Ε.Ι.Ν.Η.: Τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Ηπείρου παραμένουν οξυμένα

Τι αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΜΕΘ-ΕΝΤΑΤΙΚΗ
News Room23 Ιανουαρίου, 2020 14:230
Τι αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

Παραμένουν τα προβλήματα στα Νοσοκομεία της Ηπείρου, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Με ανακοίνωσή της περιγράφει την κατάσταση στα Νοσοκομεία, Φιλιατών, Λευκάδας, Πρέβεζα, Ιωαννίνων και Άρτας.

 

Ειδικότερα:

Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Φιλιατών

Το Νοσοκομείο υπολειτουργεί και λειτουργεί μόνο γιατί το εναπομείναν υγειονομικό προσωπικό, μετά τις νόμιμες μεταθέσεις  γιατρών και νοσηλευτών σε άλλες  υγειονομικές υπηρεσίες (Κ.Υ. και Νοσοκομεία ) καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Οι προκηρύξεις θέσεων έχουν παγώσει επ’ αόριστον. Σε καθεστώς συρρίκνωσης  οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν με 2 εως 3 γιατρούς για να καλύψουν 31 ημέρες το μήνα (π.χ. παθολογική κλινική) .Το αναισθησιολογικό λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς για να γίνονται τα χειρουργεία (;;)

Το ακτινολογικό χτύπησε κόκκινο κυριολεκτικά με ένα μόνο γιατρό να απομένει. Για κάλυψη κάποιων ενεργών εφημεριών έρχονται γιατροί από άλλες υγειονομικές μονάδες (ΚΥ και πρώην ΙΚΑ )

Από το Νοέμβριο  δεν υπάρχει αξονικός. Ο νέος αξονικός είναι εκτός λειτουργίας  από διμήνου λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης του προσωπικού και μη έκδοσης ακόμη  της άδειας λειτουργίας του.

Η Διοίκηση ακολουθεί πιστά την πολιτική της κυβέρνηση ( ακόμη μεγαλύτερη μείωση κονδυλίων ) καλύπτοντας τα κενά με ημίμετρα.

 

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας

Και εδώ τραγικές ελλείψεις, απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας με ένα (1) ασθενοφόρο έτοιμο να μεταφέρει σε άλλα νοσοκομεία τα περιστατικά. Οι κλινικές που έμειναν και οι γιατροί σε αυτές πραγματοποιούν υπεράριθμες εφημερίες πέραν του νόμου και των δυνάμεων τους για να τις κρατήσουν ανοικτές. Κάποιοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ο βουλευτής του Νομού υπόσχεται  11 θέσεις μόνιμων γιατρών για να καλυφθούν τα κενά   αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι. Είχαν προκηρυχτεί 1 νεφρολόγος, 1 παθολόγος, 1 βιοπαθολόγος, 1 γυναικολόγος, 1 ψυχίατρος σύνολο 6 θέσεις.

Η προκήρυξη σταμάτησε λόγω εκλογών και κατόπιν πιέσεων των εργαζομένων αρχίζουν πάλι από την αρχή, αντί να συνεχίσουν και προσθέτουν και  5 θέσεις ακόμη, 1 παθολόγο, 1 ορθοπεδικό, 1 χειρουργό, 1 ουρολόγο και  1 αναισθησιολόγο. Από τις παραπάνω θέσεις που προκηρύσσονται φαίνονται και  οι ελλείψεις και τα κενά που έχει το νοσοκομείο σε ιατρικό προσωπικό. Δήθεν λειτουργεί το νέο νοσοκομείο στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα.

Οι μόνοι γιατροί που υπάρχουν είναι οι επικουρικοί και αγροτικοί. Επιπλέον από το υπάρχον προσωπικό αποχωρούν άλλοι 4 μόνιμοι ιατροί  το 2020 ( ένας καρδιολόγος με απόσπαση, ένας ορθοπεδικός  με απόλυση και δύο με σύνταξη)  επίσης και ένας καρδιολόγος που αποχώρησε αναζητώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε άλλο νοσοκομείο. Από τις 45 προβλεπόμενες θέσεις ιατρικού προσωπικού παραμένουν κενές οι 27 και από τις 127 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού οι 35 είναι κενές.

