Ταξιάρχης Κωστογιάννης: Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτή την υποβάθμιση – Συνέντευξη στο Pamepreveza.gr

Συνέντευξη με τον Ταξιάρχη Κωστογιάννη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό "Ανυπότακτη Κίνηση"
ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
News Room17 Μαΐου, 2019 18:470

Συνέντευξη με τον Ταξιάρχη Κωστογιάννη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό "Ανυπότακτη Κίνηση"

Η συνέντευξη που ακολουθεί αποτελεί την έκτη από μια σειρά συνεντεύξεων (μπορείτε να τις δείτε όλες εδώ) που μας δόθηκαν από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων.

Ο αριθμός των φετεινών υποψηφίων ήταν τέτοιος που υποχρεωθήκαμε να προβούμε σε χρήση ηλεκτρονικής κληρωτίδας, προκειμένου να πιάσουμε το εκλογικό μέτρο και η εκπροσώπηση να είναι ανάλογη των συνδυασμών.

Όλες οι ερωτήσεις είναι κοινές, περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Στη συνέντευξη κλήθηκαν τηλεφωνικά 33 υποψήφιοι και από τους επτά συνδυασμούς.

Μετά την τηλεφωνική ενημέρωση και την γνωστοποίηση κάποιων «περιορισμών» αλλά και των όρων που έπρεπε να ακολουθηθούν, αποδέχθηκαν την πρόσκληση για να λάβουν μέρος οι 27 από αυτούς, αποδεχόμενοι τους όρους, τον αριθμό των ερωτήσεων και το είδος αυτών.

Μετά την γνωστοποίηση του ερωτηματολογίου συμμετείχαν τελικά στην συνέντευξη οι 14 υποψήφιοι ενώ οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να απαντήσουν, αφού όμως πρώτα έλαβαν τις ερωτήσεις.

Ανοίξαμε τον κύκλο αυτό, ο οποίος προσδοκάμε να είναι αυτό που ο δημότης – ψηφοφόρος χρειάζεται, ώστε να αποφασίσει και φιλοξενούμε – πάλι με τυχαία σειρά – τη συνέντευξη του Ταξιάρχη Κωστογιάννη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό «Ανυπότακτη Κίνηση».

 

Πρώτο μέρος

1 Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;

Είμαι επιεικής με τους υπόλοιπους , γιατί θέλω και αυτοί να με αντιμετωπίζουν με επιείκεια και απεχθάνομαι την «οσφυοκαμψία» και τον ραγιαδισμό στους «ανωτέρους».

2 Ποια αρετή προτιμάτε σ’ έναν άντρα;

3 Ποια αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα;

Η αρετή και εν γένει τα στοιχεία της συμπεριφοράς δε διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο. Η αρετή που προτιμώ στον άνθρωπο είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο, και ιδιαίτερα τον καταπιεσμένο, η κατανόηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ανθρώπινης κοινωνίας και η καταπολέμηση του  κτηνώδους ατομικισμού. 

4 Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;

Την ειλικρίνεια των συναισθημάτων τους και την ανιδιοτέλεια. 

5 Το βασικό σας ελάττωμα;

Η αναβλητικότητα στη διευθέτηση των προσωπικών μου υποθέσεων.

6 Η βασική σας απασχόληση;

Εργάζομαι ως φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας και θεωρώ ιδιαίτερα ευτυχισμένο τον εαυτό μου που έχω τη δυνατότητα να υπηρετώ τον χώρο της εκπαίδευσης και να ανασαίνω μέσα από το δημόσιο σχολείο. Είναι εκπληκτική η χαρά και η αγάπη που μπορείς να πάρεις από τους μαθητές, τους οποίους θεωρώ συνεργάτες μου και από τους οποίους έχω διδαχθεί πολλά.  

7 Τι είναι για σας ευτυχία;

Η επίτευξη της αρμονίας με τον εαυτό μου, η κατανόηση της απλότητας και της ομορφιάς της ζωής, η ουσιαστική επικοινωνία με τους υπόλοιπους ανθρώπους .

8 Τι είναι για σας δυστυχία;

Η ύπαρξη συνανθρώπων μας , δυστυχώς πάρα πολλών, που ζουν αποστερημένοι από βασικά δικαιώματα, η κοινωνική βαρυχειμωνιά, η φτώχεια, η πείνα και η προσφυγιά. 

9 Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να ήσασταν;

Θαυμάζω την επαναστατική ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση και προσφορά του Τσε Γκεβάρα.

10 Ποιος θα ήταν για σας ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;

Μένω στην Πρέβεζα από επιλογή , τη θεωρώ τόπο εξαιρετικό και ευελπιστώ μέσα από τον αγώνα όλων μας να γίνει ο ιδανικός τόπος που θα προσφέρει μια ανθρώπινη ζωή στους πολίτες της.

11 Το αγαπημένο σας χρώμα;

Μου αρέσει η εναλλαγή των χρωμάτων που η μητέρα φύση δημιουργεί στα σπάργανά της υπενθυμίζοντας τη σοφία της.

12 Το αγαπημένο σας λουλούδι;

Το κόκκινο γαρύφαλλο  που συνδέει την ομορφιά  με τον αγώνα και τη θυσία.

13 Το αγαπημένο σας πουλί;

Ο αετός που ζει περήφανος και απροσκύνητος.

14 Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο λόγω της διεισδυτικής του ματιάς στην ανθρώπινη ιστορία και της ευαισθησίας του για την υπόθεση των «από κάτω».

15 Οι αγαπημένοι σας ποιητές

Ο Ναζίμ Χικμέτ  και ο Μαγιακόφσκι. 

16 Οι αγαπημένοι σας ήρωες από την λογοτεχνία;

Ο Πάβελ Κορτσάγκιν, ο ήρωας του βιβλίου «Πώς δενόταν το ατσάλι» του Οστρόφσκι, που αναφέρεται στο μεγαλείο της Οκτωβριανής Επανάστασης. 

17 Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την λογοτεχνία;

Είναι η μάνα του Γκόρκι, Νίλοβνα, όπως και όλες οι μάνες που δεν είναι ηρωίδες μόνο στη λογοτεχνία αλλά στην ίδια τη ζωή.

18 Οι αγαπημένοι σας συνθέτες;

 Μάνος Λοΐζος, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης. 

19 Οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι;

Ο Πικάσο, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο) και ο Γκόγια.

20 Οι ήρωες σας από την πραγματική ζωή;

Ο καθημερινός βιοπαλαιστής που μέσα στον διαρκή  του μόχθο ονειρεύεται και διεκδικεί μια άλλη ζωή. 

21 Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο;

Τον Χίτλερ, τον  Φράνκο και όλους αυτούς που εγκαθίδρυσαν αιματοβαμμένες στρατιωτικές δικτατορίες. 

22 Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την παγκόσμια ιστορία;

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ

23 Το αγαπημένο σας όνομα;

Δεν έχει σημασία το σημαίνον αλλά το σημαινόμενο, όχι το όνομα αλλά η προσωπικότητα

24 Τι μισείτε περισσότερο;

Την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

25 Ποιο στρατιωτικό γεγονός θαυμάζετε περισσότερο;

Την ένοπλη αντίσταση του ελληνικού λαού κόντρα στους φασίστες και τους κατακτητές .

26 Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;

Με ενδιαφέρει περισσότερο η ηθική  και ψυχολογική διάσταση και να είμαι καλά στην υγεία μου.

27 Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;

Όρθιος και έχοντας δει έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης 

28 Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;

 Η διαρκής πνευματική αναζήτηση και εγρήγορση μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση και με κάνει να αισθάνομαι αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και πληρότητα. Το διάστημα αυτό βρίσκομαι στο Μεταφραστικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και αντιμετωπίζω νέες γνωστικές προκλήσεις.

29 Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Στα λάθη των άλλων και όχι τα δικά μου.

30 Το αγαπημένο σας απόφθεγμα;

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος».

Δεύτερο μέρος

1. «Είστε δημοτικός σύμβουλος πλέον, συγχαρητήρια! Πείτε μου την πρώτη προτεραιότητά σας, αυτό που θα προσπαθήσετε να κάνετε πράξη την επόμενη της εκλογής σας»

Προτεραιότητά μας (και όχι βέβαια αποκλειστικότητά μας) στη δεδομένη στιγμή είναι η ανάδειξη του θέματος των εξορύξεων, αντιλαμβανόμενοι την οξύτητα της κατάστασης που θα προκύψει, με βάση τους αποικιοκρατικούς όρους των συμβάσεων δημοσίου και πετρελαϊκών εταιρειών και των νόμων κύρωσής τους (4526/2018 για Πρέβεζα –Άρτα και 4525/2018 για το Ιόνιο), την τραγική εμπειρία όλων των περιοχών στις οποίες έχουν υπάρξει αντίστοιχες εξορύξεις ,όπως στα Βασιλικάτα της Ν. Ιταλίας, αλλά και το ενδεχόμενο πολεμικών εντάσεων και εμπλοκής της χώρας μας, όπως ήδη παρατηρούμε στην περιοχή της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου.   

