Τίτλοι τέλους για την “αγορά παραγωγών” στην Πρέβεζα;

Ναι στην αγορά βιολογικών προϊόντων λένε οι οπωροπώλες
Τίτλοι τέλους για την “αγορά παραγωγών” στην Πρέβεζα;_5e066bffd8857.jpeg
News Room13 Ιουνίου, 2019 15:000

Ναι στην αγορά βιολογικών προϊόντων λένε οι οπωροπώλες

Τίτλοι τέλους φαίνεται πως πέφτουν στην αγορά παραγωγών στην Πρέβεζα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που έρχονται να επισφραγίσουν την αναλγησία που έχει επιδείξει η απερχόμενη δημοτική αρχή για το θέμα.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από έξι περίπου χρόνια, για την στήριξη και την ενίσχυση των μικρών παραγωγών, φαίνεται να πέφτει στον γκρεμό.

Το όραμα farmer market πέρασε από μύρια κύματα.

Το περασμένο Σάββατο, ημέρα που λειτουργεί η αγορά, έγιναν έλεγχοι και συστάσεις από την Διεύθυνση Εμπορίου της Π.Ε. Πρέβεζας.

Πως ξεκίνησε

Ξεκίνησε αρχικά σε έναν μικρό ιδιόκτητο χώρο στην Λ. Ιωαννίνων με τη συμμετοχή παραγωγών αυστηρά από την Πρέβεζα. Τότε αποτέλεσε πρωτοτυπία, όπως πρωτότυπη ήταν και αρχική ιδέα.

Πέρασε για ένα διάστημα στον χώρο του παλιού τελωνείου και μετά παραχωρήθηκε, με ανορθόδοξο κατά τα φαινόμενα τρόπο, ο χώρος πίσω από το γήπεδο.

Η ιδέα απλή αλλά πολύ βασική. Να ενισχύσει τους μικρούς παραγωγούς και αγρότες της περιοχής, δίνοντάς τους την δυνατότητα να πουλούν τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν. Τα προϊόντα δηλαδή της γης της Πρέβεζας.

Έγιναν πολλές προσπάθειες έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει το νομικό πλαίσιο που θα διέπει αυτού του είδους τις αγορές.

Υποσχέσεις πολλές, πάρα πολλές. Στην πράξη όμως φαίνεται πως καμία δεν υλοποιήθηκε.

Ακόμα περιμένουν την ΚΥΑ

Τα τελευταία χρόνια γίνονταν συχνά λόγος για αναμονή της ΚΥΑ που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των αγορών αυτών.

Αφιερώματα σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και αναφορές στην τηλεόραση για το εγχείρημα που ξεκίνησε στην Πρέβεζα.

Τι έφταιξε όμως και δεν προχώρησε; Ποια ήταν η αιτία να μην ευδοκιμήσει και να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που θα καθόριζε τον τρόπο λειτουργίας;

Ακολούθησε η διάσπαση

Λίγο καιρό μετά την πρώτη δειλά εμφάνισή της η αγορά έσπασε.

Παραγωγοί χωρίστηκαν. Και όσοι έμειναν να εκθέτουν τα προϊόντα τους στον χώρο πίσω από το γήπεδο είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο που στην πραγματικότητα εξόργισε επαγγελματίες και τους έφερε απέναντι στην αγορά των παραγωγών.

Αν και με άλλα σχέδια ξεκίνησε γρήγορα εξελίχθηκε με τρόπο ο οποίος δεν ήταν καθόλου συμβατός με την αρχική ιδέα.

Η αγορά κατακλύστηκε όχι μόνο από μη γνήσιους παραγωγούς, αλλά και από έμπορους και παραγωγούς που έρχονταν από άλλους νομούς, ακόμα και από άλλες περιφέρειες πουλώντας προϊόντα που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που παράγει η γη της Πρέβεζας.

Μέχρι και σήμερα, εκτός της αγοράς, στήνονται φορτηγά που πουλούν αγροτικά προϊόντα από την βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Δεν είναι Λαϊκή Αγορά αλλά “Αγορά Ντόπιων Παραγωγών”

Η αγορά των παραγωγών της Πρέβεζας δεν είναι Λαϊκή. Αν και πολλοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την χαλαρότητα που επέδειξαν κατά διαστήματα αρμόδιες υπηρεσίες προσπάθησαν να την μετατρέψουν σε Λαϊκή. Κάτι το οποίο βέβαια μετά από παρεμβάσεις των ίδιων των συμμετεχόντων απετράπη.

Ωστόσο όμως δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν σημαντικά θέματα. Έμποροι και παραγωγοί έφταναν από περιοχές εκτός νομούς ενώ δεν ήταν λίγα τα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν να πωλούνται στην αγορά αγορασμένα προϊόντα.

Το περασμένο Σάββατο στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου της Π.Ε. Πρέβεζας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έκανε τις απαραίτητες συστάσεις σε όλους. Μετά μάλιστα και τις καταγγελίες που κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν συσσωρεύει.

Ο Δήμος και ο χαμένος χρόνος

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή της Πρέβεζας όλ αυτά τα χρόνια δεν πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές αλλά και να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα. Παρά μόνο, για την κατανάλωση, εξέθετε κάθε φορά «δικαιολογίες» κερδίζοντας χρόνο. Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα.

Λαϊκή Αγορά η Αγορά Βιολογικών Προϊόντων

Στην παρούσα φάση αν και είχαν προηγηθεί πολλές υποσχέσεις περί επίλυσης του θέματος της αγοράς τοπικών παραγωγών, οι λύσεις είναι μόνο δύο.

Ή να γίνει Λαϊκή Αγορά ή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων, για την οποία πρόσφατα έκλεισε το νομικό πλαίσιο.

Στην πρώτη περίπτωση ως γνωστόν δεν θα έχει καμία σχέση με αγορά παραγωγών μιας και όλοι γνωρίζουν ότι μια λαϊκή αγορά δεν προϋποθέτει συμμετοχή μόνο ντόπιων, αλλά και από την άλλη δεν θα πωλούνται μόνο αγροτικά προϊόντα. Κάτι το οποίο πολύ πιθανό να βλάψει σε μεγάλο βαθμό την τοπική αγορά, όπως επισημαίνουν τόσο παραγωγοί της αγοράς αλλά και επαγγελματίες της Πρέβεζας.

Από την άλλη, μια Αγορά Βιολογικών Προϊόντων, θα θέσει σε κάποιες διαδικασίες μικρούς ίσως παραγωγούς που κάθε Σαββατοκύριακο αποζητούν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν, στις οποίες είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν.

Β. Γκόπης και Γ. Ανωγιάτης στο Pamepreveza.gr

Ο πρόεδρος των παραγωγών του Συλλόγου «Αμάλθια» Βασίλης Γκόπης, μιλώντας στο Pamepreveza.gr για την εξέλιξη αυτή πρώτα απ όλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλο τον κόσμο που στήριξαν από την πρώτη μέρα αυτή την προσπάθεια και εξακολουθούν να στηρίζουν μέχρι και σήμερα.

Από πλευράς των παραγωγών, όπως είπε, έγιναν πολλές προσπάθειες σε πολλές κατευθύνεις προκειμένου να κρατηθεί η αγορά και να βρεθούν λύσεις. «Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Έγιναν πολλές προσπάθειες από όλα τα μέλη του συλλόγου» είπε συγκεκριμένα, εκφράζοντας την θλίψη του για την πορεία των πραγμάτων.

Για το θέμα μίλησε στο pamepreveza.gr και ο πρόεδρος των οπωροπωλών Γιάννης Ανωγιάτης ο οποίος ξεκαθάρισε πως για να μπορέσει να προχωρήσει σωστά και νόμιμα η αγορά θα πρέπει να χαρακτηριστεί ή Λαϊκή, ή Βιολογικών. Βάση του νομικού πλαισίου που υπάρχει, τόνισε ο κ. Ανωγιάτης ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα που είχαν προκύψει όλο αυτό το διάστημα και τα οποία δεν καθιστούσαν νόμιμη την λειτουργία της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Ανωγιάτη, πρόταση των οπωροπωλών είναι «να γίνει μια αγορά βιολογικών προϊόντων με ωραίες εγκαταστάσεις, εντός ιστού της πόλης, έτσι ώστε να αναδειχθεί και ο τοπικός χαρακτήρας των προϊόντων» και η αγορά αυτή να είναι εύκολα προσβάσιμη και από τους επισκέπτες.

Σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε ο κ. Ανωγιάτης, «ας γίνει Λαϊκή με τις 50 θέσεις εμπόρων και 50 θέσεις παραγωγών, όπως ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο» τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ζημιογόνο για πολλούς επαγγελματίες και μπορεί να οδηγήσει πολλούς σε λουκέτο. Τόνισε τέλος ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι σύννομες για το καλό της πόλης.

Προσπάθειες να βρεθούν λύσεις

Παρά το γεγονός πως έγιναν κάποιες προσπάθειες από θεσμικούς φορείς για να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να τεθούν τα ζητήματα, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν προχώρησε, άγνωστο για ποιους λόγους. Ωστόσο πάντως για κάποιους δεν έχει σημάνει και το τέλος και παραμένουν διαθέσιμοι για συζήτηση και να ακολουθηθεί η νόμιμη πλέον διαδικασία που επιβάλλεται, με ο υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Πάντως μια είναι η ουσία. Ότι πολύτιμος χρόνος χάθηκε και η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα αυτού του χαμένου χρόνου αλλά και της αδυναμίας τοπικών φορέων να πάρουν αποφάσεις φοβούμενοι πιθανόν το πολιτικό κόστος που θα είχε μια όχι και τόσο κοινή αποδεκτή εξέλιξη για κάποιους.

 

 

Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:53:46 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group