Πραγματική βόμβα έσκασε, στην μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για το λιμάνι της Πρέβεζας, την περασμένη Πέμπτη.
Και μπορεί αρχικά να πυροδότησε αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους, περί προσβολής του σώματος, ωστόσο τα πνεύματα ηρέμησαν όταν δοθήκαν διευκρινήσεις, ότι τα όσα αναφέρθηκαν αφορούσαν την προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Πρέβεζα: ΔΕΙΤΕ την μαραθώνια συζήτηση στο Δ.Σ. για το Λιμάνι – Βίντεο
Στην συνεδρίαση μεταξύ άλλων τον λόγο πήρε και ο Γιάννης Τέφας εκπρόσωπος της εταιρίας της μαρίνας, που κατασκευάζεται στο λιμάνι.
Ο κ. Τέφας, που για πρώτη φορά μίλησε στα τόσα χρόνια που δίνει η εταιρία του πραγματική μάχη προκειμένου να ολοκληρώσει το επενδυτικό σχέδιο και το έργο της μαρίνας, περιέγραψε όχι μόνο τον γολγοθά που προσπαθεί να ξεπεράσει 12 χρόνια τώρα, αλλά έκανε λόγο και για αλλαγή συμβάσεων από την Λιμενική Επιτροπή προκειμένου να υλοποιηθούν άλλα έργα και επενδύσεις.
Αυτό εξάλλου ήταν που προκάλεσε και τις αντιδράσεις συμβούλων αλλά και μελών της παρούσας διοίκησης του Δ.Λ.Τ. οι οποίες καταλάγιασαν όταν δόθηκε η διευκρίνιση πως τα όσα ανέφερε αφορούσαν στην προηγούμενη διοίκηση.
Από πλευράς μελών βέβαια της προηγούμενης διοίκησης αλλά και της πρώην προέδρου της που ήταν παρών στην συνεδρίαση, δεν έγινε κάποια αναφορά επί του θέματος αλλά και ούτε υπήρξε κάποια ισχυρή αντίδραση.
Αν και ο κ. Τέφας δέχθηκε πιέσεις να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο ίδιος κλείνοντας το θέμα ανέφερε πως θα καταθέσει στον Εισαγγελέα εάν κληθεί.
Ο Γιάννης Τέφας αναφέρθηκε στον «πόλεμο» που έχει δεχθεί όλ αυτά τα χρόνια, για τα χρόνια που έχουν περάσει, για τα εκατομμύρια που έχουν επενδυθεί και τα χρήματα που έχουν καταβληθεί έως τώρα σε μισθώματα, χωρίς ακόμα μέχρι σήμερα να έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, μιας και η επένδυση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Πιο αναλυτικά:
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. για το λιμάνι, ζήτησε και πήρε τον λόγο ο Γιάννης Τέφας ο οποίος παραβρέθηκε στην συζήτηση σε μια προσπάθεια ενημέρωσης τόσο του σώματος όσο και του κοινού για το τι έχει συμβεί όλ αυτά τα χρόνια.
Όπως είπε, διαπίστωσε πως στην όλη συζήτηση τα δύο τρίτα του χρόνου αναλώθηκαν στη μαρίνα και ότι «εμείς θα φύγουμε ζημιωμένοι, συνεχίζουμε να φεύγουμε ζημιωμένοι, για ένα έργο που έφτασε τα 8,5 εκατομμύρια μέχρι στιγμής».
Διαβεβαίωσε πως σε δύο μήνες τουλάχιστον το έργο θα έχει τελειώσει και όπως είπε «ήδη έχουν αρχίσει αυτοί οι οποίοι μας πετροβολούσαν, να μας χτυπάνε την πλάτη» και οι οποίοι ζητούν τώρα θέσεις εργασίας για συγγενικά τους πρόσωπα.
Τόνισε πως σκοπός τους σαν επενδυτές δεν είναι να βγαίνουνε και να μιλάνε αλλά και ότι «Αν κάποιοι άνθρωποι, θεωρούν ότι εμείς δεν κάνουμε σωστά την δουλειά μας είναι κακό για τους ίδιους γιατί μέχρι και σήμερα βοηθούμε μέχρι εκεί που μπορούμε και όσο μας επιτρέπεται σε οποιοδήποτε κλάδο και οποιοδήποτε τομέα».
