
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την προστασία των οφειλετών με νέες, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, τη μείωση των κόκκινων δανείων, και άλλες διατάξεις για την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος βιώνουν μία περίοδο μεγάλων αλλαγών με απρόβλεπτα αποτελέσματα, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιβολή δασμών, η οποία έχει ανατρέψει τον τρόπο που λειτουργούσε το παγκόσμιο εμπόριο και έχει κλονίσει τις χρηματαγορές και βέβαια τις οικονομίες.
Τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, γι’ αυτό και η Ελλάδα δουλεύει με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να θωρακίσει την οικονομία της Ευρώπης και των χωρών μελών, συνεχίζοντας παράλληλα τις εθνικές πολιτικές για την ανάπτυξη, την τόνωση της οικονομίας και την προστασία των εισοδημάτων των πολιτών.
Μέρος αυτών των πολιτικών, είπε ο Βουλευτής, αποτελεί και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο το οποίο, ως προς την κεφαλαιαγορά, επιδιώκει να κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο πιο αξιόπιστο και ελκυστικό, μεταξύ άλλων και με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την τόνωση των επενδύσεων στην εισηγμένη αγορά, όπως:
– η προσαυξημένη έκπτωση για δαπάνες που αφορούν στην εισαγωγή πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρυθμιζόμενη αγορά και
– η μείωση συντελεστή φόρου των τόκων εισηγμένων εταιρικών ομολόγων.
Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Καββαδάς, το νομοσχέδιο στοχεύει στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος με τη μείωση των κόκκινων δανείων και συνδράμει στη μείωση του ιδιωτικού χρέους ενισχύοντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, σχολιάζοντας ότι ακούγεται μια «εύκολη» κριτική από παρατάξεις που κυβέρνησαν και που, παρόλο που υπόσχονταν «σεισάχθεια» δεν πέτυχαν να κάνουν τίποτα για τα κόκκινα δάνεια, τα οποία το 2019 είχαν εκτοξευτεί και απειλούσαν και τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και την κοινωνική συνοχή.
Αντιθέτως, τόνισε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και μέχρι τώρα, αντιμετωπίζει το πρόβλημα και βελτιώνει διαρκώς το πλαίσιο, δίνοντας στους μεν πολίτες τη δυνατότητα να διαχειριστούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, στο δε στο τραπεζικό σύστημα την ευκαιρία να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους που θα είχαν αρνητική αντανάκλαση στην οικονομία.
Επεσήμανε ότι το Σχέδιο «Ηρακλής» απέδωσε, αφού το 2019, το 40,6% των δανείων στις τράπεζες ήταν κόκκινα, ενώ σήμερα έχουν πέσει στο 4,6% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019 ήταν 52% ενώ τον Σεπτέμβριο του 2024 το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 30% ενώ κατέληξε λέγοντας ότι με την εξαμηνιαία παράταση που δίνει το νομοσχέδιο στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου έχουν γίνει 33.432 επιτυχείς ρυθμίσεις και έχουν ρυθμιστεί οφειλές περίπου 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων να έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχει γίνει και διαγραφή οφειλών ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους ευάλωτους οφειλέτες.
Μεταξύ των νέων προβλέψεων του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο Βουλευτής ανέφερε ότι:
1) Μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι πολίτες στον εξωδικαστικό, αφού πλέον οι επιλέξιμοι οφειλέτες αυξάνονται από 7% σε 85%. Αυτό γίνεται χάρη στο διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, όπως οι καταθέσεις και η ακίνητη περιουσία.
Για παράδειγμα, για να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό μια οικογένεια χωρίς παιδιά, το εισοδηματικό όριο ήταν 10.500, ενώ τώρα διπλασιάζεται στα 21.000 ευρώ. Αντίστοιχα για μια οικογένεια με δύο παιδιά το εισοδηματικό όριο ήταν 17.500 ενώ πλέον διπλασιάζεται στα 35.000 ευρώ.
2) Οι πιστωτές είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν πρόταση ρύθμισης στους οφειλέτες.
3) Επεκτείνονται οι προθεσμίες εντός των οποίων ο ευάλωτος οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί στο ενδιάμεσο πρόγραμμα και να αποφύγει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Μέχρι σήμερα είχε τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα εντός 60 ημερών πριν από την κατάσχεση ενώ πλέον θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση ακόμα και 20 μέρες πριν από την κατάσχεση ή τον πλειστηριασμό.
4) Δίνεται δυνατότητα ρύθμισης δανείων που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν ως μέσο ρύθμισης των οφειλών τους τη διαδικασία της εξυγίανσης.
Σε άλλες θετικές διατάξεις το νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ανέφερε:
– τη ρύθμιση του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα τους επιτρέψει να λαμβάνουν στο μέλλον τις αυξήσεις που τους αναλογούν,
– την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την άσκηση ένδικων μέσων κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβάθμιων διοικητικών Δικαστηρίων για την Μάνδρα και το Μάτι – διάταξη που, όπως σχολίασε, δείχνει την ειλικρινή διάθεση της πολιτείας να ξεπεράσει αγκυλώσεις και να βοηθήσει έμπρακτα τα θύματα αυτής της τραγωδίας και
– την δυνατότητα που δίνεται σε ναούς και μονές να διορθώσουν ένα εντελώς τυπικό λάθος που έκαναν πολλές και χρεώθηκαν με ΕΝΦΙΑ που δεν τους αναλογούσε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο Ν.4223/2013 για τον ΕΝΦΙΑ, οι ναοί και οι μονές έπρεπε να δηλώσουν ότι χρησιμοποιούν οι ίδιες τα ακίνητα για τους σκοπούς τους ώστε να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, δηλώνοντας στο Ε9 ότι τα ακίνητα αυτά τα ιδιοχρησιμοποιούν και δεν τα εκμεταλλεύονται εμπορικά και καταχωρώντας τα στον ορθό κωδικό του εντύπου Ε9.
Όπως είπε ο Βουλευτής, πολλές μονές και ναοί έκαναν λάθος και δεν το δήλωσαν, με αποτέλεσμα να τους καταλογίζονται υπέρογκα ποσά και μάλιστα από το 2014 μέχρι το 2019. Ανέφερε ότι έθεσε το θέμα στον προηγούμενο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, το πρόβλημα συζητήθηκε και ο Υπουργός έδωσε τη λύση, με το άρθρο 210 του νομοσχεδίου που παρέχει τη δυνατότητα στις μονές και στους ναούς να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025 ώστε να διαγραφούν τα ποσά που είχαν βεβαιωθεί.
Ευχαρίστησε τόσο τον κ. Χατζηδάκη, που εισήγαγε τη διάταξη, όσο και τον νέο Υπουργό, κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη, που την έφερε στο νομοσχέδιο και κατέληξε σχολιάζοντας ότι είναι ρύθμιση δίκαιη, σύμφωνη με ό,τι προβλέπει ο νόμος και μια οφειλόμενη συνδρομή της πολιτείας στον κορυφαίο πνευματικό θεσμό της χώρας μας, την Εκκλησία.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί υπευθυνότητα, σχέδιο, σοβαρότητα.
Η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, έχοντας κατακτήσει πριν ένα αξιοσημείωτο επίπεδο διεθνούς αξιοπιστίας και πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με δημοσιονομικούς στόχους που επιτυγχάνονται, με διαρκή μείωση της ανεργίας, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγγυάται αυτήν τη σταθερότητα.
Ψηφίζοντας ένα ακόμα νομοσχέδιο για τη θωράκιση της οικονομίας και των εισοδημάτων, συνεχίζουμε έμπρακτα να στηρίζουμε το μέλλον, την προοπτική και την ευημερία της χώρας και των πολιτών.»
Τελευταία ενημέρωση 9 Απριλίου 2025 20:58:56 από News Room