Αβέβαιο το μέλλον της Αγοράς Παραγωγών στην Πρέβεζα – Δεν λειτούργησε σήμερα

Θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής με την ΚΥΑ για τις αγορές βιολογικών αλλά όχι κάτι σίγουρο ακόμα
Αβέβαιο το μέλλον της Αγοράς Παραγωγών στην Πρέβεζα – Δεν λειτούργησε σήμερα_5e066bde2e37c.jpeg
News Room15 Ιουνίου, 2019 11:300

Θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής με την ΚΥΑ για τις αγορές βιολογικών αλλά όχι κάτι σίγουρο ακόμα

Αβέβαιο προμηνύεται το μέλλον της Αγροτικής Αγοράς Παραγωγών στην Πρέβεζα, ενώ η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την συνέχιση της λειτουργίας της ή όχι.

Ενώ είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, σήμερα φαίνεται πως μπήκε ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας για το λουκέτο.

Και αυτό γιατί, πολύ απλά, από την μια δεν προχώρησαν υποσχέσεις που φαίνεται πως δόθηκαν αλλά και δεν υπήρξε όλ αυτά τα χρόνια ουσιαστικό ενδιαφέρον από την κεντρική εξουσία, προκειμένου να θεσμοτεθεί το νομικό πλαίσιο που θα τις διέπει και από την άλλη, εξελίχθηκε σε μια στην κυριολεξία ασυδοσία αγοραπωλησιών, που στην ουσία δεν είχε καμία σχέση με την αρχική ιδέα.

Και σε αυτό οι μοναδικοί που ζημιώνονται είναι φυσικά οι πραγματικοί παραγωγοί, αν και κάποιοι από αυτούς φαίνεται πως προκάλεσαν, με τις πρακτικές τους, αυτή την εξέλιξη.

Η αγορά παραγωγών, όπως και το όνομά της το φανερώνει είναι μια αγορά στην οποία θα πουλούν τα δικά τους προϊόντα παραγωγοί της Πρέβεζας.

Ενώ με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε και έτσι εξελίχθηκε, από ένα σημείο και έπειτα χάθηκε ο έλεγχος.

Από την άλλη καθυστερούσε δραματικά το νομικό πλαίσιο που θα διέπει αυτού του είδους τις αγορές, farmer markets όπως αρχικά τους δόθηκε η ονομασία.


Διαβάστε ακόμα: Τίτλοι τέλους για την “αγορά παραγωγών” στην Πρέβεζα;


Η Πρέβεζα ήταν από τις περιοχές που ξεκίνησε πρώτη αυτή η αγορά. Η αναμονή όμως του νομικού πλαισίου καθυστερούσε δραματικά με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να επιχειρείται από κάποιους να εισχωρήσουν στην αγορά, μεταλλάσσοντας στην κυριολεξία την αρχική ιδέα.

Και φυσικά σε κάτι τέτοιο θα εξελίσσονταν αφού δεν υπήρχαν οι κανονισμοί λειτουργίας αυτών των αγορών.

Οι αντιδράσεις πολλές, κυρίως από επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι έβλεπαν να μετατρέπετε η αγορά των παραγωγών σε ένα υπαίθριο μανάβικο στο οποίο πωλούνταν προϊόντα που από την μια σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν είχαν καμία σχέση με τα ντόπια προϊόντα, και από την άλλη, παρατηρήθηκαν και φαινόμενα, «παραγωγοί» να πωλούν πολύ περισσότερα απ όσα θα μπορούσαν να παράξουν.

Αν και επιχειρήθηκε να εκλείψουν τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά και φαινόμενα της εμφάνισης εμπόρων και παραγωγών από άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν κατέστη δυνατό από τους ίδιους τους παραγωγούς της Πρέβεζας, που είχαν συστήσει και σύλλογο, να ελεγχθεί η κατάσταση.

Αυτό εξόργισε και με το δίκιο τους, τους επαγγελματίες του χώρου και μετά από καταγγελίες που προηγήθηκαν από την αρχή του έτους, το προηγούμενο Σάββατο έγιναν συστάσεις από αρμόδιες υπηρεσίες και σήμερα, 15/06/2019, η αγορά δεν λειτούργησε, υπό τον φόβο προστίμων.

Την ίδια ώρα υπεγράφη την Πέμπτη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, και προωθήθηκε προς τους συναρμόδιους υπουργούς, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, καθώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν δυνατή η νόμιμη λειτουργία τους.

Όπως αναφέρεται, στην ίδια ανακοίνωση του Υπουργείου «Σχεδιάζεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού της Αγοράς Παραγωγών στους συμβατικούς παραγωγούς, ενός θεσμού με παράδοση σε πολλές άλλες χώρες, αλλά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας».

Αυτό γέμισε ελπίδες τους παραγωγούς που συμμετείχαν στην αγορά της Πρέβεζας, ωστόσο στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί ο χρόνος που κάτι τέτοιο θα υλοποιηθεί.

Έτσι, μετά τις καταγγελίες και υπό τον φόβο των υπέρογκων προστίμων, οι παραγωγοί σήμερα δεν προσήλθαν στον γνωστό χώρο. Τουλάχιστον έως ότου θεσμοθετηθεί και η αγορά των παραγωγών.

Το διάστημα που μεσολάβησε της μιας εβδομάδας έγιναν πολλές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγών να επισκέπτονται τόσο την Περιφέρεια όσο και τον Δήμο. Δεν φάνηκε να μπορεί να εξευρεθεί λύση μιας και δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο. Και από την άλλη υπάρχουν και οι σχετικές καταγγελίες.

Το πρωί ελάχιστοι παραγωγοί βρίσκονταν εκεί και φυσικά όχι για να εκθέσουν τα προϊόντα τους. Βρίσκονταν εκεί προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον τους και το μέλλον της αγοράς.

Ο δρόμος για την λαϊκή αγορά πολύ πιθανό να μην είναι μακριά. Εξαρτάται βέβαια από τις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής η οποία θα αναλάβει από Σεπτέμβριο.

Για τις προθέσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο μιας και όλο αυτό το διάστημα δεν φρόντισε, ουσιαστικά, να «σπρώξει» αυτό το εγχείρημα και να σταθεί με ουσιαστικό τρόπο και όχι με «πασαλείμματα».

Από όλα τα παραπάνω εξάγονται τα εξής συμπεράσματα.

Άγνωστο πότε θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των αγροτικών αγορών και με ποιον τρόπο, μιας και διανύουμε προεκλογική περίοδο και μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις για το θέμα από αρμόδιους.

Οι πραγματικοί παραγωγοί της Πρέβεζας που ξεκίνησαν με όραμα και αισιοδοξία αυτή την προσπάθεια, μένουν μετέωροι αφού δεν προστατεύτηκαν από κανέναν στην προσπάθεια αυτή, μια φορά την εβδομάδα να έχουν την δυνατότητα να πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους.

Η ασυδοσία από την μια που επικράτησε σε ορισμένες περιπτώσεις, σε πολλές κατά άλλους, ήταν αυτή που στην ουσία οδήγησε σε μια τέτοια κατάληξη, ενώ από την άλλη η καθυστέρηση του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει αυτές τις αγορές, οδήγησε, κάτι που ήταν αναμενόμενο, σε μια τέτοια κατάληξη.

Ο εφησυχασμός που επιδείχθηκε όλ αυτά τα χρόνια, οι ανύπαρκτες πιέσεις από την μια μαζί με τις απραγματοποίητες υποσχέσεις από την άλλη, ήταν οι αιτίες σήμερα να κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό η μη πραγματοποίηση του οράματος των γνήσιων και πραγματικών παραγωγών της Πρέβεζας και αυτών που συμβιβάζονται με την αρχική ιδέα και να οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση «λουκέτου» και στην αυριανή αβεβαιότητα.

 

PAMEPREVEZA NEWSROOM / Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:53:45 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group