Κανείς δε θέλει αυτήν την πόλη;

Αυτό είναι και το πρόβλημα της Πρέβεζας. Ποτέ δεν αμφισβήτησε τίποτε, από όσα της υπέδειξαν, πάντα αρκέστηκε στα λίγα, ή στο τίποτε
Κανείς δε θέλει αυτήν την πόλη;_5e0691e3f0fde.jpeg
News RoomNews Room6 Ιανουαρίου, 2019 16:000

Αυτό είναι και το πρόβλημα της Πρέβεζας. Ποτέ δεν αμφισβήτησε τίποτε, από όσα της υπέδειξαν, πάντα αρκέστηκε στα λίγα, ή στο τίποτε

Χιόνισε στα βουνά, πήγαμε να τα δούμε.

Επιλέξαμε να επισκεφθούμε την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Δερβίζιανα.

Ποιος να το ‘λεγε, πώς θα κατέληγε η μέρα.

Ο τόπος προσφέρεται για μαζώξεις. Η σημερινή του κατάσταση, η έλλειψη των ανθρώπων δεν είναι αρκετή, ώστε να καταστείλει τη γοητεία του τοπίου και το μεσημέρι μας βρήκε στην καλύτερη ταβέρνα, για να επιστρέψουμε πλήρεις.

Το ζευγάρι δε μου ήταν άγνωστο, δε μπορούσα όμως να θυμηθώ από πού.

Μόνος του πλησίασε ο άντρας το τραπέζι μας να χαιρετήσει, ευγενέστατος και διακριτικός, σχεδόν ταυτόχρονα μου είχε χτυπήσει το καμπανάκι της μνήμης. Γνωστοί ακαδημαϊκοί και οι δυο, εκείνος και η σύζυγός του, έλκουν καταγωγή από την Πρέβεζα, αν και οι υποχρεώσεις τους τους κρατούν μακριά. Μας επισκέπτονται συχνά όμως, και όχι μόνο τα καλοκαίρια.

«Ξεκλέβουμε όσο χρόνο μπορούμε και ερχόμαστε εκεί που μας τραβάει η καρδιά» ήταν η πολύ ζεστή κουβέντα της κυρίας, θα την πούμε «Χ». Ο κύριος, θα τον λέμε «Ψ», ήταν πιο μετρημένος: «Ερχόμαστε, αλλά για πόσο ακόμη; Αγαπούμε τον τόπο μας, αλλά ποιος άλλος τον αγαπάει

Διέγνωσα την ανάγκη για εκμυστηρεύσεις και άφησα τη συζήτηση να κυλήσει, όπως ήθελαν οι Χ και Ψ, όπως θα καταλάβετε κι εσείς στη συνέχεια.

Αυτό είναι το απόσταγμα της συζήτησής μας, ελάχιστα στοιχεία έχουν αποδοθεί συνοπτικότερα, οι περισσότερες κουβέντες προέρχονται από την απομαγνητοφώνηση, με την άδειά τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας:

Γ.Ε. Να σας επαναλάβω το ερώτημα, λοιπόν: Γιατί είπατε προηγουμένως πως κανείς δεν φαίνεται να αγαπάει την Πρέβεζα;

Κύριος Ψ. Κι εγώ να αναμορφώσω την έκφρασή μου: Πιστεύω ότι η Πρέβεζα αξίζει να αγαπηθεί περισσότερο! Έχει παραμεληθεί πολλά χρόνια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει!

Γ.Ε. Νομίζω, κύριε καθηγητά, ότι πάτε να μου ξεφύγετε, με όλο το σεβασμό. Αυτή δεν είναι πολιτική συνέντευξη, την άποψή σας θέτω υπ’ όψιν του κοινού μας.

Κυρία Χ. Μην του το λέτε έτσι, ο ίδιος πιστεύει ότι όλα είναι πολιτική – κι εγώ πάνω κάτω το ίδιο πιστεύω, άλλωστε! Τίποτε δε γίνεται να πάρει σάρκα και οστά, εάν δεν έχει περάσει από το κανάλι της λήψης των αποφάσεων. Δεν είμαστε πικραμένοι από την Πρέβεζα, ούτε από τους άξιους ανθρώπους της. Από την αβουλία είμαστε, πώς να το πω, σοκαρισμένοι.

Γ.Ε. Τι εννοείτε ακριβώς με αυτό;

Κύριος Ψ. Αυτό που λέει η σύζυγός μου είναι απλό, να σας το εξηγήσω με ένα παράδειγμα, ή μάλλον, με μια πραγματικότητα. Πόσοι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν αποσύρει την υποψηφιότητά τους μέχρι και σήμερα;

Γ.Ε. (Δε χρειάστηκε καν να σκεφθώ και απάντησα:) Τέσσερις. Δυο από το συντηρητικό χώρο και δυο από την κεντροαριστερά.

Κύριος Ψ. Και ποιος είναι ο υποψήφιος που έχει προταθεί από την κυβερνώσα παράταξη;

Γ.Ε. Κανείς έως και σήμερα. Αλλ υποτίθεται πως οι Δημοτικές Εκλογές είναι Αυτοδιοικητικές και δεν έχουν σχέση με χρίσματα και την κεντρική πολιτική σκηνή. Εξάλλου πλέον υπάρχει και το θολό τοπίο του Κλεισθένη, κανείς δεν ξέρει ακόμη πώς θα διαμορφωθούν οι τελικές παράμετροι του μοιράσματος της εξουσίας τοπικά.

Κυρία Χ. (χαμογελώντας) Είδατε, σε αυτό αναφέρεται ο σύζυγός μου: Κάνετε μια περιήγηση ανά την Ελλάδα. Αυτό που μόλις είπατε, δε θα το πει σχεδόν κανείς άλλος, είτε αυτοδιοικητικός, είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως τη λέτε. Στην Πρέβεζα, πώς να το πω και να μην φανώ υπερφίαλη ή προσβλητική, πιστεύετε ό,τι σας λέει το κράτος των Αθηνών, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς έλεγχο. Πιστεύετε, ειλικρινά, ότι ο Δήμος Τρικκαίων, αυτό το φωτεινό παράδειγμα αυτοδιοίκησης, δεν εξαρτάται από το κεντρικό Κράτος; Νομίζετε ότι δεν έχει πετύχει ο εκεί Δήμαρχος να συναλλάσσεται και να συνομιλεί ως ίσος προς ίσον με τους αρμοδίους; Δεν έχει σημασία αν είσαι «δικός τους ή με τους άλλους», σημασία έχει να σε σέβονται και να σε υπολογίζουν.

Κύριος Ψ. Και αυτό είναι και το πρόβλημα της Πρέβεζας. Ποτέ δεν αμφισβήτησε τίποτε, από όσα της υπέδειξαν, πάντα αρκέστηκε στα λίγα, ή στο τίποτε. Κι αυτό δε μπορούμε να το αποδώσουμε σε σφάλμα των πολιτών της, αλλά στη στάση των ηγετών της. Η οποία είναι στάση κοτζαμπάσηδων και προεστών: Οι ίδιοι περνούν καλά. Η παρέα τους, όποια κι αν είναι αυτή, επίσης. Για τους υπόλοιπους τίποτε.

Γ.Ε. Μα νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σε όλη τη Χώρα, από απελευθέρωσης. Πάντοτε η εξουσία και οι εκπρόσωποί της απολαμβάνουν τα περισσότερα.

Κύριος Ψ. Όχι έτσι, όχι! Όχι τόσο! Έχετε ζήσει πολλά χρόνια στην Πρέβεζα και το θεωρείτε λογικό να γίνεται έτσι, να είναι έτσι – μη με παρεξηγείτε, δεν το λέω προσωπικά – αλλά πουθενά δε γίνεται τόσο απροκάλυπτα, τόσο ανερυθρίαστα! Πάρτε για παράδειγμα τις αποχωρήσεις που λέγαμε στην αρχή της κουβέντας μας: τέσσερις υποψήφιοι έκαναν πίσω και δεν άνοιξε ρουθούνι. Συνεχίζουν να λένε τα ίδια πράγματα, συναναστρέφονται τους ίδιους ανθρώπους και κανείς δε λέει  – έστω ένα – «γιατί». Γιατί έκανες πίσω; Φοβήθηκες τον αγώνα; Δε θα φοβόσουν, εάν εκλεγόσουν; Δε θα φοβηθείς, εάν εκλεγείς; Θα μας υπερασπιστείς και θα μας πας μπροστά, εάν εκλεγείς; Ή θα μείνεις παρατηρητής και καρεκλοκένταυρος, μιας και κανένας δε νοιάζεται που δεν αγαπάς, που δεν πονάς αυτόν τον τόπο;

Κυρία Χ. Μου τον παθιάσατε το σύζυγο. Αλλά αυτό που λέει γεγονός: υπάρχει στην Πρέβεζα ένας Δήμαρχος επί είκοσι και πλέον χρόνια, ο άνθρωπος έχει κάνει τον κύκλο του, ό,τι κι αν προσέφερε, εάν προσέφερε κάτι. Κι όμως φιγουράρει ως υποψήφιος! Κι αναρωτιόμαστε αν υπάρχει έστω και κάποιος ακόμη που να πει ότι δε θα κάνει πίσω, που να μπορεί να δώσει δυναμική και να εμπνεύσει σεβασμό στο Κράτος των Αθηνών.

Κύριος Ψ. Είμαστε εδώ, μέσα στα χιόνια. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο χιονιά, κι όμως στην Πρέβεζα δεν έχει πέσει ούτε νιφάδα. Το πιο γλυκό μέρος της Ηπείρου, με τον πιο ήπιο χειμώνα, το ομορφότερο καλοκαίρι, το μεγαλύτερο φυσικό καταφύγιο άγριας ζωής και τους πιο παραγωγικούς ψαρότοπους της Ελλάδας θα έπρεπε να προβληθεί ως αυτό που είναι. Και θα έπρεπε να έχει υποδομές αντίστοιχες με την αξία του. Αντ’ αυτού δεν έχει ούτε καν μια σοβαρή υποψηφιότητα για το μέλλον της. Κι εδώ μην παρεξηγηθώ: είναι βέβαιο ότι άξιοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί. Κι οι ίδιοι οι αποσυρθέντες υποψήφιοι άξιοι άνθρωποι είναι. Αλλά η Πρέβεζα χρειάζεται την υπέρβαση για το κοινό καλό. Κάθε ολιγωρία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Είπαμε κι άλλα, πιο εξατομικευμένα, Αλλά κάπου εδώ η συζήτηση πήρε άλλη τροπή.

Ευχαρίστησα τους εξαιρετικούς συνομιλητές μου, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Περισσότερο επειδή δε θέλησαν να κακοκαρδίσουν κανέναν προσωπικά. Απλά διατύπωσαν τις προσωπικές τους ανησυχίες, όπως μου είπαν, κι ευχηθήκαμε να βρεθούμε ξανά και να έχουμε πιο θετικά πράγματα να πούμε σ εκείνη τη μελλοντική συνάντηση.

Θα έχουμε; 

 

Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 10:10:52 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group