Γυρνάει σελίδα ο Δήμος Πρέβεζας; Σε ποιο βιβλίο και προς ποια κατεύθυνση;

Ξεκίνησαν οι συναντήσεις, οι ζυμώσεις και τα… τάματα!
Γυρνάει σελίδα ο Δήμος Πρέβεζας; Σε ποιο βιβλίο και προς ποια κατεύθυνση;_5e066e6a9993e.jpeg
News Room29 Μαΐου, 2019 10:100

Ξεκίνησαν οι συναντήσεις, οι ζυμώσεις και τα… τάματα!

Αυτοδιοικητική σελίδα φαίνεται, από τα έως τώρα αποτελέσματα, αλλά και τις πολιτικές «ζυμώσεις» που ήδη έχουν ξεκινήσει, πως γυρνάει μετά από δύο περιόδους ο Δήμος Πρέβεζας.

Εφτά συνδυασμοί διεκδίκησαν τον Δήμο, κάτι που μείωσε τα ποσοστά των πρώτων, μιας και φάνηκε, όπως άλλωστε γίνονταν λόγος από τις προβλέψεις, πως οι πρώτοι θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν ποσοστό κοντά στο 22-23%, ενώ με πολύ μικρές διαφορές θα ακολουθούσαν οι άλλοι συνδυασμοί με τα ποσοστά τους να κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Από τα αποτελέσματα, ο επί δύο θητείες Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, ο οποίος έχει χάσει αρκετά μεγάλη δυναμική, τερματίζει δεύτερος πίσω από τον Νίκο Γεωργάκο.

Σύμφωνα με την εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές, ο Νίκος Γεωργάκος συγκεντρώνει το 22,92% και 8 έδρες ενώ ο Χρήστος Μπαΐλης το 21,77% και 7 έδρες.

Ακολουθούν ο Γιώργος Νίτσας με ποσοστό 16,12% και 5 έδρες.

Από 4 έδρες έχουν ο Βαγγέλης Ροπόκης με ποσοστό 13,09, ο Ευκλείδης Φονταράς με 12,94% και ο Σταύρος Αμάραντος με ποσοστά 12,17%.

Τέλος ο Μιχάλης Γεωργούλης κερδίζει μια έδρα και ποσοστό 0,99%.

Την επόμενη Κυριακή, το αποτέλεσμα θα κρίνει και ποιος θα είναι ο Δήμαρχος Πρέβεζας. Ο Χρήστος Μπαΐλης ή ο Νίκος Γεωργάκος.

Τα ποσοστά που θα μοιραστούν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι σημαντικά και σίγουρα θα διαμορφώσουν το επόμενο πολιτικό αυτοδιοικητικό σκηνικό.

Ο συνδυασμός του Χρήστου Μπαΐλη αν και «πετσοκομμένος» παρουσίασε μεγάλη πτώση αλλά όχι τόση που να δικαιολογεί την αρνητική εικόνα που είχε σχηματιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Παρά τις αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών της παράταξης, με σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων, αλλά και τις κόντρες που επικράτησαν, τις παραιτήσεις και τους ενδοπαραταξιακούς διαξιφισμούς και μαχαιρώματα ,ο κ. Μπαΐλης φαίνεται πως αποτέλεσε την έκπληξη για πολλούς.

Ας μην ξεχνάμε πως κατάφερε να διατηρήσει όμως σημαντικά ονόματα στο ψηφοδέλτιο, τα οποία τον «έσωσαν» από την «καταστροφή».

Κατάφερε να επικρατήσει στην Δ.Ε. Λούρου με 200 περίπου ψήφους διαφορά από τον δεύτερο Γεωργάκο, ο οποίος επικράτησε όμως στις Δ.Ε. Πρέβεζας και Ζαλόγγου με σχεδόν την ίδια διαφορά σε ψήφους.

Λίγο πολύ, όλες οι παρατάξεις κατά την προηγούμενη περίοδο, είχαν διακηρύξει σημαντικές «αναβαθμίσεις» πολλές από τις οποίες είχαν κοινές συνισταμένες.

Η απλή αναλογική προϋποθέτει από εδώ και πέρα συνεργασίες και κοινές αποφάσεις, αφού κανείς από μόνος του δεν μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Απόφαση όμως πρέπει να πάρει και ο κάθε δημότης την ερχόμενη Κυριακή και να επιλέξει τον επόμενο Δήμαρχο.

Θα κληθεί να δώσει την ψήφο του για το εάν η Πρέβεζα θα συνεχίσει να πορεύεται τα επόμενα χρόνια με τους ρυθμούς, τις ιδέες και τα μπορώ που επιχειρήθηκαν να παγιωθούν, ή θα γυρίσει σελίδα για να δοκιμαστεί και κάτι καινούργιο, με διαφορετικό τρόπο διαχείρισης και προοπτικής.

Κάτι τέτοιο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλείσει την επανεκλογή Μπαΐλη, η οποία όμως θα επιτευχθεί με συνεργασίες που σίγουρα θα οδηγήσουν στην αλλαγή σελίδας!!

Το θέμα είναι όμως προς πια κατεύθυνση θα γυρίσει αυτή η σελίδα!!!

Μια είναι πάντως η ουσία. Πως από την 1η Σεπτέμβρη τα πράγματα θα είναι διαφορετικά!

Εντελώς διαφορετικά.

Δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν ριζώσει χρόνια τώρα, θα βρεθούν «στον δρόμο».

Από την παράταξη Μπαΐλη, πλέον μόνο 6 θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ δέκα θα δουν την πόρτα της εξόδου (κάποιοι ήδη είχαν αποχωρήσει).

Δεν μένει παρά να δούμε ποιοι θα είναι αυτοί αλλά και πως θα γίνει η διαχείριση της διοίκησης του Δήμου, ποιοι θα αναλάβουν αντιδημαρχίες και εντεταλμένες θέσεις ποιοι θα διορισθούν σε σημαντικά πόστα και προεδρεία και ποιοι απ όλους αυτούς στο μέλλον θα αποδώσουν πραγματικά.

Η αλήθεια είναι πως οι νέοι στις ανάλογες θέσεις, θα μπουν στην «μάχη» με όρεξη, το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί από το έργο τους.

Από την άλλη ο Νίκος Γεωργάκος, νέος στην αυτοδιοίκηση με νέο αίμα, από μόνος του δε θα μπορέσει να υλοποιήσει το έργο του.

Θα κληθεί και αυτός σε συνεργασίες, κάποιες από τις οποίες πολύ πιθανό να μην οδηγήσουν σε «πάντρεμα» αφού θα σκοντάψουν στις γραμμές που έχουν χαραχθεί κομματικά. Αλλά και όσες ευοδώσουν, αυτές δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν το πλειοψηφικό πακέτο στις καρέκλες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Χρήστος Μπαΐλης θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να προχωρήσει σε συνεργασίες, οι οποίες μπορεί και να αποδώσουν τα μέγιστα αφού όσοι έλαμψαν δια της αδράνειάς τους φαίνεται πως δεν καταφέρνουν να περάσουν, αν και οι «νικητές» δεν φαίνεται να τα «πάνε καλά» με στελέχη των συνεργαζόμενων, μιας και στο παρελθόν η μοίρα τους είχες φέρει πολλές φορές αντιμέτωπους, ακόμα και εσωπαραταξιακά, ενώ πολύ πιθανό κάποιοι άλλοι να «σφετερίζονται»  τα ίδια διαθέσιμα πόστα.

Εκεί θα φανεί όχι μόνο πως θα χειριστεί το ζήτημα ο επικεφαλής, αλλά και με τι «ανταλλάγματα» προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα και την μετά από χρόνια αποχώρηση με ψηλά το κεφάλι.

Στην ουσία πάντως από πλευράς Μπαΐλη και των επιχειρούμενων πιθανών επιλογών του, το σίγουρο είναι πως θα δούμε σημαντικές αλλαγές.

Όσον αφορά στην περίπτωση Γεωργάκου, ο ίδιος, θα πρέπει να στραφεί προς λύσεις που θα του εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ.. Αυτό όμως εάν το δούμε από πλευρά κομματική πολύ δύσκολο να «δέσουν» συνεργασίες προ της αναμέτρησης της Κυριακής, εκτός και αν αυτές είχαν ήδη συμφωνηθεί προ των εκλογών, κάτι όμως που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους υποψήφιους «μνηστήρες» μιας και εσωπαραταξιακά θα υπάρχουν σίγουρα αντιδράσεις.

Θα πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη και ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον Γεωργάκο κατά πόσο θα δεχθούν να κάνουν πίσω σε πιθανές «απαιτήσεις» συνεργατών, μιας και κάποιοι γλυκοκοιτάνε ήδη πόστα και αντιδημαρχίες οι οποίες όμως, πολύ πιθανό, να ζητηθούν ως αντάλλαγμα σε μελλοντικούς «αρραβώνες».

Ήδη φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει επαφές μεταξύ αρχηγών και συζητήσεις με τις οποίες θα πορευτούν έως την Κυριακή, αν και πηγές από παρατάξεις κάνουν λόγο πως αυτά ήταν ήδη κανονισμένα σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές κρατούν μικρό καλάθι αφού φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι και άλλοι παράγοντες οι οποίοι δεν είχαν καν προβλεφθεί και θα αποτελούν πραγματικές εκπλήξεις εάν “δέσουν” οι συμφωνίες.

Πάντως, αν και πολλοί έκαναν λόγο για «ανεξάρτητες» παρατάξεις από κόμματα, αυτό φάνηκε τελικά πως ήταν μόνο λόγια αφού οι όποιες κινήσεις, πραγματοποιούνταν γύρω από μια κομματική γραμμή.

Και την ίδια ώρα, κάνεναν δεν θα χάλαγε, ενώ κάποιοι θα το επιχειρήσουν σίγουρα, να βαφτεί με μπλέ ή με κόκκινο ή με ροζ η Πρέβεζα στον χάρτη, ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές.

Αυτό προκαλεί και το δίλλημα για τις συνεργασίες που θα ακολουθήσουν, αν και θα έπρεπε να απαξιωθεί εντελώς, μιας και μιλάμε για το καλό του Δήμου, όπως όλοι λιβάνιζαν και όχι για το τι θα γράψει το κομματικό κοντέρ.

Κάτι που οι περισσότεροι, δεν το ξέχασαν έως και την τελευταία στιγμή, έως και σήμερα και δυσκολεύονται να αποφασίσουν τη γραμμή που θα δώσουν.

Χωρίς αυτό βέβαια να σιγουρεύει πως η όποια γραμμή θα γίνει δεκτή από την πλειοψηφία τόσο των στελεχών της κάθε παράταξης, που θα μπει στην διαδικασία της συνεργασίας, όσο και από την πλευρά των ψηφοφόρων.

Όμως ας ελπίσουμε πως θα πρυτανεύσει το «όραμα» που φάνηκε πως ήταν κοινό για όλους.

Η Πρέβεζα, ο Δήμος και το μέλλον τους.

Και ας οδηγηθούμε από αυτό το όραμα και ας ελπίσουμε πως θα γυρίσει σελίδα τελικά η Πρέβεζα και αυτή τη φορά προς τα μπροστά!!!

 

Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:56:54 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group