Όχι από την Αποκεντρωμένη στην ενοικίαση χώρου στο Λιμάνι – Δεν εγκρίθηκε η απόφαση του Δ.Λ.Τ. Πρέβεζας

Προσκρούει στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και σε εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
Όχι από την Αποκεντρωμένη στην ενοικίαση χώρου στο Λιμάνι – Δεν εγκρίθηκε η απόφαση του Δ.Λ.Τ. Πρέβεζας_5e0662f6bfbc5.jpeg
News Room23 Ιουλίου, 2019 14:340

Προσκρούει στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και σε εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΝ εγκρίνεται η απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, περί παραχώρησης χώρου σε εταιρία ενοικιάσεων αυτοκινήτων στο Λιμάνι της Πρέβεζας.

Να θυμίσουμε πως η απόφαση του Δ.Λ.Τ. Πρέβεζας αφορούσε σε απευθείας παραχώρηση χώρου 500ων τ.μ. στη χερσαία ζώνη λιμένα σε εταιρία για την τοποθέτηση αυτοκινήτων προς ενοικίαση για τρία χρόνια.

Η Αποκεντρωμένη δεν εγκρίνει την απόφαση του Δ.Λ.Τ. Πρέβεζας, για παράβαση νόμου, όπως αναφέρεται στην απόφασή της.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως από το σκεπτικό της απόφασης του Δ.Λ.Τ. Πρέβεζας δεν αιτιολογείται η «επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη», έτσι ώστε ένα μήνα πριν τις εκλογές το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης το σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν αιτιολογείται η προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, καθώς δεν προκύπτει η ύπαρξη όμορου καταστήματος του αιτούντος, παραχωρησιούχου και συνεπώς αυτή προσκρούει στον Κώδικα ∆ήμων και Κοινοτήτων καθώς και σε εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

Πιο αναλυτικά στην αιτιολογία περί μη έγκρισης της απόφασης του Δ.Λ.Τ. Πρέβεζας η Αποκεντρωμένη αναφέρει:

Δεν εγκρίνουμε την αριθμ. 112/2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, με την οποία αποφασίζεται η απευθείας «Παραχώρηση χώρου εμβαδού 500,00 τ.μ. στην χερσαία ζώνη λιμένα και συγκεκριμένα στην θέση που απεικονίζεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα, στην εταιρεία ΤΖΙΜΑ Α. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. για τοποθέτηση αυτοκινήτων προς ενοικίαση (rent a car)», για τρία (3) έτη, για παράβαση του νόμου, επειδή:

Α) τόσο από το σκεπτικό της απόφασης, όσο και από το σχετικό φάκελο, δεν αιτιολογείται ότι αφορά περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, δεδομένου ότι σύμφωνα µε τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει, « Ένα (1) µήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει µόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, «καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων».

Επιπλέον, όσον αφορά τα Ν.Π.∆.∆., στην ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.∆. 56846/10.11.2010 επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, κατά το διάστημα του ενός μήνα που προηγείται των δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, θα πρέπει να λαμβάνονται µε γνώμονα τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο αποφασιστικό όργανο των δήμων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις εφόσον πρόκειται για τα τρέχοντα ζητήματα που άπτονται της καθημερινής και εύρυθμης λειτουργίας των νομικών αυτών προσώπων, την κάλυψη υποχρεώσεων και την ανταπόκριση σε προθεσμίες που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τα θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.

Β) Από το περιεχόμενο της απόφασης δεν αιτιολογείται η προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, καθώς δεν προκύπτει η ύπαρξη όμορου καταστήματος του αιτούντος, παραχωρησιούχου και συνεπώς αυτή προσκρούει:

1) στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 192 του Κώδικα ∆ήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006) : «Η εκμίσθωση ακινήτων των ∆ήμων και των Κοινοτήτων γίνεται µε δημοπρασία. Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται. Αν και η δεύτερη δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει µε απευθείας συμφωνία, της οποίας τους όρους καθορίζει το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο»,

2) στα οριζόμενα στην αριθµ.8321.6/01/12/12.03.2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας “Οδηγίες για την εκμετάλλευση της Ζώνης Λιμένα στα πλαίσια της παραχώρησης του ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης των χώρων αυτής”, σύμφωνα µε την οποία: «κοινόχρηστοι χώροι, επί των οποίων ουδέν κατάστημα προβάλλεται ή ουδέν κατάστημα έχει πρόσοψη, είναι δυνατόν και αυτοί να παραχωρούνται, κατόπιν όμως δημοπρασίας (πρβλ. ΣτΕ 476/1997, 3628/1996, 2875/1988)».

Κατά της απόφασης αυτής χωρεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση ή την κοινοποίησή της.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:43:40 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group