PamePreveza.gr: Για πρώτη φορά!! Υπ. Δημοτικοί Σύμβουλοι ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα τους και αποκαλύπτουν!

Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων με τις ίδιες ερωτήσεις για όλους, χωρισμένες σε δύο ενότητες
PamePreveza.gr: Για πρώτη φορά!! Υπ. Δημοτικοί Σύμβουλοι ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα τους και αποκαλύπτουν!_5e0672f9db5b0.jpeg
News Room15 Μαΐου, 2019 09:090

Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων με τις ίδιες ερωτήσεις για όλους, χωρισμένες σε δύο ενότητες

Λίγες μέρες έως τις εκλογές και καθημερινά τα social κατακλύζονται από κάρτες υποψηφίων, για το Δήμο Πρέβεζας, που πήραν την απόφαση να εκτεθούν δημόσια.

Διαφημιστικά φυλλάδια και κάρτες συναντάς παντού όπως παντού θα συναντήσεις και υποψηφίους.

Υποψήφιοι δήμαρχοι, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι κοινοτάρχες.

Ας μην κάνουμε λόγο για την Περιφέρεια και ας παραμείνουμε στον Δήμο της Πρέβεζας.

Αυτό βέβαια που εξελίσσεται, πέρα από τις καθημερινές επισκέψεις σε κάθε γωνιά του Δήμου και στο κάθε χωριό, είναι ένα «παιχνίδι» ανακοινώσεων.

Εκτός από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, υποψήφιοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα σε μια προσπάθεια να μιλήσουν στους πολίτες εκθέτοντας απόψεις, ιδέες, σκέψεις είτε κατά το παρελθόν είτε πρόσφατα.

Ίσως αυτό να αποτελεί ένα σημάδι βελτίωσης. Δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακόμα.

Στο διαδίκτυο, μιας και εκεί είναι το «γήπεδο» του Pamepreveza.gr συνήθως γίνεται και το μεγαλύτερο «παιχνίδι».

Γεγονός είναι βέβαια πως ένας αναγνώστης μπορεί να ισοδυναμεί με δέκα ίσως και παραπάνω ακόμα πολίτες, κάθε ηλικίας, μιας και αυτός μπορεί εκ των πραγμάτων να γίνει πρεσβευτής ενός κειμένου, ενός άρθρου, ενός δημοσιεύματος, μιας ατάκας, μια άποψης, μιας… απάντησης.

Έτσι προέκυψε μια απλή σκέψη

Δεν αρκεί μόνο μια κάρτα, μια ανακοίνωση υποψηφιότητας, μια φωτογραφία, μια πιθανόν πληρωμένη προώθηση υποψηφιότητας.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τις απόψεις και τις ιδέες αλλά και τον τρόπο σκέψης, ακόμα και προσωπικές προτιμήσεις του καθενός που αποφάσισε να εκτεθεί δημόσια. Του καθενός υποψηφίου δημοτικού συμβούλου. Θεωρώ πως είναι υποχρέωσή του.

Θα ήθελα να είχα την δυνατότητα να φιλοξενήσω τις ιδέες όλων. Αυτό βέβαια πρακτικά ήταν αδύνατο.

Έτσι σκέφτηκα το εξής απλό.

Τέσσερις, πέντε υποψήφιοι από κάθε παράταξη. Είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσα να ανταπεξέρθω.

Δημοσιογραφικά αυτό θα έπρεπε να έχει μια αντικειμενική και ρεαλιστική βάση.

Το συζήτησα με τον φίλο μου, Θάνο Αθανασιάδη, με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και προσωπικά, δεν σας το κρύβω, χάρηκα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο μας.

Τις θέσεις του πάνω κάτω τις ξέρω. Έχουμε κάνει αρκετές συζητήσεις, ώστε να θεωρώ ότι τυχόν εκλογή του κέρδος θα είναι για την πόλη και όχι χασούρα.

Δημοσιογραφικά, από την άλλη πλευρά, θεώρησα ότι μια προβολή της υποψηφιότητάς του θα ενείχε το στοιχείο της υποκειμενικότητας.

Έτσι λοιπόν του μετέφερε τη σκέψη μου που ταυτίστηκε με τη δική του. Ούτε εκείνος επιθυμούσε «ιδιαίτερη» προβολή, ούτε θεωρούσε σωστή τη «χρήση του μέσου» για προσωπική, «αθέμιτη» τρόπον τινά, προώθηση της υποψηφιότητάς του.

Όμως το νόμισμα έχει δυο όψεις.

Ο δημοσιογράφος παραθέτει με αντικειμενικότητα τις απόψεις αυτών που εκτίθενται δημόσια, είναι προς όφελος των αναγνωστών να γνωρίζουν αυτές τις απόψεις.

Και έτσι κατέληξα στο εξής.

Εάν οι ερωτήσεις, προς τους υποψηφίους, είναι κοινές, οι απαντήσεις θα εξαρτηθούν μόνον από το ποιόν του καθενός.

Έπρεπε να φτιάξω λοιπόν ένα κοινό ερωτηματολόγιο. Κάτι που να μπορεί καθένας να απαντήσει, εφ’ όσον το επιθυμεί.

Αυτή ήταν η σκέψη μου.

Ερωτηματολόγιο

Την έκανα πράξη, δανειζόμενος στοιχεία από τις λεγόμενες συνεντεύξεις – υποδείγματα, με ερωτήσεις, τις οποίες πολλοί, σπουδαιότεροι από εμένα, έθεσαν σε πολλούς σπουδαίους συνομιλητές τους.

Χάριν πολυφωνίας και με γνώμονα το καλό της πόλης, των δημοτών και του μέλλοντος, το οποίο όλοι ευαγγελίζονται, την έθεσα επί τάπητος για κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, καθέναν που θα εκτεθεί δημόσια στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019.

Οι ερωτήσεις χωρίστηκαν σε δύο ενότητες.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει 30 ερωτήσεις μέσα από τις οποίες «ξεδιπλώνεται» ο χαρακτήρας του υποψηφίου.

Είναι ένα ερωτηματολόγιο, αμφιλεγόμενο, πολυσυζητημένο, πολύπλοκα αποκαλυπτικό, απλοποιημένο αλλά όχι απλό.

Είναι γνωστό ως ερωτηματολόγιο του Προυστ και χρησιμοποιείται εδώ και 120 περίπου χρόνια με αρκετές διαφοροποιήσεις «α λα καρτ» και προκαλεί αμείωτο ενδιαφέρον.

Αποδίδεται στον συγγραφέα του περίφημου «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» Μαρσέλ Προυστ, αν και η έρευνα καταλήγει ότι ο Προυστ απλώς απάντησε σ’ αυτό.

Αρέσει, διαβάζεται (κρυφά απ’ όσους το κριτικάρουν), είναι μόδα, έχει κοφτό τέμπο και σίγουρα αναδεικνύει κρυμμένο χιούμορ και ενδιαφέρουσες πλευρές της καθημερινότητάς (μας, σας).

Συμβάλλει ωστόσο πιστεύω στο να αλληλο-γνωριστούνε καλύτερα οι άνθρωποι.

Ιδού οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μέρος της συνέντευξης:

– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
– Ποια αρετή προτιμάτε σ’ έναν άντρα;
– Ποια αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα;
– Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
– Το βασικό σας ελάττωμα;
– Η βασική σας απασχόληση;
– Τι είναι για σας ευτυχία;
– Τι είναι για σας δυστυχία;
– Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
– Ποιος θα ήταν για σας ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
– Το αγαπημένο σας χρώμα;
– Το αγαπημένο σας λουλούδι;
– Το αγαπημένο σας πουλί;
– Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
– Οι αγαπημένοι σας ποιητές
– Οι αγαπημένοι σας ήρωες από την λογοτεχνία;
– Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την λογοτεχνία;
– Οι αγαπημένοι σας συνθέτες;
– Οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι;
– Οι ήρωες σας από την πραγματική ζωή;
– Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο;
– Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την παγκόσμια ιστορία;
– Το αγαπημένο σας όνομα;
– Τι μισείτε περισσότερο;
– Ποιο στρατιωτικό γεγονός θαυμάζετε περισσότερο;
– Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
– Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
– Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
– Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;
– Το αγαπημένο σας απόφθεγμα;

Η δεύτερη ενότητα των ερωτήσεων 13+1 στον αριθμό, είναι αυτό που εγώ λέω 13άρι. Ένα χρυσό 13άρι και 1 «τζόκερ» για τους υποψηφίους ικανό να δώσει μια εικόνα για τις απόψεις τους και τις θέσεις τους πάνω σε γενικότερα ζητήματα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τον Δήμο Πρέβεζας και απασχολούν.

Ιδού οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης:

1. «Είστε δημοτικός σύμβουλος πλέον, συγχαρητήρια! Πείτε μου την πρώτη προτεραιότητά σας, αυτό που θα προσπαθήσετε να κάνετε πράξη την επόμενη της εκλογής σας»

2. «Θα είστε σε αυτήν τη θέση για 4 έτη. Πώς βλέπετε την Πρέβεζα στο τρίτο έτος της θητείας σας; Τι θα έχει αλλάξει οπωσδήποτε στην πόλη;»

3. «Η ένωση με την Ιονία οδό θα έχει ολοκληρωθεί το 2020, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Ποια προεργασία σκοπεύετε να έχετε κάνει, ώστε να είναι η πόλη έτοιμη για το νέο προσδόκιμο κύμα επισκεπτών;»

4. «Αναφέρετε ένα προσωπικό σας όνειρο για το Δήμο συνολικά»

5. «Ποταμός Λούρος, ρύπανση και διαδημοτική συνεργασία καθαρισμού πέριξ Αμβρακικού. Νομίζετε ότι μπορείτε να επιτύχετε συναίνεση επιχειρηματιών και δημοτικών Αρχών, για την εξυγίανση της μεγαλύτερης κλειστής θάλασσας της Ευρώπης; Με ποιους μπορείτε να συνεργαστείτε;»

6. «Ρυμοτομία, κυκλοφοριακό: Μαζεύονται πολλά, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς. Πόσο πιστεύετε ότι ξέρετε την πόλη, ώστε να δώσετε το στίγμα σας σε αυτήν; Ποια είναι η πρότασή σας για τη λεωφόρο Ειρήνης; Θα παραμείνει ως έχει; Θα αλλάξετε κάτι;»

7. «Αρχαία Νικόπολη, Μονολίθι, Σμυρτούλα: Δείτε το χώρο ενοποιημένα και φανταστείτε ένα γιγάντιο τουριστικό θεματικό πάρκο. Τι θα συμπεριλαμβάνει αυτό; Αφαιρέστε όποια περιοχή δεν εντάσσεται στο πλάνο σας»

8. «ΒΙΠΕ και επιχειρηματικότητα: Είναι στις προθέσεις σας να δείτε το Δήμο ως έναν ισχυρό ιδιώτη, ή θα διατηρήσετε το αμέτοχο στις οικονομικές δραστηριότητες;»

9. «Έχετε, φυσικά, υπ’ όψιν σας το περίφημο έργο του νυν Δημάρχου Τρικκαίων. Ποιο από τα επιμέρους έργα του έχετε κάνει προσωπικό σας στοίχημα να “μεταφερθεί” και στην Πρέβεζα;»

10. «Πόσο υποστηρίζετε την κοινωνική συναίνεση στα δημοτικά ζητήματα; Με το νέο εκλογικό σύστημα θα κληθείτε να συνεργαστείτε – πιθανότατα – και με πολιτικούς αντιπάλους. Θα ρίξετε νερό στο κρασί σας για το κοινό καλό;»

11. «Από αυτόκλητους υπεύθυνους και παντογνώστες λέγονται πολλά για την Κυανή Ακτή, αλλά δεν έχει αναφερθεί τίποτε για το θερινό κινηματογράφο που απουσίασε από την καθημερινότητά μας καθ’ όλη την τετραετία. Τον έχετε κατά νου; Πώς τον φαντάζεστε την επομένη της νίκης;»

12. «Θα έχετε, είμαι βέβαιος, προσωπική άποψη για την είσοδο της πόλης από την πλευρά της παραλιακής, τα λεγόμενα καλάμια. Πόσο, πιστεύετε, πρέπει να ανεχθούμε ακόμη την υποβάθμιση της εκεί περιοχής;»

13. «Είστε υπέρ ή κατά της μεταφοράς πόρων από το δημοτικό λιμενικό ταμείο σε κοινωφελή έργα εντός του ιστού των αστικών κέντρων του Δήμου, και αναφέρομαι στο Κανάλι και το Λούρο; Γίνετε συγκεκριμένος»

14. «Από ποιο μετερίζι βλέπετε τον εαυτό σας να υπηρετεί τα κοινά την επομένη της εκλογής σας;»
 

Τέλος δόθηκε το «ελεύθερο» σε κάθε συνομιλητή να απαντήσει σε όσες από τις ερωτήσεις επιθυμούσε. Κάποιοι βέβαια απάντησαν σε όλες. Άλλοι όχι!!

Περιορισμοί

Εσείς ως αναγνώστες του Pamepreveza.gr, θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι τέθηκαν κάποιοι περιορισμοί στις απαντήσεις και στον τρόπο διεξαγωγής.

Γνωστοποιήθηκε στους υποψηφίους πως οι ασάφειες και οι «μεγάλες κουβέντες» δε θα τύχουν καλής αντιμετώπισης, επειδή ο σεβασμός στον αναγνώστη πρυτανεύει έναντι της ψηφοθηρίας.

Το «ναι» και το «όχι» έχουν σημασία και όχι το «θα».

Διαβεβαίωσα όλους πως οι δημοσιεύσεις των συνεντεύξεων θα ξεκινούσαν εφόσον τις είχα συγκεντρώσει όλες. Έτσι κανείς δεν θα γνώριζε τι θα απαντούσε άλλος υποψήφιος ακόμα και αν ανήκει στην ίδια παράταξη.

Ζήτησα να υπάρχουν όσο το δυνατόν σαφέστατες απαντήσεις πάνω στις συγκεκριμένες ερωτήσεις καθώς και να μην υπάρχουν αναφορές σε θέματα πέρα των ερωτήσεων.

Οι περισσότεροι το σεβάστηκαν και το αποτέλεσμα θα δείτε και θα κρίνετε οι ίδιοι.

ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε ΟΛΕΣ τις συνεντεύξεις απ όσους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Pamepreveza.gr.

Θα ακολουθήσουν, σήμερα και τις επόμενες μέρες οι συνεντεύξεις.

Σημαντική σημείωση: Όπως ανέφερα προηγούμενα απευθύνθηκα σε 4-5 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κάθε μίας από τις επτά παρατάξεις για τον Δήμο Πρέβεζας. Δυστυχώς, ενώ αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον και φυσικά αποδοχή της πρόσκλησης σε συνέντευξη, στην πορεία κάποιοι αρνήθηκαν εκ των υστέρων να απαντήσουν στις ερωτήσεις [για τους δικούς τους λόγους] ενώ άλλοι απλά δεν τήρησαν τους κανόνες αλλά και τους χρόνους που είχαν τεθεί. Οι συνεντεύξεις θα δημοσιευθούν χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση από εμάς.

Από πλευράς μου οφείλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν αυτήν την συνέντευξη.

 

Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:59:47 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group