Το υπουργείο Τουρισμού ανάρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα του το ολοκληρωμένο μητρώο των αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων, προκειμένου οι πολίτες να έχουν επίσημη και επικαιροποιημένη ενημέρωση για τις ιαματικές πηγές.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού, έθεσε ως προτεραιότητα της στρατηγικής του τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες ανήκει και ο ιαματικός τουρισμός.
Μετά λοιπόν, από συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών με τους εμπλεκόμενους φορείς αναρτήθηκε – για πρώτη φορά – στο site του υπουργείου, ένας διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας με 70 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές και με τα χαρακτηριστικά κάθε πηγής.
Μεταξύ των 70 αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών είναι και της Πρέβεζας, με την ονομασία “Νερό Πηγής Πρέβεζας”, η αναγνώριση της οποίας δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το 2017 όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:
“Αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος «νερόπηγής Πρέβεζας» (γεώτρηση αντλούμενη) του Δήμου Πρέβεζας, (τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης: Παλιοσάραγα Πρέβεζας) της Π.Ε. Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου…
Ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Πρέβεζας», έχει θερμοκρασία 19,7°C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): στους 25°C: 9230 mS/cm, ενεργό οξύτητα (Ph) (μ.ο.): 6,99, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 0,0008 Bq/I. Χημικά στοιχεία: CI, Na, HC03, Ca, Mg, K, Β και αέρια: H2S.
Η παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα:2 m3/h.
Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: Ψυχρή, μεταλλική, υποτονική, υδροθειούχος, χλωριονατριούχος, με HCO3,Ca, Mg, Κ, Β.
Τρόπος χρήσεως: λουτροθεραπεία.
Ιαματικές ιδιότητες:
Ενδείξεις: Ρευματικές παθήσεις χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος.
Αντενδείξεις: καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.”
Στον χάρτη περιλαμβάνονται επίσης άλλες τρεις αναγνωρισμένες πηγές στην Ήπειρο.
Πρόκειται για την “Πηγή Χανοπούλου” Άρτας με θερμοκρασία: 17°C για Λουτροθεραπεία, την “Πηγή Καβάσιλα” στην Κόνιτσα με 30,5 °C θερμοκρασία για λουτροθεραπεία και την “Πηγή Αμάραντου” επίσης στην Κόνιτσα με θερμοκρασία 32,6 – 38,1 °C για λουτροθεραπεία, και εισπνοθεραπεία.
Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης «στην χώρα που γεννήθηκε ο Ιατρικός Τουρισμός, την πατρίδα του Ιπποκράτη, δε μπορεί να μην αποτελεί πρωταρχικό στόχο η ανάδειξη της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού τουρισμού υγείας για το παγκόσμιο ταξιδιωτικό κοινό. Αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού υγείας και βασική προτεραιότητα του τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού, αποτελεί ο ιαματικός τουρισμός, στο πλαίσιο του οποίου έχουν συγκροτηθεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, με απώτερο στόχο να προάγουν και να αναπτύξουν το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει».
Τελευταία ενημέρωση 22 Ιανουαρίου 2020 23:53:07 από News Room