Γυρνώντας τον χρόνο πίσω στο 1995 είπε πως το τότε δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση για την κατασκευή της μαρίνας και την κατασκευή μόλου για την οριοθέτηση μεταξύ της μαρίνας και του εμπορικού λιμένα, μήκους 20 μέτρων και πλάτων 6 μέτρων. Την απόφαση αυτή μάλιστα ακολούθησε και ΦΕΚ το 1996.
Η θέση αυτή είναι στο ύψος των δικαστηρίων.
Όπως διάβασε ο κ. Τέφας «Την απόφαση τότε είχαν πάρει μεταξύ άλλων ο κ. Λούπας και ο κ. Κλάπας».
«Θεωρώ πως είμαστε οι μόνοι οι οποίοι ξεκινώντας από το μηδέν είμαστε εδώ που είμαστε και επειδή οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται, νομίζω πως είμαστε οι πιο αρμόδιοι για να σας ενημερώσουμε» είπε.
Ο κ. Τέφας υπογράμμισε πως στον διαγωνισμό για την μαρίνα πήγαν έχοντας ως «μπούσουλα» την απόφαση του Δ.Σ. του 1995 και το ΦΕΚ του 1996, τα οποία αναφέρει και η προκήρυξη, όπως είπε.
Και συνέχισε ο κ. Τέφας: «Εμείς πήγαμε να πάρουμε 20 στρέμματα και να κατασκευάσουμε ένα κυματοθραύστη στο σημείο το οποίο ορίζεται από το ’96. Αυτός ο κυματοθραύστης είναι μόλος. Ο μόλος είναι ένα σταθερό πράγμα και πείτε μου εσείς αν κάποιος καταλαβαίνει κάτι άλλο για μόλο. Αφού υπογράψαμε το 2008 με το τότε λιμενικό ταμείο, στην παράδοση παραλαβή βρήκαμε ότι λείπανε έξι στρέμματα. Η τότε δημοτική αρχή θα έπρεπε να βρει τα έξι στρέμματα. Από το υπουργείο είπανε ότι αν δεν έχετε τα 20 στρέμματα δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι εγκαταστάσεις που ορίζονται από το ΦΕΚ. Η τότε λιμενική επιτροπή, επί προεδρίας κ. Γιαμά, ήταν και ο κ. Ροπόκης, έψαχναν να βρουν τι θα κάνουν για τα 20 στρέμματα. Παίρνουν το masterplan που είχε εγκριθεί τότε, και ο μελετητής βρήκε ότι έλειπαν τα έξι στρέμματα. Για να μην πετροβολούμε κάποιους ανθρώπους που δώσανε λύσεις, θέλανε να προχωρήσει η διαδικασία και τώρα τους κάνουμε μαύρα πρόβατα και τους κατηγορούμε. Αυτό το αναφέρω για την ιστορία, γιατί όλοι κάτι κάνανε».
Και συνέχισε: «Στη συνέχεια επί θητείας κας Καζάκου, αφού φάγαμε τόσα χρόνια και φτάσαμε στο σημείο να πάμε προς την υλοποίηση, μπήκε το θέμα του κυματοθραύστη. Τι ήταν αυτό που το άλλαξε στην συνέχεια το ΦΕΚ το ‘14, ήταν κάτι που δεν το καταλάβαμε και γιατί έγινε. Το ΦΕΚ 2014 λέει ο κυματοθραύστης να μετατοπιστεί βορειότερα και αυτό θα προκύψει μετά από μελέτες οι οποίες θα ορίσουν που θα είναι η θέση του κυματοθραύστη. Για μας αυτό ήτανε το οποίο, κακώς σήμερα κατηγορούνται κάποιοι άνθρωποι, γιατί εάν δεν γίνονταν όπως γίνονται, να είστε σίγουροι ότι εμείς θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη. Πήραμε αυτά που πήραμε, θα υλοποιήσουμε αυτά που θα υλοποιήσουμε».
