Δεν άσκησε ανακοπή ο Δήμος Πρέβεζας!!! – Θα κατεδαφιστούν τα “αυθαίρετα” τμήματα του κολυμβητηρίου και του beach volley;

Στην επικαιρότητα ξανά, με την εκδίκαση σήμερα της υπόθεσης, έρχεται το θέμα που έχει προκύψει μετά από ελέγχους της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Κυανή Ακτή
Δεν άσκησε ανακοπή ο Δήμος Πρέβεζας!!! – Θα κατεδαφιστούν τα “αυθαίρετα” τμήματα του κολυμβητηρίου και του beach volley;_5e069180dc3c0.jpeg
News RoomNews Room8 Ιανουαρίου, 2019 17:100

Στην επικαιρότητα ξανά, με την εκδίκαση σήμερα της υπόθεσης, έρχεται το θέμα που έχει προκύψει μετά από ελέγχους της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Κυανή Ακτή

Στην επικαιρότητα ξανά, με την εκδίκαση σήμερα της υπόθεσης, έρχεται το θέμα που έχει προκύψει μετά από ελέγχους της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Κυανή Ακτή (δείτε ΕΔΩ).

Να θυμίσουμε πως έπειτα από καταγγελίες που είχαν υποβάλλει, τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα όσο και η Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών, περί αυθαιρέτων έργων στην Κυανή Ακτή, η Κτηματική Υπηρεσία προχώρησε στους απαραίτητους ελέγχους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στην καταγγελία του έκανε λόγο για τοποθέτηση πετρών σε πρόβολο στην Κυανή Ακτή ενώ η καταγγελία της Συνέλευσης Πολιτών για εργασίες παρέμβασης στην περιοχή της Κυανής Ακτής από το μνημείο του Ναύτη έως το Πανόραμα.

Η Κτηματική Υπηρεσία έκανε τον απαραίτητο έλεγχο και προχώρησε και ακόμα παραπέρα σε όλο τον αιγιαλό, ενώ συντάχθηκαν και τοπογραφικά διαγράμματα της περιοχής στα οποία συμπεριλαμβάνονται, το Κολυμβητήριο, το Γήπεδο Beach Volley και πρόβολος πίσω από το κολυμβητήριο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, πρόκειται για παράνομη κατάληψη και οι κατασκευές κηρύχθηκαν κατεδαφιστέες, ενώ κάθε χρόνο θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Αυτό γιατί σύμφωνα με το τοπογραφικό που συντάχθηκε η γραμμή του αιγιαλού τοποθετείτε εντός της έκτασης του κολυμβητηρίου και των γηπέδων του Beach volley, ενώ για την κατασκευή προ ετών των προβόλων, που χρηματοδοτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει σε έγγραφο, η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, στις 30 Ιουλίου του περασμένου έτους, από την Κτηματική Υπηρεσία Πρέβεζας συντάχθηκαν «πρωτόκολλα κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων» σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι «Ο Δήμος Πρέβεζας με σκοπό την απόκτηση δικαιωμάτων νομής, κατοχής και κυριότητας σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, εντός του καθορισμένου Αιγιαλού στην περιοχή Κυανή Ακτή, προήλθε παράνομα και άνευ νόμιμης άδειας στην κατάληψη τμημάτων του προαναφερόμενου Δημόσιου Κτήματος».

Επίσης συντάχθηκε και πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Πρέβεζας αποβάλλεται από το συγκεκριμένο χώρο εμβαδού 6.111,60 τ.μ. «που καταλήφθηκε παράνομα και απαγορεύεται στο μέλλον κάθε πράξη σ αυτό, η οποία μπορεί να δημιουργήσει δικαιώματα κατοχής».

Συνοπτικά, εκδόθηκαν δυο πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής τα οποία αποσκοπούν στην αποβολή του Δήμου από το χώρο του κολυμβητηρίου που αποτελούν τα πίσω γήπεδα τουλάχιστον στο 1/3 του εμβαδού τους από το ενάμιση γήπεδο του beach volley και ταυτόχρονα από τους προβόλους.

Ο Δήμος παρ ότι δεν χρησιμοποιεί τους προβόλους υποχρεωτικά έπρεπε να καταθέσει ανακοπή για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Τα δύο πρωτόκολλα αυτά ακολουθούν αντίστοιχα δύο πρωτόκολλα επιβολής τέλους αυθαίρετης χρήσης.

Αυτά εκδικάζονταν σήμερα.

Η εκδίκαση τους προηγήθηκε διότι λόγω διαδικασίας και αρμοδιότητας εκδικάζονται πριν από τις ανακοπές για τα πρωτόκολλα που θα εκδικαστούν στο ειρηνοδικείο τον Μάρτιο.

Σήμερα το δικαστήριο επιλαμβάνεται για το εάν πρέπει τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν να παραμείνουν η να ακυρωθούν.

Σε περίπτωση που γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί του Δήμου δεν θα επιβληθούν τα πρόστιμα. Διαφορετικά όχι μόνο θα μείνουν αλλά τα ίδια θα επιβάλλονται για κάθε έτος διατήρησης.

Εκτός και αν αποφασίσει ο Δήμος να γκρεμίσει το κολυμβητήριο, να γκρεμίσει τους προβόλους και το beach volley για να σταματήσει να πληρώνει πρόστιμα.