Θα απαιτήσουμε από το νέα δημοτικό  συμβούλιο  και από κάθε παράταξη να πάρει θέση για το θέμα και θα αγωνιστούμε, ώστε να υπάρξει καθολικό όχι και καθολική αντίσταση των πολιτών, σε συνεργασία με τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί και πολλαπλασιάζονται, προκειμένου να σταματήσουμε τα ολέθρια σχέδια των συστημικών πολιτικών δυνάμεων και των πετρελαϊκών της περιβαλλοντικής καταστροφής, του καρκίνου και του θανάτου.    

Δυστυχώς οι παρατάξεις που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ (με ή χωρίς επίσημο χρίσμα) «ποιούν την νήσσαν» και αρνούνται να μιλήσουν για αυτό το ζήτημα. Επιχειρούν να αλιεύσουν ψηφοφόρους   σε θολά νερά και «θάβουν» το θέμα γνωρίζοντας την αντίθεση των πολιτών, ενώ  θα προτιμούσαν να  υποστηρίξουν ανοιχτά τις εξορύξεις. Αυτό το αφήνουν για μετά τις εκλογές. Να τους αναγνωρίσουμε πως ξέρουν καλά τη δουλειά τους.  

Το κίνημα κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο, το οποίο έχει ήδη αναπτύξει σημαντική δράση  και στο οποίο συμμετέχουμε και εμείς, όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας,  έχει πετύχει νίκες και πολλά δημοτικά συμβούλια έχουν πάρει αρνητική θέση για έρευνα-εξόρυξη στις περιοχές τους. Ο Δήμος Πρέβεζας, παρά το από καιρό  κατατεθειμένο αίτημα της «Πρωτοβουλίας πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων» δυστυχώς ποτέ δε συνεδρίασε με ευθύνη της πλειοψηφίας, για να πάρει θέση.

2. «Θα είστε σε αυτήν τη θέση για 4 έτη. Πώς βλέπετε την Πρέβεζα στο τρίτο έτος της θητείας σας; Τι θα έχει αλλάξει οπωσδήποτε στην πόλη;»

 Η «Ανυπότακτη Κίνηση στα χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας», προβλέπει εναλλαγή των δημοτικών συμβούλων, όπως άλλωστε και λήψη των αποφάσεων μέσω  αμεσοδημοκρατικών  διαδικασιών, αντίληψη που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και μας διαφοροποιεί από το προσωποπαγές μοντέλο του καρεκλοκένταυρου επαγγελματία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα θεωρούσα θετική συμβολή μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο  την ανάπτυξη των δράσεων και θέσεων που θα φέρουν στο προσκήνιο την κοινωνική πλειοψηφία, η οποία  θα διεκδικήσει την ποιότητα ζωής που της στερούν οι πολιτικές που εφαρμόζει ο δήμος ως εκτελεστής των νεοφιλελεύθερων – μνημονιακών πολιτικών.  

3. «Η ένωση με την Ιονία οδό θα έχει ολοκληρωθεί το 2020, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Ποια προεργασία σκοπεύετε να έχετε κάνει, ώστε να είναι η πόλη έτοιμη για το νέο προσδόκιμο κύμα επισκεπτών;»

Η απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει ώστε η πόλη να μπορέσει να δεχτεί πιθανή αύξηση επισκεπτών σχετίζεται απόλυτα με το τι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Ο κάθε επισκέπτης σε κάθε πόλη , καθώς και στην πόλη της Πρέβεζας επιθυμεί να δει μια πόλη ανθρώπινη, με πεζοδρόμους, ποδηλατόδρομους, χώρους πρασίνου και αναψυχής. Το ίδιο ακριβώς και ακόμη περισσότερο  επιθυμούν και οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης μας, αφού ζουν καθημερινά σε αυτή. Ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα master-plan ξεπουλήματος των ελεύθερων χώρων και των στρατοπέδων για δημιουργία πεντάστερων ξενοδοχείων για τους φραγκάτους και εμπορευματοποίησης των πάντων. 

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ανάπτυξη ενός τουριστικού μοντέλου, που καταστρέφει και  τσιμεντοποιεί τους ελεύθερους χώρους, όπως  άλλωστε  και στις άγριες εκμεταλλευτικές σχέσεις των εργαζόμενων στον χώρο του τουρισμού, όπως δυστυχώς τώρα συμβαίνει. 

Μήπως πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όλες τις παρατάξεις που   διεκδικούν τη ψήφο των πολιτών το κόστος χρήσης (δηλ. τα διόδια) του νέου αυτοκινητόδρομου καθώς και της σήραγγας του Ακτίου; Πληρώνουμε  τέλη κυκλοφορίας, πληρώνουνε και διόδια. Οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι επιχειρήσεις που πρέπει να μοιράζονται σε επιχειρηματίες που να εκμεταλλεύονται την όποια ανάγκη για κερδοσκοπία. Πάγια θέση μας είναι η κατάργηση των διοδίων. Οι δρόμοι ανήκουν στις κοινωνικές υποδομές και δεν ιδιωτικοποιούνται.

4. «Αναφέρετε ένα προσωπικό σας όνειρο για το Δήμο συνολικά»

Τη μόνιμη λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου μέχρι τη δημιουργία καινούργιου κλειστού κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων και την ανέγερση νέου σύγχρονου Μουσικού Σχολείου. 

Είναι ντροπή για την πόλη της Πρέβεζας,  που περιβρέχεται από θάλασσα,  να  μην παρέχει  τη δυνατότητα στα παιδιά και τους  νέους της να μυούνται στα μυστικά του υπέροχου αθλήματος της κολύμβησης και του πόλο. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα, έγραψα πριν τρία περίπου χρόνια ανοικτή επιστολή στον Δήμαρχο της πόλης με την ιδιότητα του προπονητή κολύμβησης, διεκδικώντας τη λειτουργία του κολυμβητηρίου σε όλη τη διάρκεια του έτους και όχι για δυο μήνες το καλοκαιράκι.  

Είναι επίσης απαραίτητη η ανέγερση σύγχρονου Μουσικού Σχολείου με κατάλληλες υποδομές και αίθουσες, που θα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών του  για σύγχρονη ουσιαστική  μόρφωση, για να έχουν τα παιδιά μας το σχολείο που τους αξίζει. Δυστυχώς χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει τίποτε και ο Δήμος δεν έχει μπει καν στον κόπο να απαντήσει στο ερώτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί σχετικά με αυτό το θέμα.

5.«Ποταμός Λούρος, ρύπανση και διαδημοτική συνεργασία καθαρισμού πέριξ Αμβρακικού. Νομίζετε ότι μπορείτε να επιτύχετε συναίνεση επιχειρηματιών και δημοτικών Αρχών, για την εξυγίανση της μεγαλύτερης κλειστής θάλασσας της Ευρώπης; Με ποιους μπορείτε να συνεργαστείτε;» 

Η χρόνια αδιαφορία των δημοτικών αρχών έχει καταντήσει τον Αμβρακικό Κόλπο χαβούζα υποδοχής αστικών και βιομηχανικών λυμάτων. Τεράστια είναι η ευθύνη της υπάρχουσας δημοτικής αρχής , γιατί  το μείζον έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού Λούρου-Στεφάνης-Ωρωπού έχει καθυστερήσει έξι ολόκληρα χρόνια (!!!!!!) και ακόμη δεν έχει παραδοθεί, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν μέσω του Λούρου ποταμού στον Αμβρακικό Κόλπο  ρυπαίνοντας και τους δύο. Θα απαιτήσουμε την άμεση ολοκλήρωση του έργου και τον αυστηρό έλεγχο όλων των κτηνοτροφικών και λοιπών μονάδων της περιοχής προκειμένου να  σταματήσει η περιβαλλοντική αυτή αθλιότητα. 

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε άλλωστε πως ο Αμβρακικός Κόλπος είναι μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς με εξαιρετική βιοποικιλότητα, οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές και επίσης ο χώρος, όπου δραστηριοποιούνται  επαγγελματικά οικογένειες πολλών ψαράδων, που χρόνια τώρα ασχολούνται με την αλιεία. 

6. «Ρυμοτομία, κυκλοφοριακό: Μαζεύονται πολλά, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς. Πόσο πιστεύετε ότι ξέρετε την πόλη, ώστε να δώσετε το στίγμα σας σε αυτήν; Ποια είναι η πρότασή σας για τη λεωφόρο Ειρήνης; Θα παραμείνει ως έχει; Θα αλλάξετε κάτι;»

Η Πρέβεζα είναι μια πόλη επίπεδη και μια πόλη που διαθέτει ένα εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο μεγάλης ομορφιάς,  παράγοντες που την καθιστούν  ιδανική για το ποδήλατο και την μετακίνηση με τα πόδια. Η πόλη πρέπει να απαλλαγεί από τη καταδυνάστευση του αυτοκινήτου. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων και ασφαλώς να διαμορφωθεί και μια αντίστοιχη κυκλοφοριακή συνείδηση που θα σέβεται τη λειτουργία αυτών των χώρων, τους πεζούς και τους ποδηλάτες. 

Εξαιρετική ιδέα είναι ένας παραλιακός ποδηλατοδρόμος που θα ξεκινά από το Βαθύ και θα φτάνει μέχρι τον Παντοκράτορα. Επιβάλλεται η δημιουργία ποδηλατόδρομου μεγαλύτερης απόστασης, που θα φτάνει μέχρι το Μονολίθι και ο οποίος θα χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ποδηλασία ως φυσική άσκηση και ως μέσο επαφής με τη φύση. Τέλος πρέπει να παύσει η απαράδεκτη κατάσταση ποδηλατόδρομοι να χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης, όπως συμβαίνει στην οδό Μελίνας Μερκούρη ή να είναι χορταριασμένοι. Είναι τραγική η απώλεια συμπολίτη μας ποδηλάτη στην εθνική οδό, όπως και η πρόσφατη απώλεια μαθητή μέσα στην πόλη λόγω της έλλειψης ενός τέτοιου δικτύου ασφαλών ποδηλατοδρόμων και δεν πρέπει για κανένα λόγο να έχουμε άλλη τέτοια απώλεια.

7. «Αρχαία Νικόπολη, Μονολίθι, Σμυρτούλα: Δείτε το χώρο ενοποιημένα και φανταστείτε ένα γιγάντιο τουριστικό θεματικό πάρκο. Τι θα συμπεριλαμβάνει αυτό; Αφαιρέστε όποια περιοχή δεν εντάσσεται στο πλάνο σας»

Η συντήρηση και ανάδειξη  των αρχαιολογικών χώρων και όλων των πολιτιστικών μνημείων είναι επιβεβλημένη για λόγους που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την κουλτούρα ενός λαού και για λόγους οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης. 

Ασφαλώς και πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενοποιημένος χώρος που θα  περιλαμβάνει το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Αρχαίο Θέατρο , τις Θέρμες και το Παλιό και Νέο Μουσείο της Νικόπολης σε συνδυασμό με τη συνέχιση των ανασκαφών σε μόνιμη και όχι περιστασιακή βάση. 

Θεωρούμε όμως απαραίτητο να εναντιωθούμε  στις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις  εποχικής απασχόλησης των εργαζομένων στις ανασκαφές και στις κάθε είδους αρχαιολογικές εργασίες, στο φαινόμενο της κρατικής υποχρηματοδότησης,  στην παράδοση των αρχαιολογικών χώρων σε εταιρείες , όπως το ΔΙΑΖΩΜΑ.

8. «ΒΙΠΕ και επιχειρηματικότητα: Είναι στις προθέσεις σας να δείτε το Δήμο ως έναν ισχυρό ιδιώτη, ή θα διατηρήσετε το αμέτοχο στις οικονομικές δραστηριότητες;»

Ο στόχος του Δήμου πρέπει να είναι η κάλυψη των αναγκών των πολιτών και όχι η λειτουργία του με βάση ιδιωτικονομικά κριτήρια και την αρχή της ανταποδοτικότητας, που ρημάζει τους πολίτες στη φορολογία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει ο δήμος να επιχορηγείται γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη των πολιτών. Χρήματα για τις ανάγκες των δημοτών και όχι για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και τις επιδοτήσεις των κεφαλαιοκρατών

Αυτό θέτει επί τάπητος την ανάγκη της πάλης για τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Τα χρέη αποτελούν στην Ελλάδα και παγκόσμια παρασιτικά, πλασματικά κεφάλαια που τρέφονται από τις σάρκες των εργαζομένων και τα οποία πρέπει  να διαγράψουμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των λαών, που είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου.

9. «Έχετε, φυσικά, υπ’ όψιν σας το περίφημο έργο του νυν Δημάρχου Τρικκαίων. Ποιο από τα επιμέρους έργα του έχετε κάνει προσωπικό σας στοίχημα να “μεταφερθεί” και στην Πρέβεζα;»

Ποιο είναι άραγε το έργο που επιτελείται στο συγκεκριμένο δήμο που πρέπει να αντιγράψουμε; Είναι οι λεγόμενες έξυπνες πόλεις για τις οποίες γίνονται ημερίδες με σκοπό «να φέρουν σε επαφή τους εκπροσώπους του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους τεχνολογικούς φορείς» και στις οποίες χρυσοί χορηγοί ήταν οι Cosmote και Cisco, Γνώμων Πληροφορικής, ΑΕ Intellisoft ΕΠΕ, Intracom Telecom, Singular Logic, κ.α., που παρουσιάζουν τα «έξυπνα» προϊόντα! 

Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες πουλάνε σωρηδόν τεχνολογικά προϊόντα στους δήμους για να μετατραπούν σε Smart cities. Εν συνεχεία οι smart δήμαρχοι βραβεύονται από ινστιτούτα ή και θεσμικούς φορείς, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τις πολυεθνικές, γίνονται ειδήσεις στα ΜΜΕ και τελικά «εξαργυρώνουν» τα βραβεία με χαμογελαστές φωτογραφίες στα προεκλογικά τους φυλλάδια. Εκπρόσωποι μεγαλοεταιρειών, αγγλικών και ελληνικών πανεπιστημίων, τραπεζών και βέβαια «έξυπνοι» δήμαρχοι και περιφερειάρχες περιγράφουν έξυπνα project, που μετατρέπουν τις πόλεις σε ανθρώπινες με «κέντρο τον άνθρωπο» πάντα. 

Γιατί τόσο ενδιαφέρον; Μα φυσικά γιατί η «έξυπνη πόλη» αφορά σε επενδύσεις στα κύρια δίκτυα, όπως τα δίκτυα μεταφορών, ύδρευσης και αποχέτευσης, απορριμμάτων, φωτισμού και ενέργειας/θέρμανση κτιρίων και άλλων τομέων, όπως της ασφάλειας και της πρόληψης, των τουριστικών υπηρεσιών, της ενημέρωσης και πληροφόρησης. Πρόκειται δηλαδή για μια τεράστια αγορά με πολλά κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολόκληροι τομείς των δήμων περνούν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα με συμβάσεις δεκαετιών, στερώντας από τους δήμους και τη δυνατότητα απόκτησης τεχνογνωσίας αλλά και διατήρησης θέσεων εργασίας.

Να αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα της πιλοτικής χρήσης λεωφορείων χωρίς οδηγό. Η γενίκευση αυτού του μέτρου θα καταργήσει πολλές θέσεις εργασίας οδηγών. Οι καινοτομίες αυτές εντασσόμενες στη λογική του καπιταλιστικού συστήματος αντί να βελτιώνουν την κατάσταση των εργαζομένων αυξάνουν την ανεργία, την εργασιακή αβεβαιότητα και εντείνουν την εκμετάλλευση, γεγονός που βιώνουν έντονα στο πετσί τους οι νέοι άνθρωποι.

10. «Πόσο υποστηρίζετε την κοινωνική συναίνεση στα δημοτικά ζητήματα; Με το νέο εκλογικό σύστημα θα κληθείτε να συνεργαστείτε – πιθανότατα – και με πολιτικούς αντιπάλους. Θα ρίξετε νερό στο κρασί σας για το κοινό καλό;»

Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με όλες εκείνες τις παρατάξεις που, με ή χωρίς χρίσμα, ανήκουν  και κινούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, με όλους αυτούς που θεωρούν ως αναγκαία την πολιτική που σχεδιάζεται και καθοδηγείται από την ΕΕ-ΔΝΤ , τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που υπηρετούν την μπουρζουαζία και καταβαραθρώνει τα δικαιώματά μας. Δεν μπαίνουμε σε παζάρια θέσεων και ανταλλαγμάτων για να σχηματιστούν πλειοψηφίες εναντίον των πολιτών. 

11. «Από αυτόκλητους υπεύθυνους και παντογνώστες λέγονται πολλά για την Κυανή Ακτή, αλλά δεν έχει αναφερθεί τίποτε για το θερινό κινηματογράφο που απουσίασε από την καθημερινότητά μας καθ’ όλη την τετραετία. Τον έχετε κατά νου; Πώς τον φαντάζεστε την επομένη της νίκης;»

Η Κυανή Ακτή είναι ένας εκπληκτικός χώρος που θα μπορούσε να είναι το στολίδι της πόλης. Δυστυχώς βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, γεγονός που αποδεικνύει την αδιαφορία και την ανικανότητα των δημοτικών αρχών. Πριν κάποια χρόνια καταφέραμε με μεγάλες κινητοποιήσεις και αποτρέψαμε τη τσιμεντοποίησή της. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα που επιχειρούν να την ξεπουλήσουν. Ούτε εγκατάλειψη, ούτε ιδιωτικοποίηση.

Ο υπέροχος χώρος της Κυανής Ακτής οφείλει να γίνει κυψέλη δημιουργίας  και πολιτισμού. Αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε θα είναι η καθημερινή λειτουργία του θερινού κινηματογράφου με δωρεάν είσοδο για όλους τους πολίτες, ακριβώς γιατί σύμφωνα με την αντίληψή μας , ο πολιτισμός εμπίπτει στο πεδίο των κοινωνικών αγαθών, που πρέπει να απολαμβάνει όλη η κοινωνία. 

12. «Θα έχετε, είμαι βέβαιος, προσωπική άποψη για την είσοδο της πόλης από την πλευρά της παραλιακής, τα λεγόμενα καλάμια. Πόσο, πιστεύετε, πρέπει να ανεχθούμε ακόμη την υποβάθμιση της εκεί περιοχής;»

Το πρόβλημα δε βρίσκεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Γενικότερα υπάρχει μια υποβάθμιση των γειτονιών της Πρέβεζας και των περιοχών που δεν αφορούν σε εμπορικές χρήσεις. Δυστυχώς κυριαρχεί η αντίληψη πως μας ενδιαφέρει μόνο ο τουρισμός , μόνο το φαίνεσθαι και αδιαφορούμε για την ουσία, που είναι η καθημερινότητα του πολίτη και η ποιότητα της ζωής μας. Υπάρχει ένας ετεροκαθορισμός όχι με βάση τις δικές μας ανάγκες αλλά με βάση τις ανάγκες του ιερού τέρατος της τουριστικής ανάπτυξης. 

Εμείς θεωρούμε πως δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτή την υποβάθμιση και απαιτούμε να υπάρξουν έργα ουσίας σε όλες τις γειτονιές , όπως μικρά πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ, χώροι ερασιτεχνικής δημιουργίας, ποδηλατόδρομοι , που θα βελτιώνουν τη ζωή όλων των συμπολιτών μας.

13. «Είστε υπέρ ή κατά της μεταφοράς πόρων από το δημοτικό λιμενικό ταμείο σε κοινωφελή έργα εντός του ιστού των αστικών κέντρων του Δήμου, και αναφέρομαι στο Κανάλι και το Λούρο; Γίνετε συγκεκριμένος»

Η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι ένα τεράστιο ζήτημα και συνδέεται ανάμεσα στα άλλα με το αν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή αν έχει βάλει πλάτη με πολλούς τρόπους στο ξεπούλημα υπηρεσιών που σχετίζονται με το λιμάνι και τη μαρίνα.

Δεν υπάρχει τοπικιστική αντίθεση αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης των οποιωνδήποτε πόρων διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πραγματική αντίθεση είναι ανάμεσα στις ανάγκες των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου και στην αδυναμία κάλυψής τους λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, της αδιαφορίας , της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικής φορολόγησης.     

14. «Από ποιο μετερίζι βλέπετε τον εαυτό σας να υπηρετεί τα κοινά την επόμενη της εκλογής σας;

Από τη θέση μάχης εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των πολιτών, όχι εξ ονόματός τους αλλά μαζί με αυτούς. 

 

 

(Όλες τις συνεντεύξεις μπορείτε να τις βρίσκετε εδώ)

Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:59:10 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group