Από την πλευρά των επενδυτών έγινε μια κυματική μελέτη στην συνέχεια, για να οριστεί που θα πάει ο κυματοθραύστης, η οποία δεν έγινε δεκτή από την Λιμενική Επιτροπή που έκανε τη δική της μελέτη.
Το γεγονός αυτός έφερε νέα καθυστέρηση στο έργο 8 μήνες περίπου ενώ, όπως είπε ο κ. Τέφας, στο διάστημα αυτό (2015) πάρθηκαν τέσσερις αποφάσεις για τον κυματοθραύστη.
Όπως περιέγραψε ο κ. Τέφας διαβάζοντας τα σχετικά έγγραφα το ΔΛΤ «γνωμοδοτεί ότι δεν ενδιαφέρει το ΔΣ του ΔΛΤ το σημείο τοποθέτησης του κυματοθραύστη αρκεί να διασφαλίζεται η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία τόσο της μαρίνας όσο και του δυτικού τμήματος του εμπορικού λιμένα μέχρις ότου καταστεί η λειτουργία της ανατολικής προβλήτας. Σε άλλη απόφαση εγκρίνει η κατασκευή του κυματοθραύστη να γίνει σε θέση που προβλέπεται στη χοροθέτηση του έτους 1996 όπως αυτή περιγράφηκε στο σκεπτικό της τροποποίησης της χοροθέτησης της μαρίνας στην οποία αναφέρεται ότι η οριστική θέση θα προκύψει από τις οριστικές μελέτες που θα συνταχθούν εάν αυτό είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία της μαρίνας».
Αναφορικά με τα αποτελέσματα της κυματικής μελέτης που συντάχθηκε από το ΔΛΤ όπως είπε ο κ. Τέφας «είναι ακριβώς ίδια [με αυτή που είχαν συντάξει], διότι στηρίζεται σε μαθηματικούς τύπους όπως γίνεται διεθνώς, η οποία λέει, εκτιμάται ότι η βέλτιστη επιλογή της πρότασης της μαρίνας είναι η κατασκευή σταθερού κυματοθραύστη μήκους 20 μέτρων σε θέση χοροθέτησης καθώς είναι αυτή η οποία διασφαλίζει τις πιο ικανοποιητικές κυματικές συνθήκες σε ολόκληρη τη λιμενική λεκάνη συγκριτικά με τις υπόλοιπες εξετασθείσες λύσεις… Για την περεταίρω βελτίωση των κυματικών συνθηκών θα μπορούσε να εξετασθεί η κατασκευή στην ανωτέρω προτεινόμενη θέση σταθερού κυματοθραύστη μήκους 30 μέτρων».
Και συνέχισε ο κ. Τέφας «Η απόφαση της λιμενικής επιτροπής ήταν «εμείς θα πάρουμε πολιτική απόφαση». Και ξέρετε τι κάνανε? Στείλανε την τελευταία απόφαση με την οποία ακόμη δεν έχουμε καταλήξει και ταλαιπωρούμαστε από την τότε λιμενική επιτροπή».
Όπως είπε «η καινούργια διοίκηση βλέποντας όλ αυτά και με δικές μας οχλήσεις ότι εμείς θα προσφύγουμε δικαστικά διότι το έργο παρακωλύεται, έχουμε ενημερώσει και την διοίκηση της κας Καζάκου ότι εμείς έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα δύο ετών. Κλείνοντας τα δύο έτη, εμείς είμαστε εκπρόθεσμοι. Πράγμα το οποίο αναφέρεται στην σύμβαση. Όλ αυτά περάσανε στα ψηλά. Κανείς δεν ασχολούνταν. Κάθε μέρα είχαμε καταντήσει επαίτες. Υπάρχει έγγραφο πόσες οχλήσεις έχουμε κάνει. Ειπώθηκε ότι δεν έχουμε λεφτά να υλοποιήσουμε το έργο, ειπώθηκαν χίλια δύο πράγματα. Από την ημέρα που τελειώσαμε, δεν θα κάναμε πάνω από 2 χρόνια. Σε δύο μήνες τελειώνει».
«Θα πρέπει να ομολογήσω ότι επί θητείας του κ. Συγκούνα λύθηκαν προβλήματα. Δοθήκανε λύσεις» υπογράμμισε ο κ. Τέφας, ενώ αναφερόμενος στον «περιβόητο οικίσκο» είπε ότι καταβάλλεται κάθε μήνα το ποσό των 176 ευρώ για 16 τετραγωνικά, «Για έναν οικίσκο που είναι της ΔΕΗ δεν είναι δικός μας. Τον κατασκευάσαμε, μπήκε στην θέση που μπήκε και θα εξυπηρετεί την μαρίνα για χρόνια».
Σε μια έξαρση ο κ. Τέφας αναφέρθηκε στον χρόνο που έχει περάσει «Ήδη έχουμε εξαντλήσει 12 χρόνια απ όταν υπογράψαμε μαζί σας. Ποιος είναι ο στόχος σας; Ποιος είναι ο σκοπός σας; Να τιναχτεί ένας συμπολίτης σας στον αέρα; Για ποιο λόγο; Ένας άνθρωπος δεν είναι υπεύθυνος;» και συνέχισε:
«Λέγαμε στην κ. Καζάκου να πάμε στο υπουργείο να λύσουμε τα προβλήματα και ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Είσαστε επενδυτές, δεν μπορούμε να πάμε μαζί γιατί θα μας κατηγορήσουν. Ναι αλλά είμαστε συνεταίροι κα Καζάκου. Έχετε το 5%.»
Διάλογος:
Καζάκου: Το έχουμε;
Τέφας: Ας φροντίζατε να το πάρετε. Είστε εκπρόθεσμοι κ. Καζάκου. Επί θητείας σας γίνανε αυτά.
Καζάκου: Σας στέλναμε έγγραφα και δεν απαντούσατε.
Τέφας: Στο παρακαταθηκών και δανείων. Το ΓΕΜΗ λέει ότι είστε εκπρόθεσμοι. Να τα λέτε με το όνομά τους εδώ. Μας έχετε κάνει μαύρα πρόβατα σε όλη την κοινωνία. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. για ποιο λόγο;
Πιπιλίδης: Ποιες είναι οι προθέσεις σας να μας πείτε για το 5%.
Τέφας: Για εμάς είναι δεδομένο ότι είστε συνεταίροι. Το ΛΤ είναι συνέταιρος. Βρείτε μου εσείς έναν συνέταιρο που δε δίνει λύσεις στον συνέταιρο για να βγάλουν λεφτά. Έχουμε πέντε χρόνια. Όλη τη θητεία μας έχουμε ένα συνέταιρο ο οποίος φαίνεται ότι δεν θέλει να υλοποιηθεί το έργο. Αλλά θέλει και τις μετοχές. Αυτό αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Πως είναι δυνατόν ο συνέταιρος να μην συμβάλλει να υλοποιηθεί έργο από το οποίο θα βγάλει λεφτά; Δεν έχουμε αφήσει χαρτί για χαρτί. Μόνο από τον δεσπότη δεν έχουμε πάρει.
Και συνέχιζε ο κ. Τέφας: «Ξέρετε κ. Καζάκου ότι είχατε ένα εμπορικό λιμάνι που δεν έχει περιβαλλοντικούς όρους; Τι έχετε κάνει γι αυτό το πράγμα κύριοι; Τι σημαίνει μαρίνα μαύρο πρόβατο γι αυτή την πόλη; Επειδή βάζουμε τα λεφτά μας, χρεωνόμαστε, χρεώνουμε και τα παιδιά μας για ένα έργο το οποίο δεν είναι δικό μας. Ποιος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι δικό μας; Από τα 30 χρόνια έχουμε φάει τα 12. Ελάτε εσείς, τα οχτώ εκατομμύρια να τα κάνετε απόσβεση. Θα βλέπετε τους ισολογισμούς κάθε χρόνο. Επειδή είμαστε ρομαντικοί και ηλίθιοι; Εμείς δεν θέλουμε τίποτε από εσάς. Αλλά δεν μπορούμε να επαιτούμε. Και επειδή δεν είναι αυτός ο ρόλος μας έχουμε φτάσει σε σημείο και λυπάμαι πάρα πολύ που σας το λέω, να θεωρούμαστε εμείς, ειπώθηκε και αυτό, ότι κάνουμε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
»Και έχετε βρει έναν πρόεδρο τώρα που σας έλυσε τα χέρια για χιλιάδες πράγματα και τον πυροβολείτε όλοι. Να είστε σίγουροι ότι θα γυρίσετε και θα τον ψάχνετε μετά.
»Ναι κ. Καζάκου, γιατί εάν δεν υπάρχει κυματοθραύστης εκεί θα πάμε δικαστικά.
»Εμείς έχουμε μια προκήρυξη, ένα ΦΕΚ και μια σύμβαση. Είτε σας αρέσει είτε όχι θα το υποστείτε. Και προφανώς δεν θα τελειώσουμε. Διότι δεν βγαίνουν τα λεφτά».
Και συνεχίζοντας ο κ. Τέφας έκανε λόγο για διευκολύνσεις και αλλαγή συμβάσεων για άλλες επενδύσεις, από την προηγούμενη Λιμενική Επιτροπή.
«Η Λιμενική Επιτροπή έχει κάνει διευκολύνσεις, έχει αλλάξει συμβάσεις για να εξυπηρετήσει άλλες παρόμοιες επενδύσεις στην πόλη. Τι νομίζεται ότι αυτά δεν είναι γνωστά? Το τι εννοώ ψάξτε να κάνετε έλεγχο. Είμαι υπόλογος γι αυτά που λέω, ας με φωνάξει ο εισαγγελέας να καταθέσω».
Και συνέχισε:
«Δεν είχα σκοπό να θίξω κανένα. Αλλά δεν μπορούν να βομβαρδίζονται κάποιοι άνθρωποι που βοήθησαν. Ο Ροπόκης και ο Γιαμάς. Και αν δεν ήταν αυτοί, θα είχαμε φύγει. Έχουμε δώσει οχτακόσια χιλιάρικα δεν έχουμε πιάσει δουλειά ακόμα. Μόνο για μισθώματα. Θα δείτε τους ισολογισμούς. 8,5 εκατομμύρια συν φπα. Πότε αυτό το έργο κύριοι θα βγάλει τα λεφτά;
»Δεν θέλουμε να μας ευχαριστήσετε κύριοι. Δεν μπορείτε να μας πολεμάτε και να κάνετε πολιτική. Διότι η αποψινή συζήτηση, συγνώμη και με όλο το σεβασμό, εγώ δεν κατάλαβα γιατί την κάνατε. Και μονοπωλείτε κατά τα 2/3 της συζήτησης τον τουριστικό λιμένα.
»Αλλά δεν ήρθε ένας, μεγάλο παράπονο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ένας δεν ήρθε μια φορά, να εξαιρέσω δυο τρία άτομα, να πει τι κάνετε ρε ηλίθιοι? Ή δεν μας αρέσει αυτό άλλαξε το. Έχουμε στήσει πόλεμο με τους εργολάβους για να κάνουμε ένα έργο στολίδι.
»Δεν το κάνουμε δέκα χρόνια και θεωρείται ότι εμείς είμαστε υπόλογοι.
»Έχετε στήσει λαϊκό δικαστήριο.
»Για το 5% είναι κάτι που θα το συζητήσουμε ως εταιρία. Μου κάνετε λαϊκό δικαστήριο. Δεν ήρθατε όμως να με βοηθήσετε να μου λύσετε τα προβλήματα. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας εγώ και ο αδερφός μου για ποιο λόγο. Και θέλετε το 5%. Τι κάνατε 5 χρόνια;»
ΔΕΙΤΕ στο βίντεο που ακολουθεί από το 00:36:20
PAMEPREVEZA NEWSROOM
Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 10:07:54 από News Room