Επίσης, επιβλήθηκαν και δύο πράξεις πρωτοκόλλου αυθαίρετης κατασκευής που έκριναν αυθαίρετο το κολυμβητήριο για το μέρος που σύμφωνα με το τοπογραφικό που συντάχθηκε από την υπηρεσία βρίσκεται εντός αιγιαλού, τα γήπεδα του beach volley και οι πρόβολοι. Κατά των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων δεν δικαιούνταν ο Δήμος να κάνει προσφυγή, αφού δεν είναι ιδιοκτήτης της έκτασης (που είναι οι πρόβολοι τουλάχιστον).

Αυτό άλλωστε είχε γίνει γνωστό και τον περασμένο Οκτώβριο. Το γεγονός δηλαδή πως ο Δήμος δεν προτίθεται να ασκήσει ανακοπή διότι «δεν νομιμοποιείται» αφού δεν ισχυρίζεται ότι είναι κύριος των προβόλων.

Οι πράξεις αυτές έχουν πλέον τελεσιδικήσει και είναι πλέον υποχρεωτικό να κατεδαφιστούν. Όσο παραμένουν τελείται παράβαση καθήκοντος από το αρμόδιο όργανο.

Από την πλευρά της στο δικαστήριο η Κτηματική Υπηρεσία ισχυρίζεται ότι αρμόδιος για την εκτέλεση των πράξεων είναι ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι η Κτηματική Υπηρεσία που εξέδωσε τις πράξεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως το κολυμβητήριο της Πρέβεζας, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κατασκευάστηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 1978 και παραδόθηκε στον Δήμο Πρέβεζας δεκαετίες μετά. Όπως και οι πρόβολοι που κατασκευάστηκαν, με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για την προστασία από τη διάβρωση της παραλίας της Κυανής Ακτής μετά το έργο της υπόγειας σήραγγας.

Να αναφερθεί εδώ πως φαίνεται να υπάρχει βασική διαφορά στα τοπογραφικά για την Κυανή Ακτή. Αυτό που συντάχθηκε προ ετών και σύμφωνα με το οποίο αδειοδοτήθηκε η κατασκευή των προβόλων και αυτό που συντάχθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία. Στο τοπογραφικό της Κ.Υ. η γραμμή οριοθέτησης του αιγιαλού τοποθετείται μέσα από το όριο του κολυμβητηρίου και του Beach volley.

Μέχρι σήμερα, όπως έγινε γνωστό, παρά τις προσπάθειες επικοινωνίας της Δημοτικής Αρχής με το Υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Τσακαλώτο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Μάλιστα όπως παραδέχεται η Κτηματική Υπηρεσία εδώ και 40 χρόνια δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία εργασία η επέκταση όσον αφορά στο κολυμβητήριο. Επίσης τα γήπεδα του beach volley δεν προκαλούν πρόβλημα στην πρόσβαση στην παραλία.

Για τους προβόλους, σύμφωνα με επιστολή του Δήμου προς το Υπουργείο Οικονομικών, η Κ.Υ. «δέχεται ότι υπήρχαν όλες οι απαιτούμενες άδειες για τα έργα που έγιναν υπό τα όμματά της το διάστημα 1996 – 1998, πλην όμως, διαπίστωσε τώρα για πρώτη φορά, ότι απαιτούνταν και μια άδεια του υπουργού των οικονομικών. Η άδεια λοιπόν αυτή δέχεται ότι υπάρχει, πλην όμως ισχυρίζεται ότι δεν φέρει υπογραφή του υπουργού. Και το διαπίστωσε τώρα».

Στην ίδια επιστολή ο Δήμος Πρέβεζας υπογραμμίζει πως «δεν αξίωσε ποτέ κανένα δικαίωμα νομής και κατοχής» προσθέτοντας πως «ΠΔΑ εκδίδεται για την αποβολή του παρανόμως κατέχοντος και όχι για την έλλειψη ενός εγγράφου, που ουσιαστικά δεν λείπει, αλλά η κτηματική υπηρεσία δεν μας ακούει».

Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, η κατάσταση που έχει προκύψει με την «απόφαση κατεδάφισης του κολυμβητηρίου και των προβόλων» είναι «εντελώς παράλογη» και η οποία «δύναται να επιλυθεί παρά μόνο με ανάκληση των πράξεων».

Σε δηλώσεις του τέλος, με το πέρας της συζήτησης στο δικαστήριο, ο Αποστόλης Τάσσης, δικηγόρος του Δήμου Πρέβεζας, τόνισε πως «Ο μοναδικός νόμιμος τρόπος να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η κατάσταση είναι η ανάκληση αυτοβούλως από την Κτηματική Υπηρεσία των πράξεων των οποίων εξέδωσε».

Και πρόσθεσε «Όσον αφορά δε τον ισχυρισμό ότι αφορμή αιτία ή οτιδήποτε άλλο ήτανε αναφορά πολιτιστικού συλλόγου, αυτό το οποίο αναφέρω είναι ότι από το κείμενο δεν προκύπτει καμία αναφορά ούτε για το κολυμβητήριο ούτε για το γήπεδο του beach volley ούτε για την κατασκευή την αρχική των προβόλων που έγινε το 1990».

 

 

PAMEPREVEZA NEWSROOM / Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 10:10:33 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group