Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε σήμερα στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας και το Λιμενάρχη Αντιπλοίαρχο Παύλο Τιφτικίδη για την συμβολή στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, από την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος.
Η διάκριση έχει να κάνει κυρίως με την αμεσότητα που επέδειξε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για την ναυαγοσωστική κάλυψη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Μετά την ισχύ του Π.Δ. που αφορούσε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που καθόριζε τον τρόπο κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών, άμεσα το Λιμεναρχείο Πρέβεζας προχώρησε την εφαρμογή του και στις απαραίτητες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό των ακτών προκειμένου αυτές να καλυφθούν από την σχολή που ανέλαβε την ναυαγοσωστική κάλυψη.
Οι έλεγχοι ήταν συχνοί καθ όλη την διάρκεια των τεσσάρων μηνών (Ιούνιο έως Σεπτέμβριο).
Περισσότεροι από 300 έλεγχοι διενεργήθηκαν το παραπάνω διάστημα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου. Αποτέλεσμα ήταν παρά το γεγονός πως τα περιστατικά στις πολυσύχναστες παραλίες οι οποίες φέτος αυξήθηκαν, ήταν τα ίδια και περισσότερα σε αριθμό από κάθε άλλη χρονιά, αυτά δεν οδήγησαν σε άσχημη κατάληξη, αφού αντιμετωπίστηκαν άμεσα, επιτυχημένα και αποτελεσματικά.
Έτσι φέτος στις παραλίες της Πρέβεζας δεν υπήρξε κανένα περιστατικό πνιγμού ή θανάτου από παθολογικά αίτια σε αντίθεση με άλλες χρονιές.
Στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας βρέθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, Μυρωνάκης Μάριος καθώς και τα μέλη Λάμπρου Δημήτριος και Τάσος Αντωνιάδης, για να απονείμουν την τιμητική διάκριση.
Όπως τόνισε ο κ. Μυρωνάκης αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνον αλλά και τα μέλη της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος «να σας αποδώσουμε μια τιμητική διάκριση που έχει να κάνει με την αμεσότητα που επέδειξε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας και εσείς, ως Λιμενάρχης, στην εφαρμογή του Π.Δ 31, για την ναυαγοσωστική κάλυψη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».
Συνεχίζοντας ο κ. Μυρωνάκης είπε πως «Το λιμεναρχείο της Πρέβεζας λειτούργησε με πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, παρ όλο που το διάταγμα δημοσιεύθηκε σχετικά αργά, τον Μάιο, και είχε εφαρμογή από 1η Ιουνίου. Χαρακτηρίσατε πολύ γρήγορα εκ νέου τις πολυσύχναστες παραλίες, εφαρμόσατε όλες τις διατάξεις του διατάγματος στο ακέραιο, με αποτέλεσμα για πρώτη χρονιά φέτος σε καμία παραλία της Πρέβεζας να μην έχουμε κανένα πνιγμό. Οι πνιγμοί μηδενίστηκαν καθώς και τα περιστατικά κατάληξης από παθολογικά αίτια».
Κλείνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος υπογράμμισε πως αυτό που επιτεύχθηκε από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας ήταν πολύ σημαντικό και «Θα θέλαμε να αποτελέσει παράδειγμα και υπόδειγμα για όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας και γι αυτό σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα» είπε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας τον λόγο ο Λιμενάρχης Πρέβεζας, Αντιπλοίαρχος Παύλος Τιφτικίδης, ευχαρίστησε την Ένωση και τους εκπροσώπους της για την διάκριση τονίζοντας πως η βράβευση είναι στην ουσία του προσωπικού του Λιμεναρχείου που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως είπε ο κ. Τιφτικίδης «Όντως από την Λιμενική Αστυνομία έγιναν άμεσες ενέργειες για να καταφέρουμε να είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας. Η σχολή που ανέλαβε ήταν καθ όλα τυπική. Την πρώτη δεύτερη μέρα ήμασταν πανέτοιμοι σε 17 πόστα με 17 ναυαγοσώστες και 12 παραλίες χαρακτηρισμένες. Έγιναν άμεσα οι ενέργειες και τα εύσημα ανήκουν στο γραφείο της Λιμενικής Αστυνομίας και στον προϊστάμενο τον κ. Τζίμα»
Πρόσθεσε πως γίνονταν έλεγχοι κάθε σαββατοκύριακο, αρκετά λεπτομερείς και σκληροί, ενώ τόνισε πως η περιοχή της Πρέβεζας δέχεται χιλιάδες τουρίστες στις παραλίες της.
Ο κ. Λιμενάρχης χαρακτήρισε σημαντικό το έργο που έγινε προσθέτοντας πως «Η σχολή που είχε αναλάβει την κάλυψη ήτανε ιδιαίτερα αξιοπρεπής και παρείχε ικανοποιητική κάλυψη. Με πύργους, εξοπλισμό και με δύο πεντάμετρα σκάφη, όπως απαιτείται που ήταν συνεχώς στην περιοχή. Μεγάλη υπόθεση για εμάς. Είχαμε περιστατικά όπου οι ναυαγοσώστες έσωσαν κόσμο. Παρείχαν πρώτες βοήθειες και δεν κατέληξε κανείς στις παραλίες μας. Δεν είχαμε κανένα πνιγμό. Πολύ σημαντικό. Αυτό είχε να κάνει με την σχολή που ανέλαβε την κάλυψη των παραλιών. Και με τους ελέγχους που κάναμε σας αναγκάζαμε να είσαστε τυπικοί. Εύχομαι και του χρόνου η καλοκαιρινή σεζόν να είναι το ίδιο επιτυχημένη και να αποφύγουμε τον οποιοδήποτε πνιγμό ή από παθολογικά αίτια θάνατο. Και εύχομαι να συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα η ίδια διαδικασία και οι Λιμενικές Αρχές να είναι το ίδιο τυπικές, όπως ήταν και το Λιμεναρχείο της Πρέβεζας»
Και συμπλήρωσε «Δεν είναι κακό να χαρακτηρίσουμε τις παραλίες πολυσύχναστες και ας γκρινιάζουν οι Δήμοι. Να σώσουμε ανθρώπινες ζωές είναι το ζητούμενο και όχι να σώσουμε κάποια χρήματα» ενώ όπως είπε «Από την μεριά μας όπου έχουμε διαπιστώσει ότι αυξάνεται η κίνηση, για να είναι ασφαλής ο κάθε πολίτης που θα πάει στην παραλία, θα προσθέτουμε καινούργιες θέσεις, όσο περνάει από το χέρι μας».
Στη συνέχεια ο Λιμενάρχης παρέδωσε στον κ. Μυρωνάκη ένα ενθύμιο από το Λιμεναρχείο.
Ποια είναι η Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος
Η Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος είναι ένα αναγνωρισμένο επαγγελματικό σωματείο που δημιουργήθηκε το 2011 σε σύνολο 31 σχολών στην χώρα, μέλη είναι οι 24 σχολές.
Το 2017 ξεκίνησε μια προσπάθεια να επικαιροποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα του 2000 που αφορούσε στη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης στο Pamepreveza.gr «Ήρθαμε σε διαβούλευση με το υπουργείο και καταφέραμε το 2018 να γίνει νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έθετε πολύ πιο αυστηρούς όρους, πολύ μεγαλύτερες ευθύνες γι αυτούς που θα αναλάμβαναν, οι οποίες θα έπρεπε να είναι σχολές».
Αυτό βγήκε σε ΦΕΚ τον Μάιο του 2018 και τίθονταν σε εφαρμογή από 1η Ιουνίου.
«Για εμάς ήταν μια πρόκληση» συμπλήρωσε ο κ. Μυρωνάκης «Γιατί αποφασίσαμε σε μια γενική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο, ότι οι σχολές θα το εφαρμόσουν. Οπότε μέσα σε ένα μήνα προμηθευτήκαμε σκάφη, μηχανές και ότι προέβλεπε. Όλα τα παλιά πετάχτηκαν. Έθετε αυστηρά όρια και για τον εξοπλισμό και τη διαδικασία.
»Εκεί μου εφαρμόστηκε από τα μέλη μας πήγε πάρα πολύ καλά. Σαν υπόδειγμα θεωρήσαμε πως ήταν το Λιμεναρχείο της Πρέβεζας και των Χανίων. Ενώ έχουμε στην πορεία να επισκεφθούμε και άλλα Λιμεναρχεία. Αυτά ήταν τα δύο πρώτα γιατί στα Χανιά π.χ. κάθε χρόνο είχανε 20 και 30 πνιγμούς και φέτος δεν είχανε κανένα. Για πρώτη φορά εφαρμογής του.
»Με τα Λιμεναρχεία είμαστε συνεργάτες πάνω απ όλα και είναι στην ουσία ο φυσικός μας ελεγκτής. Εντέλλεται το Λιμεναρχείο από το νόμο να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις, ποινικές και διοικητικές. Οι Δήμοι ήταν αυτοί που πάντοτε γκρίνιαζαν για όλ αυτά. Για εμάς αλλά και τα Λιμεναρχεία το ύψιστο αγαθό είναι η σωτηρία του ανθρώπου στην θάλασσα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Pamepreveza.gr, για τα περιστατικά και τον μηδενισμό τους φέτος στις παραλίες της Πρέβεζας είπε: «Τα περιστατικά φέτος στην Πρέβεζα ήταν λιγότερα γιατί υπήρχε καλύτερη επίβλεψη. Είχαμε δύο σκάφη πλήρως εξοπλισμένα. Η δουλειά μας είναι η πρόληψη. Τα ίδια και περισσότερα περιστατικά από άλλες χρονιές τα οποία όμως χάρη στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση δεν οδήγησαν σε άσχημο αποτέλεσμα».
PAMEPREVEZA NEWSROOM / Επιμέλεια – Φωτογραφίες Γιώργος Ευσταθίου
Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 10:09:46 από News Room