Όλα τα ανωτέρω οδηγούν  στα σχέδια της κυβέρνησης για νοσοκομεία με ΣΔΙΤ.

 

Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας

Στο ήδη μειωμένο προσωπικό, που βιώνει την υπερεφημέρευση με τη μορφή του «εντέλλεσθε» προσθέτουν με το  καθεστώς του «εντέλλεσθε» μετακινήσεις  γιατρών στο Νοσοκομείο της Λευκάδας. Τα Εντέλλεσθε οδηγούν τους γιατρούς  σε παραίτηση . συγκεκριμένα ο επικουρικός αναισθησιολόγος παραιτήθηκε πριν καλά καλά διορισθεί γιατί μετακινήθηκε για εφημερίες στο νοσοκομείο της Λευκάδας.

Η Γενική Ιατρός από το ΚΥ Φιλιππιάδας παραιτήθηκε για παρόμοιους λόγους. Η τακτική μετακίνησης ιατρών από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας στο Νοσοκομείο της Λευκάδας διαταράσσει περαιτέρω την λειτουργία των τμημάτων υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου  στους κατοίκους της περιοχής.

Οι  εναπομείναντες  γιατροί συνεχίζουν να παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

 

Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»

Αποτελεί μείζον πρόβλημα η τεράστια έλλειψη στο Νοσοκομείο σε ειδικευόμενους ιατρούς που εδώ και χρόνια το καταγράφει η ΕΙΝΗ. Αντί λοιπόν να δοθούν κίνητρα και να βρεθούν τρόποι να υπάρξουν ειδικευόμενοι η λύση δόθηκε με ημίμετρα από τον απερχόμενο διοικητή και  με απόσπαση  10 Αγροτικών ιατρών  από τα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να καλυφθούν θέσεις  ειδικευόμενων με Αγροτικούς γιατρούς , χωρίς ειδίκευση . Το καθεστώς αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει και  ο νέος Διοικητής  του Νοσοκομείου.

Η εφημερία με αγροτικό ιατρό είναι επικίνδυνη και επισφαλής και κάποιο πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

Καθώς αρκετοί  αγροτικοί και Γενικοί γιατροί των ΚΥ προσφέρουν υπηρεσίες στο ΠΓΝΙ και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα η εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι εμφανής και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών διαμαρτύρονται ότι έχουν πάνω από μήνα να δουν γιατρό στην περιοχή τους.

 

Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

Συνεχίζεται  η ίδια κατάσταση. Το Ακτινολογικό στο Νοσοκομείο της Άρτας  λειτουργεί με τη Διευθύντρια, έναν επικουρικό και κατά καιρούς με απόσπαση από το ΙΚΑ. Οι θέσεις αν και προκηρύσσονται παραμένουν άγονες, λόγω των προβλημάτων δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη.

Δεν υπάρχει Νεφρολόγος και η χειρουργική κλινική κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό λόγω συνταξιοδότησης

 

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Συνεχίζουν τα προβλήματα έλλειψης ιατρών στα ΤΕΠ και οι θέσεις που είχαν προκηρυχτεί  προκηρύσσονται από την αρχή και θα καθυστερήσουν. Έτσι τα προβλήματα κάλυψης των ΤΕΠ θα συνεχίσουν. Τμήματα και κλινικές λειτουργούν με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή γενικούς γιατρούς σε εφημέρευση.

Όταν ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο παραμένει με κλινικές χωρίς ειδικευόμενους την ίδια ώρα που αναβαθμίζεται επιχειρηματικά από τις κυβερνήσεις υγείας γίνεται αντιληπτό ότι η συνολική παροχή υγείας υποβαθμίζεται και η ιατρική εκπαίδευση υστερεί, έτσι ώστε να γίνεται …παραμύθι η μεγάλη ανάπτυξη. Απλά ενισχύεται και επεκτείνεται η κατεύθυνση για να λειτουργήσει σαν επιχείρηση με τη μορφή ΝΠΙΔ, με τμήματα υποβαθμισμένα και τμήματα με ακμάζουσα κερδοφορία για την επιχείρηση ΠΓΝΙ.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 23 Ιανουαρίου 2020 14:23:06 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας