Λάζαρος Πιπιλίδης: Ο άνθρωπος που “ζωντάνεψε” τα ταμεία του Δήμου Πρέβεζας και σώζει το γόητρο της Δημοτικής Αρχής

Είναι αυτός που κατάφερε να ισορροπήσει τα οικονομικά, να εξοφλήσει προμηθευτές, να μειώσει κατά πολλά εκατομμύρια τα χρέη, να «προκαλέσει» πλεόνασμα και στην ουσία να «καθαρίσει» το πρόσωπο του Δήμου
Λάζαρος Πιπιλίδης: Ο άνθρωπος που “ζωντάνεψε” τα ταμεία του Δήμου Πρέβεζας και σώζει το γόητρο της Δημοτικής Αρχής_5e0672bd10db6.jpeg
News Room15 Μαΐου, 2019 13:090

Είναι αυτός που κατάφερε να ισορροπήσει τα οικονομικά, να εξοφλήσει προμηθευτές, να μειώσει κατά πολλά εκατομμύρια τα χρέη, να «προκαλέσει» πλεόνασμα και στην ουσία να «καθαρίσει» το πρόσωπο του Δήμου

Το να έχεις την δυνατότητα αλλά και την τύχη να βρίσκεται δίπλα σου ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα οικονομικά όπως τα δάχτυλα του χεριού του, είναι «ευλογία».

Αυτό φαίνεται πως το γνωρίζει πολύ καλά ο Δήμαρχος Πρέβεζας και εκ νέου υποψήφιος, Χρήστο Μπαΐλης.

Θα ήταν άλλωστε τραγικό λάθος μια αποτυχία συνεργασίας στο μέλλον, πόσο μάλλον στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Ο άνθρωπος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, χωρίς να υπερβάλουμε, κράτησε τον Δήμο Πρέβεζας όρθιο, είναι αυτός που ακούει στο όνομα Λάζαρος Πιπιλίδης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό “Δημοτική Συνεργασία” και επικεφαλής τον Χρήστος Μπαΐλη.
 


 

Είναι αυτός που κατάφερε να ισορροπήσει τα οικονομικά του Δήμου, να εξοφλήσει προμηθευτές, να μειώσει κατά πολλά εκατομμύρια τα χρέη, να «προκαλέσει» πλεόνασμα και στην ουσία να «καθαρίσει» το πρόσωπο του Δήμου.

Αυτό που κατάφερε να πετύχει ο επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Πιπιλίδης, είναι στην ουσία και το «σωσίβιο» που διέσωσε όχι μόνο την Δημοτική Αρχή αλλά και το κύρος του ίδιου του Δημάρχου.

Είναι στην ουσία ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από την τάξη που έχει μπει ο Δήμος και τα οικονομικά του, αφού ανέλαβε σε μια περίοδο απόλυτης καταστροφής και κατάφερε με σωστή διαχείριση και κατάλληλους χειρισμούς [άλλωστε είναι έμπειρος στην δουλειά του], να οδηγήσει τον Δήμο προς την επόμενη αναπτυξιακή πορεία του 2020.

Ο Λάζαρος Πιπιλίδης μπορεί να κουβαλάει στις πλάτες του εμπειρία στα οικονομικά για περισσότερα από 40 χρόνια, διαθέτει όμως και μεγάλη πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως, στο πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνεται και η θητεία του ως Δήμαρχος Ζαλόγγου από το 1999 έως το 2002. Περίοδο που επί δημαρχίας του, μόνο αξιόλογα έργα έχουν υλοποιηθεί στον πρώην δήμο.

Ο ίδιος υιοθετεί από τον Αγάθων:
«Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία:
Ότι κυβερνάει ανθρώπους,
Ότι πρέπει να διαχειρίζεται την εξουσία σύμφωνα με τον νόμο και
Ότι δεν θα κυβερνάει αιώνια».

Η διάθεση για προσφορά και αποτελεσματική συμμετοχή στα κοινά είναι χαρακτηριστικό του Λάζαρου Πιπιλίδη. Άλλωστε οι αρχές που πρέσβευε αλλά και οι  απόψεις του στην διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και τα στοιχεία που τον οδήγησαν να προσφέρει τόσο σημαντικό έργο άμισθος, μιας και δεν αποδέχθηκε το μηνιαίο αντίτιμο για τις υπηρεσίες του στα οικονομικά του Δήμου.
 


 

Σημαντικά τα έργα στον πρώην Δήμο Ζαλόγγου

Όταν το 1999 ανέλαβε την διακυβέρνηση του Δήμου Ζαλόγγου ο Λάζαρος Πιπιλίδης μόνο έργο είχε στο μυαλό του να παράξει.

Ανέλαβε έναν Δήμο τον οποίο και δημιούργησε από την αρχή.

Επί θητείας του δημοπρατήθηκε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαλόγγου στην Σαμψούντα με προϋπολογισμό τότε 100εκ. δραχμές.

Ολοκλήρωσε το λαογραφικό μουσείο της Καμαρίνας ενώ το ποσό των 410εκ. δραχμών είχε δαπανηθεί μόνο σε υδρεύσεις και την κατασκευή τριών αντλιοστασίων με την Καμαρίνα και η Κρυοπηγή να «απολαμβάνουν» τα δικά του έργα έως σήμερα.

Την ίδια περίοδο δημοπρατήθηκε το Δημοτικό Στάδιο ενώ εντάχθηκε σε πρόγραμμα και ο Παιδικός Σταθμός της Νέας Σινώπης.

Ένα όμως σημαντικό έργο επί δημαρχίας Πιπιλίδη ήταν η δημοπράτηση του έργου της παραλίας Καναλίου, με τους δρόμους και τις πλατείες αλλά και ο δρόμος που συνδέει τον Βράχο με την Εθνική Οδό.

Στον ίδιο χρεώνεται η ανάπλαση της παραλίας του Βράχου, ένα διαδημοτικό έργο με τον Δήμο Φαναρίου.

Επίσης δημιουργήθηκαν δύο εξαθέσια δημοτικά σχολεία και ο ίδιος ανέλαβε το πολιτικό κόστος γιατί έπρεπε να μαζευτούν τα παιδιά για να οργανωθεί πολυδύναμο σχολείο.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις και τα έργα που αφορούσαν σε αγροτική και δημοτική οδοποιία αλλά και την πλατεία της Λυγιάς, την ύδρευση της παραλίας του Βράχου, από την γεώτρηση στα Ριζά αλλά και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Καστροσυκιάς.

Και ερχόμαστε στο σήμερα…

Η συμβολή του Λάζαρου Πιπιλίδη και η βοήθεια στον οικονομικό τομέα ήταν και είναι σημαντική.

Αυτό άλλωστε του το αναγνωρίζουν όχι μόνο οι «συμπαθούντες» αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Αρκεί να αναφερθεί πως στην περίοδο των τελευταίων πέντε ετών ο δήμος είναι πλεονασματικός ενώ οι υποχρεώσεις από 22,5 εκ. έφτασαν κάτω από 7εκ. ευρώ.

Το διάστημα αυτό 19εκ. ευρώ πληρώθηκαν σε υποχρεώσεις προς τρίτους ενώ υλοποιήθηκαν και επενδύσεις σε διάφορα έργα.

Αγοράστηκαν τρία απορριμματοφόρα και έχει ήδη δρομολογηθεί η αγορά ενός ακόμα.

Έχουν καλυφθεί όλες οι λειτουργικές δαπάνες και όπως είχε πει πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα ο κ. Πιπιλίδης «πλέον οι προμηθευτές ζητούν να συνεργαστούν μαζί μου ενώ παλαιοτέρα μας γύριζαν την πλάτη. Όλα αυτά είναι μια προσπάθεια μέσα από σωστή διαχείριση» είχε επισημάνει.

Το μυστικό της επιτυχίας

Μιλώντας στο Pamepreveza.gr ο Λάζαρος Πιπιλίδης ερωτηθείς για το μυστικό της επιτυχίας στην αυτοδιοίκηση είπε πως «Το μεγάλο κλειδί στην αυτοδιοίκηση δεν είναι να πιάσεις ένα γραφείο και να λες ζήτα από εκείνον τι χρωστάει ζήτα από τον άλλον… Το μεγάλο κλειδί είναι η οικονομική επιτροπή. Αποφασίζει και βάζει προτεραιότητες. Και τραβάει και λίγο τα γκέμια των Αντιδημάρχων.

»… Δεν το καταφέρνεις πάντα… αλλά να μην έχουμε απευθείας αναθέσεις και ανοίγματα… να σφίξεις εκεί τα λουριά. Άμα δεν το κάνεις αυτό το έχεις χάσει το παιχνίδι.

»Όλο το θέμα το οικονομικό, για να φτάσεις σε ένα σοβαρό σημείο και να πεις ότι επιτέλους δεν θα μου κατασχέσουν αύριο το δημαρχείο ή την μισθοδοσία του προσωπικού, είναι να είσαι σοβαρός στις αποφάσεις, να έχεις γνώσεις να έχεις πείρα. Γιατί αλλιώς δεν κάνεις».

Η Αυτοδιοίκηση ένας τομέας που πρέπει να δίνεις, μου αρέσει αυτό που κάνω

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιπιλίδης δεν θεωρεί «ότι αυτή η δουλειά είναι για να πληρώνομαι. Γιατί δεν αφήνω όλες τις άλλες δραστηριότητες μου για ασχοληθώ αποκλειστικά. Η αυτοδιοίκηση είναι ένας τομέας που πρέπει να δίνεις. Αυτό επέλεξα».

Σε άλλο μέρος της συζήτησής μας απαντώντας σε ερώτηση εάν κουράστηκε όλ αυτά τα χρόνια είπε «Όχι δεν κουράστηκα. Μ αρέσει αυτό που κάνω. Μ αρέσει η αγάπη του κόσμου. Αυτό που βλέπω σήμερα. Μου αρέσει να βρίσκομαι κοντά στα προβλήματα του κόσμου. Ειδικά στην πόλη με ρωτάνε, που μένω. Τα παιδιά μου και τα τρία, μένουν στην Πρέβεζα. Αλλά εγώ μένω στο χωριό. Η ζωή εκεί μ αρέσει και είμαι γεμάτος».

Μίλησε και για τους συνεργάτες του και αισθάνεται πως δεν πρέπει να έχει κανένας παράπονο.


 

«Θα συνεχίσω να στηρίζω τον Χρήστο Μπαΐλη»

Όσο για τον Δήμαρχο, Χρήστο Μπαΐλη είπε πως τον στηρίζει επτά χρόνια τώρα. «Παλιοί συμμαθητές από το Γυμνάσιο. Και θα συνεχίζω να τον στηρίζω» πρόσθεσε.

Κάνοντας λόγο και για τους αντιδημάρχους είπε πως «όπου και όποιος με χρειάστηκε, ακόμα και για προσωπικά θέματα, όχι μόνο θέματα του δήμου, ήμουν πάντα μπροστά».

«Θέλω να βλέπω να παίρνουν αποφάσεις πρωτοβουλίες, και εγώ να τους βοηθάω όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας δεν δέχθηκε να πάρει την δική μου θέση. Εγώ είπα θέλω να είμαι άμισθος» πρόσθεσε.

«Θέλω να είμαι πιο «όμορφος» στην αντιπολίτευση παρά στους δικούς μου στην συμπολίτευση»

Ήταν δίπλα ακόμα και στην αντιπολίτευση. «Και ας μου πει ένας ότι μια φορά έδειξα αδιαφορία» υπογράμμισε και τόνισε «Θέλω να είμαι πιο «όμορφος» στην αντιπολίτευση παρά στους δικούς μου στην συμπολίτευση».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έκανε επίσης λόγο για την ομορφιά της αυτοδιοίκησης.

Η ομορφιά της Αυτοδιοίκησης

«Όταν βλέπεις αυτήν την ομορφιά που έχει η αυτοδιοίκηση… Παίρνεις μια απόφαση και την βλέπεις να υλοποιείται. Βλέπεις τον κόσμο να είναι δίπλα σου να περιμένει να τον κοιτάξεις να τον χαιρετήσεις, ενθουσιάζεται. Δεν θέλεις και τίποτε άλλο. Αυτό και μόνο σου αρκεί. Η αγάπη του κόσμου που εισπράττεις σαν αιρετός. Και φυσικά τα έργα που έχεις βάλει στο μυαλό σου να προωθηθούν. Βέβαια υπάρχουν πολλά έργα που δεν έχουν γίνει από αυτά που εγώ τουλάχιστον ονειρεύτηκα» είπε ο Λάζαρος Πιπιλίδης και έκανε λόγο για τα έργα που είχε ονειρευτεί και τα βλέπει να υλοποιούνται όπως ο βιολογικός Ζαλόγγου που «είχε ξεκινήσει πριν απο μένα, εγώ τον άφησα στην δεύτερη φάση. Είχε ενταχθεί στο 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης» είπε και αναφέρθηκε και στην ύδρευση της παραλιακής ζώνης.

Τόνισε επίσης «Στις προσπάθειές μου ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, εννιά χρόνια δεν έχουμε καμία αύξηση και ειδικά στις δημοτικές ενότητες Ζαλόγγου και Λούρου, σε όλα τα τέλη. Αυτό λέει πάρα πολλά. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα. Είναι θετικό το γεγονός πως οι Δ.Ε. Ζαλόγγου και Λούρου παραμένουν εκτός ΔΕΥΑΠ, γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το ίδιο όλους τους δημότες σαν μια περιφέρεια, με όσους έχουν τις απολαβές μέσα στην Πρέβεζα, σε θέματα καθαριότητας κ.λπ..»

Προοπτική

Για την προοπτική της Πρέβεζας σημείωσε πως είναι μεγάλη. «Άλλωστε και ο Quardian την κατάταξε στους δέκα καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Λάζαρος Πιπιλίδης και στάθηκε στην παραλία της πόλης και στην παραλιακή ζώνη της Δ.Ε. Ζαλόγγου που, όπως είπε, είναι το επόμενο βήμα της Πρέβεζας.

«Πρέπει άμεσα να γίνει μια μελέτη πέρα από τα ΣΒΑΚ, πρέπει να αναπτύξουμε την παραλία και να της δώσουμε προοπτικές» είπε συγκεκριμένα.

Στάθηκε επίσης και σε έργα για την ανάδειξη του Αμβρακικού κάνοντας αναφορά σε παλαιότερο επί δικής του δημαρχίας διαδημοτικό έργο (Πρέβεζας, Ζαλόγγου, Λούρου) που περιλάμβανε πεζογέφυρα στον Λούρο ποταμό.

«Δεν υπήρχε καμία πρόσβαση στον Αμβρακικό από την μεριά της Πρέβεζας. Όλοι πηγαίνουν από την Άρτα για να μπουν στο οικοσύστημα. Με την πεζογέφυρα στα όρια Σαμψούντας – Σινώπης στον βάλτο, ένα αναψυκτήριο, ένα παρατηρητήριο. Να πηγαίνει ο κόσμος να βλέπει, το ποτάμι να περνάει από κάτω, τα παιδιά να αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις προς το περιβάλλον και τον Αμβρακικό» είπε συγκεκριμένα.

Η Πρέβεζα που αγκάλιασε τους πρόσφυγες

«Και μέσα στην Πρέβεζα υπάρχουν πολλά πράγματα. Έχω ζήσει 41 χρόνια εδώ. Είναι η πόλη μου. Ένας ευλογημένος τόπος. Είναι η πόλη που αγκάλιασε τους πρόσφυγες, Σαμψούντας, Σινώπης, Αρχαγγέλου, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα μας έδιωχνε. Τους γονείς μας δεν τους δέχονταν λόγω του προβλήματος που υπήρχε της αρρώστιας. Η Πρέβεζα ήταν η καλή μανούλα, που τους αγκάλιασε, ταΐσε τα παιδιά τους, τους έδωσε την δυνατότητα να κάνουν οικογένειες να δημιουργηθούν και πολλοί σήμερα από τους συμπατριώτες μου μένουν στην πόλη της Πρέβεζας και οι προοπτικές η ζωή τους έχουν ταυτιστεί με την πόλη» είπε ο Λάζαρος Πιπιλίδης εμφανώς συγκινημένος.

Έκανε επίσης λόγο για το μεγάλο πρόβλημα με τους δρόμους, που κάποιες σημαντικές λύσεις θα δώσει το ΣΒΑΚ.

Και έβαλε ένα δεδομένο για το δρόμο Μερκούρη – Τσαλδάρη μπροστά από το παλιό ΚΤΕΛ. «Εάν εκεί γίνει μια ωραία πλατειούλα και ενωθεί, αμέσως η πόλη θα ανασάνει. Θα φεύγεις από όποιο σημείο της Πρέβεζας και θα βγαίνεις παραλία. Ενώ τώρα πρέπει να κάνεις στροφές. Για να κατεβείς κάτω χάνεσαι. Με όποιο κόστος οικονομικό αλλά και πολιτικό γίνει αυτό, γιατί κάποιοι θα πρέπει να αποζημιωθούν και να αφήσουν τον χώρο. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».

Φέρνοντας ένα ακόμα παράδειγμα για τον χώρο περιμετρικά του κάστρου του Αγ. Ανδρέα, έκανε αναφορά στον Δήμο Τρικαίων και στον Δήμαρχο. «Ο άνθρωπος είναι πολύ μπροστά. Πρέπει να έχει και φοβερούς συνεργάτες» είπε συγκεκριμένα, ενώ αναφέρθηκε στην αλλαγή που μπορεί να γίνει σε όλη την ντάπια. Κάτι παρόμοιο έχει γίνει και στην Λειβαδιά, στο ποτάμι, που για το έργο αυτό βραβεύτηκε ο Δήμαρχος της.

Επεσήμανε τέλος πως χρειάζονται αποφάσεις, σωστές συνεργασίες «και πάνω απ όλα, να μην κοιτάμε το προσωπικό μας συμφέρον αλλά το συνολικό, σαν πόλη. Που δεν είναι μόνο για εμάς αλλά για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές» κατέληξε ο Λάζαρος Πιπιλίδης κλείνοντας την μικρή μας αυτή κουβέντα.

 

 

Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:59:47 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group