Πρέβεζα: Τελικά, πουλιέται η αξιοπρέπεια; – “Η επιστροφή του κακού και του λίγου”

Σε αυτόν τον τόπο τελικά, ένα είναι σίγουρο, πως ποτέ δεν πλήττεις, μέσα από τις εξελίξεις που συνεχώς διαδραματίζονται
Πρέβεζα: Τελικά, πουλιέται η αξιοπρέπεια; – “Η επιστροφή του κακού και του λίγου”_5e067b0a07bd3.jpeg
News Room22 Απριλίου, 2019 13:410

Σε αυτόν τον τόπο τελικά, ένα είναι σίγουρο, πως ποτέ δεν πλήττεις, μέσα από τις εξελίξεις που συνεχώς διαδραματίζονται

Σε αυτόν τον τόπο τελικά, ένα είναι σίγουρο, πως ποτέ δεν πλήττεις, μέσα από τις εξελίξεις που συνεχώς διαδραματίζονται.

Και πόσο μάλλον το διάστημα που διανύουμε που αποτελεί τα τελευταία «μέτρα» πριν τον τερματισμό.

Στον οποίο σίγουρα όλοι θα φθάσουν. Το θέμα είναι όμως πως και με ποιον τρόπο.

Με το κεφάλι ψηλά, με το κεφάλι χαμηλά, με το κεφάλι να γυρνά προς τα πίσω…

Πιθανών να μην έχει καμία σημασία ποιος θα τερματίσει πρώτος ή δεύτερος ή ακόμα και τελευταίος, μιας και οι διαδικασίες φρόντισαν αυτό να μην αποτελεί πλέον και τον βασικό σκοπό.

Σημασία όμως έχει ποιος ή ποιοι θα είναι αυτοί που θα τεθούν στην αφετηρία της επόμενης μέρας. Του ακόμα πιο δύσκολου και καθημερινού αγώνα.

Όλος αυτός ο αγώνας φέρνει στην επιφάνεια διάφορες τακτικές.

Πολιτικές θα τις χαρακτήριζε κάποιος. Και δεν θα έχει άδικο, μιας και όλα είναι πολιτική τελικά.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι που ισχύει.

Το θέμα είναι ποιος θα είναι ικανός να πολιτευτεί και να ασκήσει πολιτική με ήθος και αξιοπρέπεια.

Και όχι του λόγου αλλά της πράξης.

Γιατί αξιοπρέπεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στην άσκηση πολιτικής η αδράνεια, η άγνοια, τα μεγάλα λόγια, το βόλεμα που προσφέρει μια καρέκλα ή ακόμα και το πρώτο «λάκισμα» σε μια δυσκολία.

Και δεν είναι το τι έκανε κάποιος αλλά τι θα μπορούσε να κάνει και δεν το έκανε.

Αυτό βέβαια είναι ένα κεφάλαιο που θα έχουμε όλο το χρόνο να το ανοίξουμε το επόμενο διάστημα.

Εξ άλλου όλοι θα κριθούν. Και να είστε σίγουροι. Όχι γι αυτά που έκαναν αλλά γι αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν και δεν έκαναν.

Και το πρώτο ερώτημα που προκύπτει από τα όσα διαδραματίστηκαν πριν μόλις δύο μήνες και από τη γενικότερη πορεία προς την επόμενη αφετηρία, πριν από τον τερματισμό της προηγούμενης αυτοδιοικητικής πορείας είναι τελικά εάν μπορεί να επιβιώσει ένας «κακός», ένας «λίγος», ένας που «δεν είναι πολιτικός» και «δεν θα γίνει ποτέ», ένας με «αξιοπρέπεια» και «συνείδηση», ένας που δεν μπορεί να δεχθεί την «απαξίωση» και την «προσβολή» και τελικά ένας που «δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά».

Και η απάντηση είναι μια και ξεκάθαρη.

Ναι μπορεί…!!!

Ένας λοιπόν «κακός», ένας «λίγος», ένας που «δεν είναι πολιτικός» και «δεν θα γίνει ποτέ», ένας με «αξιοπρέπεια» και «συνείδηση», ένας που δεν μπορεί να δεχθεί την «απαξίωση» και την «προσβολή» και τελικά ένας που «δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά», τελικά, φαίνεται πως μπορεί να γίνει «καλός», «πολύς», «πολιτικός», να «δεχθεί την απαξίωση», την «προσβολή» και «να ασχοληθεί και πάλι με τα κοινά».

Να θυμίσουμε πως πριν από δύο περίπου μήνες εδώ στο pamepreveza είχαμε γράψει πως έσκασε βόμβα με την παραίτηση του Βαγγέλη Συγκούνα, τόσο από πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. όσο και από Δημοτικός Σύμβουλος (δείτε εδώ την επιστολή παραίτησης).

Ο ίδιος ο κ. Συγκούνας «ειρωνευόμενος» είχε πει πως αποτελούσε το «τιμώμενο πρόσωπο» τα τελευταία δύο χρόνια.

Είχε πει πως αυτό το διάστημα υπήρξε μια απαξίωση στην τακτική αλλά και τις αποφάσεις της δημοτικής λιμενικής αρχής κάτι που όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ήταν «Πρωτοφανές, απαξιωτικό και προσβλητικό για κάθε εκπρόσωπο δημοτικής αρχής, και για κάθε άνθρωπο…».

Έκανε λόγο για λαϊκά δικαστήρια και «με κάθε ευκαιρία θίγονται πρόσωπα και υπολήψεις, σπιλώνονται συνειδήσεις σε μια πρωτοφανή επίθεση για τα τοπικά αυτοδιοικητικά δρώμενα…».

Είπε πως «Απέτυχε ο κακός ο Συγκούνας γιατί δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ πολιτικός!!».

Και όπως ο ίδιος είχε υπογραμμίσει «Απέτυχε λοιπόν γιατί δεν ήταν πολιτικός μιας και στον τόπο μας ή πολιτική είναι μια πολύ απλή υπόθεση αρκεί να τηρείται ένα βασικό αξίωμα: να λες στον συνομιλητή σου αυτό που θέλει να ακούσει και εκείνος να το ακούει ξέροντας πως είναι ψέμα…!!».

Ψέμα;

Είπε ακόμα πως το διάστημα του ενάμιση περίπου τελευταίου χρόνου «ζήσαμε πρωτοφανείς καταστάσεις με προσβολές, απειλές, ειρωνείες, απαξίωση, εξευτελισμούς…»

Είπε επίσης πως «η αξιοπρέπεια ούτε πουλιέται αλλά ούτε αγοράζεται με όλο το χρυσάφι του κόσμου».

Έκανε λόγο για «εξευτελιστικά προεκλογικά show» τα οποία όπως τόνισε, δεν θα κάνει την χάρη κανενός να συμμετάσχει.

Κάτι που όπως είπε «Δεν μου το επιτρέπει η αξιοπρέπεια η πορεία και η συνείδησή μου».

Επανέλαβε πως δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ πολιτικός και δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά!!!

Τέλος είχε πει πως «ένας κακός ανάμεσα σε τόσους καλούς δεν μπορεί αν έχει θέση» και αποχώρησε και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου» δίνοντας την ευκαιρία όπως είπε «να «καθαρίσει» ο τόπος από την κόπρο του Αυγεία».

Και έκλεισε με την φράση «τελικά αποδείχθηκα τόσο κακός και λίγος» και ζήτησε συγνώμη από όλους όσους απαγοήτευσε.

Μετά απ όλα αυτά, σήμερα στην ανακοίνωση των ονομάτων των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του εκ νέου υποψηφίου και νυν Δημάρχου Πρέβεζας, Χρήστου Μπαΐλη, ήταν και αυτό του Ευάγγελου Συγκούνα.

Του ανθρώπου που όπως παραδέχθηκε δεν θα γίνει ποτέ πολιτικός, είναι κακός, είναι λίγος, δεν του επέτρεπε να παραμείνει στην θέση του προέδρου του Δ.Λ.Τ. και του δημοτικού συμβούλου η αξιοπρέπεια και η συνείδησή του, του ανθρώπου που δεν ήθελε να συμμετάσχει σε προεκλογικά show, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, του ανθρώπου που είπε πως η αξιοπρέπεια ούτε πουλιέται ούτε αγοράζεται, του ανθρώπου που δέχθηκε απειλές, ειρωνείες, απαξίωση, εξευτελισμούς και δεν απάντησε, του ανθρώπου που όπως ο ίδιος είπε «απέτυχε γιατί ποτέ δεν κατήγγειλε».

Σε μια έκρηξη ανθρωπιάς λοιπόν ο κ. Συγκούνας τότε, πριν από δύο μήνες είπε τα όσα είπε, είπε πως απέτυχε πως δεν κατήγγειλε, είπε πως η αξιοπρέπεια δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται με όλο το χρυσάφι του κόσμου, είπε πως δεν θα είχε σκοπό να ασχοληθεί ποτέ ξανά με τα κοινά.

Και κατά κοινή ομολογία συγκίνησε. Και πήρε και μπράβο. Πολλά μπράβο. Και έλαβε και κριτικές του στυλ, δεν έπρεπε να τα παρατήσει.

Γιατί φυσικά, το έργο του κ. Συγκούνα είναι σημαντικό, παρά το μικρό διάστημα που θήτευσε ως πρόεδρος του Δ.Λ.Τ..

Τελικά τι άλλαξε;

Είναι μια εύλογη ερώτηση.

Δίνει όμως αφορμή και για πολλές σκέψεις.

Έγινε «καλός» ο κ. Συγκούνας; και αν όχι πως θα αντιμετωπίσει τις μελλοντικές πιθανές «ειρωνείες», «απαξιώσεις», «εξευτελισμούς»; Έγινε «πολιτικός»; Και αν όχι θα καταγγείλει όσα δεν είχε καταγγείλει τελικά στο παρελθόν εάν εκλεγεί; Και εάν ναι, τελικά η αξιοπρέπεια πουλιέται; αγοράζεται; Τι θα απαντήσει ένας πολιτικός;

Η αρχική παραίτηση και στην συνέχεια η «επιστροφή» τελικά του κ. Συγκούνα στην τοπική αυτοδιοικητική πολιτική σκηνή, πως μπορούν να ερμηνευτούν;

Ίσως βέβαια σκεφτόμαστε πολύ και η παραμονή – επανεμφάνιση Συγκούνα στο ψηφοδέλτιο Μπαΐλη να σηματοδοτεί την αποχώρηση της χιλιόψηφης πρώην προέδρου του ΔΛΤ από τα μετερίζια της δημαρχιακής παράταξης.

Ίσως βέβαια και να σημαίνει απλώς ότι ο κ. Συγκουνας θα κάνει ο,τι του λέει η κα Καζακου από τις σκιές, ώστε “οι δουλειές της να γίνονται”, χωρίς να χρειάζεται να τραβάει το αυτάκι του δύστυχου γιατρού και χαλιώνται καρδιές και παρατάξεις.

Όλα αυτά με σεβασμό πάντα στις λέξεις αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπεια.

«Εξευτελιστικά προεκλογικά show»;

Ποιος να ξέρει…

Θα δείξει…

 

 

Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 10:03:12 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group