κ. Κατσίμπρας είπε επίσης πως από το υπουργείο ενημερώθηκε ότι υπάρχουν πρόσφυγες στο συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά την νέα είσοδο της πόλης.

«Μια είσοδος που χαράκτηκε χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση των Δημοτών» είπε και συνέχιζε «Εάν είχε γίνει αυτό πιθανόν να είχαμε αποφύγει και τις προσφυγές. Τώρα όσον αφορά γενικότερα την νέα είσοδο της πόλης, αυτή προβλεπόταν από το master plan  και το αρχαιολογικό πάρκο με ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου».

Και έθεσε το εξής ερώτημα «Γιατί τέθηκε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ένταξη της Νικόπολης ενώ στους Φιλίππους ακολουθήθηκε εντελώς διαφορετική τακτική, εντάχθηκε πρώτα ο αρχαιολογικός χώρος και μετά από δύο χρόνια γίνεται η ενοποίηση του».

 

 

“Σωματείο με έδρα την Αθήνα προσπαθεί να γίνει συνδιαχειριστής των Ευρωπαϊκών κονδυλίων”

Συνεχίζοντας είπε πως «Έχουμε και το φαινόμενο σωματείο με έδρα την Αθήνα να αναλαμβάνει μελέτες για την αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας και να προσπαθεί να γίνει συνδιαχειριστής των Ευρωπαϊκών κονδυλίων δηλαδή των δικών μας χρημάτων».

«Γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου συνεργάζεται με αυτό το σωματείο;» είπε ο κ. Κατσίμπρας.

Και συνέχισε «Οι υπηρεσίες της δεν είναι ικανές και επαρκείς σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού να διεκπεραιώσουν αυτές τις μελέτες και να διαχειριστούν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα; Εάν ισχύει το ανωτέρω, δυστυχώς ζούμε σε τριτοκοσμικό κράτος».

Συμπλήρωσε επίσης πως «Το συγκεκριμένο σωματείο το έχει καταγγείλει επανειλημμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και έχει καλέσει τα μέλη του που είναι στο σωματείο, να παραιτηθούν».

“Μήπως κάποιοι δεν θέλουν την UNESCO λόγω των αυστηρών ελέγχων;”

Επίσης ο κ. Κατσίμπρας αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον αρχαιολογικό χώρο, άναρχη οργιώδης βλάστηση, μηδενικός φωτισμός κλπ., θέτοντας και ένα ακόμα ερώτημα «μήπως κάποιοι δεν θέλουν την UNESCO λόγω των αυστηρών ελέγχων;»

Αναφέρθηκε επίσης στον ατέλειωτο πλούτο της Νικόπολης λέγοντας πως «Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τι αρχαιολογικό πλούτο παγκόσμιας εμβέλειας διαθέτουμε, και πως θα τον αξιοποιήσουμε., το γρηγορότερο, με όλα τα οφέλη που θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή. Η Νικόπολη είναι καταγεγραμμένη στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως ο μεγαλύτερος σε έκταση αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα».

 

Κλείνοντας υπογράμμισε «Τα μνημεία υπάρχουν, ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος της περιοχής μας υπάρχει, θέληση πρέπει να υπάρχει για την αξιοποίησή τους. Τα οφέλη που θα προκύψουν πολλά.

Η προώθηση του τουρισμού, με ιδιαίτερη αναγνωσιμότητα της περιοχής, η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με συντήρηση ανάδειξη των μνημείων και εξασφάλιση υποδομών για τους επισκέπτες.

Η αποκατάσταση της πολιτιστικής ταυτότητας διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη ενός τόπου, γι’ αυτό το λόγο η ένταξη ενός μνημείου στον κατάλογο της UNESCO, συμβάλει στην αναβάθμιση του Βιοτικού επιπέδου και την προβολή του Τόπου.

Τέλος θα επαναλάβω για άλλη μια φορά τη ρήση του Επικτήτου «ανέχον και απ’ ‘εχον», δηλαδή να έχεις υπομονή και αντοχή».

 

 

Τελευταία ενημέρωση 6 Φεβρουαρίου 2020 14:23:54 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας