Θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής για την αγορά παραγωγών στην Πρέβεζα, μετά την ΚΥΑ για τις βιολογικές αγορές

Οριστική νομιμοποίηση των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων
News Room13 Ιουνίου, 2019 20:170
Οριστική νομιμοποίηση των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων

Μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής προκαλεί αισιοδοξία στην αγορά των παραγωγών, που λειτουργεί εδώ και χρόνια, στην Πρέβεζα.

Σήμερα το Pamepreveza.gr δημοσίευσε ρεπορτάζ (ΔΕΙΤΕ το αναλυτικά ΕΔΩ) σχετικά με τον κίνδυνο να κλείσει οριστικά η αγορά των παραγωγών, αφού δεν έχει υπάρξει νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει αυτού τους είδους τις αγορές (Farmer market).

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπεγράφη από τον Σταύρο Αραχωβίτη και προωθήθηκε προς τους συναρμόδιους υπουργούς η ΚΥΑ που ρυθμίζει την λειτουργία των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού της Αγοράς Παραγωγών στους συμβατικούς παραγωγούς, όπως αυτή της αγοράς της Πρέβεζας.

Αυτό σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη η οποία πρόκειται να βάλει ένα τέλος στην ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα των παραγωγών της Πρέβεζας, αφού πλέον θα διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο για την λειτουργία της.

Μέχρι τότε όμως, την επέκταση του νομικού πλαισίου, παραμένει άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά της Πρέβεζας μιας και η τελευταία προειδοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών δόθηκε το περασμένο Σάββατο.

Πιο αναλυτικά:

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, και προωθήθηκε προς τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, καθώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν δυνατή η νόμιμη λειτουργία τους. Ένα αίτημα των βιοκαλλιεργητών που γίνεται πράξη.

Δυνατότητα συμμετοχής στις εν λόγω αγορές έχουν αυστηρά οι παραγωγοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Έτσι, ο καταναλωτής έρχεται σε άμεση επαφή και δημιουργεί διαπροσωπική σχέση με τον παραγωγό, αφού πωλεί ο ίδιος τα αγροτικά του προϊόντα, στην αγορά παραγωγών, που βρίσκεται στα όρια της περιφερειακής ενότητας στην οποία έχει την έδρα της εκμετάλλευσής του.

Επίσης, με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ως προς τον βιολογικό τρόπο παραγωγής των πωλούμενων στις αγορές προϊόντων, με την πρόβλεψη ελέγχων και επιβολής προστίμων, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμεσότητας στην επαφή μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών, προκειμένου οι πρώτοι να απολαμβάνουν αδιαμεσολάβητα την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

Σχεδιάζεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού της Αγοράς Παραγωγών στους συμβατικούς παραγωγούς, ενός θεσμού με παράδοση σε πολλές άλλες χώρες, αλλά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:53:45 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας